Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy przeciwko Pani - jest jakieś orzeczenie sądowe ?

nie jeszcze nie mam żadnego orzeczenia ,ale dowiedziałam się że mogę za życia zrzec się długów po rodzicach ,czy to prawda .Ponoc mogę zabrac mamę do notariusza i tam sporządzic umowę,wystarczy tylko jej podpis no i zgoda :) :)

Witam!Pytanie do komornika:Mam zasądzone alimenty na dziecko,które nie były płacone od 2005r.zgłosiłam sprawę i przez sąd(ojciec dziecka jest za granicą) mają zostać ściągnięte.Mój ex dostał tam od komornika termin do którego miał spłacić zaległość jednak próbuje się wymigać i wynajął prawnika,twierdzi,że płacił.Jako dowody chce przedstawić potwierdzenia przelewów na moje nazwisko,w których nie zaznaczył na co przesyłał.Dodam,że pieniądze te wysyłał na kredyty,które zaciągnął jak jeszcze mieszkał w Polsce a ja tylko odbierałam te pieniądze i wpłacałam do banków.Czy jest możliwość,żeby na tej podstawie komornik umorzył postępowanie w sprawie ściągania zaległych alimentów?

Bedek napisał:
Rachunek został zajęty. A zatem bank jest już w posiadaniu zawiadomienia o zajęciu, w którym to jest napisane kogo dotyczy egzekucja.
O co jeszcze chodzi ?

i tak samo mówi komornik... a mimo wszystko bank chce takie pismo... tak mi powiedziała Pani z infolini...
dla mnie to błędne koło... bank odsyła mnie po pismo do komornika a komornik do Banku...

chciałbym powołać się w piśmie na jakiś artykuł, który powie mi co mogę a czego nie... spłacę debet bo inaczej nie uwolnię się z tego konta ale nie mam zamiaru płacić czyiś długów tym bardziej, że ten człowiek jest mi winny jakieś 50000,- (kwota szacowana przeze mnie a nie rzeczoznawce)

w umowie z bankiem znalazłam paragraf, który mówi, że :" każdy posiadacz konta wspólnego może odstąpić od umowy ze skutkiem dla pozostałych posiadaczy" i nie ma tam już żadnych podpunktów mówiącycjh np "wyłączając sytuację z punktu X czy Y".. nic... czy ja mogę powołac się na ten punkt???

Słuchajcie , mam jeszcze takie pytanko w związku z zajęciem przez komornika komputera, należącego nie do mnie...

Otóż byłam dziś u tegoż pana w kancelarii , i on mi powiedział , że prawdopodobnie komputer zostanie wystawiony na licytację na początku lipca, i że otrzymamy zawiadomienie o dokładnym terminie i dopiero wtedy od daty doręczenia tego zawiadomienia o licytacji można w ciągu miesiąca składać wniosek o zwolnienie tegoż komputera spod egzekucji....

Tymczasem ja jak wywnioskowałam z informacji znajdujących sie na forum,że mam miesiąc, ale od daty zajęcia, która została wpisana na protokole zajęcia

Nie wiem już w takim razie co robić, czy czekać na zawiadomienie o licytacji czy juz teraz od razu składac wniosek przeciwegzekucyjny...bo ten komornik to przecież może celowo mnie w błąd wprowadzać...co o tym myslicie...?

guest410 napisał:
mogę za życia zrzec się długów po rodzicach ,czy to prawda .Ponoc mogę zabrac mamę do notariusza i tam sporządzic umowę,wystarczy tylko jej podpis no i zgoda :) :)
Tak to prawda. Ale z tą istotną różnicą, iż nie długów a dziedziczenia.

Nika19800117 napisał:
Witam!Pytanie do komornika:Mam zasądzone alimenty na dziecko,które nie były płacone od 2005r.zgłosiłam sprawę i przez sąd(ojciec dziecka jest za granicą) mają zostać ściągnięte.Mój ex dostał tam od komornika termin do którego miał spłacić zaległość jednak próbuje się wymigać i wynajął prawnika,twierdzi,że płacił.Jako dowody chce przedstawić potwierdzenia przelewów na moje nazwisko,w których nie zaznaczył na co przesyłał.Dodam,że pieniądze te wysyłał na kredyty,które zaciągnął jak jeszcze mieszkał w Polsce a ja tylko odbierałam te pieniądze i wpłacałam do banków.Czy jest możliwość,żeby na tej podstawie komornik umorzył postępowanie w sprawie ściągania zaległych alimentów?
Nie. Na samej takiej podstawie komornik nie może umorzyć postępowania egzekucyjnego.

Dasiunia napisał:
Słuchajcie , mam jeszcze takie pytanko w związku z zajęciem przez komornika komputera, należącego nie do mnie...

Otóż byłam dziś u tegoż pana w kancelarii , i on mi powiedział , że prawdopodobnie komputer zostanie wystawiony na licytację na początku lipca, i że otrzymamy zawiadomienie o dokładnym terminie i dopiero wtedy od daty doręczenia tego zawiadomienia o licytacji można w ciągu miesiąca składać wniosek o zwolnienie tegoż komputera spod egzekucji....

Tymczasem ja jak wywnioskowałam z informacji znajdujących sie na forum,że mam miesiąc, ale od daty zajęcia, która została wpisana na protokole zajęcia

Nie wiem już w takim razie co robić, czy czekać na zawiadomienie o licytacji czy juz teraz od razu składac wniosek przeciwegzekucyjny...bo ten komornik to przecież może celowo mnie w błąd wprowadzać...co o tym myslicie...?
Przepis prawny:
Art. 841(...)
§ 3. Powództwo można wnieść w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa, chyba że inny termin jest przewidziany w przepisach odrębnych

Witam...prosze choc o jedno zdanie pomocy...
Mam na glowie komornika...jestem studentka i nie posiadam zadnych ruchomosci i nieruchomosci. Zameldowana jestem u rodzicow ale z nimi nie mieszkam gdyz wynajmuje akademik jako studentka. Komornik telefonicznie straszy mnie ze bedzie nachodzil rodzicow i tesciow a nawet z policja wspolnie wyciagnie moj adres studencki i sie do mnie pofatyguje...dodatkowo przekazal, cytuje: "ze bedzie robil swoje i jeszcze wiecej niz swoje (!)". Co w takiej sytuacji mam zrobic...jakie dzialania moze podjac komornik a jakie beda jego naduzyciem? dodam ze dlug ten jest sprzed zawarcia malzenstwa? czy w takiej sytuacji moze nachodzic meza i tesciow? prosze o pomoc bo zaczynam sie go bac :/
rowniez dodam, ze miesiecznie reguluje platnosc na tyle ile mi pozwalaja oszczednosci.

magdamagdalenka11 napisał:
jakie dzialania moze podjac komornik a jakie beda jego naduzyciem?
dodam ze dlug ten jest sprzed zawarcia malzenstwa?
czy w takiej sytuacji moze nachodzic meza i tesciow?
1. działania zgodne z przepisami prawa, pozostałe będą nadużyciem
2. ja nie wiem czy jest
3. jeśli Pani tam mieszka lub jest zameldowana

2.dlug jest sprzed malzenstwa, gdyz widnieje na nazwisko panienskie
...czy nalezy udowodnic taka sytuacje?
3.nie mieszkam i nie jestem zameldowana u tesciow, mieszkam w akademiku, zameldowana jestem u rodzcow
...kogo moze nachodzic?

dziekuje za odpowiedz

2.dlug jest sprzed malzenstwa, gdyz widnieje na nazwisko panienskie
...czy nalezy udowodnic taka sytuacje?
3.nie mieszkam i nie jestem zameldowana u tesciow, mieszkam w akademiku, zameldowana jestem u rodzcow
...kogo moze nachodzic?

dziekuje za odpowiedz
2. Nie
3. Rodziców.

czy moglabym prosic o nr artykulow wyjasniajace sytuacje dlugow sprzed zawarcia malzenstwa?

1.nachodzic moze rodzicow ale czy moze dokonac egzekucji na wlasnosci rodzicow tylko dlatego ze jestem tam zameldowana?
2.jesli jest to dlug sprzed malzenstwa czy moze dokonac egzekucji z majatku wspolnego czyt.meza?

1.nachodzic moze rodzicow ale czy moze dokonac egzekucji na wlasnosci rodzicow tylko dlatego ze jestem tam zameldowana?
2.jesli jest to dlug sprzed malzenstwa czy moze dokonac egzekucji z majatku wspolnego czyt.meza?
Proszę nie pisać postu od postem ! Jest czasowa opcja edytuj.

1. komornik może zająć nieruchomości będące we władaniu dłużnika
2. jw + wg przepisów - nie powinien

Bedek:d
śliczne dzięki za odpowiedzi pozdrawiam serdecznie ;)

Bedek napisał:
Przepis prawny:
Art. 841(...)
§ 3. Powództwo można wnieść w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa, chyba że inny termin jest przewidziany w przepisach odrębnych

Dzięki za odpowiedz... ;)
Wynika z tego , że komornik chciał mnie wprowadzić w błąd, ale się teraz przeliczy bo znając numer artykułu i jego brzmienie juz jutro napiszemy pozew i nie bedziemy z ojcem czekać do jakiejś licytacji...

tylko najpierw podobno należy napisać prośbę do wierzyciela o dobrowolne odstąpienie od egzekucji i poczekać na odpowiedz z jego strony...
a co będzie jeśli wierzyciel będzie się ociągał z odpowiedzią i mi czas na zlożenie pozwu do sądu minie?
No chyba że złożę pozew nie czekając na odpowiedz wierzyciela..

Dasiunia napisał:
tylko najpierw podobno należy napisać prośbę do wierzyciela o dobrowolne odstąpienie od egzekucji i poczekać na odpowiedz z jego strony...
a co będzie jeśli wierzyciel będzie się ociągał z odpowiedzią i mi czas na zlożenie pozwu do sądu minie?
No chyba że złożę pozew nie czekając na odpowiedz wierzyciela..
Nie prośbę - tylko wezwanie przedsądowe z terminem 3 dni.
A jak wierzyciel "zwolni zajęcie" - zawsze można pozew wycofać ( postępowanie "wstępne" zawsze trochę trwa ).

jesli mam komornika i unikam sie od splaty zadluzenia z nakazu sadowego ale nie mam nic zupelnie do zabrania niezameldowan nigdzie (doslownie jak bespanski kundel) to czy komornik moze skierowc sprawe do sadu o tak zwany zamiennik i czy jest jakas mozliwosc aby komornik umozyl postepowanie egzekucyjne

Ostatnia edycja:
Bedek napisał:
Nie. Na samej takiej podstawie komornik nie może umorzyć postępowania egzekucyjnego.
ex wynajął prawnika i chce zgłosić,że oddając sprawę do komornika działałam z zamiarem wyłudzenia.Ja przecież nie brałam tych pieniędzy dla siebie tylko opłacałam jego kredyty.Na przelewach nie było,że wysyła alimenty a ja nie podpisywałam,że je otrzymuję.Jak mogę się bronić,bo nie wiem już co robić??

Witam

Na wstepie przedstawie zaistniala sytuacje.
Przez 1.5 roku przebywalem poza miejscem zameldowania. W tymczasie moja matka (główny najemca) sie wyprowadzila do konkubenta i zaprzestala oplacania czynszu.
Po powrocie w administracji dowiedzialem sie o zadluzeniu.
Na chwile obecna jestem na etapie skladania wniosku o przejecie lokalu (opuszczenie lokalu przez glownego najemce oraz splata zadluzenia)
Jako, iz w lokalu sa zameldowane 2 osoby i jestem osoba pelnoletnia spoczywa na mnie obowiazek placenia czynszu.

Chciałbym wiedziec czy po spłacie przezemnie calego zadluzenia bede mogl sie ubiegac o zwrot polowy kosztow zwiazanych ze spłata czynszu od mojej matki?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót