Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
modivhaszma napisał:
Witam.
Mam taki problem.
Moja prababcia ma 87 lat, 2 lata temu jej wnuk wziął na nią telefon komórkowy, nie płacił żadnego abonamentu i zaczęły przychodzić na dres mojej prabaci ponaglenia.
Po którymś tam z kolei przestaliśmy odbierać poczte od operatora.
Poinformowaliśmy jej wnuka, ale on nic sobie z tego nie zrobił.
Dziś przyszedł list polecony od komornika.
Nie został odebrany przez moją babcię (córkę tej 87latki), która się nią opiekuje i razem mieszkają.
Prababcia cierpi na demencję starczą i nie wie nawet co to telefon ani jak się nazywa.
W dniu podpisywania umowy, była jeszcze w pełni świadomą osobą.
Moje pytania:
1.Czy pracownicy salonu firmowego danego operatora telefonii komórkowej mogli spisać umowę z 85 letnią wówczas kobietą, której raczej nie byłby potrzebny telefon komórkowy?
2.Czy odebrac przychodzące ponaglenia do spłaty?
3.Czy w danej sytuacji można jakoś nie dopuścic to wejścia komornika na rente mojej prababci?

Bardzo proszę o odpowiedź
ad. 1 tak
ad. 2 tak
ad. 3 nie
Został wydany tytuł wykonawczy. Dla wierzyciela nie jest ważne dla kogo babcia nabyła ten telefon. Spłacić zobowiązanie powinna ta osoba, która się do tego zobowiązała wobec wierzyciela.

dzilla napisał:
Witam, przedstawię sprawę. Brat wynajmujący mieszkanie na drugim końcu polski popadł w długi, a zameldowany jest w domu rodzinnym. Ma wypłatę 3 tys na miesiąc, a raty 4 tys. Fizycznie nie da rady ich spłacic, więc chciałem się zapytac, czy po wejsciu komornika na jego wypłatę, możliwe jest jego przyjście do domu rodzinnego, w którym jest zameldowany, po różne rzeczy, dlatego że wypłata jest za niska na pokrycie długów. Czy jednak komornik zadowoli się częścią wypłaty, a do domu nie zawita. Z góry dziękuje za odpowiedź
W przypadku "wizyty" komornika - należy zgodnie z prawdą powiedzieć, iż nie mieszka w domu. W takiej sytuacji komornik powinien odstąpić od ew. zajęcia.

Bedek
1.Jakie narastają odsetki za to nie płacenie abonamentu?
2.Ile może maksymalnie procent renty zająć komornik?
3.Jaki jest koszt wizyty komornika i tej całej "papierkowej roboty"?

Ostatnia edycja:
modivhaszma napisał:
Bedek jakie narastają odsetki za to nie płacenie abonamentu?
I ile może maksymalnie procent renty zająć komornik?
Odsetki ustawowe.
Co do wysokości zajęcia - opcja szukaj na forum.

Witam. Moja mama chciałaby wykupić od komornika dług swojego byłego męża, który obciąża nieruchomość. Mama nie ma jeszcze rozdzielności majątkowej i obawia się, że nieruchomość zostanie zlicytowana.
Komornik "polecił" jej jak najszybciej spłacić dług byłego męża stwierdzając, że nie ma możliwości odkupienia. Proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam,
Kuba

ex wynajął prawnika i chce zgłosić,że oddając sprawę do komornika działałam z zamiarem wyłudzenia.Ja przecież nie brałam tych pieniędzy dla siebie tylko opłacałam jego kredyty.Na przelewach nie było,że wysyła alimenty a ja nie podpisywałam,że je otrzymuję.Jak mogę się bronić,bo nie wiem już co robić??

JAkubek1982 napisał:
Witam. Moja mama chciałaby wykupić od komornika dług swojego byłego męża, który obciąża nieruchomość. Mama nie ma jeszcze rozdzielności majątkowej i obawia się, że nieruchomość zostanie zlicytowana.
Komornik "polecił" jej jak najszybciej spłacić dług byłego męża stwierdzając, że nie ma możliwości odkupienia. Proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam,
Kuba
Oczywiście, że nie.
Ewentualnie "wykupić" mogłaby jedynie od wierzyciela. Jeśli się na to zgodzi.
A spłacić - zawsze można.

Nika19800117 napisał:
ex wynajął prawnika i chce zgłosić,że oddając sprawę do komornika działałam z zamiarem wyłudzenia.Ja przecież nie brałam tych pieniędzy dla siebie tylko opłacałam jego kredyty.Na przelewach nie było,że wysyła alimenty a ja nie podpisywałam,że je otrzymuję.Jak mogę się bronić,bo nie wiem już co robić??
Przecież prosiłem o coś :
Bedek napisał:
Nika19800117 !
Robi się bałagan w tym wątku.
A w zasadzie nie jest to pytanie dla komornika - a sprawa jest szersza.

Proszę założyć nowy temat na prawie cywilnym i przekopiować wszystkie posty Pani i moje.
Dyskusję będziemy kontynuować w tym nowym temacie.

Witam,otrzymałam od komornika postanowienie o umorzeniu postępowania wobec bezskutecznej egzekucji na podstawie art.824 kodeksu 1 pkt.3 kpc.
Mam tylko pokryć część kosztów postępowania egzekucyjnego.czy to oznacza że sprawa jest zamknięta czy może mam się jeszcze spodziewać pisma przez okres 10 lat?

czarna8080 napisał:
Witam,otrzymałam od komornika postanowienie o umorzeniu postępowania wobec bezskutecznej egzekucji na podstawie art.824 kodeksu 1 pkt.3 kpc.
Mam tylko pokryć część kosztów postępowania egzekucyjnego.czy to oznacza że sprawa jest zamknięta czy może mam się jeszcze spodziewać pisma przez okres 10 lat?
Umorzenie postępowania egzekucyjnego nie pozbawia wierzyciela możności wszczęcia ponownej egzekucji.

Dlaczego prawo pozwala na zabranie 50% wynagrodzenia osobie która zarabia 1300zł, a osobie, która ma chyba poniżej 1200zł nie pozwala na zabranie niczego. Efekt tego jest taki, że na wynajem mieszkania, życie, utrzymanie dziecka pozostanie niecałe 700zł. Tylko że ten zapis jest troche nieucziwy, bo albo każdemu zabiera się połowę albo poprostu zostawia się kwotę minimalną, którą komornik musi pozostawić. Taka sytuacja doprowadza do tego, że rodzina z małym dzieckiem ląduje pod mostem albo poprostu dynda na drzewie. Upadłość konsumencka jest dobra ale tylko w 30%, pozostałe 70% to bubel.
Nie można przecież poddać się temu prawu kiedy prowadziło się działalność jednoosobową, wystarczy że ktoś kartą kupił mleko dla dziecka i już niestety pozew zostanie oddalony itd.
To co pisze to raczej nie pytanie, to wołanie o lepsze prawo, bo obecne w sytuacji kryzysu może doprowadzić do tragedii wielu rodzin, do samobójstw i osieroceń dzieci. Pomimo tego, że konstytucja uważa, że najważniejsza jest rodzina, Państwo zrobi wszystko by ją rozbić, zniszczyć itd
Najgorsze jest to, że nawet gdybym poszła do sądu z pismem, iż zabraknie mi 1000zł na wynajem mieszkania, jedzenie i utrzymanie dziecka, bo połowe zabiera mi komornik to na 100% sąd mnie wyśmieje. Opieka jednak uzna, że dobrze zarabiam, bo przekraczam limit i nic nie da.

RE: Moment wszczęcia sprawy egzekucyjnej

Bedek napisał:
Jak rozumieć termin "wszczęcia sprawy egzekucyjnej" ( art.15 Ustawy z dn. 24 maja 2007 r o zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji ).

Czy jest to termin :
- nadania w UP przesyłki z wnioskiem o wszczęcie egzekucji, a skierowanej do komornika,
- doręczenia komornikowi w/wym przesyłki,
- dokonania pierwszej czynności egzekucyjnej decyzyjnej przez komornika,
- dokonania pierwszej czynności egzekucyjnej wykonalnej przez komornika ?

A może jeszcze inny termin ?
"Za datę wszczęcia postępowania egzekucyjnego przyjmuje się datę złożenia wniosku o wszczęcie egzekucji do organu egzekucyjnego."

Z uzasadnienia Wyroku Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 30 lipca 2003 r. , II CKN 363/2001.

Zdaję sobie sprawę, że to może nie jest właściwe miejsce na takie pytania ale błagam o odpowiedz :

Chciałbym złożyć papiery na aplikację komorniczą. Wśród dokumentów jakie trzeba złożyć jest zaświadczenie o zdolności do pełnienia obowiązków komornika sądowego wydawane na podstawie ustawy PoUSP. I teraz pytanie co to w praktyce oznacza, gdzie mam uzyskać takie pismo ? Czy potrzebne jest też zaświadczenie psychologa ? pzdr

Przepraszam ze tak moze nie w temat ale tez z pytaniem do komornika

kwota zwrotu vat jest prawem niezbywalnym i na podstawie art.831 kpc. Jest wylaczona spod egzekucji sądowej
organ podatkowy dokonujący zwrotu nadpłaty nie może mieć innego wierzyciela niz wynika to z przepisów prawa podatkowego -prawo niezbywalne

us.powinien dochować formy art.769 z ordynacji podatkowej

w świetle prawa cywilnego jest prawo wierzytelności podatnika do zwrotu róznicy podatku zbywalność tego prawa jest sprzeczne z ustawą o vat. Oraz ordynacja podatkową
i w związku z tym mam pytanie jak to się ma do żeczywistości
bo ja rozumie z tego że komornik nie może zabrać zwrotu podatku tym bardziej ze rozliczam sie z niepełnoletnią córką :(

powolniak - dokładnie tak - zaświadczenie uzyskasz od psychologa

W 2001roku nabiłem rachunek 5000 w erze. Tydzień temu komornik wjechał mi na pensję w jednej z 2ch prac. Czy po tylu latach ma takie prawo:?:

no to wszystko jest OK
niestety dla Ciebie
swoje długi trzeba spłacać :cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót