promiss prawdopodobnie już wielokrotnie na tym wątku udzielano odpowiedzi na takie pytania, ale że jestem nowa i nie chce mi sie przewalać wszystkich stron ;-), to odpowiem
Ad.1 art. 845 par.2 kpc stanowi między innymi, iż komornik może dokonać zajęcia ruchomości będących we władaniu dłużnika nie wspomina zaś o tym, że mają być one jego własnością.
To nie komornik ma Ci udowadniać, że coś jest lub nie jest Twoją własnością. Komornik przychodzi do miejsca zamieszkania dłużnika/miejsca prowadzenia działalności gospodarczej i zajmuje to co tam się znajduje, gdyż domniemywa się, że ruchomości tam się znajdujące są we władaniu dłużnika. Osoby trzecie (np. Ty lub Twoja Mama) mogą zaś po zajęciu chronić swoje prawa poprzez złożenie do sądu powództwa przeciwegzekucyjnego (art. 841 kpc) i/lub wezwać wierzyciela do złożenia komornikowi wniosku o umorzenie egzekucji z ruchomości, które stanowią jej własność. A jak udowodnić swoje (a nie dłużnika) prawa do zajętej rzeczy? Wszelkimi dostępnymi dowodami tzn. rachunkami, zeznaniami świadków itp.
Ad.2 Nie można odwołać się "od decyzji sądu przy przyznaniu komornika" gdyż takiej decyzji nie ma. Komornik działa na wniosek wierzyciela, który będąc w posiadaniu tytułu wykonawczego (np. wyrok, postanowienie, nakaz zapłaty zaopatrzony w klauzulę wykonalności), inicjuje działania komornika.
Ad.3 Nie wiem gdzie tu jakiś zdrowy rozsądek. To pytanie radziła bym raczej skierować do Taty ;-)