Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Moja matka która mieszka za granicą prawdopodobnie będzie miała komornika. Nie jest też w stanie spłacić kwoty która nad nią ciąży w wyznaczonym terminie firmie windykacyjnej. Oczywiście spłacać będzie tyle tylko że w ramach swoich możliwości. Zameldowana jest niestety tam gdzie ja mieszkam. I tu zaczyna się problem. Czy komornik może zająć moje przedmioty na rzecz długu? Czy w powództwie przeciwegzekuzyjnym muszą się znaleźć dowody potwierdzające że jestem właścicielem przedmiotów. Nie mam przecież już rachunków na np. pralkę którą kupowałem kilka lat temu. itd.?

witam.mam problem.właśnie otrzymałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji na ruchomościach, koncie, wynagrodzeniu za prace.jest to kwota okolo 3 tys łącznie z kosztami procesu itd.sprawa jest taka:jestem na stażu(670zl na reke) i to mi wpływa na konto.zadnych innych wpływów na konto nie mam.wynajmuje mieszkanie, ależadna w sumie rzecz w nim, nie należy do mnie.Moim pytaniem jest:co w takim razie komornik może mi zabrać?jak to będzie wyglądało?Proszę o pomoc!!!

Witam
A co w przypadku depozytu sadowego. Zapadł wyrok, który się uprawomocnił w kwietniu. Dłużnik złożył wniosek do sądu o utworzenie depozytu sądowego. Depozyt został utworzony pod koniec maja natomiast nie dokonał wpłaty zadłużenia do wspomnianego depozytu {końcówka czerwca}. Czy w takiej sytuacji należy wszczynać postępowanie komornicze czy też czekać??
Dzięki za podpowiedzi.

jasminadarya napisał:
witam.mam problem.właśnie otrzymałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji na ruchomościach, koncie, wynagrodzeniu za prace.jest to kwota okolo 3 tys łącznie z kosztami procesu itd.sprawa jest taka:jestem na stażu(670zl na reke) i to mi wpływa na konto.zadnych innych wpływów na konto nie mam.wynajmuje mieszkanie, ależadna w sumie rzecz w nim, nie należy do mnie.Moim pytaniem jest:co w takim razie komornik może mi zabrać?jak to będzie wyglądało?Proszę o pomoc!!!

Milion razy o tym było na forum. Opcja "szukaj".

Chicka - tak, w tej sytuacji jest zasadne wszczęcie posęepowania egzekucyjnego, bo dłużnik nadal nie spełnił świadczenia (ani do rąk wierzyciela, ani do depozytu jak rozumiem)

rolnik41 napisał:
Czy w powództwie przeciwegzekuzyjnym muszą się znaleźć dowody potwierdzające że jestem właścicielem przedmiotów. Nie mam przecież już rachunków na np. pralkę którą kupowałem kilka lat temu. itd.?

Sąd rozpozna powództwo według uznania na zasadach ogólnych - może rachunki sprawdzi, może nie. Raczej tak.

Kolor, pamiętaj,że każdy przypadek jest inny więc liczę na indywidualna podpowiedz...ale spoko, widzę,że nie uzyskam tu rzetelnej informacji...

jasminadarya napisał:
Kolor, pamiętaj,że każdy przypadek jest inny więc liczę na indywidualna podpowiedz...ale spoko, widzę,że nie uzyskam tu rzetelnej informacji...

Każdy przypadek jest inny, ale ja pisałem o pytaniu. W pytaniu nie było nic niezwykłego i indywidualnego, pytanie tej treści było zadane setki razy i setki razy było wyjaśniane.

Na czym polega ta indywidualność? Na tym, że nie chce się szukać opcją "szukaj", prawda?

Witam.Mam taki problem.Konto ktore posiadam jest moje ale moja zona podala je do opieki społecznej bo po co dwa konta i przed wczoraj przyszły pieniadze na dzieci 240zł.sprawdziłem przez internet.Z tytulu ŚWIADCZENIE RODZINNE - 06/2009NR LI
STY 2009/86/PDLA B.ALEKSANDRA
nadawca URZĄD MIASTAJASTRZĘBIE ZDRÓJ.
I moje pytanie brzmi tak.Czy bank moze sobie wziasc rate kredytu z tych pieniedzy ktore dostała moja zona na dzieci na moje konto[jest wspolne].Skoro nawet komornik nie moze polożyc reki na tych pieniadzach.Prosze o szybką odpowiedz.Z góry dziekuję

Kolor napisał:
Milion razy o tym było na forum. Opcja "szukaj".

Chicka - tak, w tej sytuacji jest zasadne wszczęcie posęepowania egzekucyjnego, bo dłużnik nadal nie spełnił świadczenia (ani do rąk wierzyciela, ani do depozytu jak rozumiem)

Dziękuję za odpowiedź. Dobrze zrozumiałeś... Dłużnik się miga ;-)

Witam.Mam pytanie. Od ponad 3 miesiecy przebywam na l4 , w piatek pojechałam do firmy załatwic sprawe i tam dowiedziałam sie że przyszło do nich pismo od komornika o zajeciu wynagrodzenia. W w/w okresie zarabialam ok 688 zl na ręke. Ile może potrącić mi komornik??? Chciałbym też się dowiedzieć czy komornik może zabrać mi pieniądze z konta w banku, oraz czy firma ma obowiazek podac adres pod ktorym w danej chwili zamieszkuje??? Z góry dziekuje !

Witam.
Mam pytanie jesli syn bedacy pelnoletni splaca dlugi z przeszlosci matki bo ona nie miala jak ich splacac a teraz ma poowiewaz ma prace moze ubiegac sie o zejscie z jego pensji??
oraz
gdy sam ma dziecko w drodze moze jakos sie pozbyc komornika z pensji? czy to nie mozlwe??
jesli mozna jakos pozbyc sie komornika matki piszcie .
dziekuje za kazda odpowiedz;)
Pozdrawiam Monika

Witam. Mam takie pytanie. Mianowicie chodzi mi o to czy jeżeli jestem zameldowany w mieszkaniu rodziców i tam mieszkam a nie posiadam żadnego majątku czyli cały sprzęt i wszystkie rzeczy należą do rodziców (np. komputer, telewizor i wszelkie inne rzeczy też), ja po prostu tam tylko mieszkam i tyle...czy komornik ma prawo ewentualnie coś zająć z tego mieszkania ?? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc i wiadomości...

Do aplikanta.
Czy komornik ma prawo zabrać mi całe wynagrodzenie z umowy o dzieło?

Witam. Mam takie oto pytanie. Otóż pobierałem nienależnie świadczenia ZUS [z renty po matce]. Teraz odsetki trochę narosły. I tu pojawił się komornik. Ile może mi ściągnąć z wynagrodzenia jeśli zarabiam około 1500zł netto? Czy jak "dogadam" się z ZUS-em aby rozłożył mi zadłużenie na raty i dobrowolną spłatę długu [bo ponoć istnieje taka możliwość], to czy odstąpi on [komornik] od dalszych zajęć wynagrodzenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

monisia - poproszę jaśniej
ktosinski - poszukaj proszę - pisaliśmy o tym dziesiątki razy
kama9690 - co do zasady tak
ale możesz próbować uratować jego część przy spełnieniu wymogów art 833 § 2 kpc ( też pisaliśmy o tym wielokrotnie ...)

Witaj michupocichu. No szukałem i szukam takich informacji ale nie mogę ich znaleźć dlatego pozwoliłem sobie napisać takie zapytanie na forum bo chyba na tym polega forum. Wiem że może i są udzielane już jakieś informacje na różnych forach jak i na tym. Może i jest odpowiedź na moje pytanie więc może ktoś mi poda linka do tego wątku jeśli wie gdzie to jest lub udzieli chociażby krótkiej odpowiedzi bo ja nie mogę akurat tego znaleźć a zależy mi też na czasie żeby uzyskać tego typu informacje. Więc jeszcze raz zwracam się z prośbą o pomoc. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję wszystkim życzliwym.

Witam.
Mój ojciec przez ostatni rok brał kredyty, a później kolejne by spłacić te wcześniejsze. Błędne koło. Oczywistym faktem jest to, że banki udzieliły mu kredyty bez wcześniejszego sprawdzenia czy w ogóle jest wypłacalny! Co podobno jest niezgodne z prawem. Ale do rzeczy. Teraz toczy się przeciwko niemu postępowanie w sądzie, gdzie uczestniczy komornik. Moje pytanie jest takie. Jeżeli komornik przyjdzie z nakazem do domu jak mogę udowodnić mu, że moje rzeczy są naprawdę moje np. mając telewizor podarowany przez dziadka który nie żyje, a ja nie mam rachunku. Nie mogę.
A jak komornik może udowodnić mi że ta dana rzecz nie jest moją własnościa?
W jaki sposób może zająć daną rzecz bez dokładnego rozeznania?
To moje pierwsze pytanie i drugie czy można się odwołać od decyzji sądu przy przyznaniu komornika. Przecież my jako rodzina, ja i moja mama nie wiedziałyśmy o tych kredytach. Banki bez zmrużenia oka dały kredyty osobie, która zarabia 1000 zl. miesięcznie, obarczając ją ratami za jeden kredyt prawie 800 zlotych, a co mówić o reszcie?
I gdzie tu jakiś zdrowy rozsądek?

promiss prawdopodobnie już wielokrotnie na tym wątku udzielano odpowiedzi na takie pytania, ale że jestem nowa i nie chce mi sie przewalać wszystkich stron ;-), to odpowiem
Ad.1 art. 845 par.2 kpc stanowi między innymi, iż komornik może dokonać zajęcia ruchomości będących we władaniu dłużnika nie wspomina zaś o tym, że mają być one jego własnością.
To nie komornik ma Ci udowadniać, że coś jest lub nie jest Twoją własnością. Komornik przychodzi do miejsca zamieszkania dłużnika/miejsca prowadzenia działalności gospodarczej i zajmuje to co tam się znajduje, gdyż domniemywa się, że ruchomości tam się znajdujące są we władaniu dłużnika. Osoby trzecie (np. Ty lub Twoja Mama) mogą zaś po zajęciu chronić swoje prawa poprzez złożenie do sądu powództwa przeciwegzekucyjnego (art. 841 kpc) i/lub wezwać wierzyciela do złożenia komornikowi wniosku o umorzenie egzekucji z ruchomości, które stanowią jej własność. A jak udowodnić swoje (a nie dłużnika) prawa do zajętej rzeczy? Wszelkimi dostępnymi dowodami tzn. rachunkami, zeznaniami świadków itp.
Ad.2 Nie można odwołać się "od decyzji sądu przy przyznaniu komornika" gdyż takiej decyzji nie ma. Komornik działa na wniosek wierzyciela, który będąc w posiadaniu tytułu wykonawczego (np. wyrok, postanowienie, nakaz zapłaty zaopatrzony w klauzulę wykonalności), inicjuje działania komornika.
Ad.3 Nie wiem gdzie tu jakiś zdrowy rozsądek. To pytanie radziła bym raczej skierować do Taty ;-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót