Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Slovacky Twoje pytanie nie zostało zadane we właściwym dziale. Egzekucję nienależnie pobranych świadczeń z ZUS generalnie (choć zdarzają się wyjątki ;) ) prowadzi nie sądowy (czyli komornik) a administracyjny organ egzekucyjny (np. ZUS albo Urząd Skarbowy) i postępowanie takie jest prowadzone wg. KPA a nie KPC. Swoje pytanie musisz więc zadać w dziale "Postępowanie administracyjne"

Monisia_Q3 napisał:
Witam.
Mam pytanie jesli syn bedacy pelnoletni splaca dlugi z przeszlosci matki bo ona nie miala jak ich splacac a teraz ma poowiewaz ma prace moze ubiegac sie o zejscie z jego pensji??
oraz
gdy sam ma dziecko w drodze moze jakos sie pozbyc komornika z pensji? czy to nie mozlwe??
jesli mozna jakos pozbyc sie komornika matki piszcie .
dziekuje za kazda odpowiedz;)
Pozdrawiam Monika
1. Nie.
2. Nie.
3. Nie
4. Spłacić zadłużenie.

Slovacky napisał:
Czy jak "dogadam" się z ZUS-em aby rozłożył mi zadłużenie na raty i dobrowolną spłatę długu [bo ponoć istnieje taka możliwość], to czy odstąpi on [komornik] od dalszych zajęć wynagrodzenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Oczywiście. Jeśli taki wniosek złoży ZUS.

promiss napisał:
A jak komornik może udowodnić mi że ta dana rzecz nie jest moją własnościa?
W jaki sposób może zająć daną rzecz bez dokładnego rozeznania?
czy można się odwołać od decyzji sądu przy przyznaniu komornika.
1. Nie musi.
2. Na postawie przepisów prawa.
3. Tak. Prawo takie przysługuje dłużnikowi.

+ tak jak odpowiedź lokaty.

Ostatnia edycja:
za zadłużenie dostałem wezwanie do zapłaty i zawiadomienie owszczęciu egzekucji z nieruchomości.
W wyznaczonym terminie 14 dni zapłaciłem do komornika całą kwotę zadłużenia + koszty egzekucji odsetki, koszt rozprawy itd.
Jakich teraz czynności muszę dokonac żeby zdjęto egzekucję z nieruchomości ?
W zawiadomieniu o egzekucji jest napisane że drugi właściciel nieruchomości może wnieśc sprzeciw w terminie 7 dni co też oczywiście ta osoba chciała zrobic, ale czy teraz kiedy spłaciłem to zadłużenie jej sprzeciw jest jeszcze potrzebny i może jej w czymś pomóc ?

Witam, jak studiowałem, podpisałem na siebie umowę o dostarczenie prądu do mieszkania wynajmowanego, wyprowadziłem się po pół roku i niestety byli współlokatorzy wprowadzili mnie w spore długi, przyszedł dziś do mnie komornik z elektrowni, około 4000zł, jestem bezrobotnym, co mogę zrobić aby zmniejszyć jakoś te koszty, raty jakieś? Nie pracowałem nigdy. Jestem bezrobotnym, oraz nie studiuje.

piotr751 Jeżeli spłaciłeś całe zadłużenie komornik powinien wydać postanowienie, w którym stwierdzi, że postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. Zgodnie z treścią art. 826 kpc umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, w związku z czym uchylone zostaje również zajęcie nieruchomości. Komornik jednak nie jest uprawniony do dokonania wykreślenia wpisu o wszczęciu egzekucji z księgi wieczystej (art. 924 kpc). W związku z czym po uprawomocnieniu się Postanowienie komornika sam musisz udać się do ksiąg wieczystych i na jego podstawie wnieść o wykreślenie wpisu komornika.

Witam serdecznie. Moje pytanie brzmi: Czy mogę wystawić na sprzedaż mieszkanie własnościowe spółdzielcze które z racji zadłużeń zostało już wystawione do licytacji przez komornika, nie ma jednak jeszcze daty eksmisji. Dziękuję z góry za pomoc.

mam zajęcie na emeryturze spłacam kilmu wierzycieli poprzez komornika chciałbym wpłacać więcej ale nadal nachodzą mnie z windykacji banku czy muszę im wpłacać czy lepiej komornikowi i wogule skoro bank oddał sprawę do egzekucji komorniczej to czy windykacja powinna się tym zajmować a może zgłosić to komornikowi

solid_snake napisał:
Czy mogę wystawić na sprzedaż mieszkanie własnościowe spółdzielcze które z racji zadłużeń zostało już wystawione do licytacji przez komornika,
Tak. Chociaż będzie ciężko znaleźć kupca ...

nie ma jednak jeszcze daty eksmisji.
Nie rozumiem.

andypol: Radzę płacić komornikowi - pewniejsze i często zapewnia spokój ;-)
Windykacja może nadal prowadzić swoje czynności.

Ostatnia edycja:
Zapłaciłem w całości zadłużenie z wezwania do zapłaty w terminie czy mogę otrzymac zwrot kosztów opłaty egzekucyjnej w wysokości 15% lub innej i jezeli tak to jak to załatwic ?
Podobno TK orzekl ze komornik nie moze pobrac swojego 15% jezeli dluznik zaplaci wierzycielowi "dobrowolnie". Czy rzeczywiscie tak obecnie jest?

Po pierwsze komu wpłaciłeś pieniądze wierzycielowi czy komornikowi?

lokata napisał:
piotr751 Jeżeli spłaciłeś całe zadłużenie komornik powinien wydać postanowienie, w którym stwierdzi, że postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. Zgodnie z treścią art. 826 kpc umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, w związku z czym uchylone zostaje również zajęcie nieruchomości. Komornik jednak nie jest uprawniony do dokonania wykreślenia wpisu o wszczęciu egzekucji z księgi wieczystej (art. 924 kpc). W związku z czym po uprawomocnieniu się Postanowienie komornika sam musisz udać się do ksiąg wieczystych i na jego podstawie wnieść o wykreślenie wpisu komornika.
Należy odróżnić zakończenie postępowania egzekucyjnego, które następuje wskutek wyegzekwowania dochodzonej od dłużnika sumy od umorzenia postępowania egzekucyjnego.

W tym pierwszym przypadku komornik wcale nie musi wydawać żadnego postanowienia w tym przedmiocie. Postępowanie zostaje ukończone i tyle.

W drugim przypadku, a który to wcale nie zachodzi w niniejszej sprawie (!) - umorzenie postępowania uzależnione jest od wydania stosownego postanowienia przez komornika ( oczywiście nie dot. to przypadków - gdy postępowanie egzekucyjne umorzyło się z mocy prawa ).

lokata napisał:
Po pierwsze komu wpłaciłeś pieniądze wierzycielowi czy komornikowi?
Wydaje mi się, iż treść postu piotra751 - była jednoznaczna :
piotr751 napisał:
.....zapłaciłem do komornika całą kwotę zadłużenia + koszty egzekucji odsetki, koszt rozprawy itd.

piotr751 napisał:
Zapłaciłem w całości zadłużenie z wezwania do zapłaty w terminie czy mogę otrzymac zwrot kosztów opłaty egzekucyjnej w wysokości 15% lub innej i jezeli tak to jak to załatwic ?
Podobno TK orzekl ze komornik nie moze pobrac swojego 15% jezeli dluznik zaplaci wierzycielowi "dobrowolnie". Czy rzeczywiscie tak obecnie jest?
Co innego jest spłacenie wierzyciela - poza postępowaniem egzekucyjnym, a co innego jest gdy komornik wyegzekwuje sumy należne wierzycielowi. ;)

kufel82 napisał:
Witam, jak studiowałem, podpisałem na siebie umowę o dostarczenie prądu do mieszkania wynajmowanego, wyprowadziłem się po pół roku i niestety byli współlokatorzy wprowadzili mnie w spore długi, przyszedł dziś do mnie komornik z elektrowni, około 4000zł, jestem bezrobotnym, co mogę zrobić aby zmniejszyć jakoś te koszty, raty jakieś? Nie pracowałem nigdy. Jestem bezrobotnym, oraz nie studiuje.
W tym dziale zadajemy pytania do komornika sądowego !

Moja sytuacja wygląda następująco : W maju dostałem zawiadomienie od komornika, udałem się do kancelarii aby poznać kwotę i ustalić warunki spłaty,
poznałem kwotę i ustaliłem wspólnie z pracownikiem kancelarii że zapłacę całą kwotę do konkretnego dnia w lipcu. W międzyczasie otrzymałem pismo z którego wynikało że mój zwrot podatku został przekazana na poczet zajęcia wierzytelności. Wszystko było by w porządku gdyby nie fakt że właśnie dowiedziałem się że zajęto mi 200 zł zwrotu podatku które odpisano mi od długu, ale doliczono mi 160zł kosztu tego zajęcia. Co ja mam w tej sytuacji zrobić ? nie mam zamiaru ponosić dodatkowych kosztów nadgorliwośći komornika.

andypol napisał:
czy muszę im wpłacać
czy lepiej komornikowi
czy windykacja powinna się tym zajmować
a może zgłosić to komornikowi
1. nie musisz
2. nie lepiej
3. nie wiem
4. nie ma potrzeby

dlaczega nie lepiej wpłacać komornikowi niż windykacji komornik pobiera 15 % z sumy a windykator chce 50 % jak wpłce u komornika to wierzyciel z 200 zł otrzyma 170 a od windykacji tylko 100

Dostałem wezwanie do zapłaty i zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości.
W wyznaczonym terminie 14 dni zapłaciłem na konto komornika całą wyznaczoną kwotę zadłużeni i opłatę egzekucyjną.
Teraz zauważyłem że chyba ta opłata egzekucyjna była zbyt wysoka.
Czy ktoś mogłby mi pomóc stwierdzic czy naliczona opłata egzekucyjna jest naliczona przez komornika prawidłowo, poniżej podaję te kwoty:

należnośc główna 22059,69zł
odsetki 2975,98zł
razem 25035,67zł

opłata egzekucyjna
koszty procesu 75,00zł
koszty adwokackie 2400,00zł
koszty zastępstwa w egzekucji 600,00zł
opłata egzekucyjna 4897,08zł
wydatki gotówkowe 255,66zł

1. Czy opłata egzekucyjna nie wynosi 15% i w tym wypadku nie powinna wynosic 15% z 25035,67(należnośc+odsetki) czyli 3755,3505 a nie 4897,08zł ?
2. Czy prawnie komornik doliczył koszty zastępstwa w egzekucji w wys.600,00zł ?
3. Czy prawnie komornik doliczył wydatki gotówkowe 255,66zł ?
4. Czy w związku z udokumentowaną trudną sytuacją życiową (jestem bez pracy ponieważ opiekuję się chorym na zanik mięśni synem) i tym że spłaciłem wezwanie do zapłaty dobrowolnie w terminie opłaty egzekucyjnej mogę otrzymac zwrot części tych opłat ?

Ostatnia edycja:
Co może zrobić dłużnik, który faktycznie (nie fikcyjnie) nie ma żadnego majątku? Według kpc postępowanie egzekucyjne umarza się z urzędu, jeśli jest oczywiste, że z egzekucji nie uzyska się sumy większej od kosztów. Ale jeśli postępowania nie umorzono, a dłużnika nadal obowiązują rygory (typu obowiązek powiadamia o zmianie miejsca zamieszkania itp.), to czy można np. złożyć wniosek?

Dłużnik nie spełnia warunków upadłości konsumenckiej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót