Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Skoro tutaj jest już taki wątek to ja mam pytanie:
Jeżeli mieszkam z rodzicami, jestem zameldowany u nich w domu, nie pracuję i właściwie jedyne co moje to komputer i ciuchy (właściwie to również kupione za pieniądze rodziców) to w takiej sytuacji czy komornika ma prawo coś zająć (wiadomo mam długi) ?

ubrania z ciebie nie zedrze...ale niestety kiedyś sie spotkałam z przypadkiem ze komornik zajął mienie osób trzecich wspólnie zamieszkujących.....nie wiem jak jest teraz..

naprawdę, nie zedrze ubrania, a jak mam jeansy z ameryki? to nie zedrze ze mnie?
kurcze, zawsze się tego bałem

Witam!
W najbliższym czasie spodziewam się zajęc komorniczych .
Czy przed wysłaniem pisma o zajęciu wynagrodzenia do zakładu pracy otrzymam jeszcze jedną szansę uregulowania zadłużenia
bez dodatkowych kosztów .

W tym celu udaj się samodzielnie do wierzyciela i porozmawiaj z nim. Jak rozpocznie się egzekucja to dodatkowe koszty masz na 100%.

Witam!
Dziękuje za odpowiedz !
Mama jeszcze jedno pytanie:
Czy komornik skontaktuje się ze mną przed wysłaniem pisma do zakładu pracy czy zaraz wszczyna postępowanie egzekucyjne ?
Tema60

Witam,
ile czasu "srednio" zabiera doprowadzenie do pierwszej licytacji nieruchomości ,od momentu złożenia wpisu do wydz. ksiąg wieczystych o zajęciu komorniczym.
W wyznaczonym terminie złożyłam do Sądu skargę na czynności komornika.

Z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Mam pytanie!
Napewno bede miala komornika.W zwiazku z tym chciala bym sie dowiedziec ,czy jezeli napisze oswiadczenie ,ze przekazuje corce w prezencie slubnym meble kuchenne,lodowke,pralke,laptopa lub przekarze to notarialnie ,bedzie to podlegalo egzekucji komorniczej?Corka jest obecnie u meza w Irlandii ,ale jest u mnie zameldowana.Zaznaczm ,ze jeszcze nie mam komornika ,ale firmy windykacyjne juz do mnie dzwonia i przycchodza do domu.

a teraz moje pytania,jakiś rok temu zadłużyłem się w bankach,kredyty brane legalnie na legalne zaświadczenia itp itd,spłacałem regularnie puki miałem prace,teraz przeprowadziłem się i po prawie roku znalazłem prace,umowa pełny etat,wynagrodzenie to 1250 brutto,ile z tego może wziąśc komornik ???

Dodam że mieszkanie nie jest moje i wszystko co jest w moim pokoju,nawet laptop jest z fakturą na właściciela lokalu tj.moją babcie.

Pensja mi wpływa na konto do banku,podobno mogą z tym być jakieś problemy ?? Są przypadku że komornik wogule blokuje konto w banku itp,jak to z tym jest ???

Pozdrawiam

a skąd masz takie wynagrodzenie wysokie, chyba od minimalnego niższe?

komornik ma prawo zająć wynagrodzenie wyższe od minimalnego, druga kwestia to rzeczywiście się zdarza, iż komornik zablokuje konto, więc de facto nie możesz korzystać ze swojej kasy, ale większość komorników i banków odróżnia wynagrodzenie za pracę od innych tytułów, które zająć mogą;

jeśli nie, to skarga na komornika

mi komornik zablokował raz konto za mandat....ale później szybko zostało odblokowane ponieważ nie "zauważono" że mandat został zapłacony :) a na dodatek zablokował konto tzn bank udostepnił alimenty - więc w takim przypadku mogłam mieć pretensje wyłącznie do banku o to że zablokował takie a nie inne świadczenia a dwa pretensje o to iz niedopatrzono się uregulowania tego mandatu....i wtedy był to dla mnie wielki problem gdyż trwało to miesiąc...a wtedy byłam w bardzo złej sytuacji finansowej.....

witam. mam takie pytanie: mieszkam na osiedlu zarzadzajacym przez JW construction, mam na mieszkaniu komornika, czy administracja osiedla ma prawo wywiesic liste dluznikow??? jezeli komorik mi sciaga po 500 zl miesiecznie, to dlaczego moje zadluzenie nie spada u administracji tylko rosnie???

rafal_26 przepraszam źle wpisałem,wynagrodzenie to 1650 brutto czy jakoś tak a na ręke ok. 1250.

Tak więc ile musi zostawić na koncie ???

Albo inaczej,jeśli ktoś zarabia minimalne ustawowe to co ? Komornik nie ma prawa nic wziąść przez całe życie ?

i ile wynosi obecnie minimalne ustawowe a ile będzie wynosić w przyszłym roku ?

opłata egzekucyjna a spłata długu

Witam, Moje pytanie dotyczy sposobu wyliczenia przez komornika opłaty egzekucyjnej od długu, który wcześniej spłaciłem bankowi:

- w czerwcu 2008 bank skierował do komornika wniosek o egzekucję długu w wys. ok. 17000 zł. W sierpniu komornik wysłał pismo do mojej pracy z nakazem zajęcia części wynagrodzenia.

- we wrześniu 2008 podpisałem z bankiem ugodę a bank natychmiast zawiesił u komornika postępowanie egzekucyjne. Komornik zwrócił pieniądze z 1 pensji na konto mojego zakładu pracy.

- w grudniu 2008 r. spłaciłem całość zadłużenia do banku i mam z banku zaświadczenie o braku roszczeń. Bank nie wysyłał żadnych innych pism do komornika, ja również.

- kilka dni temu dostałem od komornika pismo o umorzeniu postępowania z mocy prawa. Komornik naliczył sobie w nim opłatę egzekucyjną 5% od kwoty ok. 20000 zł. Jak rozumiem dodał sobie roczne odsetki od kwoty 17000 podanej we wniosku egzekucyjnym. W postanowieniu napisał "Sposób wyliczenia: wartość świadczenia pozostałego do wyegzekwowania na dzień 15-09-2009 r. 20000 zł X 5% = 1000 zł"

Moje pytania brzmią:

-> Czy komornik ma prawo wyliczyć opłatę egzekucyjną od zadłużenia, które w rzeczywistości już nie istnieje, co więcej doliczyć do niego odsetki? Czy nie powinien się zadowolić kwotą 1/10 przeciętnego mies. wynagrodzenia jak to jest w art. 49 uoksie?
-> Czy w związku z tym moja skarga do Sądu na czynność komornika ma szansę być pozytywnie rozpatrzona, czy szkoda 100 zł na skargę?
-> Czy zaskarżyć tylko sposób naliczenia opłaty i zaproponować Sądowi, że zapłacę 1/10 przec. wynagrodzenia, czy całe postanowienie i naliczenie opłaty egzekucyjnej bo komornik nic przez rok nie zrobił i zawnioskować do Sądu o zwolnienie mnie z opłaty egzekucyjnej?

Z góry dziękuję.
PS. Proszę o szybką odpowiedź bo na złożenie skargi mam już mniej niż 7 dni.

ma szansę, jeśli ją dobrze napiszesz, a Sąd wyznaje zasady z wyroku TK;

większość Sądó jednak poprze komornika

rafal_26 przepraszam źle wpisałem,wynagrodzenie to 1650 brutto czy jakoś tak a na ręke ok. 1250.

Tak więc ile musi zostawić na koncie ???

Albo inaczej,jeśli ktoś zarabia minimalne ustawowe to co ? Komornik nie ma prawa nic wziąść przez całe życie ?

i ile wynosi obecnie minimalne ustawowe a ile będzie wynosić w przyszłym roku ?

Wczoraj, 22:47
symbianos88krk RE: Pytania do komornika

--------------------------------------------------------------------------------

ps.
Cytat:
Napisał/a rafal_26
a skąd masz takie wynagrodzenie wysokie, chyba od minimalnego niższe?

To było z ironią ?:P

RE: opłata egzekucyjna a spłata długu

ppp007 napisał:
-> Czy komornik ma prawo wyliczyć opłatę egzekucyjną od zadłużenia, które w rzeczywistości już nie istnieje, co więcej doliczyć do niego odsetki? Czy nie powinien się zadowolić kwotą 1/10 przeciętnego mies. wynagrodzenia jak to jest w art. 49 uoksie?
Tak, ma prawo zgodnie z treścią art. 49 ust. 2 zd. pierwsze ukse. "Zadowolić się" 1/10 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia powinien wówczas gdy wniosek wierzyciela o umorzenie postępowania (którego w tym wypadku w ogóle nie było) został by zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji (art. 49 ust. 2 zd. drugie ukse)

ppp007 napisał:
-> Czy w związku z tym moja skarga do Sądu na czynność komornika ma szansę być pozytywnie rozpatrzona, czy szkoda 100 zł na skargę?
Na to nikt, w tym wypadku, gwarancji nie da. Tak jak napisał rafal_26, jeżeli zostanie dobrze zasadniona a sąd będzie "wyrozumiały", to może się udać, choć ja osobiście w to wątpię. Gdyby wierzyciel zawnioskował o umorzenie postępowania egzekucyjnego podając jednocześnie, że spłacił Pan całe dochodzone roszczenie (czego jednak nie uczynił) to, w myśl zasady, że 5% z 0,00zł = 0,00zł, miał by Pan dużo większe szanse.

ppp007 napisał:
-> Czy zaskarżyć tylko sposób naliczenia opłaty i zaproponować Sądowi, że zapłacę 1/10 przec. wynagrodzenia, czy całe postanowienie i naliczenie opłaty egzekucyjnej bo komornik nic przez rok nie zrobił i zawnioskować do Sądu o zwolnienie mnie z opłaty egzekucyjnej?
jw.
Proszę jednak pamiętać, że komornik nic przez rok nie zrobił, bo WIERZYCIEL przez rok nie wniósł o podjęcie zawieszonego postępowania, na co już organ egzekucyjny żadnego wpływu nie miał.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót