Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Adres znam, ale gdzie zdobede te pozostale informacje? PESEL< NIP?

Można ewentualnie złożyć wniosek egzekucyjny podając jedynie imię,nazwisko dłużnika i adres zamieszkania. Wówczas dane takie jak NIP i PESEL można ustalić w drodze zapytania skierowanego do Urzędu Skarbowego.

[cytat="Kris84"]Można ewentualnie złożyć wniosek egzekucyjny podając jedynie imię,nazwisko dłużnika i adres zamieszkania. Wówczas dane takie jak NIP i PESEL można ustalić w drodze zapytania skierowanego do Urzędu Skarbowego.[/cytat]

Komornik moze złozyc zapytanie do UM badz gminy podajac imie i nazwisko z adresem i wtedy tez otrzyma pesel..

[cytat="Kris84"]dane takie jak NIP i PESEL można ustalić w drodze zapytania skierowanego do Urzędu Skarbowego.[/cytat]
Nie sądzę żeby US udostępnił takie dane każdemu (bez obrazy) "z ulicy".

A co nalezy zrobic gdy komornik na mój wniosek o ustalenie miejsca pracy dłuznika przez kilka miesiecy wogóle nie reaguje? Nie ustala, nic nie zajmuje, o niczym mnie nie informuje. Komornik z Człuchowa

Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem,żeby sąd uwzględnił skargę na czynność komornika....

A jak wycofać sprawę od komornika

Witam. Chciałabym wycofać sprawę od komornika o alimenty na dziecko. Były mąż i tak nie płaci a egzekucja jest bezskuteczna.Wyjeżdzam z Polski i chcę jak najszybciej załatwić tą sprawę od czego mam zacząć i jakie dokumenty złożyć bo u swojego komornika niczegi konkretnego nie mogę się dowiedzieć.Ijeszcze jedno pytanko czy komornik odda mi akt urodzenia dziecka bo ma orginalny i orginalny wyrok sądowy ?? :wow:

Widocznie te, z którymi miałeś do czynienia były niezasadne 8)

Złożyć wniosek o umorzenie postępowania.
[cytat:lezum39r]
czy komornik odda mi akt urodzenia dziecka bo ma orginalny i orginalny wyrok sądowy ??
[/cytat:lezum39r]
Tak.
Po co komornikowi był akt urodzenia dziecka ?

Niewiem po co ale żądali tego odemnie a teraz jak potrzebowałam orginalnego wyroku sądowego o rozwodzie to nawet nie chcieli mi kopii zrobić. Nie mam siły jeszcze z komornikiem się użerać ani z panią sekretarką!! A jak wygląda taki wniosek ?? Sama mam napisać czy są jakieś gotowe bo jak mam iść tam to jestem chora że znowu nie tak napisane pismo lub coś innego wymyślą

"Wnoszę o umorzenie postępowania egzekucyjnego sygn. akt ... Kmp .... prowadzonego przeciwko ..." - w zupełności wystarczy.

[cytat="michupocichu"]Widocznie te, z którymi miałeś do czynienia były niezasadne 8)[/cytat]

O tak, na pewno.
:D

A Ty, michupocichu, może jesteś komornikiem ?

Jestem ... moderatorem FP, a tematyka postępowania egzekucyjnego nie jest mi obca.

A......A moderator FP to Twój wyuczony zawód ?
Przepraszam, nie odpowiadaj.Ja po prostu mam dzisiaj dobry humor, bo wyjeżdżam na 6 tyg. do Hiszpanii.I nawet stado komorników tego humoru mi nie zepsuje.Do zobaczenia pod koniec sierpnia.

Skargi na czynności komorników są przez sąd uwzględniane. Fakt faktem, że jest takowych niewiele,ale to świadczy tylko o tym, że Komornicy postępują zgodnie z prawem a wiele skarg ma w sobie objawy "pieniactwa".

Witam mam pytanie czy jesli jest wyrok i odszkodowanie do spłaty i jest ono spłacane regularnie co miesiąc a na wyroku nie ma terminu do kiedy ono musi być spłacone to czy można to oddać do komornika pozdrawiam

[cytat="anna333666"]Witam mam pytanie czy jesli jest wyrok i odszkodowanie do spłaty i jest ono spłacane regularnie co miesiąc a na wyroku nie ma terminu do kiedy ono musi być spłacone to czy można to oddać do komornika pozdrawiam[/cytat]

Jeżeli wyrok jest prawomocny i klauzula wykonalności została nadana, to owszem można oddać sprawę do komornika. Proszę jednak we wniosku ograniczyć zakres egzekucji do niespłaconej części.

witam chodziło mi o to że jest wyrok o zrobienie deficytu i na tym wyroku jest że musza byc wykonane prace społeczne i że musi być spłacone to odszkodowanie ale nie ma terminu do kiedy a spłacane jest regularnie co miesiąc a teraz windykacja zaczyna straszyc zajęciami komorniczymi czy jest taka możliwość pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz

[cytat="anna333666"]witam chodziło mi o to że jest wyrok o zrobienie deficytu i na tym wyroku jest że musza byc wykonane prace społeczne i że musi być spłacone to odszkodowanie ale nie ma terminu do kiedy a spłacane jest regularnie co miesiąc a teraz windykacja zaczyna straszyc zajęciami komorniczymi czy jest taka możliwość pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz[/cytat]

Skoro nie ma terminu to powinno być zapłacone niezwłocznie po uprawomocnieniu się wyroku. To wierzyciel może w swej dobrej woli zgodzić się na raty albo według własnego uznania zażądać całej kwoty niezwłocznie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót