Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
w takim razie jeśli zalega z płatnościami alimentów komornik sam powinien wystawić nieruchomość na licytację ??

magda1111 napisał:
w takim razie jeśli zalega z płatnościami alimentów komornik sam powinien wystawić nieruchomość na licytację ??
Nieruchomość, nie. Ruchomość, tak.

Witam
mam pytanie ile maksymalnie może pobrać komornik przy licytacji nieruchomości o wartości około90000 tyś.Czy to jest te 15%?czy mniej?

Jeżeli postępowanie egzekucjne zostało wszczęte po 28-12-2007r, to opłata stosunkowa wyniesie 15 % wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż trzydziestokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

czyli nie więcej jak około 60 tyś.

A może mi ktoś odpowiedzieć czy będąc tylko dłużnikiem rzeczowym nieruchomości przy licytacji ,mam prawo pierwokupu.Jestem jej właścicielem w 50%.

Mariano21 napisał:
nieruchomości o wartości około90000 tyś.
Nie chcę być złośliwa, ale jesteś właścicielem 1/2 nieruchomości wartej 90.000.000,00zł i nie stać Cię na prawnika????

Ostatnia edycja:
Witam mam taki problem i nie wiem czy wszystko jest zgodnie z prawem.
Mam zasądzone alimenty 1100 zł które płacę jestem na emeryturze której wysokość to 1990 zł. Jakiś czas temu wplątałem się w mały kłopot z kredytem gdy jeszcze pracowałem sprawa dostała się do komornika któremu dobrowolnie płaciłem co miesiąc ile mogłem sam mu wysyłałem około 80 zł .miesiąc temu dostałem pismo ,że zostanie mi zajęta emerytura która i tak już jest zajęta alimentami.Byłem u komornika ten mi powiedział ,że chce umorzyć to postępowanie .Ale mimo to w tym miesiącu zamiast wpłnąć mi 890 zł dostałem tylko 530
.
W związku z tym mam pytanie czy jest to w porządku bo z tego co się gdzieś doczytałem ,że jest kwota wolna od potrąceń 936 zł

Oraz czy mogę coś z tym zrobić

Mariano21 - odpowiedź brzmi NIE.
Domaganie się odpowiedzi po 14 minutach od jej zadania jest poniżej krytyki.
Ogarnij się proszę.

Witam, Posiadając na własność tylko samochód osobowy jak mogę zrobić by auto było na mnie a komornik nie mógł go zając albo ewentualnie przepisać na kogoś z rodziców?? Moje pytanie stąd iż podałem ofiara oszustwa. pozdrawiam i dziękuje ze odp

Mam pytanie-w jakiej kolejnosci komornik dokonuje czynnosci sciagajac dlug alimentacyjny? konkretnie chodzi mi o to czy najpierw zabiera oplate egzekucyjna a potem naleznosci dla wierzyciela?

Witam,
mam dwie sprawy i bardzo prosze o pomoc:
1.Mam zjęty przez komornika dom, chciałabym sama go sprzedać, spłacić dług i koszty komornicze, jak mam to zrobić? Czy mam napisać jakis wniosek do komornika z prośbą o umożliwienie sprzedaży i czy mogę go przesłac pocztą, meilem ? Czy komornik musi sie na to zgodzic ? Jaki czas max może mi dac komornik na sprzedaż, 3 misiące czy moze 6? Pewnie nie miałabym tych pytań ale komornik nie chce ze mną rozmawiać przez telefon, a do końca miesiąca przebywam daleko od siedziby komornika i nie mam możliwosći do niego przyjechać. Czas mnie goni gdyż juz została wyznaczona data licytacji mojej ruchomości , samochodu, a nie chciałabym go stracić.
2. Mój mąż nie mogąc pogodzić się z naszą trudną sytuacją życiową, zachorował na depresję dwubiegunową oraz nerwice maniakalną-lękową, leczy sie u lekarza psychiatry oraz chodzi na terapie do psychoterapeuty :-(, czy jego choroba nie może być okolicznością do czasowego wstrzymania postępowania egzekucyjnego?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam cieplutko.

ala200 napisał:
Witam,
mam dwie sprawy i bardzo prosze o pomoc:
1.Mam zjęty przez komornika dom, chciałabym sama go sprzedać, spłacić dług i koszty komornicze, jak mam to zrobić? Czy mam napisać jakis wniosek do komornika z prośbą o umożliwienie sprzedaży i czy mogę go przesłac pocztą, meilem ? Czy komornik musi sie na to zgodzic ? Jaki czas max może mi dac komornik na sprzedaż, 3 misiące czy moze 6? Pewnie nie miałabym tych pytań ale komornik nie chce ze mną rozmawiać przez telefon, a do końca miesiąca przebywam daleko od siedziby komornika i nie mam możliwosći do niego przyjechać. Czas mnie goni gdyż juz została wyznaczona data licytacji mojej ruchomości , samochodu, a nie chciałabym go stracić.
2. Mój mąż nie mogąc pogodzić się z naszą trudną sytuacją życiową, zachorował na depresję dwubiegunową oraz nerwice maniakalną-lękową, leczy sie u lekarza psychiatry oraz chodzi na terapie do psychoterapeuty :-(, czy jego choroba nie może być okolicznością do czasowego wstrzymania postępowania egzekucyjnego?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam cieplutko.
ad.1 Jeżeli ze sprzedaży domu uzyska Pni kwotę, która w pełni zaspokoi należności wierzyciela i koszty egzekucji, to z wykonaniem tego manewru nie powinno być problemów. Niestety musiała by Pani znaleźć nabywcę i przeprowadzić transakcję przed wyznaczonym terminem licytacji nieruchomości (a jeżeli zależy Pani na zatrzymaniu samochodu, to oczywiście przed licytacją ruchomości). Jeżeli udało by się Pani spełnić te warunki, to należy spotkać się z komornikiem i przedstawić mu swój plan a on powie Pani jak przeprowadzić to technicznie, tak aby zabezpieczyć interesy i wierzyciela, i Pani, i nabywcy no i oczywiście jego ;).
Komornik nie da Pani jakiegoś określonego czasu na znalezienie nabywcy itd., egzekucja z nieruchomości będzie się toczyła swoim trybem, a od tego na jakim aktualnie jest etapie zależy czy ma Pani jeszcze miesiąc, trzy czy pół roku.
Ad.2 Niestety, choroba Pani męża nie ma wpływu na przebieg egzekucji.

Lokata, dziękuję, wszystko już jasne.

Bardzo proszę o podpowiedzi ponieważ znajduję się w bardzo trudnej sytuacji. Jestem osobą bardzo chorą i mam na utrzymaniu dwoje dzieci. Jestem na rencie(600 zł.). Ponieważ ojciec dzieci wyprowadził się i nie chciał w żaden sposób pomagać rodzinie, zmuszona zostałam wystąpić o alimenty. Niestety tatuś aby przedłużyć to wszystko założył sprawę o rozwód z orzeczeniem o mojej winie. Tu przyznano mi zabezpieczenie na czas procesu na mnie i na dzieci, ale niestety dalej nie płacił. Więc wystąpiłam do komornika. Komornik zajął mu konta i samochód ( prowadzi działalność gospodarczą ). Zaczął wpłacać lecz niestety kwoty były coraz niższe, prosiłam komornika o interwencję w tej sprawie , ale bezskutecznie , ponieważ twierdzi że na kontach nic nie ma. Zapadł w końcu wyrok w sprawie . Orzeczono rozwód o jego winie i przyznano alimenty. Ale wyrok się nie uprawomocnił , ponieważ złożył o uzasadnienie. Pytałam w sądzie co w tej sytuacji z alimentami, odpowiedziano mi że do momentu uprawomocnienia się wyroku obowiązują te które zostały przyznane na zabezpieczenie. Ale niestety nie otrzymuje ani grosza już ponad 2 miesiące. Rozmawiałam z komornikiem i kazał czekać . Czy faktycznie nic nie można zrobić ????????? Czy komornik w tej sytuacji nie powinien wystawić samochodu na licytację (kiedy to może zrobić)???????????Naprawdę jestem w bardzo trudnej sytuacji brak mi na opłacanie rachunków , na lekarstwa itd.
Bardzo proszę o odpowiedzi . Z góry bardzo dziękuję.

Witam Wszystkich,

bardzo gorąco proszę o poradę bo nie stać mnie w tej chwili na adwokata.

Mam wyrok zaoczny na mocy którego komornik pobiera mi 50% wynagrodzenia. W toku postępowania Sąd wstrzymał wykonaniu wyroku a komornik zawiesił postępowanie. Wyrok został mi poprawnie doręczony i złożyłem sprzeciw.
Teraz będzie rozprawa i najprawdopodobniej powództwo zostanie oddalone i wyrok uchylony.

Bardzo proszę o udzielenie informacji co po koleji robić w takiej sytuacji aby komornik odblokował mi wynagrodzenie i zwrócił pieniądze z rachunku depozytowego Sądu. Co do niesłusznie pobranych kwot przez wierzyciela to zajmę się tym później.

Jeszcze raz bardzo proszę o info.

1. na mocy wyroku jest zasądzona kwota, a nie pobieranie wynagrodzenia!!! - proszę używać języka polskiego i nie stosować skrótów myślowych;
2. nie będę pisał 4 - ty raz w ciągu dwóch dni odpowiedzi na ten problem; ale napisze 3-ci raz;D

A. zażalenie na klauzulę, o ile termin nie upłynął;
B. zawiadomienie wierzyciela, aby wniósł o umorzenie egzekucji; (po prawomocnym ODDALENIU powództwa); pod rygorem wniesienia powództwa o pozbawienie wykonalności tyt. wykonawczego;
C. przed zakończeniem sprawy tej z wyroku zacznego spróbuj złożyć wniosek o zwrot wyegzekwowanych i PRZEKAZANYCH wierzycielowi kwot - w tym celu potrzeba akt komorniczych - zażądaj ich dołączenia;
D. jak C nie pomoże, to ODRĘBNE powództwo o zwrot nienaleznych świadczeń;

Być może ktoś ma lepsze pomysły;

Dzięki za odpowiedź. ;-)
Teraz wszystko jasno rozumiem.
:-D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót