M
magda1111
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 64
w takim razie jeśli zalega z płatnościami alimentów komornik sam powinien wystawić nieruchomość na licytację ??
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nieruchomość, nie. Ruchomość, tak.magda1111 napisał:w takim razie jeśli zalega z płatnościami alimentów komornik sam powinien wystawić nieruchomość na licytację ??
Nie chcę być złośliwa, ale jesteś właścicielem 1/2 nieruchomości wartej 90.000.000,00zł i nie stać Cię na prawnika????Mariano21 napisał:nieruchomości o wartości około90000 tyś.
ad.1 Jeżeli ze sprzedaży domu uzyska Pni kwotę, która w pełni zaspokoi należności wierzyciela i koszty egzekucji, to z wykonaniem tego manewru nie powinno być problemów. Niestety musiała by Pani znaleźć nabywcę i przeprowadzić transakcję przed wyznaczonym terminem licytacji nieruchomości (a jeżeli zależy Pani na zatrzymaniu samochodu, to oczywiście przed licytacją ruchomości). Jeżeli udało by się Pani spełnić te warunki, to należy spotkać się z komornikiem i przedstawić mu swój plan a on powie Pani jak przeprowadzić to technicznie, tak aby zabezpieczyć interesy i wierzyciela, i Pani, i nabywcy no i oczywiście jegoala200 napisał:Witam,
mam dwie sprawy i bardzo prosze o pomoc:
1.Mam zjęty przez komornika dom, chciałabym sama go sprzedać, spłacić dług i koszty komornicze, jak mam to zrobić? Czy mam napisać jakis wniosek do komornika z prośbą o umożliwienie sprzedaży i czy mogę go przesłac pocztą, meilem ? Czy komornik musi sie na to zgodzic ? Jaki czas max może mi dac komornik na sprzedaż, 3 misiące czy moze 6? Pewnie nie miałabym tych pytań ale komornik nie chce ze mną rozmawiać przez telefon, a do końca miesiąca przebywam daleko od siedziby komornika i nie mam możliwosći do niego przyjechać. Czas mnie goni gdyż juz została wyznaczona data licytacji mojej ruchomości , samochodu, a nie chciałabym go stracić.
2. Mój mąż nie mogąc pogodzić się z naszą trudną sytuacją życiową, zachorował na depresję dwubiegunową oraz nerwice maniakalną-lękową, leczy sie u lekarza psychiatry oraz chodzi na terapie do psychoterapeuty :-(, czy jego choroba nie może być okolicznością do czasowego wstrzymania postępowania egzekucyjnego?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam cieplutko.