Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
michupocichu czy jesteś w 100% pewna/y?Czy może wejśc do sklepu jak dłużnik go zamyka i wziąć np dzienny utarg?Jestem akurat wierzycielem i zależy mi na ściągnięciu długu jak najszybciej.

Dziękuję za odpowiedź, czy tak samo z autem?

Ostatnia edycja:
martiqa napisał:
Dziękuję za odpowiedź, czy tak samo z autem?
Zająć oczywiście komornik może, gdyż samochód, jak zakładam, znajduję sie w posiadaniu dłużnika. Do sprzedaży jednak, na 99%, nie dojdzie, gdyż właściciel pojazdu tj. leasingodawca, prawdopodobie skutecznie wyłączy go od egzekucji (art. 841 kpc)

martiqa napisał:
michupocichu czy jesteś w 100% pewna/y?Czy może wejśc do sklepu jak dłużnik go zamyka i wziąć np dzienny utarg?
Nie.
Nie mam na ten temat bladego pojęcia i dlatego właśnie udzielam tu odpowiedzi ...
:rolleyes:

POMOCY ! powodz zabrala mi szanse ! Kilka lat temu moj ojciec zaciagnal kredyt w wys 5tys zl. Poniewaz go nie splacal dlug osiagnal ok 10tys zl,komornik zajal dom i ok lipca-sierpnia chce wystawic go na licytacje. dzis powodz dosiegnela domu mego ojca, (mieszkam w Sandomierzu,mam ok 3m wody w domu). Czy w zwiazku z ta tragedia moge sie ubiegac,o opoznienie egzekucji lub o jej zawieszenie? Prosze o pomoc. Dziekuje

Mam zasadzona licytacje domu za dlugi w banku ale obwieszczenie poszlo do ZUS-u.Urzedu Gmiy i Urzedu Skarbowego, czy te instytucje dolacza swoje roszczenia. Bank zgodzil sie odstapic od licytacji.

Witam serdecznie... Przeczytałem powyzsze posty, lecz żaden nie pomógł mi w mojej sprawie.
Mianowicie w lutym tego roku komornik na podstawie wyroku, w pierwszej kolejności zajął (zamroził) mi ROR a potem egzekutował u mojego pracodawcy "swoje" i zasądzone należności. Problemem jest dla mnie to, iż do dnia dzisiejszego mam zablokowane konto, choć jak domniemywam komornik zakończył swoje czynności gdyż od 2 miesiecy nie mam żadnych potraceń z pensji. Nie dotarły do mnie fizycznie żadne pisma o egzekucji, z winy doręczajacego listonosza, a nawet zakończenia tej egzekucji. Co moge zrobić by znów normalnie korzystac z konta??
Jak wymóc jego odblokowanie??
Z góry dziekuję za każdą pomoc.

Tomasz M.

ps. Do Sądu i komornika mam ponad 120km i ciężko wziąć wolny dzień na osobistą wizytę .

Podejrzewam,że dopóki,nie będzie spłacony dług to nie odblokuje konta.Ja założyłem 2gie konto na mamę z pełnomocnictwem do jego uzytkowania i mam komornika w :ok:

mech1958 napisał:
Podejrzewam,że dopóki,nie będzie spłacony dług to nie odblokuje konta.Ja założyłem 2gie konto na mamę z pełnomocnictwem do jego uzytkowania i mam komornika w :ok:

Dziekuje mech1958 ale skoro komornik od 2 miesiecy nie pobiera ani zlotowki od mojego pracodawcy to chyba zakonczyl egzekucje??? :o
Zalezy mi na koncie bo mam tam od lat historie placonych przezemnie alimentow...

ps. Czy komornik moze zamrozic konto i nie dopuszczac do placenia zasadzonych alimentow ktore byly zleceniem stalym placone z tego wlasnie konta??

to może być różnie może czeka aż uzbiera się większa ilość pieniędzy i wtedy zadziała (mi tak zrobił),ale najlepiej zwróć się do banku pisemnie o wydrukowanie historii wpłat.Na twoim miejscu założył bym 2gie konto,aby za chiny ludowe nie miał do niego dostępu,ja bym mu nie wierzył,że będzie spokój z jego strony!:-x

z tym zamrożeniem to nie wiem ale podejrzewam,że może całkowicie zablokować,a jaki to komornik skarbowy czy sądowy?

Witam wszystkich serdecznie!

Jestem tu nowa. Zaglądałam tu często, ale teraz mam problem, którego nie potrafię sama rozwiązać, dlatego postanowiłam się tu zalogować, a więc do rzeczy.
Mój mąż ma wyrok sądowy, na którego podstawie został zobowiązany do zapłaty na rzecz powoda 1500zł. W lutym przesłał Pocztą Polską 100zł tytułem pierwszej raty dla powoda. Zamierzał w kwietniu wysłać kolejną ratę - 200zł - jednak wcześniej powód złożył wniosek do komornika. Dowiedzieliśmy się o tym fakcie i nie odebraliśmy pisma od komornika z rozpoczętą egzekucją. Postanowiliśmy spłacić dług w całości, by uniknąć opłat egzekucyjnych, przed odbiorem pisma od komornika. Dokonaliśmy więc zapłaty całości zadłużenia bezpośrednio na konto wierzyciela dnia 19 kwietnia. Następnie odebraliśmy dnia 22 kwietnia pismo od komornika o wszczęciu egzekucji. Wierzyciel powiadomił komornika o spłacie przez męża długu, pismem wniesionym do niego dnia 26 kwietnia, jednocześnie prosząc o zaniechanie dalszej egzekucji.
I tu pojawia się problem, ponieważ 21 maja odebrałam od komornika postanowienie o umorzeniu postępowania, jak i o naliczeniu kosztów egzekucji - łącznie 274,78zł, w tym opłata stosunkowa z art. 49.1 (15%) - 257,83zł:-x. Pytam więc, czy komornik miał prawo naliczyć te koszta (15%), skoro spłata całości zadłużenia została dokonana przed odbiorem od komornika pisma o wszczęciu egzekucji?
Jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż zastanawiam się nad powództwem przeciwegzekucyjnym, ale jeśli nie mam szans, to nie chcę narażać siebie i męża na koszta z tym związane (opłata 100zł). :rolleyes:
Bardzo proszę o fachową pomoc, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat jednoznacznej odpowiedzi. z Góry dziękuję;)

mala27:

1. nie powództwo, tylko skarga na czynności komornika;

2. czy przypadkiem ta kwota, pomimo wskazania błędnej podstawy prawnej, nie jest równa najniższej opłacie - 1/10 minimalnego wynagrodzenia, bo na to mi wygląda;D

rafal_26 napisał:
mala27:

1. nie powództwo, tylko skarga na czynności komornika;

2. czy przypadkiem ta kwota, pomimo wskazania błędnej podstawy prawnej, nie jest równa najniższej opłacie - 1/10 minimalnego wynagrodzenia, bo na to mi wygląda;D

1. Być może się pomyliłam i ma to być skarga na czynności komornika
2. dokładnie mam w postanowieniu napisane, że opłata stosunkowa z art. 49.1 (15%), więc na pewno nie jest to kwota równa najniższej opłacie - 1/10 minimalnego wynagrodzenia :(

mala27 - tak jak napisał rafal - wszystko jest OK oprócz podstawy prawnej

Dalej jest napisane, ze "podstawą ustalenia wysokości opłaty są egzekwowane należności według stanu na dzień wyegzekwowania lub umorzenia postępowania". Tylko chyba ma tu znaczenie fakt, ze spłata długu została dokonana przed wszczęciem egzekucji? tzn. przed odebraniem pisma od komornika

nie ma - koszty są w wysokości minimalnej i dlatego nie ma to znaczenia

mala27 napisał:
2. dokładnie mam w postanowieniu napisane, że opłata stosunkowa z art. 49.1 (15%), więc na pewno nie jest to kwota równa najniższej opłacie - 1/10 minimalnego wynagrodzenia :(

A matematyki w szkole uczono???

Dokłądniej rzecz biorąc jest to opłata równa 1/10 i to tej obowiazującej przy ustawie i NIE WALROYZOWANEJ (chyba miała być waloryzowana od 19 kwietnia), bo dzisiaj byłoby to około 350 złotych;

Powiększona o wydatki na korespondencję;

Chodzi mi o to, czy komornik miał prawo naliczyć te koszty czy nie, skoro spłata została dokonana przed wszczęciem egzekucji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót