ala200 napisał:
Witam,
gwoli podzielanie sie z Państwem informacjami chcę napisać ze komornik zlekceważył moje info o negocjacjach ugodowych (poparte pismem od wierzyciela)i mimo braku opłacenie przez wierzyciela zaliczki na oszacowanie nieruchomości komornik zrobił "wjazd" w asyście 2 asesorów ,2 funkcjonariuszy policji oraz biegłego ds wyceny nieruchomości ;dokonano wizji lokalnej mojego domu, sporządzono obmiar i zdjęcia, oraz zajęcia kilku nic niewartych ruchomości (kwota ogólne zjęcia 1000zł )
Jak widać i tak można, pozdrawiam wszystkich.
Szkoda, że nie udało się Pani załatwić z bankiem, żeby złożył do komornika wniosek o zawieszenie egzekucji z nieruchomości, lub choć cofnął swój wniosek o dokonanie opisu i oszacowania (nic na tym nie tracił, gdyż na złożenie go ponownie miał rok czasu)

.
Skoro jednak bank z premedytacją nie uiścił zaliczki na biegłego, a jak mniemam, w treści wezwania do jej uiszczenia komornik zawarł zapis, iż jej nie wpłacenie w terminie x dni wywoła rygor odmowy zawnioskowanej czynności
można by wysnuć twierdzenie, że brak zaliczki należy traktować jako oświadczenie woli wierzyciela. Jeżeli zaś wierzyciel nie podtrzymywał wniosku o dokonanie opisu i oszacowania, się tego trzymać i spróbować zaskarżyć dokonane czynności, jako dokonane z naruszeniem art. 942 kpc tj. bez wniosku. Czy się uda, nie gwarantuję, ale poza stratą 100,00zł (co chyba w Pani przypadku może się opłacić), na pewno zyska Pani trochę czasu, gdyż dopiero po uprawomocnieniu się opisu i oszacowania komornik może przystąpić do dalszych czynności (tj. wyznaczać licytację).
Poza tym zaskarżyła bym również udział w czynnościach asysty Policji, ponieważ, nie było przesłanek do jej wezwania (chyba, że nie powiedziała nam Pani wszystkiego) a takie działanie komornika spowodowało powstanie kosztów z art. 57 ukse, które jako niecelowe nie powinny obciążać dłużnika.