Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam Kochani :D
Chciałam się z wami podzielić, co postanowił komornik:
a więc...:tuptup: dzisiaj na spotkaniu tak jak się umówiłam z komornikiem, punktualnie na 9:00
Zszedł na parking, bo chciał zobaczyć czy to "cudo" wogóle istnieje (chodziło mu o moje auto), troszkę się zdziwił, że takie poobijane.Auto nadal mam ja jako "dozorca".
No i zapytał co ze spłatą , czy już wiem ile?
Powiedziałam ,że wynajmuję mieszkanie i nie stać mnie na więcej jak 300 zł (dług duży , bo 25 tyś), powiedział że to się wiąże z długimi latami, i zgodził się.Mam co miesiąc sama przelewać na konto kancelarii komorniczej 300 zł., więc mam zrozumieć że nie wejdzie mi na wypłatę, skoro sama mam robić przelewy? (bo nawet nie zdążyłam się zapytać, bo gdy usłyszałm zgodę to aż mi się lżej zrobiło.Są komornicy i komornicy.Naczytałam się tyle tu i ówdzie na temat komorników, że są jak z kamienia...ale chyba nie ten :-)
Pozdrawiam :)

Niestety, to zależy od wierzyciela. Jeden będzie zadowolony że pieniądze wpływają co miesiąc i zajmie się innymi sprawami, inny dojdzie do wniosku że to mu nie wystarcza i złoży kolejne wnioski u komornika.

Do rafał 26
Szkoda że merytoryczny element Twojej wypowiedzi przyćmiewa jej opryskliwość. Pytający z pewnością jest usatysfakcjonowany.
Wydaje mi się że forum służy do udzielania odpowiedzi pytającym a nie do wykładów prawniczych ściągniętych z komentarzy.

samotna_matka napisał:
więc mam zrozumieć że nie wejdzie mi na wypłatę, skoro sama mam robić przelewy? (bo nawet nie zdążyłam się zapytać, bo gdy usłyszałm zgodę to aż mi się lżej zrobiło.Są komornicy i komornicy.Naczytałam się tyle tu i ówdzie na temat komorników, że są jak z kamienia...ale chyba nie ten :-)
Pozdrawiam :)
No nie do końca może Pani tak to zrozumieć. Komornik nie może zabronić Pani wpłacać w ratach więc w sumie z jego strony to żaden ukłon. Komornik jest związany wnioskiem wierzyciela który zawiaduje egzekucją. Pani prośba powinna być przedstawiona wierzycielowi a ten w konsekwencji przystaje na nią lub nie. Mam tu na myśli np. brak wniosku wierzyciela o zajęcie wynagrodzenia lub jeżeli jest już zajęte o jego zwolnienie, gdyż zadowoli się wpłatami dokonywanymi przez Panią.
Sam komornik nie może podjąć decyzji, że w związku z Pani propozycją nie podejmie pewnych działań. Nic bez wiedzy wierzyciela.

kolego bartato, to nie są komentarze, tylko zacytowane orzeczenie SNu, w pozostałej części jest to mój własny wywód, czasem też, jak ktoś mnie zmusi, to piszę językiem prawniczym;

w każdej innej sytuacji, staram się SPŁYCAĆ poradę, bez wklejania przepisów, komentarzy i powoływania się na orzeczenia i treść przepisu;

pisanie, po raz kolejny na forum, że komornik przychodzi i zabiera wszystko, co jest w mieszkaniu, jest po prostu błędem;

witam serdecznie !
prosiłabym o poradę otóż mam na pensji komornika (oczywiście chodzi o długi nie zamierzam się uchylać od ich spłaty) mieszkanie wynajmowałam i byłam tam zameldowana na pobyt czasowy wymeldowałam się, wczoraj dostałam telefon od sąsiadki że był u mnie komornik z policją i chciał wejść do tego mieszkania ( teraz nikt tam nie mieszka) i teraz moje pytanie:
1. czy muszę ( bo nie wiem skąd był ten komornik) jeśli będzie trzeba podać gdzie obecnie mieszkam ( mieszkam u szwagierki i ona nie życzy sobie żebym podała jej adres bo mnie wyrzuci) i co mi grozi jeśli tego nie zrobię??
2.czy komornik z policją może przyjść do mnie do pracy i zabrać na komendę celem potwierdzenia mojego zamieszkania??
3. czy jeśli podam adres szwagierki to może coś komornik jej zająć lub zabrać ( nie jestem u niej zameldowana nie mam meldunku nigdzie)?
Z góry dziękuje za odpowiedz

Generalnie jest Pani jako dłużnik zobowiązana informować komornika o każdej zmianie miejsca swego pobytu dłuższej niż jeden miesiąc.
Ważne jest przede wszystkim żeby mieć kontakt z komornikiem, można więc stawić się w kancelarii przedstawić sytuację, zobowiązać się do osobistego odbioru korespondencji lub założyć skrytkę pocztową. Można również złożyć oświadczenie w trybie art. 801 dotyczące posiadanych składników majątku co być może spowoduje, że komornik nie dokona czynności w miejscu zamieszkania, co jednak pewne nie jest.

dziękuję za odpowiedz ale jak to wygląda z przyjściem policji i komornika do mojej pracy ??

posiadanie długów to jeszcze nie przestępstwo nikt nie przyjdzie do Pani pracy i nie będzie zabierał na komendę.

Witam czy komornik może zająć ruchomosci w mieszkaniu w którym jest tylko w nim zameldowany??? chyba nigdy nie mieszkał nic nie jest jego w tym mieszkaniu tylko moje ja nie mam praw do tego lokalu ale w nim mieszkam dłuznik
jest dla mnie osobą obcą .

Co w tej sytuacji może zrobic komornik??

Bardzo Proszę o POMOC Prosze
jutro jest wizyta komornika

Witam.
Zanim zdążyłam wysłać pismo do wierzyciela w sprawie wycofania egzekucji komorniczej otrzymałam (dziś) pismo o jej umorzeniu z art. 824 par. 1 pkt 3 kpc.
Moje pytanie brzmi, czy powinnam się w związku z tym skontaktować z wierzycielem i coś zaproponować (spłata w ratach na przykład) czy się tym nie martwić i czekać na jakiś kontakt z ich strony?

co jesli komornik juz potracil swoje koszty bezzasadnie wszczetej egzekucji do kogo wystapic o zwrot

Ostatnia edycja:
Komornik przysłał kolejne pismo ( po uchyleniu jego czynności przez sąd na skutek mojej skargi), pozmieniał przepisy itp... wyznaczył znów geodetę , Pytanie czy w sytuacji gdy Sąd uchylił dotychczasowe działanie komornika a ja w miedzy czasie zleciłam geodecie wyznaczenie punktów granicznych wskazanych przez sąd to ta egzekucja jest zasadna? Co robić aby zmniejszyć koszty egzekucji.
W przyszłym tygodniu geodeta zatrudniony przez mnie ma wskazać te punkty.

Selfless napisał:
Witam.
Zanim zdążyłam wysłać pismo do wierzyciela w sprawie wycofania egzekucji komorniczej otrzymałam (dziś) pismo o jej umorzeniu z art. 824 par. 1 pkt 3 kpc.
Moje pytanie brzmi, czy powinnam się w związku z tym skontaktować z wierzycielem i coś zaproponować (spłata w ratach na przykład) czy się tym nie martwić i czekać na jakiś kontakt z ich strony?

Komornik umorzył egzekucję z powodu jej bezskuteczności. Zatem postępowanie egzekucyjne jest zakończone. Wierzycielowi został zwrócony tytuł wykonawczy i w każdej chwili może on ponownie wszcząć egzekucję.
Oczywiście że należałoby dług spłacić i dobrze jest dogadać się z wierzycielem zanim ponownie będzie wszczynał egzekucję i znowu narosną koszty.

Mam zasądzone alimenty na syna od byłego partnera. Niestety skutecznie uchyla się od płacenia alimentów, sprawa jest u komornika, ale on nigdzie nie pracuje, nie mam samochodu, nie ma nieruchomości. EX po rozstaniu przeprowadził się do rodziców (właścicieli mieszkania) i jest tam zameldowany. Czy komornik może wejść do tego mieszkania i zająć ruchomości? Jaki jest na to przepis?

Polecono mi napisac w tym temacie, wiec zapytam... U mojej matki pojawil sie komornik, aby spisac protokol (ze jest bezrobotna, bez majatku, samochodu, itp.). Obejrzal mieszkanie, w ktorym tak na dobra sprawe nie ma nic wartosciowego (bardzo zuzyte meble, kilkunastoletni telewizor, stary komputer), ale nie spisal zadnego protokolu zajecia, nie przykleil tez zadnych "naklejek" czy pieczatek. Nie bardzo wiemy na czym stoimy, czego mozemy sie spodziewac. Wiec czy w trakcie tej wizyty powinien ostemplowac jakos to, co planuje zajac, a jesli tego nie zrobil, oznacza to ze zajmowac nie planuje?

Bardzo prosze o odpowiedz.

1. na pewno niczego nie zajął;
2. co planuje komornik, wie tylko on sam;

3. wydaje się iż słuszne jest przypuszczenie, że komornik zamierza umorzyć egzekucję z uwagi na brak majątku dłużnika;

ps. a to mieszkanie jest czyje?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót