Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mieszkanie jest komunalne. Prawde mowiac w obecnej formie (i raczej nie ma perspektyw na zmiane) nie da sie odzyskac nawet 800zl, a dlugu jest 8000.

Bardziej chodzilo mi o to, czy fakt ze nie zajal teraz oznacza, ze "tego nie chce", czy "moze zachciec pozniej".

większość z tych rzeczy nie przedstawia żadnej wartości zbywczej, a ponadto należy je uznać za rzeczy wyłączone spod egzekucji z uwagi na to że są przedmiotami użytku domowego;

więc nie miał, nie ma i nie będzie miał podstaw aby je zająć;

Jestem osobą bezrobotną, wychowującą samotnie 3 dzieci.
Otrzymuję alimenty i rodzinne, razem 600zł.
Syn podjął pracę miesiąc temu, zarabia najniższą krajową i pomaga mi finansowo.
Mam już 3 komorników za czynsz, wszystkim co miesiąc wpłacam po trochę pieniędzy.
Sądownie przysługuje mi mieszkanie socjalne, ale czekam już na nie rok czasu.
Zadłużenie wynosi ok. 30 tys.zł. i dalej rośnie, a parę dni temu dostałam wezwanie do następnego, czyli 4-go, komornika.
Nie posiadam żadnych wartościowych rzeczy i dlatego jak był jeden z komorników nic nie zajął, nic mi nie wziął.

Nie stać mnie na spłacanie tego zadłużenia, gdyż muszę utrzymać siebie i dzieci.

Gdzie mam się udać po pomoc?
Do kogo pisać?
Kogo się poradzić jak z tego wyjść?

Bardzo proszę o pomoc.

Musze zglosic sie do komornika poniewaz moj maz nie placi alimentow. Dlatego chcialabym sie zapytac czy musze zglosic sie do komornika sądowego np. Sadu w Łodzi (bo tam odbyla sie sprawa alimentacyjna) czy moge zglosic sie do komornika mieszkajacego blizej mojej miejscowosci (np. Łęczyca)?? Bardzo prosze o odpowiedz! Z gory dziekuje

Witam, kożystam z tej strony bo zawsze znajdowałam tu pomoc w różnych sprawach więc mam nadzieję że i tym razem uzyskam wsparcie.
Sprawa dotyczy mojej mamy która z powodu zaniedbań z przeszłośći ma na głowie komornika, chodzi tu o kwote ok. 5000, wczoraj komornik zabrał jej z konta zaliczke alimentacyjną która pobiera na dwoje siedmioletnich dzieci a dziś zajął jej konto ustalając na koncie zadłużenie na kwotę -4100 zł, zajął jej tym sposobem całośc najniższego wynagrodzenia tj ok 900 zl, które dziś zostało jej przelane na konto. I tu jest moje pytanie, czy komornik ma prawo zajac alimenty które są na dzieci i całe wynagrodzenie pozostawiając rodzine bez środków do życia? Liczę na szybka odpowiedź bo nie wiem co robić
:(:(

pisaliśmy o tym wiele razy, zajmując konto, komornik zajmuje WIERZYTELNOŚĆ z rachunku bankowego, a nie alimenty, czy wynagrodzenie za pracę;

w takim razie komornik miał prawo zając tę wierzytelność nie ważne z jakiego źródła pochodzi tak? a jeśli na rachunku bankowym była kwota 0 to czy miał prawo zająć saldo do -4100 zł? dziękuję za odpowiedzi

jak rozumiem, to po prostu określił kwotę, a nie zabrał na tzw. debet?

skoro saldo konta po włożeniu karty wynosi -4100 zł to wygląda to na tzw. debet, a jak wygląda odpowiedź na moje pytania?

jolenkaq napisał:
Jestem osobą bezrobotną, wychowującą samotnie 3 dzieci.
Otrzymuję alimenty i rodzinne, razem 600zł.
Syn podjął pracę miesiąc temu, zarabia najniższą krajową i pomaga mi finansowo.
Mam już 3 komorników za czynsz, wszystkim co miesiąc wpłacam po trochę pieniędzy.
Sądownie przysługuje mi mieszkanie socjalne, ale czekam już na nie rok czasu.
Zadłużenie wynosi ok. 30 tys.zł. i dalej rośnie, a parę dni temu dostałam wezwanie do następnego, czyli 4-go, komornika.
Nie posiadam żadnych wartościowych rzeczy i dlatego jak był jeden z komorników nic nie zajął, nic mi nie wziął.

Nie stać mnie na spłacanie tego zadłużenia, gdyż muszę utrzymać siebie i dzieci.

Gdzie mam się udać po pomoc?
Do kogo pisać?
Kogo się poradzić jak z tego wyjść?

Bardzo proszę o pomoc.

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

jolenkaq napisał:
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

niestety, jak widać tutaj nikt nie jest pani w stanie pomóc, w tym dziale każdy stara się PRACOWAĆ, a nie szukać innych sposobów na wyciąganie pieniędzy od państwa, być może w dziale rodzinnym są samotne matki obeznane w takich sztuczkach;

Mam prawomocny nakaz zapłaty. W pozwie był jednak błąd w imieniu pozwanego. Czy jakikolwiek komornik weźmie taką sprawę? Czy trzeba raczej składać ponownie pozew z prawidłowymi danymi?

iwona-- napisał:
w takim razie komornik miał prawo zając tę wierzytelność nie ważne z jakiego źródła pochodzi tak? a jeśli na rachunku bankowym była kwota 0 to czy miał prawo zająć saldo do -4100 zł? dziękuję za odpowiedzi
Komornik nie może zająć rachunku powiększając tym samym saldo debetowe na rachunku. Zajęciu podlegają jedynie środki, które znajdują się na rachunku w chwili zajęcia i te które dopiero wpłyną na rachunek.
Tak to prawda komornik nie bada jakie środki są na rachunku, mogą tam być przecież i alimenty i wynagrodzenie ale tak samo pieniądze z darowizny czy spadku. Nie jest rolą komornika badać z jakiego źródła pochodzą pieniądze.

Witam, mam pytanie. Mój brat, obecnie przebywa w Afganistanie, jest poręczycielem. Kolega, który jest wierzycielem głównym przestał spłacać kredyt i komornik przesłał do banku mojego brata nakaz zapłaty i zablokował konto. Brat ma na koncie 10 tys. zł, komornik pobrał 2300 zł. Mimo tego nie można z konta dokonać żadnego przelewu ani wypłacić złotówki. Bank poinformował mnie, że na czas spłaty długu konto zostanie zablokowane. Czy jest to zgodne z prawem, że bank na wniosek komornika zablokował wszystkie jego oszczędności?Ma do spłaty swój kredyt, rachunek tel. i inne a konto jest zablokowane.Proszę o jakąś poradę.

kolego nie dubluj tematów; w poprzednim masz wyczerpującą odpowiedź;

Witam,kiedyś tu już o czymś pisałam iteraz mam kolejny problem:)
mieszkam obecnie w Szwecji chwilowo,ale chciałabym tu zostać z różnych przyczyn...żeby zostać tu legalnie muszę założyć szwedzką firmę jednoosobową na usługi sprzątające.Mam w Polsce sporo długów po zmarłym tacie w spadku,i trochę swoich również.Częśc ich spłacam firmą windykacyjnym ale części nie bo na wszystko niestety nie starcza mi pieniędzy.I tu moje pytania jeśli tu będę miała firmę i dochody większe jak w polsce jak wygląda egzekucja?Czy komornik,bank itd.szybko się dopatrzą że mam tu firmę?czy z takiej jednoosobowej firmy ściągają cały dochód czy jak to wygląda...bo trochę się obawiam tego że jak mi zajmą cały dochód to nie będzie na spłatę i rachunki,i na bilet do Polski:):mad:

Komornik działa na terytorium Polski. Komornik może natomiast zająć rachunek bankowy w Polsce na które są wpłacane dochody.

witam

od4 miesięcy nie spłacam rat za zaciągnięty kredyt. Pracodawca wypłaca mi środki przekazem.
Założyłam jeszcze jedno konto, bo nie zawsze mogę być w miejscu zamieszkania.
Nie odbieram listów poleconych z banku...wiem -od tego się nie ucieknie, ale mam pytanie.
W jaki sposób bank może "dobrać się" do mojego wynagrodzenia?

Skierować sprawę do komornika.
Skoro się nie ucieknie to po co takie manewry?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót