Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam pytanie do komornika

bardzo prosze o odpowiedz,jezeli odziedziczony spadek zawieral same dlugi,a spadkobierca posiada wspolnosc majatkowa ze wspolmałżonkiem,czy komornik moze zajac wspolnosc majatkową,czy tylko majatek osobisty spadkobiercy?Prosze o odp,słyszałam rozne wypowiedzi,jesli spadek wchodzi do majatku osobistego a nie wspolnego,czy moze komornik zajac wspolnosc maj.?? :what: ,dziekuje

Nie może.
Jednakże w praktyce często zajmuje. To zainteresowany ma wykazać, iż dany przedmiot wchodzi do majątku wspólnego.

Witam
Kupiłam mieszkanie na licytacji komorniczej. Byli właściciele wyjechali za granicę nie oddając kluczy. Czy komornik ma prawo wejsć do mieszkania i zabrać ich rzeczy z a długi??

do hellgate

bardzo dziekuje za odp. na moje pytanie.pozdrawiam

Hellgate, dziękuję bardzo za odpowiedź.

A gdyby komornik zajął ten motocykl i w toku wyjaśnień wyszłoby, że jest on mój, to co wtedy? Czy musi mi go oddać, czy może zatrzymać?

Pozdrawiam :)

agata.25
Pozostaje Tobie powództwo w trybie art 841 kpc
[lex:3cfvyk58]Art. 841. § 1. Osoba trzecia może w drodze powództwa żądać zwolnienia zajętego przedmiotu od egzekucji, jeżeli skierowanie do niego egzekucji narusza jej prawa.

§ 2. Jeżeli dłużnik zaprzecza prawu powoda, należy oprócz wierzyciela pozwać również dłużnika.
§ 3.  Powództwo można wnieść w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa, chyba że inny termin jest przewidziany w przepisach odrębnych.[/lex:3cfvyk58]

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli teoretycznie komornik nie może zajmować moich rzeczy, jeśli dłużnikiem jest mój mąż, mimo, że nie mamy rozdzielności majątkowej. Czy dobrze zrozumiałam?

Zając może, Ty możesz wniesć do sądu tzw. powództwo przeciwegzekucyjne żądając zwolnienia zajętego przedmiotu spod egzekucji.

[cytat="GośkaM"]Ja zaś w imieniu forumowiczów, którzy są wierzycielami, bądż to dłużnikami też witam Aplikanta Komorniczego :beer: :winko: :beer: :winko:

Mnie z kolei nasuwa się pytanie: czy wierzyciel może być obecny podczas licytacji ruchomości dłużnika?[/cytat]

Wierzyciel ma prawo bycia obecnym podcza licytacji ruchomości. Nie wiem jak w innych kancelariach ale w tej w której ja pracuje mile widziana jest wizyta wierzyciela, choć są nieczęstym zdarzeniem

Witam ma problem prowadziłem kiedyś działalność Gospodarczą potem zamknąłem miałem zaległość w ZUS ie około 3 tyś złotych teraz pracuje i komornik wziął się za moje pobory problem w tym czy może tyle zabrać i tu podaj :
wynagrodzenie zasadnicze (ogółem) 2 270,00
składka na ub. emer . finans. przez ubezp. 221,55
zaliczka na p. doch. odprowadzona do US kwota netto 147,00
do wypłaty kwota netto 1 604,18
PZU 50,00
potrącenie komornicze 870,00
do wypłaty 683,00

i mam pytanie czy komornik może tyle zabrać z wypłaty

Pozdrawiam

Zgodnie z przepisami Komornik może zająć maksimum 50% wynagrodzenia, przy czym kwota 936zł brutto jest kwotą wolną od potrąceń. Musi Pan wyjaśnić z zakładem pracy dlaczego tyle potrącili.

Komornik zgłosił się do mnie w sprawie egzekucji wierzytelności.
Czy mogę spłacić wierzytelność bezpośrednio wierzycielowi czy też w tej chwili jedyną osobą z jaką powinienem rozmawiać jest właśnie komornik?
Chciałbym uniknąć niepotrzebnych kosztów.

witam ponownie ,
mam pytanie,brat ma 2gr inwalidzka i na stale przyznana rente po zmarlym ojcu,odziedziczylismy po matce dlug,w tym roku brat ozenil sie i spodziewaja sie dziecka,zona nie pracuje,ile komornik moze zajac z renty,jezeli na utrzymaniu jest takze jego zona i dziecko? :roll: prosze o odpowiedz :what:

Witam,

Co zrobić żeby wszcząć egzekucję na Tajwanie? Komornik w Polsce wydał postanowienie, że nie jest w stanie ustalić składników majątku :roll:

Mam pytanie dostałam pismo o zajęciu konta bankowego, w tej chwili jestem jeszcze 2 lata na urlopie wychowawczym a na konto wpływają pieniądze na alimenty na dzieci oraz zasilek rodzinny i wychowawczy. Czy komornik ma prawo zając te pieniądze skoro to są wpływy na dzieci?

Witam Mam do Pana Aplikanta pytanie. Jeżeli osoba prowadząca działalność gospodarcza "Sklep spożywczo-przemysłowy" ma zajęcie komornicze ale nie z powodu działalności to czy komornik może zając cos ze sklepu tzn towar, sprzet?. Prosze o odpowiedz. Z poważaniem Katarzyna

Witam
Mam pytanko czy komornik zajmując wynagrodzenie oraz wierzytelności zasiłku chorbowego może zająć również zasiłek macierzyński?
Oraz co to znaczy: "Zajmuję wynagrodzenie dłużnika i wymienione wyżej wierzytelności do wysokości egzekwowanego świadczenia, nie więcej jednak niż 50% wynagrodzenia lub wierzytelności miesięcznie, przy czym kwota 936 zł miesięcznie jest wolna od potrąceń." Chciałabym dodać, że mój zasiłek chorobowy będzie wynosił około 960 zł netto miesięcznie. Moja sprawa dotyczy spłacania zadłużenia czynszu za rodziców.
A moje kolejne pytanie: w jaki sposób mogłabym udowodnić, że nie mieszkałam w mieszkaniu rodziców w tym czasie kiedy powstawało zadłużenie? Bardzo proszę o pomoc :ooo:

czy jezeli do komornika wyslalam pismem klauzule wykonalnosci z prosba o egzekucje to czy komornik nie powinien mnie informowac pisemnie o wynikach egzekucji i ustalen, albo chociaz pisemnie odpowiedziec na pismo.

[cytat="sisisi"]... chociaz pisemnie odpowiedziec na pismo.[/cytat]Powinien.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót