Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1. trzeba się zastanowić, czy w ogóle tak skonstruowana umowa jest ważna w stosunku przedsiębiorca - konsument;

art. 385[3] :

przewidują uprawnienie kontrahenta konsumenta do określenia lub podwyższenia ceny lub wynagrodzenia po zawarciu umowy bez przyznania konsumentowi prawa odstąpienia od umowy,

17) nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego,

16) nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy,

2. kara umowna jest albo w ogóle pozbawiona sensu zastosowania albo rażąco wygórowana;

Kwestia, czy masz dowód na to, że zgłosiłeś gotowość oddania towaru do sklepu. Jeśli masz dowód, to w zasadzie tę karę mogą sobie wsadzić.

Tak więc raczej w tę stronę powinieneś się bronić, gdy otrzymasz nakaz zapłaty z sądu.

Witam , wyrokiem sadu miałam wydać pas gruntu , sprawa trafiła do komornika.
Na skutek mojej skargi na czynności komornika zostało uchylone postanowienie komornika o powołaniu biegłego do wykonania rozgraniczenia, a komornik wezwał mnie ponownie do dobrowolnego wydania gruntu co też uczyniłam powołując prywatnie geodetę który zastabilizował punkty graniczne.
Wierzyciel w związku z tym złożył wniosek o umorzenie postepowania.
Dziś dostałam pismo od komornika gdzie ten nakazuje mi zwrócić wierzycielowi koszty postępowania które zostały pokryte z jego zaliczki w wysokości 1 100 zł.
Czy komornik mógł naliczyć sobie takie koszty jeśli grunt wydalam dobrowolnie?
koszty obejmują:
1.opłaty stale - 679 zł (na podst art. 54) a przecież grunt wydalam dobrowolnie w terminie wskazanym przez komornika
2.oplata na podstawie art 39.2.6 w wysokości 405 zł ( powołanie biegłego a żaden biegły nie został powołany- czynność uchylona przez sąd w wyniku mojej skargi
3.opłata na podstawie art 39.2.8 doręczenie listów z czym się mogę zgodzić

Czy komornik ma prawo obciążyć mnie tymi dwoma pierwszymi opłatami jeśli dobrowolnie wykonałam wyrok po wezwaniu komornika i żadne inne czynności komornika i biegłego nie były potrzebne?
Proszę o pomoc

tak;

Trzeba było to zrobić przed wszczęciem egzekucji.

ale opłata za powołanie biegłego którego nie było??
i opłata za wprowadzenie w posiadanie ?? po wezwaniu i wykonaniu dobrowolnego wydania gruntu?

@rafal 26

Dziękuję za szybką odpowiedź. A jak wygląda sprawa z tymi pytaniami na końcu mojego posta (zakładając, że umowa mimo wszystko jest ważna)?

Co do dowodu oddania modemu, niestety nie mam nic na piśmie, podpisując rozwiązanie umowy po prostu wyjąłem pudełko ze sprzętem, a pani po sprawdzeniu stwierdziła brak kabla i odmówiła przyjęcia. Chyba czas wyrobić sobie nawyk proszenia o wszystko na piśmie.

To tak w razie czego napiszesz w sprzeciwie od nakazu zapłaty, iż pani nie przyjęła.

Być może Sąd da Ci wiarę.

Na 90% masz szansę jeśli podejmiesz odpowiednią walkę. Oczywiście nie co do całości, tylko opłąty ponad 80 zł.

Później jest egzekucja, której cały ten wątek dotyczy. Są różne możliwości. Wystarczy trochę poczytać kilka - kilkanaście stron wstecz;

Komornik i odprawa emerytalna

Witam komornik od 2 miesięcy zabiera mi wypłate potrąca o 50 zł za dużo , przez te dwa miesiące księgowa nie odtrącała z mojej pensji pożczki zakładowej ze środków socjalnych i teraz oznajmiła że odtrąci 4 raty z odprawy , czy można tego uniknąc ? I czy komorni oprócz pensji zabiera też środki z funduszu socjalnego próbowałam się radzic prawnika który sam mówi że pomaga osobą jak ja ale chyba telewizja i próba startu w wyborach prezydenckich przewróciły mu w głowie bo jest w jest chamski i zbywa mnie nieprzyjemny sposób więc pytam tu i liczę że znajdę jakieś rozwiązanie .

Witam,
Uzyskałem nakaz zapłaty wobec dłużnika, sprawa jest u komornika, w związku z tym mam kilka pytań:

- jak ustalić miejsce zatrudnienia dłużnika ewentualnie jeżeli dłużnik prowadzi działalność gosp., to w którym banku posiada rachunek (skąd płaci składki ZUS, podatki)?
- czy ZUS lub US udzielają zwykle takich odpowiedzi komornikowi, czy pozostają tylko działania nieformalne?
- jeśli dłużnik nie pracuje na etacie a świadczy usługi np. na zasadzie kontraktu, umowy cywilno-prawnej, to czy komornik może egzekwować dług z takich należności a pracodawca/zleceniodawca ma obowiązek zrealizować świadczenie?
- w jaki sposób ustalić czy dłużnik posiada majątek (nieruchomości, ruchomości) - pod ostatnim adresem zameldowania/zamieszkania nie przebywa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

RE: Komornik i odprawa emerytalna

Komornik zabiera ?
To Twój zakład pracy - księgowa- ustala i potrąca ...

Pytanie do komornika

Witam !!
Miałem wypadek przy pracy nie z mojej winy . Wystąpiłem do ZUSu o odszkodowanie za ten wypadek ( poparzenie 10% powierzchni ciała ) Czy komornik ma prawo oprócz potrącenia mi 3/5 kwoty z zasiłku chorobowego do potracenia mi jakiejś kwoty z wypłaconego ( hipotetycznie ) odszkodowania za wypadek przy pracy ??? Dodam że mam zadłużenie alimentacyjne wobec wierzyciela na kwotę 11 tys złotych . Proszę o pomoc w tej sprawie bo google nie pomaga w tej kwestii .
Pozdrawiam
M

No tak wiem że księgowa ale chodzi o to żeby mi nie zabrali z odprawy emerytalnej

1. Komornik powienien to ustalić poprzez ZUS lub US
2. udzielają - j.w.
3. tak
4. Powiatowym lub Miejskim Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej lub w Starostwie Powiatowym, spółdzielnia mieszkaniowa. Ruchomości można stwierdzić praktycznie jedynie po przeprowadzeniu czynności terenowych.

Dziś dowiedziałam się że księgowa ma zamiar potrącic mi jeszcze z odprawy emerytalnej 50% a podobno nie wolno tej odprawy ruszyc proszę o pomoc

czy można wnioskować do sądu o obniżenie naliczonej przez komornika opłaty stałej za egzekucje ?

Tak, jeśli postępowanie zostało wszczęte po nowelizacji. Miało to miejsce chyba w dniu 19 czerwca 2010 r.

Do dyskusji praktyków pozostawiam zagadnienie, czy ustawa wchodzi w życie w locie, czy dopiero od dnia 19 czerwca, tak jak napisałem powyżej.

Czekam na dyskucję.

PS w przepisach wprowadzających nie ma żadnych przepisów przejściowych.

Postępowanie zostało wszczęte 23 czerwca 2010 dotyczy egzekucji świadczeń niepieniężnych ( wydanie nieruchomości), w komentarzach do tej nowelizacji pisze że "sąd rejonowy, może obniżyć wysokość opłaty komorniczej stosunkowej...", czy ta sama zasada dotyczy opłaty stałej naliczonej na podst. art. 54?

mam 16 lat (jestem w ciazy) w planach mam slub cywilny -dzieki niemu stane sie pełnoletnia ... czy mogę założyć wtedy działalnośc ??
Narzeczony ma komornika (ktorego sobie nabawił zanim sie znalismy) i czy jak sie pobierzemy to jego dlugi przejda na mnie ??On pracuje dla niema umowy, ani pola takze nie mozemy ubezpieczyc sie ani w zus,ani w krusie... czy na nfz bedziemy miec ubezpieczenie rodzinne??

1.Czyli mogę tylko wnioskować o uchylenie kosztów za powołanie biegłego geodety, przypomnę że czynność ta została uchylona na skutek mojej skargi na czynności komornika ponieważ ten powołał biegłą w związku z przystąpieniem do opisu i oszacowania nieruchomości ( powołał się na przepisy dotyczące świadczeń pieniężnych), a poza tym nie wiem czy słusznie mi się tu wydaje ale komornik( kpc Art. 1046. § 1 najpierw powinien wezwać mnie do dobrowolnego wykonania wyroku, określić termin a dopiero potem po upływie terminu powołać biegłą ( grunt został wydany w terminie wskazanym przez komornika)

2.Czy są szanse w takim przypadku na unikniecie tak naliczonych kosztów biegłego (podstawa podana przez komornika to art 39.2.1 uokie)?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót