R
rafal_26
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 16 469
Nie rozumiem. Co ma to wspólnego z eksmisją?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Oczywiście, że są inne, bo po pierwsze różnić się będą wysokością wydatków gotówkowych, co już szczegółowo wyjaśnił kolega Bartata, a po drugie na zajęciu wynagrodzenia pojawia się opłata stosunkowa w wysokości właściwej dla tego sposobu egzekucji tj. 8%, zaś w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji opłata stosunkowa "podstawowa" tj. 15%.re-nata napisał:Koszty są wyssane z palce, źle są naliczane. Na zajęciu wynagrodzenia są podane inne koszty niż na piśmie informującym o wszczęciu egzekucji.
Dokładnie takie jest moje zdanie.rafal_26 napisał:Jeśli przyjmiemy, że to przepis prawa materialnego, czyli uprawnienie komornika i dłużnika do określonych wynagrodzeń połączone z prawem dłużnika do jego zmniejszenia, wówczas powinna być zasada powstania zdarzenia, a więc ściągnięcie kwoty po nowelizacji nakazuje zastosować nowe przepisy, niezależnie kiedy była wszczęta egzekucja.
re-nata napisał:dziękuję za wyjaśnienie kosztów.
To może ktoś mi teraz wytłumaczy czy mam prawo skarżyć komornika jeśli:
1.alimenty są płacone przekazem pocztowym, wierzyciel ich nie odbiera, komornik dostaje potwierdzenie nadania alimentów, a mimo to wierzyciel składa wniosek o egzekucję, którą komornik wykonuje.
2. zaległości alimentacyjne są od marca do sierpnia- czyli 5 miesięcy- nie licząc tych które są nieodbierane przez wierzyciela. Kwota alimentów jest ustalona sądownie na 300 zł. czyli prostym rachunkiem zaległośc jest na kwotę 1.500zł. Natomiast licząc razem z tymi alimentami, które nie są odbierane to zaległośc jest na 11 miesięcy- czyli na kwotę 3.300 zł.To dlaczego komornik na poczet alimentów zabiera 2.200 ? Do tego nie są doliczone inne koszty.
3. mimo wielokrotnych próśb, komornik nie raczy przedstawić rozliczenia alimentacyjnego, ani nie przedstawia nam wniosku wierzyciela o wyegzekwowanie alimentów.