Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witajcie,
czy możecie mi powiedzieć, skąd mogę wziąć adres ubezpieczyciela komornika?
Bedę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Witam Państwa,
jeśli to nie ten temat to z góry przepraszam. Jestem tutaj pierwszy i nie zgłebiłem jeszcze tajemnicy poruszania się po forum. Mam jednak poważny problem i chciałem Państwa prosić o jakąś pomoc prawną, ponieważ nie wiem czy jest sens "iść z tym do prawnika" czy to nie ma sensu (chociaż wszyscy których znam mowią że coś tu nie pasuje).
Miałem mieszkanie, ktore było zadłużone i komornik wszczął postępowanie w tej sprawie. Znalazłem jednak osobę, która chciała się ze mną zamienić na korzystnych warunkach więc na to przystałem. Chodziłem więc do społdzielni mieszkaniowej dokładnie pytać ile jestem im winny. Ludzie tam pracujący co chwile zmieniali zdanie i za każdym razem podawali mi sprzeczne informacje. (Zaznaczam że pochodzę z małej miejscowości, w której praktycznie każdy każdego zna). Podczas mojej ostatniej wizyty w spoldzielni dowiedziałem się ze zalegam z czynszem na kwotę x, jednak chciałem wiedzieć jakia jest moja suma całkowitego zadłużenia, czyli komornik, czynsz i wszystkie inne koszty których spoldzielnia odemnie żąda). Dostałem odpowiedź że wszystkie koszty wynosza x i to już jest wszystko (czynsz,komornik i wszystkie inne koszty). Pan radca prawny z w/w spoldzielni nakazal mi spłatę długu w spoldzielni i powiedział że on wystawi pismo do komornika. Nie ufając tym ludziom i słysząc na ich temat różne opinie udałem się do komornika. On twerdził zupełnie co innego, tzn że wszystko muszę zapłacić u niego i dopiero on mi wystawi zaświadczenie że mogę rozporządzać mieszkaniem i będzie kończył egzekucje.
Dziś doszło do finalizacji umowy. Poszedłem do komornika zapłacić moj dług oraz oczywiście 15 % należności dla niego o których mnie poinformował. Z wyliczeń komornika wynikało że moj dług wobec spółdzielni jest większy a ja pare dni wczesniej dostałem zaswiadczenie ze spoldzielni które nie pokrywało sie z tym co mowi komornik. Komornik zadzwonił wiec do spoldzielni i spytał, okazlao sie ze mam racje i tyle ile oni mi wyliczyli to sa wszystkie koszty jakie jestem im winny (spoldzielni, nawet pytal pare razy dokladnie żeby sprawdzili i powiedzieli jakie te moje wszystkie koszty sa) dostał odpowiedz ze x i pare razy sie upewnił. Zapłaciłem więc wszystko, dostałem potwierdzenie od komornika na pismie o zakonczeniu egzekucji i informacje że juz nie zalegam i moge rozporządzać mieszkaniem. szczesliwy udałem się finalizować transakcje do notariusza. Po 30 minutach dzwoni do mnie komornik z informacja że muszę jescze dopłacic 1800 za koszty prawnika spoldzielni. Czy to jest normalne, czy mogą mi dodawać jakies koszty nie wiadomo skąd (zaznacze jeszcze ze ten prawnik spoldzielni to czlowiek pracujący tam na etacie a nie żaden wynajety). Zapłaciłem te pieniadze poniewaz chciałem doprowadzić sprawe z zamiana do konca, jednak nie wiem juz o co w tym chodzi? Osobie z ktorą zamieniałem mieszkanie w spoldzielni wystawili 30 sierpnia zaswiadczenie ze nie zalega z oplatami i sytuacja jest czysta do konca sierpnia a dzis (14 wrzesnia) stwiedzili ze ma zaległości.

Moze to troche chaotyczne ale bardzo proszę kogoś kto się na tym zna na odpowiedz, bede bardzo wdzieczny. Może być tutaj lub na ... wyedytowano Michupocichu

Zastanawiam się też czy w tej sytuacji ma sens zakładanie sprawy w sadzie spoldzielni, ponieważ dużo ludzi twierdzi ze tam coś kreca i matacza, Ja jestem zdania że bardzo utrudniali mi wszystko (Pani notariusz też tak stwierdziła). Ciagle zmieniali zdanie, mowili nie prawdziwe informacje..

Proszę o odpowiedź w sprawie tego komornika i co Państwo sadzicie o spoldzielni. Dziekuję

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Co do pełnomocnika, to oczywiste że należy się mu wynagrodzenie, nawet nie ma o czym rozmawiać. Kwestia ile, niestety ale nie podał pan danych pozwalających na wyliczenie. Przy wysokości egzekucji, wynagrodzenie jest obliczone o tyle, o ile egzekucja dotyczy kwoty od 50.000 do 200.000 zł, a zajęta byłą nieruchomość, a jeśli nie zajęta była nieruchomość, to kwota ta powinna przekraczać 200.000 zł.

2. Poza tym stracił pan 10% płacąc komornikowi, a nie zawierając ugodę ze spółdzielnią.

3. Natomiast wyliczenia spółdzielni co do tego innego lokalu, to już historia, ale jeśli było zaświadczenie o niezaleganiu z opłatami, to nie mogli sobie ot tak zmieniać zdania. Kwestia kto to zaświadczenie wystawił, czy sprzątaczka, czy osoba uprawniona.

Mam takie pytanie.
Czy ja jako dłużnik mam prawo wymagać od komornika rozliczenia kwot które komornik bierze dla siebie.
Nie mogę zrozumieć za co komornik wziął prawie 100 zł jeżeli nie wyegzekfował dla wierzyciela ani złotówki i przekazał sprawe innemy komornikowi uznając się za niewłaściwego w tej sprawie!!!
Wysłał mi wezwanie informację o zajęciu oczywiście do wierzyciela też ale to nie kosztuje 100 zł!

Możesz. Takie informacje winny się znajdować w postanowieniu o przekazaniu sprawy innemu komornikowi.
Język !!! Sprawdź przed wysłaniem co napisałeś...

I jeszcze jedno pytanie.
Od jakiej kwoty należy sie wynagrodzenie komornikowi jezeli wezmę kredyt do ręki zajade do wierzyciela spłace jednorazowo całą kwotę i uda mi się wynegocjować umorzenie odsetek.
Należność główna to 32000 a odsetki wynoszą na dzień dzisiejszy 10000 od jakiej kwoty komornik weźmie to 15% które mu się należy i w jaki sposób ich wyegzekfuje jezeli wierzyciel wystapi z wnioskiem o uchylenie zajecia?

No cóż nie jestem polonistą i mam pewne braki!!!
Bez przesady
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kus napisał:
I jeszcze jedno pytanie.
Od jakiej kwoty należy sie wynagrodzenie komornikowi jezeli wezmę kredyt do ręki zajade do wierzyciela spłace jednorazowo całą kwotę i uda mi się wynegocjować umorzenie odsetek.
Należność główna to 32000 a odsetki wynoszą na dzień dzisiejszy 10000 od jakiej kwoty komornik weźmie to 15% które mu się należy i w jaki sposób ich wyegzekfuje jezeli wierzyciel wystapi z wnioskiem o uchylenie zajecia?

Jeśli spłacisz bezpośrednio wierzycielowi, to powinien on wystąpić o umorzenie postępowania. Wówczas opłata wyniesie 5% od 42.000 zł, czyli 2.100 zł. Jeśli spłacisz komornikowi, to wówczas jest 15%.

kufelek007 napisał:
Odpowiem Tobie w ten sposób: Lepiej jest mieć alimenty tydzień później niż wcale.
Zawsze w takich sytuacjach mam przed oczami kobietę, która płakała ze szczęścia bo po 10 latach dostała 100zł alimentów.
To jakaś bardzo ciemna kobieta była...

A ja odpowiem Tobie i Wam wszystkim tak: Pani Komorniczka Wielka doprowadziła mnie w końcu do białej gorączki. Doszło do sytuacji, w której alimenty wpływały na moje konto dwa tygodnie po terminie, a każdy mój telefon do księgowości był zbywany a to długą listą czyli kolejką, generalnie jednym wielkim shitem.
Musiałam prosić księgową a nawet błagać o przelanie pieniędzy! W końcu zaczęłam rozpytywać o panią komornik i okazało się, że takie praktyki jak przetrzymywania kasy na swoim koncie nawet ponad dwa tyg. to norma, i że kobiety pozabierały jej pełnomocnictwa bo nie wywiązywała się w terminie ze swoich zobowiązań.
Napisałam pismo że wycofuję pełnomocnictwo, i zwróciłam się z wyrokiem bezpośrednio do zakładu pracy byłego męża. Teraz pieniądze są na czas, a nawet kilka dni wcześniej.
Żałuję, że nie zrobiłam tego od razu.

Trzeba było wcześniej, wiele razy na to zwracałem uwagę, jednak pani bezpodstawnie zakładają, iż komornik da im gwarancję.

Ps. Jakie pełnomocnictwo???

Witam ponownie,
jeśli podpiszę ugodę z wierzycielem na spłatę długu w ratach ( na 2 lata) a on wystąpi do komornika o zawieszenie egzekucji to :
1.jak wyglada sprawa 5% dla komornika:czy po każdej racie będzie wysyłał do mnie pismo z info jaka kwota mu się należy czy tez inaczej to wygląda?
2. w ugodzie jest zwolnienie spod zajęcia wierzytelności , czy komornik "automatycznie" wyśle pisma do US i banków o zwolnieniu spod zajęcia ?
Z góry dziękuje za odpowiedż, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
1. moim zdaniem komornik nie pobierze 5% w trakcie gdy postępowanie jest zawieszone. Komornikowi nie wolno dokonywać w tym czasie nowych czynności ja to rozumiem również w ten sposób, że nie może wydać postanowienia o obciążeniu opłatą, a nawet jak ją otrzyma to nie może jej rozksięgować.
2. niczego komornik automatycznie nie zrobi. Dopiero jak otrzyma wniosek o umorzenie egzekucji z wierzytelności. Zawieszając egzekucję dokonane czynności pozostają w mocy a więc jeżeli przed zawieszeniem była zajęta wierzytelność to należy umorzyć egzekucję do tego składnika majątku.

Bartata,czy dobrze rozumiem że wierzyciel powinien we wniosku o zawieszenie egzekucji zawrzeć również wniosek o umorzenie egzekucji co do zajętych wierzytelności np. od US? Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
No tak. Ponieważ komornik zawiesi egzekucję co będzie skutkować tym, że nie podejmie nowych czynności, ale nie uchyli też dotychczasowych, dlatego wniosek o umorzenie egzekucji z wierzytelności jest niezbędny żeby zwolnić ten składnik majątku. Wniosek o zawieszenie egzekucji sprawy nie załatwi.

O matusiu jedyna. ;P Jak ja uwielbiam ten prawniczy.... no, powiedzmy "slang". ;)
Nie pełnomocnictwo ale narzędzie wykonawcze w formie wyroku sądowego. Takie przejęzyczenie to było.

cocaine napisał:
O matusiu jedyna. ;P Jak ja uwielbiam ten prawniczy.... no, powiedzmy "slang". ;)
Nie pełnomocnictwo ale narzędzie wykonawcze w formie wyroku sądowego. Takie przejęzyczenie to było.

Pieścić się możesz na czacie i wirtualnie i językowo i dotykowo. Na forum prawnym obowiązują pewne standardy.

Ps. Nie jest to tylko przejęzyczenie. Komornikowi nie dajemy żadnego narzędzia, ani upoważnienia, tylko występujemy do niego z żądaniem aby w imieniu RP prowadził egzekucje naszych pieniędzy. On ma obowiązek je wykonywać pod rygorem odpowiedzialności karnej i dyscyplinarnej. Proszę nie zaśmiecać forum wstawkami w tym stylu, jeśli już musisz "coś" pisać, są odpowiednie działy.

mam takie pytanie czy komornik moze wejsc na pobory osobie pracujacej legalnie za granica i czy moze zablokowac konto w banku w innym panstwie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót