Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Panie rafale super poczucie humoru, dziekuje, ale moge jednak prosic o odpowiedz?

Wówczas tym zawężonym wnioskiem komornik jest związany, chyba że wierzyciel go rozszerzy. Może to zrobić w każdej chwili.

czyli warto poprosic o wglad w dokumentację?
zawsze to by byl jakiś punkt zaczepienia zeby chociaz na chwile odroczyc egzekucje, a w miedzyczasie moze wierzyciel dzieki temu zmieknie i uda mi sie z nim dogadac...

przeczytałem właśnie około 15 stron forum ale nie znalazłem (może przeoczyłem) odpowiedzi na takie pytanie:
Pracodawca uważa że spłacił komornika ale nie dostałem żadnego potwierdzenia.
Czy komornik wystawia potwierdzenie spłaty? Kto może mi takie coś wystawić, czy to jest obligatoryjne i czy chroni przed ponowną egzekucją tego samego długu?

Druga sprawa: dostałem od komornika dwa zajęcia wierzytelności - na kwotę x i y od tego samego wierzyciela. Ta kwota y jest wielokrotnie niższa więc w zasadzie sie nie przejmuje ale nurtuje mnie pytanie na jakiej podstawie wierzyciel dostał dwa nakazy zapłaty od jednej pożyczki? Czy on może w nieskończoność występować o nowe nakazy?
Niestety nie mogę reagować na pisma z sądu bo są wysyłane na adres poprzedniego zameldowania a tam mieszka moja siostra która około 5 miesięcy w roku mieszka poza krajem inawet nie może mnie poinformować o awizo. Początkowo składałem dyspozycje przekierowania poczty ale ono ważne jest tylko 3 miesiące.

1. komornik kończąc egzekucję wystawia postanowieie o kosztach. Jest tam zawarta informacja o zakończeniu postępowania. Można również otrzymać zaświadczenie o dokonanych wpłatach.
2. jest to możliwe być może jeden nakaz jest tylko na należność główną, a potem wierzyciel uzyskał nakaz na odsetki lub koszty. Być może jeżeli jest wierzycielem bank to jeden nakaz dotyczy kwoty np. pożyczki a drugi kwoty zadłużenia na karcie. Rozwiązania są różne, a wątpliwości być może rozwieje wizyta w kancelarii komorniczej i wgląd do akt.

Jeszcze jedno a moze i dwa pytania moi drodzy Panowie experci.

1. W przypadku jeśli wierzyciel nie zaznaczyl we wniosku do komornika zabezbieczenia wierzytelnośći z nieruchomośći to komornik może i tak zająć nieruchomość jeśli np. nie uda mu się sciągnąć wierzytelnośći ze wskazanych przez wierzyciela ruchomości?
2. Czy komornik ma prawo udzielić wierzycielowi informacji o stanie majątku dluznika?
3. i ostanie, czy komornik może zabezpieczyć/ zająć przedmioty slużące do pracy zarobkowej dłuznika? prowadze firme transportową i komornik chce wejść na samochody - moze to zrobić?? czy nie powinien ich wogóle tykac?

Witam ponownie,
bardzo proszę o podpowiedż co mam zrobić w sytuacji gdy komornik zajął mi konto bankowe na kwotę o 100% większą niż mój dług ( zamiast 200 tys zł zajął 400 tys zł !) . Nie dostałam żadnego postanowienia czy zawiadomienia o zajęciu konta bankowego ( dowiedziałam sie w banku) wiec nie mam podstawy aby wnosić skargę na czynności komornika,co więc mam zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Pytanie famme:

"1. W przypadku jeśli wierzyciel nie zaznaczyl we wniosku do komornika zabezbieczenia wierzytelnośći z nieruchomośći to komornik może i tak zająć nieruchomość jeśli np. nie uda mu się sciągnąć wierzytelnośći ze wskazanych przez wierzyciela ruchomości?
2. Czy komornik ma prawo udzielić wierzycielowi informacji o stanie majątku dluznika?
3. i ostanie, czy komornik może zabezpieczyć/ zająć przedmioty slużące do pracy zarobkowej dłuznika? prowadze firme transportową i komornik chce wejść na samochody - moze to zrobić?? czy nie powinien ich wogóle tykac?"

Ad.1 Pytanie bardzo mętne - jeśli chodzi o egzekucję z nieruchomosci to musi być wyraźny wniosek w sprawie zajęcia nieruchomości (art. 923 kpc);
jesli chodzi o postępowanie zabezpieczające - to w przypadku roszczeń pienieżnych przewidziane jest jedynie obciążenie nieruchomosći hipoteką przymusową albo zakaz zbywania i obciążania nieruchomosci (art. 747 kpc)

Ad. 2 Oczywiście - postępownie egzekucyjne jest po to aby ułatwić wierzycielowi uzyskanie zaspokojenia należności (a nie po to aby ułatwić dłużnikowi unikanie płacenia)

Ad. 3
Art. 829 pkt 4 kpc - samochody podlegają egzekucji, nawet jak są niezbędne do osobistej pracy dłużnika.

ala200 napisał:
co mam zrobić w sytuacji gdy komornik zajął mi konto bankowe na kwotę o 100% większą niż mój dług ( zamiast 200 tys zł zajął 400 tys zł !) .
W takiej sytuacji, o ile wierzyciel dobrowolnie nie ograniczy egzekucji - należy złożyć pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego w części, która została spłacona ( 200 tys zł ).

Wierzyciel ograniczył egzekucje juz ponad rok temu, mam takie postanowienie.W takiej sytuacji pozew powyższy nie ma chyba sensu ... Co robić więc?

ala200 napisał:
Wierzyciel ograniczył egzekucje juz ponad rok temu, mam takie postanowienie.W takiej sytuacji pozew powyższy nie ma chyba sensu ... Co robić więc?
A to zupełnie zmienia postać rzeczy.
Skarga na czynności komornika.

Tak,tylko na jaką czynność? Tą w 2009 roku? W banku dowiedziałam sie ze zajęcia dokonano w dniu 23.09.2010 (czyli niedawno) na podstawie postanowienia z dnia 07.10.2009 roku , dług w połowie spłaciłam w listopadzie 2009.

Moim zdaniem powinien być wniosek o umorzenie postępowania w części z uwagi na wniosek wierzyciela i potwierdzenie spłaty. Jeśli komornik odmówi, to skarga na tę decyzję. Jeśli nic nie wyda, to skarga na bezczynność.

rafal_26 napisał:
Moim zdaniem powinien być wniosek o umorzenie postępowania w części z uwagi na wniosek wierzyciela i potwierdzenie spłaty. Jeśli komornik odmówi, to skarga na tę decyzję. Jeśli nic nie wyda, to skarga na bezczynność.

Przepraszam za pytanie laika:rolleyes:, ten wniosek do Sądu czy komornika?

Komornika.

Ew. od razu skarga na bezczynność komornika. To chyba lepsze. Czyli od razu piszemy do sądu. Tytułujemy skarga i wszystkie inne ble, ble. Uzasadniamy tym, iż w dniu x wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjego w części z uwagi na spłatę (dowód: akta komornicze), pomimo tego do dnia dzisiejszego komornik nie wydał w tym przedmiocie żadnej decyzji. Dodatkowo zajął rachunek dłużnika na kwotę pierwotnej sumy egzekucyjnej.

Coś w tym stylu. Tylko nie za dużo!!!

rafal_26 napisał:
Komornika.

Ew. od razu skarga na bezczynność komornika. To chyba lepsze. Czyli od razu piszemy do sądu. Tytułujemy skarga i wszystkie inne ble, ble. Uzasadniamy tym, iż w dniu x wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjego w części z uwagi na spłatę (dowód: akta komornicze), pomimo tego do dnia dzisiejszego komornik nie wydał w tym przedmiocie żadnej decyzji. Dodatkowo zajął rachunek dłużnika na kwotę pierwotnej sumy egzekucyjnej.

Coś w tym stylu. Tylko nie za dużo!!!

Ale skargę na bezczynność komornika składa się w terminie 7 dni od dnia w którym dana czynność powinna zostać dokonana, czyli... dawno temu.

Chyba, że liczysz na podjęcie działań z urzędu, ale nie wiem jak jest z praktyką w tym zakresie.

Właśnie dlatego pisałem o dwóch rozwiązaniach. Szybsze i ryzykowne, mniej szybkie i pozbawione ryzyka.

Liczę w 100% na podjęcie czynności z urzędu. Jeśli nie w takiej sytuacji, to kiedy??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót