R
rafal_26
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 16 469
marzenka_ka napisał:Witam.Potrzebuję porady. Mój ojciec nabrał kredytów nie wiem na co i komu (nigdy nic nie kupił do domu a wręcz z niego wynosił).Obecnie nie mieszka z mamą (ale jest tam zameldowany) - mieszka w jednym z ośrodków Monaru. Ma też rentę chorobową częściowo już zajętą przez ZUS na zaległe alimenty na mnie i 3 rodzeństwa gdy byliśmy jeszcze niepełnoletni. Obecnie wszyscy pracujemy,, cześć z nas spłaca regularnie swoje kredyty na mieszkanie. Czy gdyby miał tytuł nieściągalności kiedy żyje, komornik może zacząć dochodzić należności od nas - tj dzieci? (Mama ma z nim rozdzielność majątkową). Wiem że obecnie mogę z nim zawrzeć umowę o zrzeczeniu dziedziczenia to po jego śmierci krąg dziedziczących rozszerza się. lepiej to zrobić teraz czy po jego śmierci przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, którego niema?
1. co to za wymysł "tytuł nieściągalności"??
2. za życia nikt nie odpowiada za długi rodziny;
3. spokojnie, po jego śmierci zdążysz odrzucić spadek (daruj sobie przyjmowanie z inwentarzem); tylko musisz pamiętać o poradach na forum, przeczytać je, po to aby również odrzucić w imieniu Twoich dzieci itp; są setki porad w tym przedmiocie, należy wytężyć wyszukiwarkę i poczytać;