Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marzenka_ka napisał:
Witam.Potrzebuję porady. Mój ojciec nabrał kredytów nie wiem na co i komu (nigdy nic nie kupił do domu a wręcz z niego wynosił).Obecnie nie mieszka z mamą (ale jest tam zameldowany) - mieszka w jednym z ośrodków Monaru. Ma też rentę chorobową częściowo już zajętą przez ZUS na zaległe alimenty na mnie i 3 rodzeństwa gdy byliśmy jeszcze niepełnoletni. Obecnie wszyscy pracujemy,, cześć z nas spłaca regularnie swoje kredyty na mieszkanie. Czy gdyby miał tytuł nieściągalności kiedy żyje, komornik może zacząć dochodzić należności od nas - tj dzieci? (Mama ma z nim rozdzielność majątkową). Wiem że obecnie mogę z nim zawrzeć umowę o zrzeczeniu dziedziczenia to po jego śmierci krąg dziedziczących rozszerza się. lepiej to zrobić teraz czy po jego śmierci przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, którego niema?

1. co to za wymysł "tytuł nieściągalności"??

2. za życia nikt nie odpowiada za długi rodziny;

3. spokojnie, po jego śmierci zdążysz odrzucić spadek (daruj sobie przyjmowanie z inwentarzem); tylko musisz pamiętać o poradach na forum, przeczytać je, po to aby również odrzucić w imieniu Twoich dzieci itp; są setki porad w tym przedmiocie, należy wytężyć wyszukiwarkę i poczytać;

komornik zajmuje czesc mojego wynagrodzenia czy z tzw. "gruszki" tez moja firma bedzie musiala przekazac czesc czy dostaje calos "gruszka" jest z socjalu. Prosze o odp.

Świadczenia z tytyułu tzw. "wczasów pod gruszą" również podlegają zajęciu.

Pytanie raczej czy CAŁOŚĆ zabierze, czy korzysta to świadczenie z ochrony tak jak wynagrodzenie za pracę, a nie tak jak Ty je zadałeś;D

Moim zdaniem w całości podlega to potrąceniu, szczególnie jeśli dotyczy to należności alimentacyjnych.

Akurat w tych kwestiach nie jestem ekspertem i trzeba poczekać na zdanie innych fachowców;D

Komornik nie potraca z tytulu swiadczen alimentacyjnych, wiem ze tzw, "ciuchy" nic nie zostalo mi potracone

Mam pytanko, jesli komornik umarza postepowanie z uwagi na brak mozliwosci sciagniecia zadluzenia, to czy jak dluznik sobie coś kupi, to komornik moze na nowo "go ścigac" ze tak powiem? Czy jesli juz umorzyl to odpuscil?

basiagdynia napisał:
Mam pytanko, jesli komornik umarza postepowanie z uwagi na brak mozliwosci sciagniecia zadluzenia, to czy jak dluznik sobie coś kupi, to komornik moze na nowo "go ścigac" ze tak powiem? Czy jesli juz umorzyl to odpuscil?
Jeżeli wierzyciel złoży ponowny wniosek o wszczęcie egzekucji, to jak najbardziej.

Aldek66 napisał:
komornik zajmuje czesc mojego wynagrodzenia czy z tzw. "gruszki" tez moja firma bedzie musiala przekazac czesc czy dostaje calos "gruszka" jest z socjalu. Prosze o odp.

Hmmm!Ja pracuje w firmie panstwowej.W tamtym roku z "gruszy"ksiegowa wziela mi polowe ,w tym roku dostalam calosc.Wlasciwie bylam zdziwiona (i zadowolona),ze dostalam calosc ok.700zl.

nowa 50 napisał:
Hmmm!Ja pracuje w firmie panstwowej.W tamtym roku z "gruszy"ksiegowa wziela mi polowe ,w tym roku dostalam calosc.Wlasciwie bylam zdziwiona (i zadowolona),ze dostalam calosc ok.700zl.

Jak sama widzisz jest dowolność księgowych. Gdyby wierzyciel lub komornik o tym wiedzieli, to by zostało potrącone, a tak...trzeba się cieszyć z nieznajomości prawa;

a czy moga calosc? i jak to wyglada to jesli chodzi o zajecie wynagrodzenia przez ZUS? czy procedury sa takie same jak przez komornika?

Mam pytanie! Bardzo ważne dla mnie, więc bardzo proszę o odpowiedź.

Krótko opiszę sytuację. Przez 2,5 roku miałem firmę budowlaną. Prowadziłem ją ze wspólnikiem, który wrobił mnie w długi (w tej chwili mam 27000 w Urzędzie Skarbowym, 9000 w ZUS, 50000 u komornika sądowego) - naprawdę nie z mojej winy. Zarówno ZUS jak i US i komornik zajęli moje konto firmowe. Komornik Sądowy prowadzi też sprawy z Urzędu Skarbowego (tzw. zbieg egzekucji). Kilka dni temu dostałem pracę w szkole. Boję się, że z 1500 zł wypłaty mogą zabrać mi wszystko. Z tego co wiem z US, mają prawo zabrać mi 50%, ale jeśli mam na sobie jeszcze komornika i ZUS to czy pozbędę się też drugiej części wypłaty? Jak to wygląda jeśli będę odbierał wypłatę w kasie? Można jakoś uniknąć wejścia na wypłatę?

Pozdrawiam

p.s czy jest możliwość pobierania wynagrodzenia w kasie szkoły np? Jak to wtedy wygląda?

Ostatnia edycja:
Lin (coś tam):

Odpowiedź na Twoje pytanie poda MILIONy razy. Zająć można w TWOIM przypadku tyle, aby pozostało Ci do wypłąty minimalne wynagrodzenie - obecnie 985 zł.

Oczywiście jeśli masz rachunek bankowy, to lepiej odbierać pieniądze w kasie, bo pozostałą część zajmą Ci na rachunku po wyczerpaniu kwoty wolnej od zajęcia z rachunku bankowego (około 11.000 przepływów ŁĄCZNYCH).

Dzięki. Myślę, że odbieranie wypłaty w kasie rozwiąże mój problem przynajmniej w jednej kwestii. Muszę mieć zawsze około 800 zł na ratę kredytu. Resztę zarabia żona (na szczęście z rozdzielnością). Więc wiem już przynajmniej,że z kontem,na które będę dostawał wypłatę mogę się pożegnać.

pozdrawiam

wlasnie jesli chodzi o rach bankowy komornik zabiera swoja czesc wynagrodzenia a drugi wszedl mi na konto zabral to co mi zostalo co mam robic zalamalem sie wydaje mi sie ze tak nie moze musi czekac w swojej kolejce co robic?

Aldek66 napisał:
wlasnie jesli chodzi o rach bankowy komornik zabiera swoja czesc wynagrodzenia a drugi wszedl mi na konto zabral to co mi zostalo co mam robic zalamalem sie wydaje mi sie ze tak nie moze musi czekac w swojej kolejce co robic?

Więc zainteresuj się problemem i przeczytaj przynajmniej 20 stron wstecz, jeśli nie znajdziesz odpowiedzi, to ponów temat.

Proszę o porade.
Zaciągłam w skoku stefczyka kredyt, który poręczył mi teść. Dostał teściu pismo o zajęciu emerytury i konta. (otwarła to pismo tesciowa i narazie nie przekazała go teściowi gdyz mógłby dostać zawału) Czy jest mozliwość poproszenia komornika o odstapienie od zajęcia i zdeklarowania się, że ja będe bezpośrednio przelewała pieniądze komornikowi? Bardzo proszę o rade.:(

Próbować można. Wszystko zależy, czy komornik i wierzyciel będą chcieli, bo niczego nie muszą.

Bardzo proszę o wyjaśnienie,bo czegoś tu nie rozumiem.
Moja kadrowa ściąga z poborów na poczet zajęć komorniczych różne kwoty w zależności od tego,czy kogoś lubi czy nie.Zaznaczam,nie są to ściągnięcia alimentacyjne,nie ma wyznaczonych przez komornika określonych terminów spłat,ten sam zakład pracy,to samo stanowisko,mój dochód nieco niższy.
Mam ściągane regularne 50 % pensji,koleżanka z kwoty 4800 netto tylko 1200 zł.Czy jest na to paragraf ?:roll:

A co to paragraf?

ps. i czego dotyczy ściaganie z pensji koleżanki?? Być moze ma jakąś ugodę z wierzycielem lub komornikiem??

Koleżanka ma ściągnięcia za niespłacone kredyty,tak jak ja i nie ma żadnej ugody.
Paragraf lub zapis mówiący,że kadrowa działa niezgodnie z prawem.Czy jest takowy? Kadrowa mnie nie lubi,ja ją też,chce ją postraszyć...:D

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót