Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[cytat="michupocichu"][cytat="sisisi"]... chociaz pisemnie odpowiedziec na pismo.[/cytat]Powinien.[/cytat]

A w takim razie jaki ma termin na odpowiedz na pismo - miesiac czy 2 tygodnie?

Nie chodzi mi to o pismo wyslane wraz z wnioskiem o egzekucje bo na to pismo ponad pol roku prowadzac egzekucje nie odpowiedzial.
Chodzi mi o pismo, ktore wyslalam wlasnie po pól roku bezskutecznej egzekucji aby mi napisał o swoich postepach i ustaleniach.

Witam wszystkich. Szukam odpowiedzi na jedno, nurtujące mnie pytanie. Oczytalem się na temat ile komornik może zająć procentowo z wynagrodzenia, że może zająć konto. Moje pytanie brzmi:
Czy komornik może jednocześnie zająć 60% wynagrodzenia(tak jest w moim przypadku gdyz są to długi aliment.-pieniądze te przekazuje pracodawca bezpośrednio na konto komornika) i moje konto osobiste, na które wpływa pozostałe 40%( jest to kwota rzędu 600zł i zarazem jedyny dochód na moją obecną 4 osobową rodzine). Czy mogę być pewny, że tych 600zł nie tknie :?: Do tej pory pieniądze wpływają na konto zaprzyjaźnionej osoby gdzyż tak mi doradzono. :what:

Witam
Ja mam pytanko:
1. czy komornik może zająć zasiłek macierzyński?
2. jeżeli w wyroku egzekuzyjnym zapisano, że 936 zł jest wolne od potrąceń, ale nie zaznaczono czy brutto czy netto.
3. jeżeli zasiłek choroby będę dostawała około 960 zł netto to ile z tego będzie mi zabrane?
Proszę o pomoc-przyszła mamuśka spłacająca długi rodziców :(

Witam,
szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale być może szukałem za słabo, bo nie znalazłem, więc z góry przepraszam za ew. powtórkę.

Sytuacja wygląda następująco. Mój ojciec ma do zapłacenia dość sporą kwotę (grzywna, wypadek samochodowy) i prawdopodobnie nie będzie chciał tego zrobić, lecz 'skorzystać' z komornika. Problem polega na tym, że zarówno on, jak i moja matka, nie zadeklarowali żadnych dochodów w tym roku, ani w ciągu lat poprzednich, nie ustanowili rozdzielności majątkowej. Zatem pytam, czy komornik ma prawo zabrać rzeczy, na których konfiskatę moja mama nie wyrazi zgody?

Wiemy, że gdy komornik odwiedzi nasz dom, pierwszymi rzeczami do konfiskaty nie będą te, które należą do ojca, przynajmniej on do tego będzie dążył. Czy i ew. jak można się przed tym uchronić? Czy będziemy musieli ponosić materialne konsekwencje, wynikające z łamania przepisów przez mojego ojca?

[cytat="jpiotr73"]Witam wszystkich. Szukam odpowiedzi na jedno, nurtujące mnie pytanie. Oczytalem się na temat ile komornik może zająć procentowo z wynagrodzenia, że może zająć konto. Moje pytanie brzmi:
Czy komornik może jednocześnie zająć 60% wynagrodzenia(tak jest w moim przypadku gdyz są to długi aliment.-pieniądze te przekazuje pracodawca bezpośrednio na konto komornika) i moje konto osobiste, na które wpływa pozostałe 40%( jest to kwota rzędu 600zł i zarazem jedyny dochód na moją obecną 4 osobową rodzine). Czy mogę być pewny, że tych 600zł nie tknie :?: Do tej pory pieniądze wpływają na konto zaprzyjaźnionej osoby gdzyż tak mi doradzono. :what:[/cytat]
Witam Komornik może jednocześnie dokonać zajęcia wynagrodzenia za pracę i zajęcia rachunku bankowego dłużnika (oczywiści jeżeli wierzyciel wskazał takie spososby egzekucji), oczywistym jest fakt że w ten sposób komornik mógłbym pozbawic dłużnika środków do życia, należy w zaistniałej sytuacji tzn. jezeli dokonano zajecia wynagrodzenia za pracę i zajęcie rachunku bankowego na kóre wpływa resza wynagrodzenia za pracę, należy złożyć wniosek o zwolnienie spoda zajęcia reszty wynagrodzenia za pracę która wpływa na rachunek bankowy należało by to udokumentować np. wyciąg z rach. bankowego. W takim przypadku komornik wyda postanowienie, jedynym utrudnieniem takiego zabiegu jest fakt że rachunek nadal będzie zajęty czyli np. na saldzie bedzie na minusie, bedzie można tylko wypłacić kwote wynagrodzenia za pracę.

[cytat="exul"]Witam,
szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale być może szukałem za słabo, bo nie znalazłem, więc z góry przepraszam za ew. powtórkę.

Sytuacja wygląda następująco. Mój ojciec ma do zapłacenia dość sporą kwotę (grzywna, wypadek samochodowy) i prawdopodobnie nie będzie chciał tego zrobić, lecz 'skorzystać' z komornika. Problem polega na tym, że zarówno on, jak i moja matka, nie zadeklarowali żadnych dochodów w tym roku, ani w ciągu lat poprzednich, nie ustanowili rozdzielności majątkowej. Zatem pytam, czy komornik ma prawo zabrać rzeczy, na których konfiskatę moja mama nie wyrazi zgody?

Wiemy, że gdy komornik odwiedzi nasz dom, pierwszymi rzeczami do konfiskaty nie będą te, które należą do ojca, przynajmniej on do tego będzie dążył. Czy i ew. jak można się przed tym uchronić? Czy będziemy musieli ponosić materialne konsekwencje, wynikające z łamania przepisów przez mojego ojca?[/cytat]
Komornik może dokonać zajęcia ruchomości, i sprzedaż w drodze licytacji.

Witam,
Czy z tytułu zawarcia umowy o dzieło zleceniodawca jest w jakikolwiek sposób zobligowany do regulowania zobowiązań komorniczych swojego zleceniobiorcy? O ile się dobrze orientuję, w przypadku umowy o pracę, jeśli pracodawca dostałby nakaz od komornika, musi regulować zobowiązania swojego pracownika. Jak sprawa wygląda w przypadku umów cywilnoprawnych, których nie reguluje przecież prawo pracy?
Jeśli jest taki obowiązek w przypadku umów cywilnoprawnych, jaką % wysokość poborów można potrącić na zobowiązania komornicze?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dziekuje dla Piotr_ek'a za odpowiedź. Pozdrawiam.

Witam, mam zajęte przez komornika konta z zasiłkiem rodzinnym i z alimentami (niespłacony kredyt mojego byłego męża). W obydwóch przypadkach nie mam większych problemów z wypłatami. Jednak za kilka dni mam zacząć przyuczenie do zawodu ( skierowanie z PUP ). Wiem, że zasiłek dla bezrobotnych jest zwolniony z zajęć komorniczych. Czy "wypłata " z Urzędu Pracy za przyuczenie też jest zwolniona z zajęć? I jeszcze jedno pytanie czy mogę wystosować prośbę o umożenie postepowania wobec mojej osoby, jeżeli egzekucja (od początku sprawy, 7 miesięcy) jest bezskuteczna (moimi jedynymi "dochodami" są alimenty i zasiłek rodzinny)?Proszę o szybką odpowiedź. :help:

Witam,

Przysadzono mi 20tys odszkodowania za pobicie w sadzie cywilnym, sprawca znajduje sie za granica prawdopodobnie w Niemczech (przydzielono mu kuratora z urzedu jako przedstawiciela) i moje pytanie dotyczy egzekucji mojego odszkodowania. Czy komornik bedzie mogl cos zrobic jak sprawca znajduje sie za granica a w Polce nie ma zadnych nieruchomosci i dobr, czy bedzie sie ciagnac latami az odzyskam pieniadze?

Do funia:
dłużnik nie ma możliwości wystąpienia z wnioskiem o umorzenie postępowania ze względu na niemożność zaspokojenia wierzyciela.
Wynagrodzenie z tytułu przygotowania zawodowego jest wolne od potrąceń.
do ida32
w przypadku zawarcia umowy cywilnoprawnej z.eceniodawca/ dający zlecenie bądź inny podmiot zawierający taką umowę jest obowiązany potrącić na rzecz komornika 100% należności niezależnie od tego, z jakiego tytułu wszczęte jest postępowanie egzekucyjne. Nie ma też tutaj kwoty wolnej od potrąceń.

[cytat:qochkbdb]
...dający zlecenie bądź inny podmiot zawierający taką umowę jest obowiązany potrącić na rzecz komornika 100% należności ... Nie ma też tutaj kwoty wolnej od potrąceń.
[/cytat:qochkbdb]
Co do zasady tak.
Warto jednak pamiętać o art 833 § 2 kpc.
[cytat:qochkbdb]Art. 833. § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do uposażeń posłów i senatorów, należności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i ich domowników z tytułu pracy w spółdzielni, wynagrodzeń członków spółdzielni pracy oraz wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.[/cytat:qochkbdb]
Trzeba jednak to wykazać.

witam!!mam pytanie.....otoz moj dorosly brat nie mieszka juz z rodzicami, wynajmuje swoje mieszkanie ale narazie jest jeszcze zameldowany u moich rodzicow...no i przyszlo pismo do niego od komornika w jakiejs tam sprawie.....i stad problem...czy skoro juz z nimi nie mieszka (ale jest zameldowany)to czy komornik moze zajac sprzety z mieszkania moich rodzicow lub na przyklad samochod mojego taty(dodam ze najemcami sa rodzice on jest tylko lokatorem)????jak tak to co nalezy zrobic w takiej sytuacji???z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam........

Łatwiej zapytać niż przeszukać zasoby forum ...

Wykup mieszkania

Mam taki problem
Mieszkamy z bratem w mieszkaniu komunalnym, którego głównym najemcą jest nasz ojciec. Chcielibyśmy wykupić to mieszkanie na własność ale wobec ojca prowadzona jest egzekucja komornicza a niestety tylko główny najemca może wykupić to mieszkanie.
Pytanie- czy jeśli spisalibyśmy u notariusza umowę, że przekazujemy tacie określoną sumę pieniędzy na wykup tego mieszkania to czy po wykupie będzie mógł on notarialnie przepisać to mieszkanie na któregoś z nas w formie darowizny? Chodzi o to czy komornik będzie mógł je zająć na poczet spłaty długów ojca?

Re: Wykup mieszkania

[cytat="Mietek2141"]Mam taki problem
Mieszkamy z bratem w mieszkaniu komunalnym, którego głównym najemcą jest nasz ojciec. Chcielibyśmy wykupić to mieszkanie na własność ale wobec ojca prowadzona jest egzekucja komornicza a niestety tylko główny najemca może wykupić to mieszkanie.
Pytanie- czy jeśli spisalibyśmy u notariusza umowę, że przekazujemy tacie określoną sumę pieniędzy na wykup tego mieszkania to czy po wykupie będzie mógł on notarialnie przepisać to mieszkanie na któregoś z nas w formie darowizny? Chodzi o to czy komornik będzie mógł je zająć na poczet spłaty długów ojca?[/cytat]

Oczywiście będzie mógł przekazać Wam mieszkanie w drodze darowizny, jednakże wierzyciele mogą z łatwością uznać taką czynność za bezskuteczną w stosunku do nich i zaspokoić się w drodze egzekucji z nieruchomości.

Dzięki za odpowiedź.
A czy jest jakiś sposób "obejścia" tego- oprócz spłaty wierzycieli bo to raczej nierealne? :(

A gdyby ojciec się wymeldował ,to czy nie stałbyś się czasem głównym lokatorem, kotry ma prawo wykupić mieszkanie?

W mieszkaniach komunalnych chyba nie ma takiej gwarancji- w większości przypadków wydaje mi się że tak jest ale.... chyba się dopytam w gminie.

Dzięki za podpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót