RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Witam, rowniez mam pytanie - typowy schemat - SG postawila sobie przenosny fotoradar i teraz poczta przyszedl quiz. Chce odpowiedziec na wlasnym pismie, ze auto w tym czasie bylo powierzone 4 osobom, pytanie co sie dzieje dalej ? Czy kazda z tych osob moze byc wezwana do SG jako swiadek/oskarzony ? Czy przysluguje im wtedy prawo do odmowy zeznan ? Co sie dzieje jesli wszyscy odmowia skladania zeznan ? Sprawa wtedy trafia do sadu ?

Zdaje sobie sprawe ze na kazdym etapie postepowania pewnie jest jakis wybor i wtedy wszystko zmierza gdzie indziej. Bylby ktos na tyle uprzejmy aby opisac mi jak to wszystko moze sie mniej wiecej potoczyc i finalnie zakonczyc w roznych scenariuszach ?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Witam. Mam do Was takie pytanie.... 16.06.2015 fotoradar "pstryknął" mi zdjęcie. było to już po godzinie 23 i jechałam w terenie zabudowanym. Dzisiaj przyszedł blankiecik do wypełnienia kto prowadził i wgl. Na zawiadomieniu pisze, że w czasie robienia zdjęcia miałam na liczniku 100 km/h. Wyszukałam w Internecie że w godzinach od 23 do 5 w terenie zabudowanym można jechać 60 km/h. Zatem co grozi mi za przekroczenie prędkości mandat czy zabranie prawa jazdy?

Witam. Tata otrzymał 8-07-2015r. pismo z GTID (quiz ABCD)o przekroczeniu prędkości 18-04-2015r., pismo nie zawiera zdjęcia ,a tego dnia jechał razem z mamą i oboje prowadzili. Czy w odpowiedzi na ich pismo wystarczy, że napisze o spełnieniu obowiązku nałożonego w ustawie na właściciela pojazdu, wskazując, że w oznaczonym czasie pojazd był użytkowany przez niego, co nie oznacza, że kierował tym samochodem w tym czasie?
Czy dopisać jeszcze, że kierowców było dwóch, ale teraz już nie pamięta kto w danym momencie był za kierownicą pojazdu i podać dane swoje i mamy?

Starzy wyjadacze coś stracili zainteresowanie tematem, od dłuższego czasu tylko prośby o pomoc bez odpowiedzi.

Przeczytajcie wątki na ten temat, które są na forum, wiem ze jest tego dużo, ale będziecie mieć pojęcie jak sprawa wygląda. Sam tak robiłem niedawno, więc może odpowiem w miarę moich możliwości, jeśli o czymś zapomniałem niech któryś z forumowiczów mnie poprawi jeśli się "obudzi".

@Burbo
Czy kazda z tych osob moze byc wezwana do SG jako swiadek/oskarzony ?

Może. Zależy od widzimise SG. Mogą też sami dostać quizy. A mogą od razu ścigać Ciebie za, ich zdaniem, niewskazanie.

Czy przysluguje im wtedy prawo do odmowy zeznan ?

Na przesłuchaniu w charakterze świadka - prawo do odmowy zeznań przysługuje, m.in. jeśli ich treść mogłaby narazić świadka lub osoby mu najbliższe na odpowiedzialność karną (nie "wykroczeniową"). W charakterze podejrzanego można odmówić wyjaśnień, można też wcale się nie stawiać. Przy przesłuchaniach przez SG/M należy dopilnować, żeby na pisemnym wezwaniu znalazło się w jakim charakterze powołują, a w trakcie, by był sporządzony w odpowiednim charakterze protokół, bo z doświadczeń niektórych wynika, że SG nie dba by to prawidłowo przebiegało.

@Justyna9630
Na tym ich piśmie powinno pisać jaka była dozwolona prędkość w tym miejscu, nie ma? To pismo z SG/M czy GITD?
Jeśli w tamtym miejscu były jakieś znaki to obowiązuje ograniczenie ze znaków, nie 60 w nocy. Co do zabrania prawa jazdy pewności nie mam, ale po pierwsze - w tym nowym przepisie, czyli art. 135 a) jest mowa o przekroczeniu o więcej niż 50km/h więc jeśli było równo to się nie łapie pod to, po drugie spotkałem się z różnymi opiniami co do tego, czy na podstawie tego przepisu można zatrzymać PJ na podstawie zdjęcia z fotoradaru, na pewno nie może tego zrobić sama SG/M. Bez względu na powyższe, możliwy jest wniosek o zatrzymanie PJ do sądu, ale imo szanse na coś takiego są minimalne.

@Musclecars
Moim zdaniem pewniejsza jest druga opcja, czyli wysłać pełne wyjaśnienia tego jak było. W pierwszym przypadku ryzykuje się sprawę w sądzie, w drugim może odpuszczą jeśli zdjęcie nieczytelne. Tak czy inaczej można wnieść o udostępnienie zdjęcia, albo wybrać się do delegatury ITD i je obejrzeć.

siemka koledzy,

mam pytanie do Was. Otóż ja i brat jesteśmy współwłaścicielami samochodu osobowego. 19 czerwca br. fotoradar pstryknął fotkę któremuś z nas lub też komuś komu któryś z nas pożyczył autka. Na dzień dzisiejszy nie bardzo pamiętamy kto mógł prowadzić.
Do domu przyszło wezwanie - klasyczny quizz z ITD. Podstawowe pytanie: co robić?

1. czy można żądać doręczenia fotki do domu czy fotka zostanie udostępniona wyłącznie w siedzibie ITD?
2. w piśmie jest napisane: "nieodesłanie wypełnionego oświadczenia w zakreślonym terminie może skutkować wezwaniem do stawiennictwa w charakterze świadka w GITD" oraz "nieodesłanie wypełnionych formularzy może skutkować skierowaniem sprawy do sądu". Natomiast termin nigdzie w piśmie nie jest oznaczony. Przewija się tylko słowo "niezwłocznie" więc jaki jest ten termin? Po jakim czasie mojego milczenia wezwą mnie na świadka lub skierują sprawę do sądu?

Znak był jedynie, że jest teren zabudowany ale dużo wczesniej przed fotoradarem. Jest to pismo z GITD. Na piśmie pisze tylko gdzie zrobiono zdjęcie i jaka była prędkość.

nikt nie pomoże?

Odpowiedzi dawno już padły, szukaj w temacie.

A jak nie jestem zameldowany w Polsce ? A Mandat zostal wyslany na stary adres z dowodu ? Mam cos z tym zrobic czy sie nie martwic?

LeszsekS napisał:
Odpowiedzi dawno już padły, szukaj w temacie.

w tym temacie czy w we wszystkich trzech? bo nie jestem w stanie wszystkiego przetrząsnąć

Tak troche z innego tematu. Poniewaz przyszedl mi mandat z wypozyczalni samochodowej. Od 12 roku zycia nie mieszkam w Polsce a ostatni raz bylem zameldowany w 2011 roku. Mandat zostal wyslany na Adres z dowodu a dowod wyrobilem przed wymeldowaniem.

We wtorek podkomisja nadzwyczajna Sejmu odrzuciła poselski projekt nowelizacji ustawy - Prawo o ruchu drogowym, który zakładał możliwość przeniesienia sankcji z kierowcy na właściciela pojazdu.

Pierwszy raz od wielu lat jestem zadowolony z posłów. To mądrzy ludzie.
Gratuluję mądrej decyzji Panie i Panowie.

A dla ITD SM SG mam tylko jedno => do roboty!
Nie uciekniecie od prowadzenia dochodzeń kto kierował.
Chcieliście się wykpić karaniem właścicieli.
Automacik podłączony do CEPiK-u się Wam marzył.

Mam pytanie odnośnie ustawienia fotoradaru.
Teren zabudowany. Droga z ograniczeniem do 70 km/h - znak niebieski,że fotoradar - a kilka metrów za znakiem informującym o kontroli, ograniczenie do 50 km/h.

Czy takie ustawienie jest prawidłowe? Czy nie powinno być stałej prędkości? Chodzi mi o to, że zgodnie z przepisami znak info od fotoradaru przy 50 km/h powinien być ustawiony w odległości min. 100 m (i dokładnie tyle jest), ale już przy 70 km/h taka informacja powinna być umieszczona 200 m od fotoradaru. Cały szkopuł w tym, że te 100 m od fotoradaru "wchodzi już na 70 km/h", więc czy jednak nie powinien ten znak informujący o pamiątkowym zdjęciu stać 200 m od fotoradaru? Czy takie ustawienie jest prawidłowe, czy jednak nie? :mad:

Witam tak na szybko.

Fotoradar - straż miejska > quiz ABC , złożyłem wniosek o umorzenie do SM. SM olalo sprawe poszedł wniosek o ukaranie do sądu . sąd na podstawie dowodów (w wykazie byl rowniez moj wniosek o umorzenie) nalozyl grzywne i uznal mnie winnego o dziwo nie za nie wskazanie kierujacego a poprostu uznal za winnego iz przekroczylem predkosc. zlozylem sprzeciw. co mowic w sadzie jakimi paragrafami sie kierowac?

Witam!

mam problem, mój bardzo dobry znajomy z dawnych lat odwiedzał kraj 5-cio dniowym urlopie. W tym czasie użyczyłem mu swojego samochodu, przyszedł mandat z fotoradaru, oczywiście w tym czasie on prowadził autko. Sprawa wygląda tak, że on od 5 lat nie mieszka w kraju, nie ma tu zameldowania nic, mieszka i pracuje w Hong-Kongu, tam ma rodzinę. Prawdę mówiąc nie znam jego adresu w HK, bo nigdy mnie to nie interesowało, ani żadnych innych danych. Obecnie nie mam z nim stałego kontaktu ponieważ są na półrocznym tournee po Amerykach i nie jestem w stanie nic załatwić, po drugie nie wiem nawet czy by po prostu mi je dał. Co mam zrobić w takim wypadku? Jakakolwiek rada będzie na wagę złota.

Pozdrawiam!

Nieposłuszny napisał:
Witam!
Prawdę mówiąc nie znam jego adresu w HK, bo nigdy mnie to nie interesowało, ani żadnych innych danych. Obecnie nie mam z nim stałego kontaktu ponieważ są na półrocznym tournee po Amerykach i nie jestem w stanie nic załatwić, po drugie nie wiem nawet czy by po prostu mi je dał. Co mam zrobić w takim wypadku? Jakakolwiek rada będzie na wagę złota.
Pozdrawiam!
Po prostu na kartce papieru (nie na ich drukach!!) napisz im komu na prawdę powierzyłeś auto do używania.
Coś w stylu "Pojazd powierzyłem do używania mojemu bardzo dobremu znajomemu panu Johnowi Brownowi (z którym studiowaliśmy razem przed laty) zamieszkałemu na stałe od lat w Hong Kongu. Od .. do .. był na wakacjach w Polsce i odwiedził mnie w tym czasie. Dysponuję jedynie jego numerem telefonu i adresem e-mailowym. Niestety nie jestem upoważniony do ich podawania nikomu bez jego uprzedniej zgody. Czy mam uzyskać taką zgodę dla Państwa ?" Zadbałbym by wszystkie informacje w Twoim liście były prawdziwe.

Witam,
i proszę szanowne grono forumowiczów o poradę.

Mianowicie dostałem "quiz" od Straży Gminnej za przekroczenie prędkości o 25km/h. Jechaliśmy z żoną i 8 miesięczną córką nad morze często się zmienialiśmy a foto z radaru jest z daleka i nie widać kto kierował.
Odpowiedziałem pismem jak w załączniku i dostałem odpowiedź od SG że chcą mnie ukarać mandatem za niewskazanie sprawcy.

Wszystko w załącznikach.

Bardzo proszę o poradę co dalej z tą sprawą.

Dziękuję.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

VelS napisał:
We wtorek podkomisja nadzwyczajna Sejmu odrzuciła poselski projekt nowelizacji ustawy - Prawo o ruchu drogowym, który zakładał możliwość przeniesienia sankcji z kierowcy na właściciela pojazdu.

Pierwszy raz od wielu lat jestem zadowolony z posłów. To mądrzy ludzie.
Gratuluję mądrej decyzji Panie i Panowie.

A dla ITD SM SG mam tylko jedno => do roboty!
Nie uciekniecie od prowadzenia dochodzeń kto kierował.
Chcieliście się wykpić karaniem właścicieli.
Automacik podłączony do CEPiK-u się Wam marzył.

Jestem przekonany, że temat wróci. W tej kod encji pewnie nie, bo to niepoprawne politycznie przed wyborami - ale w kolejnej. Po prostu represyjność państwa rośnie - a że po drodze są przypadkowe "ofiary" mało kogo interesuje.

Koji_ napisał:
Witam,
Bardzo proszę o poradę co dalej z tą sprawą.

Nic ze sprawą. Dostaniesz mandat, bo nie wskazałeś.

Większość z tych którzy dostają quiz nie są w stanie pojąć prawnej sytuacji w której się znaleźli. Przepis Art 78.4 prostszy być nie może. Właściciel na żądanie organu ma wskazać komu powierzył.

Żadnego nie ma znaczenia czy fota była z dołu czy z boku, czy w tle był płot stalowy, żywopłot albo parada równości. Oni nawet nie muszą zrobić zdjęcia by przysłać quiz. Jak zażądają to trzeba wskazać. Również nie ma znaczenia czy się coś pamięta czy czegoś się nie pamięta czy w drodze nad morze lub na pogrzeb kochanki zmieniało się za kierownicą z własną żoną czy z żoną sąsiada.
Dowodem że tak jest to rozważania wielu quizowanych na temat kto prowadził. Nie rozróżniają osoby której się powierzyło od osoby która kierowała.
Żądanie zdjęcia do quizu by nie wskazać nie prawdziwie z obawy przed konsekwencjami to kolejny dowód nierozumienia jednego zdania a Art 78.4 odpowiedź na quiz nie podlega sankcjom za podanie nie prawdy jako że nie jest przesłuchaniem i nie ma w niej pouczeń o prawach i obowiązkach odpowiadającego a te które są podawane sa fałszywe (np termin 7 dni na odpowiedź).

Mam pytanie. Mojego chlopaka zabrala policja 14.07.2015 bo mial do splaty 500 zl i niestety nie mial z czego zaplacic i go zabrali. Jest w zakladzie karnym - piachy kielce mial isc na 5 dni ale termin mija w niedziele a moje pytanie jest nastepujace czy w niedziele wypuszczają? Bo nie moge znalezc info a tez bardzo tesknie i sie martwie bo od tamtej pory gdy go zabrali nie mam z nim kontaktu pomozcie :(:(

Powrót