RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

"żadanie do wskazania komu i gdzie (imie nazwisko adres) powierzył pan pojazd XXX dnia o godzinie"

można na takie coś w ogóle nie odpisywac? wtedy moga cos zrobic?

piszecie , że jest napisane komu powierzyłem auto , a w moim jest komu powierzyłem auto do kierowania lub używania w wyznaczonym dniu . i co teraz panowie?

witam. dzisiaj odebrałem list z GITD odnośnie zdjęcia z fotoradaru, na którym przekroczyłem prędkość o 25kmh, jednak zdarzyło się to 28 lutego, czyli 177 dni od daty odebrania przeze mnie tegoż listu. czy jest jakaś opcja przedawnienia, czy najlepiej zapłacić? z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam

METHANEX napisał:
piszecie , że jest napisane komu powierzyłem auto , a w moim jest komu powierzyłem auto do kierowania lub używania w wyznaczonym dniu . i co teraz panowie?
Teraz nic.
Jeżeli jesteś właścicielem to podaj komu "powierzyłeś auto do używania w wyznaczonym dniu" .

METHANEX napisał:

Odnoszę wrażenie że nie rozumiesz konsekwencji jeżeli podasz "komu powierzyłeś do użytkowania" i jeżeli podasz "kto kierował"

Witam
W nawiązaniu do tematu:
Otrzymalem list od SM zawierajacy informacje o popelnionym wykroczeniu: przekroczenie predkosci w terenie zabudowanym, na konkretnej ulicy, o 36km. W liscie sa zalaczniki do wypelnienia (wskazanie lub nie wskazanie kierujacego pojazdem).
List nie zawiera zdjecia, po kontakcie telefonicznym, uzyskalem informacje, ze zdjecie jest do wgladu na miejscu w danej placowce SM.
Sprawa o tyle ciekawa, ze pamietam akurat ten dzien i trase, gdyz nie poruszam sie w tamtych okolicach zbyt czesto - w niedziele ok południa, wracalismy z zona i wnuczkiem z placu zabaw, ktory przypadkiem odkrylem, dostarczajac pewien czas wczesniej towar pod adres w okolicy.
Nie bylo by w tym wykroczeniu nic dziwnego, gdyby nie fakt, ze jestem osoba z ponad 25 letnia praktyka za kółkiem, osoba, ktora dba o swoje finanse i nie ma ciezkiej nogi... zwlaszcza, po ostatnich zaostrzeniach, staram sie pilnowac licznika i dokladam tolerancje ok 15km. Gdybym otrzymal informacje o przekroczeniu 15 - 20 km, nie poruszal bym w ogole tematu, ale 36, to liczba, nie mieszczaca sie w ramach moich zasad (mozecie wierzyć lub nie, ale takie mam zasady i scisle sie tego trzymam).
Oczywiscie udam sie do wyznaczonej placowki w celu zweryfikowania zdjecia, prosze mi powiedziec, czy jest jakas roznica, miedzy zdjeciem przesylanym bezposrednio z fotoradaru do komputera operatora, a tym, ktore pokazuje sie sprawcy wykroczenia (moze radar wychwycil 2 auta??)?
Czy jak funkcjonarjusz bedzie mnie legitymowal, celem sprawdzenia, ze ja to ja i moje auto (koniecznosc pokazania dokumentow), to bedzie mial podstawy, zeby wypelniac jakie kolwiek dokumenty zwiazane z tym wykroczeniem (np. stwierdzenie, ze jestem wlascicielem auta i ze to ja kierowalem autem w chwili wykonania zdjecia?)?
Czy na zdjeciu, poza numerem rejestracyjnym i marka pojazdu, musi byc widoczna twarz kierowcy? Co w sytuacji, gdy fotoradar zrobi zdjecie z tylu pojazdu?
Sprawa nurtuje mnie o tyle, ze jestem pewien, ze nie przekroczylem predkosci az o tyle, a nie wiem czego moge spodziewac sie na miejscu - pierwszy raz jestem w takiej sytuacji.
Prosze o pomoc.

po wysłaniu do SG pisma ze strony yanosik otrzymałem coś takiego :
http://wgrajo.pl/img/11tst.jpg
http://wgrajo.pl/img/13xwx.jpg
http://wgrajo.pl/img/12fcf.jpg

plus zdjęcie na którym twarzy nie widać bo jest rozłożona osłona przeciwsłoneczna.
Auto jest zarejestrowane na dziewczynę a kierował chłopak.

Co mam teraz zrobić ? za udzielenie pomocy wysyłam butelke whiskey , nie chcę płacić tym darmozjadom.
Pozdrawiam

Witam

Moj problem polega na tym że dostałem jakiś czas temu ze Straży Gminnej zdjęcie o przekroczeniu prędkości o chyba 14 km/h i mandat za 100 zł + 2 pkt

Odpisałem im meilem że zdjęcie robione "na oddalanie" nie wskazuje mnie
jako winnego a ja nie pamiętam kto prowadził auto, natomiast będąc jego
właścicielem podpisuje się pod drukiem bo jazda do sądów 200 km od
mojego miejsca zamieszkania mija się z celem.
Ale wpisałem się w ten druk pomocniczy że ja kierowałem i odesłałem razem z tą wiadomością. Na tygodniu dostałem mandat na 200 zł i opisany że nie wskazałem kierowcy. Jak to jest? Straż Gminna olała druk pomocniczy i mój podpis w miejscu przyznania się i tylko z tego druku wzięła sobie moje dane a z wiadomości z meila że nie przyznaje się???
Ogólnie 200 zł to nie duże pieniądze ale...można je spożytkować w ciekawszy sposób.

Czy nie ma tutaj miejsca typowe wyłudzenie...czyli mamy jakiś "haczyk" żeby dac większy mandat???

Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

SG nie rozumie, albo udaje głupiego, do czego odnosi się cytowane zdanie z orzeczenia TK. Jasne, sam art. 96 jest uznany za konstytucyjny. Ale nie forma, w jaki usiłują go egzekwować. Wezwanie alternatywne nie ma podstaw prawnych.

Nie wykazała Pani w żaden sposób braku wiedzy na temat osoby, której pojazd został powierzony

Jeszcze brak wiedzy im wykazuj. Tyle jeśli chodzi o domniemanie niewinności. Na szczęście przed sądem to oni muszą wykazać że ta wiedza była.

@Mar_1981

Pewnie zobaczyli maila i nawet nie czekali na pocztę. Po prostu nie przyjmuj mandatu, odwołaj się od wyroku nakazowego i powiedz przed sądem, że się przyznałeś. Nie dyskutuj z SG bo jeszcze zamienią Ci na ten właściwy ;)

Ostatnia edycja:

Kuba czytali meila i druk. Specjalnie ustawiłem sobie potwierdzenie odbioru i potwierdzenie przeczytania.

Jutro tam zadzwonię i zobaczę co powiedzą.

Właściwy był 100 zł więc mniej a przyszedł 200.

Chętnie bym pojechał do nich ale 200km to trochę za daleko.

kuba__ napisał:
SG nie rozumie, albo udaje głupiego, do czego odnosi się cytowane zdanie z orzeczenia TK. Jasne, sam art. 96 jest uznany za konstytucyjny. Ale nie forma, w jaki usiłują go egzekwować. Wezwanie alternatywne nie ma podstaw prawnych.

Jeszcze brak wiedzy im wykazuj. Tyle jeśli chodzi o domniemanie niewinności. Na szczęście przed sądem to oni muszą wykazać że ta wiedza była.

Kuba to do mnie czy koło mnie ? :) pozdrawiam

To a propos twierdzeń SG z pism, które wrzucałeś.

czyli co im teraz odpisać ?

a jeśli dostałem quiz od straż gminnej listem poleconym i odebralem go. To znaczy że go przyjąłem ? czy jak mam to rozumiec

Witam, to jest mój pierwszy post, wcześniej nie potrzebowałem pomocy prawnej aż tu nagle po powrocie z wakacji z nad morza dostałem list polecony. Okazało się że jest to wezwanie żeby "wskazać komu powierzono do kierowania pojazd". Na zdjęciu jest mój samochód w miejscowości Biały Bór.
Stwierdzona prędkość 51km/h
Dozwolona prędkość 40km/h
Zdjęcie zrobione przez straż miejską, nigdzie nie widziałem tego foto radaru, chyba musieli gdzieś za śmietnikiem ustawić. Jest to dla mnie dziwne bo staram się zawsze jeździć zgodnie z przepisami i aż o tyle bym raczej prędkości nie przekroczył.
Mniejsza z tym, mandat wystawiono na 100zł. Przeglądając dokument natrafiłem na model fotoradaru, jest to MULTANOVA 6F o numerze 06-05-2485. Z tego co wiem ten model pracuje na niedozwolonej częstotliwości 34,3Ghz i został wycofany z użytku 12 grudnia 2014 roku przez Ministra Administracji i Cyfryzacji. Czy mam napisać odwołanie do straży miejskiej w Białym Borze? Co im napisać? Jeżeli nie to gdzie mogę otrzymać pomoc?

ps. Czy w takim razie mogę olać wezwanie i wyrzucić do kosza? Wygląda na to że jest nielegalne.

Ostatnia edycja:

we wrześniu mam sprawę z 96 . 3 i też fotoradar który pracuje na częstotliwości wojskowej trzeba pisać pismo do ministra obrony narodowej zgodnie z poz 22 czy straż miejska wystąpiła o zezwolenie na używanie radaru w tej częstotliwości.

Powrót