RE: fotoradary nowy temat - 2
Witam
W nawiązaniu do tematu:
Otrzymalem list od SM zawierajacy informacje o popelnionym wykroczeniu: przekroczenie predkosci w terenie zabudowanym, na konkretnej ulicy, o 36km. W liscie sa zalaczniki do wypelnienia (wskazanie lub nie wskazanie kierujacego pojazdem).
List nie zawiera zdjecia, po kontakcie telefonicznym, uzyskalem informacje, ze zdjecie jest do wgladu na miejscu w danej placowce SM.
Sprawa o tyle ciekawa, ze pamietam akurat ten dzien i trase, gdyz nie poruszam sie w tamtych okolicach zbyt czesto - w niedziele ok południa, wracalismy z zona i wnuczkiem z placu zabaw, ktory przypadkiem odkrylem, dostarczajac pewien czas wczesniej towar pod adres w okolicy.
Nie bylo by w tym wykroczeniu nic dziwnego, gdyby nie fakt, ze jestem osoba z ponad 25 letnia praktyka za kółkiem, osoba, ktora dba o swoje finanse i nie ma ciezkiej nogi... zwlaszcza, po ostatnich zaostrzeniach, staram sie pilnowac licznika i dokladam tolerancje ok 15km. Gdybym otrzymal informacje o przekroczeniu 15 - 20 km, nie poruszal bym w ogole tematu, ale 36, to liczba, nie mieszczaca sie w ramach moich zasad (mozecie wierzyć lub nie, ale takie mam zasady i scisle sie tego trzymam).
Oczywiscie udam sie do wyznaczonej placowki w celu zweryfikowania zdjecia, prosze mi powiedziec, czy jest jakas roznica, miedzy zdjeciem przesylanym bezposrednio z fotoradaru do komputera operatora, a tym, ktore pokazuje sie sprawcy wykroczenia (moze radar wychwycil 2 auta??)?
Czy jak funkcjonarjusz bedzie mnie legitymowal, celem sprawdzenia, ze ja to ja i moje auto (koniecznosc pokazania dokumentow), to bedzie mial podstawy, zeby wypelniac jakie kolwiek dokumenty zwiazane z tym wykroczeniem (np. stwierdzenie, ze jestem wlascicielem auta i ze to ja kierowalem autem w chwili wykonania zdjecia?)?
Czy na zdjeciu, poza numerem rejestracyjnym i marka pojazdu, musi byc widoczna twarz kierowcy? Co w sytuacji, gdy fotoradar zrobi zdjecie z tylu pojazdu?
Sprawa nurtuje mnie o tyle, ze jestem pewien, ze nie przekroczylem predkosci az o tyle, a nie wiem czego moge spodziewac sie na miejscu - pierwszy raz jestem w takiej sytuacji.
Prosze o pomoc.