Witam!
Ja oczywiście także dałam się nabrać na loterię z super nagrodą ;/ Zamówiłam nieświadomie książkę (19lipca) dziś przyniósł ją kurier a ja ją głupia odebrałam. Na str. Reader's Digest przeczytałam, że od dnia odebrania książki mam 10dni na jej zwrot. A więc dziś mam zamiar ją do nich odesłać wraz z listem. Podobny list wysłałam im na e-mail. Zobaczymy co na to Reader's Digest. Jedno jest pewne, płacić nie zamierzam! Jutro dla pewności zadzwonię do biura obsługi. Aha i BARDZO WAŻNE! Moi drodzy spiszcie swój nr klienta!
A oto list.
Szanowni Państwo
Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów odstępuję od umowy, którą zawarłam z Państwa firmą na odległość. Nie poinformowali mnie Państwo o takiej możliwości, a więc zgodnie z prawem od dnia dzisiejszego (dziś odebrałam niechcianą i niechcący zamówioną książkę, która miała być bezpłatnym prezentem) przysługują mi 3 miesiące na anulowanie umowy oraz zgodnie z informacją konsumencką, którą zamieścili Państwo w Internecie w ciągu 10 dni od odebrania paczki bez podania przyczyny mogę ją Państwu zwrócić. A więc odsyłam książkę pt." Zdrowie na talerzu" oraz całą zawartość paczki, którą od Państwa otrzymałam na własny koszt. Proszę o usunięcie moich danych z Państwa serwisu. Anulując umowę odstępuję od płacenia za rzekomo "darmową" książkę.
Poniżej załączam fragment ustawy oraz praw, które mi jako konsumentowi przysługują oraz fragment Państwa regulaminu.
"Konsument w przypadku zawarcia umowy na odległość może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie 10 dni od wydania rzeczy. Termin liczony jest od objęcia w faktyczne władanie rzeczy, a nie wydania rzeczy przez Przedsiębiorcę kurierowi. Dopiero wówczas, gdy dostawca przekaże paczkę Konsumentowi zaczyna biec 10dniowy termin. Interpretacja ratio legis, przy założeniu, że ustawa ma służyć ochronie Konsumenta.
Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że Konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy.
W razie odstąpienia od umowy, umowa jest uważana za niezawartą, a Konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu (np. otwarcie opakowania). Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli Konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty. Przedsiębiorca ma obowiązek poinformować za pomocą środków porozumiewania się na odległość o prawie do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni od wydania rzeczy. W razie braku takiej informacji - Konsument ma prawo odstąpić od umowy w ciągu 3 miesięcy od dnia wydania rzeczy, gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia."
"11. Uczestnik Loterii może zostać wyłączony z losowania nagród, jeśli przesłał pisemne
żądanie potwierdzające chęć wyłączenia z losowania nagród. O terminie dostarczenia
przesyłki decyduje data stempla pocztowego, z zastrzeżeniem, iż pod uwagę będą brane
przesyłki zawierające prawidłową datę stempla pocztowego."
"Jeśli produkt nie spełni Twoich oczekiwań, możesz go zwrócić bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty otrzymania przesyłki. Zwracany produkt wraz z oświadczeniem na piśmie należy przesłać na adres: Reader's Digest Przegląd, skr. poczt. nr 203, 62-056 Komorniki."
Identyczne pismo i "prezent" w postaci książki, którą od Państwa otrzymałam wysłałam dziś na adres: Reader's Digest Przegląd, skr. poczt. nr 203, 62-056 Komorniki (list w środku paczki).Rozumiem, że sprawa zostaje zamknięta.