Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A czy oni przypadkiem nie udostepniaja plikow filmowych, muzycznych itp i tym samym nie lamia praw autorskich? W takim razie komu grozi odpowiedzialnosc karna/cywilna? Dotyczy to tylko tych, co stoja na bazarku i sprzedaja piraty? :rolleyes:

Co wg Ciebie robi Pobieraczek?

Heh w końcu po ponad miesiącu przerwy dotarł do mnie kolejny @ od naciągaczka :) i o dziwo nie było w tej wiadomość jeszcze że komornik już jedzie do mnie :) tylko kolejne Przedsądowe wezwanie do zapłaty chyba już 4 XD
Walić tego pobieraczka :)

Witam,

mam ogromny problem z tym całym pobieraczkiem:mad: jak większość również dostałam list z zawiadomieniem do zapłaty, tylko w moim wypadku przyszedł on dopiero po dwóch latach; według Eller Service do zawarcia "naszej " umowy doszło 03.11.2009 roku. Najśmieszniejsze jest w tym, że nawet nie logowałam się na tej stronie ani nawet na nią nie wchodziłam. Nie wiem skąd maja moje dane personalne ani skąd znają mój adres IP.

Proszę pomóżcie, bo już nie wiem co mam robić...płacić czy się z nimi sądzić??

Ripper napisał:
W takim razie ponawiam pytanie: co robi Pobieraczek i na jakich zasadach dziala, skoro ich dzialania sa legalne?

Wg strony Pobieraczka:

"10 dni pobierania bez oplat!
Doznaj rozkoszy najszybszego pobierania.
Ogromne zasoby filmow, gier, programow, muzyki oraz tresci erotycznych czekaja na Ciebie".

Jak to w takim razie nazwac?
Moze jakis Prawnik sie wypowie i uzasadni swoja wypowiedz...? ;)

Wracajac do tematu, to ja mam nadzieje, ze ktos odpowie na moj 1-szy post. Nie bardzo wiem, czy bawic sie w wysylanie wypowiedzenia umowy (o ile przysluguja mi te 3 miesiace, bo wg Pobieraczka powinnam byla rozwiazac umowe w ciagu 10 dni, ktore juz minely), czy dac sobie z nimi spokoj i nie reagować na proby wyludzenia oplaty?

Ostatnia edycja:
Witam, jestem tu nowy chodź temat ten śledzę już jakiś czas. Zastanawiam się nad sensem maila jaki jest wysyłany do wielu z nas, podają w nim trzy dniowy okres do zapłaty,
Kod:
Jeżeli usługa Pobieraczek5 nie zostanie opłacona w przeciągu 3 dni od dnia otrzymania tej wiadomości
, tu nasuwa się pytanie. Skąd pobieraczek możne wiedzieć kiedy otrzymaliśmy te wiadomość, gdyby to był list polecony to mieli by konkretną datę odbioru takowego listu, mail nie posiadał opcji potwierdzenia przeczytania wiec jest logiczne że nie wiedzą jaka była data jego otwarcia. w takim razie od jakiej konkretnej daty maja sobie liczyć te trzy dni? Wysłanie listu czy wiadomości elektronicznej nie jest równoznaczne z jej dostarczeniem do odbiorcy, dlatego dla 100% pewności że adresat otrzymał list jest potwierdzenie odbioru a dla wiadomości elektronicznych potwierdzenie jej przeczytania. Co do piracenia przez pobieraczka to na mój głupi rozum właśnie to robią, nie legalnie udostępniają na swojej stronie coś do czego nie mają prawa, jeśli jakikolwiek administrator serwera lub strony, widzi że są tam zamieszczane pliki lub linki które umożliwiają pobranie ich bez wiedzy autora lub odpowiedniej opłaty jest zobowiązany o ich usunięcia. Myślę że dobry przykładem będzie tu choćby sprawa sławnego "thepiratebay" na którego stronie były tylko linki.

tkate - odpowiedż znajduje się w ich regulaminie :

Spółka świadczy usługę dostępu do SERWERÓW USENET zlokalizowanych na terenie RP oraz poza jej granicami,

I chyba nie trzeba tu tłumaczyć że - to nie są jakieś " ich " pliki.
Nie baw się w żadne wysyłanie - czegokolwiek.

Tak czytam posty i czytam i śmiać mi się chce :D NIE PŁACIĆ !! Również dziś dostałem wezwanie do zapłaty listownie tam od windykacji czy coś ;p 1 co zadzwoniłem do UOKiK i znają sprawę że nic nie płacić i wysłać do sopotu do siedziby tej firmy rezygnacje tam ze na odległość i niczym sie nie martwic no i wysłałem :p ale mój błąd mogłem nic nie wysyłać i wyrzucić do kosza ten list ehhh :D

Wydaje mi się, że skoro świadczą usługę dostępu do serwerów na których znajdują się nie legalne pliki, to chyba są po części odpowiedzialni za piractwo. Chyba dla tego jeszcze nikogo nie pozwali za nie wywiązanie się z umowy. Doskonale zdają sobie sprawę że wtedy umoczyli by dupsko. Umożliwiają dostęp do nielegalnego korzystania z plików, jak by nie było właśnie takie zadanie a ich strona.
Paragraf 3.pkt.4 mówi że:Spółka w ramach realizacji Usługi Usenet:1. nie jest inicjatorem przekazu danych. Totalna bzdura, założyli stronę właśnie w tym celu, to jak mogą nie być inicjatorem przekazu danych.

A tu opinia klienta na ich stronie:

Ten serwis jest rewelacyjny! Do tej pory używałem torrentów i zawsze musiałem długo czekać, aż ściągnie mi się jakiś plik. Z Pobieraczkiem ściągam już od pierwszej minuty z całą wydajnością mojego łącza. Chciałbym też podziękować całemu zespołowi za szybką pomoc.

Tomek K. z Krakowa

No proszę zlitujcie się.

SPE002 napisał:
Wydaje mi się, że skoro świadczą usługę dostępu do serwerów na których znajdują się nie legalne pliki, to chyba są po części odpowiedzialni za piractwo
Nie.
Podobnie jak za piractwo nie jest odpowiedzialny Twój ISP, pomimo, że daje Ci dostęp do nielegalnych treści.
Podobnie jak za piractwo nie są odpowiedzialni producenci klientów BT, mimo że ta sieć jest nagminnie wykorzystywana do nielegalnego rozpowszechniania materiałów chronionych PA.

Ja oczywiście też dałam się złapać ale mój mąż znał sprawę i stwierdził że mam ich ignorować więc tak robię a nóż widelec się znudzą :D

Od 120 stron podniecacie się tym samym. Sam usunąłem ze 100 stron Waszych postów. Od 3 lat nic się nie zmieniło - a Wy cały czas się boicie nie wiadomo czego. Proszę Was, dajcie już sobie spokój i wrzucie tego pobieraczka do SPAMU w skrzynce e-mail, a jak przyjdzie listownie (bo podaliście swoje dane) wtedy podrzyjcie albo wrzućcie do kominka.

Serio mówię, szkoda czasu i nerwów na to.

Słuchajcie sprawa jest oczywista!
Zawarliśmy nieświadomie umowę, Ok
ALE jako "zamawiający" usługę możemy domagać się FAKTURY VAT za wykonaną usługę. Ja napisałam że zapłacę jeśli otrzymam stosowną fakturę vat! co to ma znaczyć ze firma krzak wysyła mi nr konta i kwotę do wpłacenia! Jak chcą kasy to przynajmniej niech vat odprowadzają! Ciekawa jestem co mi odpiszą :)

Ktoś kiedyś ponoć pisał do nich o fakturę to zaproponowali mu fakturę proforma. Śmiech na sali.

Która strona płatna najpierw daje dostęp do swoich zasobów a później żąda zapłaty? Chyba najpierw powinno sie kupić jakiś pakiet, konto premium itp. a później korzystać. Ten pobieraczek to banda oszustów

witam.
jestem tu nowa chociaz od jakiegos czasu siedze i czytam ten natlok informacjii;)
u mnie jak i u wielu przygoda z pobieraczkiem zaczela sie dwa lata temu i przypomniano sobie o mnie w te wakacje, no nie licze maili oczywiscie o ktore tez przeczytalam niedawno gdyz zapomnialam nawet ze mam taki adres mailowy jaki im podalam;)niestety nie wykazalam sie madroscia i podalam im prawdziwe dane i dostalam pare listow do domu Z FIRMY WINDYKACYJNEJ;) powiem szczerze ze dobrze ze trafilam na Wasza strone bo po glowie chodzily mi nawet pomysly zeby im zaplacic i miec swiety spokoj.ale nie dam sie naciac.wyslalam im list pisalam o trudnej sytuacjii materialnej jakichs innych problemach i otrzymalam kolejny list o koniecznosci zaplaty zapewne wyslany automatycznie.postanowilam wiec nie marnowac poeniedzy na znaczki przypomnialam sobie haslo i rozpoczelismy korespondencje mailowa.dali mo laskawie W DRODZE WYJATKU czas do 10 wrzesnia NA OPLACENIE DLUGU. napisalam im ze nie da rady ze sa oszustami itp itd ze nic im nie zaplace ze swiadomie wprowadzaja ludzi w blad i in. wiec otrzymalam taka odpowiedz:

Szanowna Pani,

Odnosząc się do podnoszonej przez Panią kwestii, a mianowicie powołania się na fakt zawarcia umowy pod wpływem błędu informuje, iż Pani stanowisko nie znajduje odzwierciedlenia w rzeczywistości. Zgodnie z art. 84 § 1 kodeksu cywilnego w razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć.

Kodeks cywilny wprowadza możliwość powoływania się tylko i wyłącznie na błąd istotny – czyli stosownie do postanowienia art. 84 § 2 kodeksu cywilnego taki, który uzasadnia przypuszczenie, iż gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści. Co jest niezwykle ważne cecha istotności błędu musi być zobiektywizowana, co oznacza konieczność odwołania się do przypuszczenia, jak by się w tej sytuacji zachował człowiek oceniający sprawę rozsądnie i nie działający pod wpływem błędu, to znaczy, czy złożyłby oświadczenie tej samej treści. Błąd jest obiektywnie istotny, gdy żaden rozsądny człowiek, znający prawdziwy stan rzeczy, nie złożyłby oświadczenia tej treści. Składając oświadczenie woli, iż zapoznała się Pani z ofertą przed jej akceptacją wobec czego powoływanie się przez Panią na błąd nie może znaleźć uzasadnienia. Pona
dto wskazać należy również, iż podczas wypełniania formularza rejestracyjnego została Pani zapytana czy akceptuje Pani regulamin stanowiący część Umowy, został on przez Panią zatwierdzony. Nieprawdziwym jest również twierdzenie, iż strona domowa Eller Service może wprowadzać użytkowników w błąd co do sposobu korzystania z usług serwisu.

Pragnę zaznaczyć, iż regulamin świadczenia usług jest również dostępny na głównej stronie internetowej serwisu i w każdej dowolnej chwili istnieje możliwość jego przeglądania.

Dodatkowo należy wskazać, iż przy ocenie ryzyka odbiorcy reklamy należy uwzględnić standardowe zachowanie konsumenta nabywającego usługę danego rodzaju. Usługa dostępu do sieci Usenet, świadczona w ramach działalności serwisu Pobieraczek.pl, jest usługą telekomunikacyjną. O ile w przypadku usług powszechnego użytku konsumenci mogą dokonywać zakupów machinalnie, co może wpłynąć na ich obniżoną ostrożność w podejmowaniu decyzji, o tyle w przypadku usług telekomunikacyjnych przeznaczonych do ciągłego użytku w dłuższym okresie, konsument winien zachować podwyższony poziom ostrożności. Usługi tego rodzaju są z natury rzeczy nabywane z większym namysłem i rozeznaniem.

Z całą stanowczością należy podkreślić, iż stosownie do postanowień Regulaminu każdy nowy użytkownik, który poprzez rejestrację w serwisie Pobieraczek.pl zawarł umowę na świadczenie usług Usenet jest rejestrowany w systemie teleinformatycznym spółki, a w celu realizacji zamówienia złożonego przez niego podczas rejestracji zamówienia Eller Service s. c. wykupuje na zagranicznym serwerze pakiet danych w wysokości wynikającej z dokonanego zamówienia. Wobec powyższego Eller Service s. c. jako wierzyciel ma prawo realizować przysługujące mu prawo do żądania zapłaty za usługę w rozumieniu art. 476 kodeksu cywilnego, którą sam przecież wcześniej musiał przygotować i opłacić – tym bardziej, iż wyraźnie informuje o tym w Regulaminie dostępnym na stronie domowej serwisu i który każdy nowy użytkownik systemu musi zaakceptować. Każdy kolejny użytkownik, który nie uiszcza wynagrodzenia za pobieranie usług Usenet naraża spółkę na
straty finansowe, naprawienia których, w myśl obowiązujących przepisów prawa Eller Service s. c. ma prawo żądać.

Informuję, iż dalszy brak uiszczenia należnej kwoty spowoduje poważne konsekwencje prawne.

Przypominam o konieczności uiszczenia opłaty wynikającej z przesłanego na Pani adres PRZEDSĄDOWEGO WEZWANIA DO ZAPŁATY.

Wszelki kontakt tyczący się długu w kwocie 94,80PLN a wynikający ze złożonego zamówienia pakietu Pobieraczek5 możliwy jest pod numerem telefonu (58) 553 20 00 .

Z poważaniem,

Duraj Jacek

mam wiec pytanie ludzie , ile oni jeszcze beda meczyc??
i jak myslicie co dalej z tym zrobia bo ilez mozna straszyc przedsadowymi wezwaniami do zaplaty??????

Przepraszam ale co te dwa ostatnie posty wnoszą do dyskusji?
To forum prawne a nie czat.
Proszę o trochę więcej powagi.

Oczywiście że to nie czat - ale skoro SŁOWA czyli wpisy niektórym osobom nie wystarczają i zamieszczają coś co było wielokrotnie komentowane - to może w inny sposób trzeba im powiedzieć co z tym zrobić i co o tym sądzić ??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót