Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
luvctz - mówimy o mailu - jeśli nie będziesz się odzywał - to koniec korespondencji.
I czy nie dziwi Cię to - a raczej Was - tych nowych - że od ponad dwóch lat dają ludziom na coś czas 3 dni - i o nic ich nie oskarżają ??? Nie dziwi - a raczej nie mówi że to już przestało być tajemnicą przedsiębiorstwa że - nie mogą o nic Was oskarżyć ??

martus odpowiedź na twoje pytanie już było tak więc wystarczyło poczytać, nawet sam ją napisałem > 05.09.2011 19:23

prawniku, tylko to jest facet z urzędu miasta właściwie, nie z UOKiK, więc w sumie co on tam może wiedzieć...ale mnie trochę wystraszył mimo wszystko

kinga2208 - no właśnie , co on tam może wiedzieć skoro zapewne został " zatrudniony " poprzez koneksje rodzinne ?? I nie ma się co tu obruszać - niestety to jest nagminne - przypadkowi ludzie na jakże nieprzypadkowych stanowiskach.
A to co napisałem o UOKiK - profilaktycznie jeszcze nikomu nie zaszkodziło tym bardziej że ludzie wielokrotnie zamieszczali na forach brednie tych " urzędników ".

Naprawdę nie chce Ci się poczytać skoro takie coś było nie raz komentowane? Nic dziwnego że innym nie chce się odpowiadać - bo to już jest nudne .
Ale - wyłamię się - NIE RÓB NIC - ZAPOMNIJ.:)

Prawnik jak ktos następnym razem wklei ten żałosny list i napisze co robić to napisz że przeczytać forum, ja tez tak będę robił, od wczoraj to 2 taka osoba której sie nie chce czytać

Witam
Jestem tu pierwszy raz. Od 2 godzin czytam ten temat i sprawa wydaje się banalnie prosta. Nie zapłacę, nie odpowiem na otrzymany list i nie poświęcę tej sprawie już więcej czasu. A wszystko to dzięki temu forum i tytanicznej pracy Prawnika2011, który ewidentnie się realizuje i wykazuje wręcz anielską cierpliwość. Jestem zapewne znacznie starszy niż większość uczestników tego tematu i może bardziej doświadczony. Dziś przyszedł list od Eller Service do mojej nieletniej córki i zainteresowałem się tematem. Sama zawartość koperty (i nie chodzi mi o treść) była podejrzanie zastanawiająca, bo świadczyła o tym, że ta firma posiada bardzo dobrze zorganizowane służby windykacyjne. Nie będę się rozpisywał ale sama oprawa kartek świadczy o tym, że firma świadcząca usługi internetowe posiada przygotowane pisma (kilka wzorów i gotowych wyliczeń) związane z windykacją. Nawet podpisy są drukowane. To świadczy o tym, że jest to korespondencja masowa, jak np w profesjonalnej firmie windykacyjnej. Jeśli firma usługowa ma problem z odzyskiwaniem płatności to coś z jej usługą jest nie tak. I to była kolejna podejrzana sprawa. Już na podstawie wyglądu kartek czułem szwindel. Przeczytanie tego forum załatwia sprawę definitywnie. Nie znalazłem ani jednego przypadku wystąpienia na drogę sądową przez Eller Service przeciwko jakiemukolwiek użytkownikowi i z opisów wynika, że sprawa kończy się na kilku mailach lub ewentualnie listach. Ważne aby konsekwentnie nie reagować i nie odpowiadać. Nawet jeśli wcześniej reagowaliście i podtrzymywaliście z nimi kontakt. Szkoda czasu i energii.

Uwierzcie, to Eller Service tworzy sama problem i stara się w to gmatwać swoich klientów. Ich prawdziwa usługa to dostarczanie stresu i zmartwień. Za 94,80 rocznie - nie dają rabatów he he. Wszyscy mamy tę usługę w pakiecie wraz z życiem więc nie ma potrzeby przepłacać.

Prawnik serdecznie Ci dziękuję i życzę wytrwania na posterunku. Dzięki temu, że funkcjonujesz na każdej stornie tego tematu rozwiązujesz kilka problemów dziennie.
Może to niepedagogiczne, bo bywa tu sporo nieletnich to jednak powiem Ci że wzniosę dziś toast za Twoje zdrowie dobrym trunkiem. :winko:

No i jak ktoś chce to potrafi sam przeczytać brawo dla tego pana :) i dla prawnika też :)

LHX - dla Twojej wiadomości jeśli tego nie doczytałeś - firmę prowadzi były windykator więc wie jak napisać pismo które wygląda wiarygodnie ale tylko dla tych co nie znają procedur . Najciekawsze jest to że - wszyscy / no może tylko większość / co dostają to pismo SĄ PRZERAŻENI ale - o to właśnie im chodzi - tak napisać coś by zadziałać na wyobrażnię - głównie dzieci a i dorośli się na to łapią. A przecież - to jest zwykłe pismo DO NICZEGO NIE ZOBOWIĄZUJĄCE - NIKT NIE MUSI NICZEGO NA PODSTAWIE TEGO CZEGOŚ PŁACIĆ i nie tylko dlatego że nie spełnia wymogów proceduralnych , ale dlatego że nie jest to " pismo księgowe " jakim jest faktura czy rachunek. Napisze szczerze - zawsze tak piszę - ale niektórzy dorośli zachowują się tak jakby nigdy nie zawarli żadnej umowy. A TO JEST " UMOWA " - jeśli jest - TAKA SAMA JAK KAŻDA INNA , OBOWIĄZUJĄ TAKIE SAME ZAPISY PRAWNE - a ustawa " elektroniczna " jak sama mówi - określa obowiązki usługodawcy . A obowiązki czy prawa konsumenta określają inne zapisy prawne - Kodeks Cywilny czy ustawa " konsumencka " . Więc - piszą nieprawdę że :

Przepisy powyższej ustawy stanowią podstawowe źródło WZAJEMNYCH PRAW i OBOWIĄZKÓW stron...

bo to zdanie sugeruje że prawa konsumenta również są zawarte w ustawie " elektronicznej " . Nie , my - konsumenci - mamy swoją ustawę po to by broniła nas przed takimi pobieraczkami.

Dużo osób tu pisze , najbardziej cieszy że są to ludzie młodzi , dorośli mogą coś wskazać i coś podpowiedzieć ponieważ znają realia życiowe no i ustawy / ci co chcą się z nimi zapoznać / a najważniejsze by rówieśnicy wspierali siebie bo - kto jak kto ale młodzież najlepiej dogaduje się ze sobą i nie zawsze chcą słuchać " starych " - prawda ??
I skoro zrobiło się tak " rodzinnie " - to ja również uczczę :winko:- tych wszystkich młodych ludzi którzy tu poświęcają swój czas dla innych - to przywraca wiarę w człowieka - mimo że są oszuści - a oni byli są i będą - i nikt na to nic nie poradzi . Możemy tylko się wspierać i ostrzegać. I za to Wam piszę - dzięki.

Ostatnia edycja:
Ja również dostałem dziś maila z wezwaniem do zapłaty, i skoro piszecie żeby pod żadnym pozorem nie płacić to płacił nie będę:)

No - nareszcie ktoś napisał z sensem :brawo:
Nie to by inni pisali bez sensu - ale krótko i na temat - brawo - co jak mam nadzieję widać powyżej .

Witam! Mam prośbę zarejestrowałem się z 5 tygodni temu na pobieraczku o zapłacenie jak kazdy 94,80 ale podałem fałszywe dane osobowe tylko e-maila podałem poprawnego. I nie wiem teraz co mam robić? a dostałem juz Przedsądowe wezwanie do zapłaty za usługę Pobieraczek5. pozrawiam

Witam :D
Tak sobie od godziny czytam to forum... "Wygooglowałam" je. A mianowicie następujący temat http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/76799-oszustwo-przez-internet-pobieraczek-pl-5.html , który dał mi przekierowanie właśnie tutaj. Oczywiście nie chce mi się czytać kolejnych 118 stron na ten temat, ale jak zapewne wszyscy tutaj przeciętni zjadacze chleba- zwracam się z płaczem o stronie pobieraczek.pl. Wszystko przebiega tak jak opisujecie. Mail o uiszczeniu opłaty, następnie wezwania do zapłaty. Dopiero dziś odczytałam te wiadomości, ponieważ rzadko loguję się na tego e-maila. Zarejestrowałam się 20.08, po jedenastu dniach przyszedł pierwszy mail o uiszczeniu opłaty, bla bla bla wiecie jak to dalej przebiega, nie będę się powtarzała. Rozumiem, że w tej sytuacji najlepiej ZUPEŁNIE zignorować te maile z pogróżkami o zapłacie, ponieważ nie mają podstaw prawnych do ściągnięcia ze mnie tych pieniędzy. Jednakże przy rejestracji na ich stronie (nie jestem pewna na 100%) podałam swoje prawdziwe dane. Dlaczego to zrobiłam? Nie wiem. Spędzam w internecie bardzo dużo czasu i tego typu oszustwo nigdy mnie nie dotknęło.
Więc moje pytanie jest następujące, abym mogła spać spokojnie i nie przejmować się tą sprawą: Czy mimo podania swoich prawdziwych danych, ekipa rządząca pobieraczkiem nadal nie ma prawa i możliwości ściągnąć ode mnie tych pieniędzy?

pozdrawiam :)

Z perspektywy czasu - muszę to napisać .
Ta dyskusja na temat pobieraczka powinna mieć 1 stronę.
Pisałem tu wiele rzeczy , powoływałem się na wiele zapisów prawnych - NIEPOTRZEBNIE !!
Ale - tak robili wszyscy - wszyscy Ci którzy coś udowadniali - czy są umowy czy ich nie ma , o odpowiedzialności nieletnich i jakiś karach A TO PO PROSTU BYŁY BREDNIE i przyznaję ze ja również takowe pisałem .
I na jednym z for napisał Colder - dla nie wtajemniczonych - moderator tego forum
Co do kwestii merytorycznych, to nie zamierzam wchodzić z Tobą w polemikę, bo na sprawię pobieraczka przekonałem się, że to sensu nie ma. Zbyt duży poziom abstrakcji jak dla mnie

Więc ja napiszę co ja o tym myślę .
Wszystko to co tu przywołałem zwąc bredniami - takowymi jest z prostej przyczyny. Z takiej / a przez niektórych wyśmiewanej / że - nie ważne jest czy jakiś czyn nastąpił - ale ważne jest czy w świetle prawa MOŻNA KOMUŚ GO UDOWODNIĆ!!!!!
Oszustwo jest oszustwem , przestępstwo jest przestępstwem - i cóż z tego skoro nie można popełnienie jakiegoś czynu komuś - w świetle prawa - udowodnić ????

Nazwałeś - Codler - moje wpisy ABSTRAKCJĄ - nawet nie wiesz jak się uśmiałem jak czytałem Twoje wywody - te o dyrektywie normalnie mnie " powaliły " - więc jak nazwać te Twoje teorie UDOWADNIAJĄCE ŻE COŚ ZAWARTO - skoro NIKT NIE POTRAFI TEGO KONKRETNEJ OSOBIE UDOWODNIĆ ???
Zapewniam - gdyby od początku sprawy postępowano zgodnie z moimi ABSTRAKCYJNYMI poglądami - pobieraczka dawno już by nie było . Bo - raz - nic byście im nie płacili a dwa nie mieli by komu słać tych listów bo /za radą UOKiK i innych " mądrych " / tylko podajecie im adresy właśnie po to by mogli Was straszyć jakimiś listami. A po co istnieć - skoro nie ma kogo zastraszyć ?? A tak - mają co robić no i jest jakieś zatrudnienie czyli - no dbają o rozwój gospodarki.
Warto czasem pomyśleć - lepiej póżno się zreflektować - niż WCALE. Dlatego śmiało możesz WSZYSTKIE MOJE WCZEŚNIEJSZE WPISY usunąć i nie dlatego żeby były nieprawdziwe - ale dlatego że są bez sensu.
Skoro NIE MA MOŻLIWOŚCI UDOWODNIENIA KTO JAKIŚ CZYN POPEŁNIŁ A W KONSEKWENCJI OSKARŻENIA O COŚ - to po co się rozpisywać czy w ogóle go popełniono ???:D

W sumie nie potrzebuję już odpowiedzi w Waszej strony. W porę zorientowałam się, że współlokatorka studiuje prawo i rozwiała moje wszelkie wątpliwości :D

pozdrawiam :)

Witam, dzisiaj dostałam własnie list zwykły, żaden polecony o wezwaniu do zapłaty. Nie pamiętałam juz nawet tej strony bo z niej nie korzystam teraz. Po przeczytaniu informacji, o tym, że kiedyś była usługa 10 dni testowania, to sądzę, że wtedy mogłam się na to zgodzić. Zastanawiam się teraz co zrobić ? czy pisać im list polecony z rezygnacją, czy nie jest to konieczne ? nie zamierzam im zapłacić. Chcę tylko wiedzieć, czy mogę istnieć w rejestrze dłużników i czy ma to jakieś konsekwencje ? Wydaje mi się, że to zwykłe zastraszanie, ale dla własnego spokoju i spokoju mojej mamy :P proszę o odpowiedz co powinnam teraz zrobić. Pozdrawiam

Dario - na WSZYSTKIE Twoje pytania jest JEDNA ODPOWIEDŻ - N I E !!!
I dobrze Ci się wydaje .:ok:

Witam,

Ja rowniez dalam sie nabrac na ich '10-dniowe bezplatne testowanie'. 22.08.2011 zarejestrowalam sie tam, bo myslalam, ze ich portal dziala na zupelnie innych zasadach - cos podobnie jak np. playtube, ze filmy moge ogladac na stronie bez koniecznosci sciagania. Po zalogowaniu zrozumialam, ze sie mylilam. Wylaczylam pobieraczka i zupelnie o nim zapomnialam. 8 wrzesnia dostalam wezwanie do zaplaty. Straszyli, ze jesli tego nie zrobie, podejma odpowiednie kroki prawne.

W odpowiedzi wyslalam im nastepujacego maila:

Dzien dobry,

Zarejestrowalam sie na Waszym portalu korzystajac z oferty testowej: "10 dni pobierania bez oplat". Jednak po zalogowaniu, zrozumialam, ze to nie dla mnie i zupelnie zapomnialam o tej stronie. Nie pobralam nic w ciagu tych 10 dni ani pozniej. Nie jestem zainteresowana Waszym programem i prosze usunac moje konto wraz z wszystkimi danymi z Waszego serwisu. Nie zamierzam za nic placic, bo zadnej uslugi nie zamawialam. Nie zycze sobie grozb pod moim adresem. Postraszyc sadem i krokami prawnymi moge ja Was, bo Wasze dzialania sa nielegalne (to nic innego jak piractwo i lamanie praw autorskich). Tak wiec, mozemy spotkac sie w sadzie - piractwo jest zabronione w naszym kraju!

Z powazaniem,

Dzisiaj dostalam od nich odpowiedz:

Szanowna Pani,

serdecznie dziękujemy za wysłaną wiadomość.

W odpowiedzi informujemy, że zgodnie z zaakceptowanym przez Panią regulaminem prawo do wypowiedzenia umowy przysługiwało Pani jedynie w okresie pierwszych 10 dni od momentu zawarcia umowy. W chwili obecnej odstąpienie od umowy nie jest już możliwe.

Przypominamy, iż zawarła Pani prawnie wiążącą umowę, zgodnie z którą zobowiązała się Pani do uiszczenia należności za zamówioną usługę, zaś spółka Eller Service zobowiązała się do świadczenia na Pani rzecz usługi dostępu do serwerów sieci Usenet przez okres 12 miesięcy. Umowa została zawarta w wyniku dokonanej przez Panią rejestracji, na którą składały się następujące czynności:

1. rejestracja danych osobowych użytkownika,
2. wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych,
3. złożenie oświadczenia woli o zapoznaniu się z treścią Regulaminu Usług Usenet,
4. złożenia oświadczenia woli o akceptacji w całości treści Regulaminu Usług Usenet,
5. weryfikacja podanego adresu email poprzez uruchomienie linku aktywacyjnego.

Umowa została zawarta z poszanowaniem wszystkich obowiązujących przepisów prawa, w trybie przewidzianym wprost przez art. 8 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z 18 lipca 2002 r.

Zgodnie z postanowieniami zaakceptowanego przez Panią regulaminu, obowiązek uiszczenia opłaty za zamówioną usługę powstał z chwilą zawarcia umowy i w żaden sposób nie jest uzależniony od faktycznego korzystania przez Panią z świadczonej usługi.

Obowiązkiem spółki Eller Service, wynikającym z regulaminu, jest zapewnienie Pani możliwości korzystania z zamówionej usługi w sposób ciągły, przy czym nie mamy wpływu na to czy Pani faktycznie z niej korzysta czy też nie.

W celu realizacji zamówionej usługi, dla każdego zarejestrowanego konta użytkownika przygotowujemy pakiet danych na zagranicznym serwerze.

W świetle przepisów obowiązującego prawa, akceptując regulamin usług Usenet zobowiązała się Pani do opłacenia zamówionej usługi bez względu na to czy będzie Pani z niej faktycznie korzystała.

W odpowiedzi informujemy także, iż serwis Pobieraczek.pl świadczy usługę dostępu do serwerów sieci Usenet.

Zgodnie z naszym regulaminem spółka w ramach realizacji świadczonej usługi:
a) nie jest inicjatorem przekazu danych
b) nie wybiera odbiorcy przekazu danych
c) nie wybiera oraz nie modyfikuje informacji zawartych w przekazie danych

Naszym użytkownikom zapewniamy dostęp do treści zamieszczonych na serwerach sieci Usenet, nie mając przy tym żadnego wpływu na to jakie konkretnie treści znajdują się na tych serwerach.

W przypadku dalszych pytań prosimy o kontakt drogą e-mail lub telefoniczny z numerem 58 553 12 32.

Z wyrazami szacunku,
Zespół Pobieraczek.pl

Przegladajac rozne strony, znalazlam informacje, ze przysługuje mi prawo do wypowiedzenia umowy w ciagu 3 miesiecy... tymczasem wg pobieraczka takie prawo przyslugiwalo mi "jedynie w okresie pierwszych 10 dni od momentu zawarcia umowy".

Wiem, moja wina, nie powinnam byla rejestrowac sie na ich stronie. Powinnam wszystko dokladniej czytac. Ale bylam przekonana, ze po uplywie tych 10 dni moje konto zostanie zablokowane i ode mnie bedzie zalezec, czy chce wykupic abonament. Niestety, okazalo sie, ze to pobieraczek podejmuje decyzje za klienta. No coz, mam nauczke na przyszlosc. Ale co sie stalo, to sie nie odstanie. Oczywiscie nie mam zamiaru za nic placic, ale nie wiem, co robic dalej? Czy wysylac im jakies pismo odnosnie odstapienia od umowy? Czy lepiej ignorowac maile od nich i nic nie robic?

Czy faktycznie jestem bezpieczna i nie moga mi nic zrobic? Czytajac ich strone, to jest niby informacja dla uzytkownikow, ze "Podczas 10-dniowego bezpłatnego okresu próbnego przysługuje prawo do pisemnego odstąpienia od umowy (fax, email itp.). Po upływie 10-dniowego okresu próbnego ważność i koszt umowy zgodnie z Regulaminem." Czy w swietle tej informacji, rzeczywiscie nie maja prawa ubiegac sie o naleznosc?

Pozdrawiam,
Kasia

P.S. w ogole zastanawiam sie, jak to sie dzieje, ze pobieraczek jeszcze dziala, ze strona nie zostala zablokowana? Mam przez to rozumiec, ze oni jednak dzialaja legalnie? Moglby mi ktos to wyjasnic? Zawsze wydawalo mi sie, ze udostepnianie filmow/muzyki/programow chronionych prawami autorskimi i pobieranie oplaty za usluge jest nielegalne i moze grozic za to odpowiedzialnosc karna?

Ostatnia edycja:
tkate napisał:
Zawsze wydawalo mi sie, ze udostepnianie filmow/muzyki/programow chronionych prawami autorskimi i pobieranie oplaty za usluge jest nielegalne i grozi za to zarowno odpowiedzialnosc karna?
Dobrze Ci się wydawało. Tylko co to ma wspólnego z Pobieraczkiem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót