Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do mnie tylko jednego maila wysłał pobieraczek ;) Mi nic nie przysłali,że wzywaja mnie do sądu.
Damx - dzięki za ten link ,oglądnąłem cały filmik.

Mój niepełnoletni syn dostał też takie wezwanie do zapłaty. Umowę z nim zawarli w 2009 roku i dopiero teraz jakimś cudem domagają się zapłaty , a jeszcze nadmienię że mój syn w chwili zawarcia umowy miał 11 lat. Co to za Firma , która naciąga dzieci i jeszcze do tego straszy .Powinna sprawdzać skoro ich portal jest ogólnie dostępny kto i w jakim wieku na niego wchodzi i takie dzieci z automatu powinni odrzucać po wprowadzeniu danych. Też dziwne bo pisma które wysłali mają różne daty każde z osobna i na kopercie jest inny adres niż na pismach. jest to ewidentne oszustwo i mam zamiar złożyć doniesienie do Prokuratury , a widzę po tych wszystkich wpisać , że będą mieli co robić . Oczywiście najpierw zapłacę , aby była podstawa i ślad wyłudzenia pieniędzy.

Po dzisiejszym telefonie do UOKiK stwierdziłem że narazie mam ich w dupie :) tzn.pobieraczka - naciągaczka :) pobieraczek przegrał sprawę w sądzie właśnie o te @ które do nas wysyła z pogróżkami i za to miał zapłacić karę ok 230tyś. pobieraczek się odwołał ale do dzisiejszego dnia nie ma ostatecznego wyroku wyrok pojawi się na stronie UOKiK ze wskazówkami dla poszkodowanych przez pobieraczka co maja dalej robić, jeżeli pobieraczek znów przegra to ci co zapłacili mogą iść do sądu żeby pobieraczek oddał im kase a ci co nie zapłacili mają luzzz:) :D

To może wstrzymać się z tą zapłatą ?
Ale doniesienie do prokuratury się przyda , to i tak nic nie kosztuje więc spróbuje , bo szlak mnie trafia na takich .......:mad:

Narazie czekaj nie płać prokuratura z tym narazie nic nie zrobi bo nie ma prawomocnego wyroku:/ wchodź często na strone UOKiK i tam sie niebawem pojawi cos o tej sprawie, polecam strone pozywamy-zbiorowo.pl jest to strona która zbiera ludzi i chce zbiorowo pozwać pobieraczka :beer:

Ja napisałam do nich jakiś czas maila oraz wysłałam list polecony, powołujac sie na to iż wprowadzili mnie w błąd i takie tam, sprawdził go rzecznik ochrony praw konsumenta. Dziś dostałam od nich odpowiedz, ale i tak im nie zapłace.

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana wiadomość, z całą stanowczością należy podkreślić, iż wymaganą należnością za zamówiony przez Pana w dniu 11 września 2009r. pakiet Pobieraczek5 jest kwota 94,80PLN.

Spółka Eller Service postanowiła zaskarżyć decyzję UOKIK w punktach uznających reklamę serwisu za wprowadzającą konsumentów w błąd oraz w punkcie nakładającym na wspólników karę finansową. Podstawowy zarzut wobec decyzji, dotyczyć będzie faktu pozbawienia wspólników możliwości ustosunkowania się w trakcie postępowania względem zebranych dowodów, stanowiących podstawę rozstrzygnięcia.

Należy podkreślić, iż ewentualne wprowadzenie konsumentów w błąd poprzez niedozwoloną reklamę, o którym mowa w decyzji UOKIK, dotyczy tylko i wyłącznie etapu przedkontraktowego - czyli momentu w którym użytkownik zapoznał się z reklamą, ale nie zapoznał się jeszcze z treścią regulaminu usług. Zgodnie z punktem drugim decyzji UOKIK, sama procedura zawierania umów w serwisie Pobieraczek.pl jest skonstruowana poprawnie i zawiera wszystkie istotne informacje potrzebne konsumentowi do podjęcia decyzji dotyczącej umowy.

Oznacza to, że nawet w przypadku utrzymania przez sąd w mocy rozstrzygnięcia wydanego przez UOKIK, zgodnie z którym reklama darmowego okresu próbnego mogła wprowadzić konsumentów w błąd na etapie przedkontraktowym, to fakt ten i tak pozostanie bez jakiegokolwiek wpływu na ważność zawartych umów. Należy bowiem pamiętać, iż na etapie kontraktowym każdy użytkownik jest bezwzględnie zobowiązany do zapoznania się z treścią regulaminu oferowanych mu usług. Niezbędnym warunkiem dokonania rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl jest złożenie oświadczenia woli o zapoznaniu się z treścią regulaminu oraz jego całkowita akceptacja. Konsumenci muszą być świadomi, iż żadna decyzja administracyjna nie zwolni ich z obowiązku zapoznania się z treścią zawieranych umów.

Pomijając fakt wadliwości materiału dowodowego zebranego przez UOKIK, wspólnicy nie mogą zgodzić się także z zawartym w decyzji stwierdzeniem, iż informacja dla klientów wskazująca na koszt i długość obowiązywania umowy, utwierdzała konsumentów w przekonaniu o bezpłatności usług serwisu.

W swoim rozstrzygnięciu prezes UOKIK pominęła fakt, iż każdy użytkownik rejestrujący się w serwisie Pobieraczek.pl otrzymuje możliwość bezpłatnego wykorzystania pakietu danych w wielkości 1GB. Wszelkie opłaty, które są pobierane od użytkowników, dotyczą tylko i wyłącznie pakietu danych możliwego do wykorzystania niezależnie od pakietu dostępnego w trakcie 10 dniowego okresu testowego. Zawarte w treści decyzji UOKIK stwierdzenie, zgodnie z którym pobieranie filmów i piosenek z Internetu zwyczajowo odbywa się za darmo, wspólnicy spółki postanowili pozostawić bez komentarza.

Podkreślić należy, iż zgodnie z treścią decyzji, do UOKIK wpłynęło około 230 skarg konsumenckich związanych z działalnością serwisu, podczas gdy dotychczasowe komunikaty prasowe wskazywały na liczbę około 30 tysięcy skarg. Potwierdza to tezę, iż cały problem związany z funkcjonowaniem serwisu Pobieraczek.pl został wyolbrzymiony poprzez nagonkę prowadzoną w mediach oraz na forach internetowych. Zdecydowana większość użytkowników serwisu korzysta z jego usług świadomie, zaś ewentualne skargi pochodzą tylko od użytkowników, którzy nie zapoznali się z regulaminem.

Dodatkowo pragnę wskazać, iż spółka Eller Service działa wyłącznie z poszanowaniem przepisów obowiązującego prawa. W związku z tym, niezależnie od rozpoczętej procedury odwoławczej, w punktach objętych klauzulą natychmiastowej wykonalności, wydana decyzja została przez spółkę zrealizowana. Treść i forma reklam oraz informacji handlowych znajdujących się na stronie serwisu Pobieraczek.pl została w całości dostosowana do wytycznych UOKIK. Na stronie serwisu zamieszczono także link do wydanego przez UOKIK rozstrzygnięcia.

W nawiązaniu do powyższego do momentu uprawomocnienia się decyzji nie może się Pan powoływać na skutki prawne wydanego przez UOKiK rozstrzygnięcia. Dodatkowo trzeba podkreślić , że decyzja UOKiK w żadnym punkcie nie neguje ważności umów zawartych z portalem Pobieraczek pl. , lecz jedynie zgodnie z rozstrzygnięciem UOKiK reklama i informacje zamieszczone na stronie mogłaby wpłynąć na powzięcie decyzji o zawarciu umowy na etapie przedkontraktowym. Nie wpływa to zupełnie na ciążącym na każdym konsumencie bezwzględnym obowiązku zapoznania się z treścią regulaminu świadczonej przez przedsiebiorce usługi na etapie kontraktowym.
Art. 8 ust. 4 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną stanowi, iż usługodawca świadczy usługi drogą elektroniczną w sposób zgodny z regulaminem. Należy nadmienić, iż regulamin jest cały czas dostępny na stronie internetowej i każdy użytkownik przed podjęciem decyzji o zawarciu umowy powinien zapoznać się z jego treścią. Zgodnie z § 4 Regulaminu regulującym sposób zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną umowa zostaje zawarta poprzez rejestrację danych potencjalnego usługobiorcy oraz faktyczne zlecenie realizacji usługi Usenet na wskazanej na stronie formularzu rejestracyjnym.
Informacje znajdująca się na naszej stronie internetowej, do których odnosiła się wydana przez UOKiK decyzja nie stanowią części postanowień zawartej umowy co wynika z art. 71 kodeksu cywilnego zgodnie z którym: „Ogłoszenia, reklamy, cenniki i inne informacje, skierowane do ogółu lub do poszczególnych osób, poczytuje się w razie wątpliwości nie za ofertę, lecz za zaproszenie do zawarcia umowy.”
Zgodnie z art. 84 § 1 kodeksu cywilnego w razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć. Kodeks cywilny wprowadza możliwość powoływania się tylko i wyłącznie na błąd istotny - czyli stosownie do postanowienia art. 84 § 2 kodeksu cywilnego taki, który uzasadnia przypuszczenie, iż gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści. Co jest niezwykle ważne cecha istotności błędu musi być zobiektywizowana, co oznacza konieczność odwołania się do przypuszczenia, jak by się w tej sytuacji zachował człowiek oceniaj
ący sprawę rozsądnie i nie działający pod wpływem błędu, to znaczy, czy złożyłby oświadczenie tej samej treści. Błąd jest obiektywnie istotny, gdy żaden rozsądny człowiek, znający prawdziwy stan rzeczy, nie złożyłby oświadczenia tej treści. Nadmienić należy, iż w trakcie procesu rejestracji złożył Pan oświadczenie woli, odnośnie faktu zapoznania się z treścią regulaminu, w związku z czym nie może się Pan w chwili obecnej powoływać na nieznajomość jego postanowień.

Nadmienić należy, iż zgodnie z § 4 pkt. 6 w związku z § 3 ust.11 Regulaminu statuującym sposób zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną Usługobiorcy przysługuje prawo do odstąpienia od umowy o świadczenie usług Usenet w terminie 10 dni od dnia zawarcia przedmiotowej umowy.

Zgodnie z § 4 ust. 6 Regulaminu odstąpienie od umowy możliwe było tylko i wyłącznie w terminie 10 dni od dnia jej zawarcia, a w chwili obecnej składanie przez Pana w tym zakresie oświadczeń nie wywołuje już zamierzonych przez Pana skutków prawnych.

Informuję, iż dalszy brak uiszczenia należnej kwoty spowoduje poważne konsekwencje prawne.

Przypominam o konieczności uiszczenia opłaty wynikającej z przesłanego na Pana adres PRZEDSĄDOWEGO WEZWANIA DO ZAPŁATY.

Wszelki kontakt tyczący się długu w kwocie 94,80PLN a wynikający ze złożonego zamówienia pakietu Pobieraczek5 możliwy jest pod numerem telefonu (58) 553 20 00 .

Z poważaniem,

Duraj Jacek

BIURO WINDYKACJI PRAWNEJ
Tel. +48 553 20 00
Fax +48 553 21 00
e-mail: windykacja@pobieraczek.pl

Jak zwykle wszystko jasno i wyraźnie :) Jak myślicie pisać im coś dalej czy olać? W sumie mam jeszcze pare argumętów na które moge się powołać.

Korespondencja z nimi nie ma sensu, chyba, że masz ochotę sie podroczyć:)
Jak widać pobieraczek jest usługodawcą, z którym rzekomo podpisalismy umowe, biurem windykacji prawnej do trójcy brakuje tylko sądu....może niedługo bedą wysyłać do nas meile , których nadawcą bedzie:
SĄD REJONOWY
Tel. +48 553 20 00
Fax +48 553 21 00
sąd.rejonowy@pobieraczek.pl:D

Ja też dostałam dzisiaj rano majla z serwisu pobieraczek,który wzywa mnie do zapłacenie kwoty 94 zł do soboty. Przejrzałam teraz posty na tym forum i troche się uspokoiłam,że ten serwis to zwykli oszuści. Czy mimo to mam wysłać list z rezygnacją umowy czy mogę to teraz już zignorowac? Dodam tez ,że jestem nieletnia a przy rejesrtacji podałam niestety prawdziwe dane.
Poza tym wyjeżdam w piątek na 2 tygodnie i nie będe mogła w tym czasie nic z tym zrobić.
Prosze o szybką odpowiedź.;)

Zignorować,definitywnie zignorować,szkoda z nimi pisać.

jak ktoś zostaje w domu to powiedz że może przyjść jakies pisemko, ale to od złodziei :) i niema się czym przejmować, ja z nimi zaczynam sie droczyć :) powysyłam im troche papierków niech mi po odpisują troche :)

Ja tez wysłałam siarczystego maila . I co zero odpowiedzi i telefonicznie jest kontakt niemożliwy.Olewam to :!: Jak by tak chcieli wszystkich podać do sądu , to nie zarobili by nawet na pozwy :lol:

Pobieraczek jest żałosny te @ wysyła do nas komputer a oni nawet tego nie sprawdzają :) napisałem im że w chwili obecnej nie jestem w stanie im zapłacić bo mam trudną sytuacje, napisali mi po 3 dniach że wyrażają zgode na przedłużenie terminu zapłaty do końca miesiąca :) a najlepsze jest to że baba napisała mi że pomimo iż mój termin został przedłużony to @ będą przychodziły bo to komputer wysyła :) hmmm przed końcem miesiąca znów będę musiał napisać że nie jestem w stanie zapłacić :)

A oto co dostałem dzisiaj od niejakiego Rafała G. (pobieraczek.pl) :
(to jest drugi mail jaki dostałem)

Szanowny Panie,

Z uwagi na fakt, że poprzez rejestrację na stronie (oświadczenie woli) oraz nasze przyjęcie (aktywacja konta) została zawarta z nami umowa na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną Dz. U. Nr 144 poz. 1204, obie strony są zobowiązane do wywiązania się z postanowień zawartych w umowie:

§4 Warunki zawierania i rozwiązywania umowy o świadczenie usługi drogą elektroniczną,
ust. 1:
,,Zawieranie umowy na świadczenie Usługi Usenet realizowane jest na stronie pobieraczek.pl i realizowane jest poprzez rejestracje danych potencjalnego Usługobiorcy oraz faktyczne zlecenie realizacji Usługi Usenet w udostępnionym na wskazanej stronie formularzu rejestracyjnym."

Zgodnie z zaakceptowanymi przez obie strony warunkami umowy prawo do ustawowego wypowiedzenia przysługiwało przez cały 10-cio dniowy okres próbny, lecz nie zostało ono wykorzystane.

§4 Warunki zawierania i rozwiązywania umowy o świadczenie usługi drogą elektroniczną,
ust. 6:
,,Usługobiorcy, który zawarł umowę o świadczenie usług wskazanych w Regulaminie, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy o świadczenie Usług Usenet w terminie 10 dni od dnia zawarcia przedmiotowej umowy. Wskazane w zd. 1 odstąpienie dla skuteczności winno zostać zrealizowane poprzez przesłanie pisemnego oświadczenia lub poprzez przesłanie stosownego oświadczenia woli w formie wiadomości poczty elektronicznej przesłanej na adres bok@pobieraczek.pl."

Z uwagi na brak terminowego wypowiedzenia umowy oraz brak wyboru pakietu został przygotowany na rzecz klienta kontyngent transferowy o miesięcznej pojemności 5.0 GB .

§ 3. Warunki świadczenia usługi drogą elektroniczną,
ust. 2 :
,,Korzystanie z Usługi Usenet wymaga rejestracji Usługobiorcy w systemie Spółki, polegającej w szczególności na podaniu imienia i nazwiska, adresu zamieszkania, płci, daty urodzenia, adresu poczty elektronicznej oraz wyboru zamawianej Usługi Usenet w jednym z dostępnych pakietów cenowych, z zastrzeżeniem domyślnego wyboru pakietu Pobieraczek5."

Należność w wysokości 94,80 PLN należy opłacić:

1. Poprzez usługę Dotpay dostępną pod następującym adresem: https://ssl.dotpay.pl/?pid=CY12NK198LUZH4ZQNER4R48HRUHYK9EZ
Prosimy postępować zgodnie z instrukcją wyświetlaną na ekranie oraz podanie adresu email użytego przy rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl.

2. Poprzez przelew bankowy na następujące dane:
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Numer rachunku: 19 1750 1325 0000 0000 1305 6811
Tytuł przelewu: Pobieraczek5 - <adres mail podany przy rejestracji>

3. Jeżeli wpłata będzie dokonywana przez Pocztę Polską to prosimy pamiętać o podaniu adresu naszej firmy:

Eller Service S.C.
81-854 Sopot
ul. Niepodległości 658/3

Prosimy pamiętać, że przy dokonywaniu przelewu bądź wpłaty należy podać w tytule adres e-mail użyty podczas rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl. Jeżeli adres e-mail nie zostanie podany, wówczas nie będziemy mogli prawidłowo przyporządkować dokonanej płatności.

Gotowy blankiet wpłaty można wygenerować pod adresem
http://www.pobieraczek.pl/przelew.php

W razie dodatkowych pytań prosimy o kontakt drogą e-mail lub dzwoniąc pod numer 58 553 12 32.

Z wyrazami szacunku,
Zespół Pobieraczek.pl

Co o tym myślicie? Mam im spróbowac wyslac rezygnacie z umowy poprzez maila czy miec to dalej w dupie ? ;);) z drugiej strony to ja jestem niepełnoletni,to jak ja niby miałbym zawrzec z nimi umowe..haha ,to jest dla mnie śmieszne :D

Ostatnia edycja:
Witam mam klika pytań też jestem ofiarą pobieraczka
1 Czy każda firma ma obowiązek widnieć w KRS?
2 Cy jeśli nie widnieje to umowa z taką firmą widmo jest ważna?
3 Przeczytałem na stronie UOIK ze można odstąpić od umowy w ciągu trzech miesięcy jeśli nie pobierałeś plików i nie dostałeś potwierdzenia na piśmie tej niby umowy
4 Jak napisać taką rezygnacje co w niej ująć ? prosze o odp.

Witam wszystkich którzy tez wpadli w sidła pobieraczka jak i ja.
przeglądałem fora na ten temat ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co będzie jak nie zapłacę, czy ktoś dostał wezwania na sprawę itp.
Zarejestrowałem się na ich stronie 26.07.2009r myśląc, że 10 dni i koniec. Niestety po tym zaczęły przychodzić maile z wezwaniem do zapłaty. Zacząłem szukać na forach informacji o tej firmie i okazało się, że takich jak ja jest bardzo dużo, więc temat brzydko mówiąc ,,olałem".
W Lipcu 2011 otrzymałem pismo od pobieraczka, całe cztery kartki formatu A4. Zawierało ono Zawiadomienie, że zlecili oni kancelarii prawnej Dariusza Knery podjęcie działań prawnych w celu wyegzekwowania ode mnie należności w wysokości 94,80zł za niewywiązanie się z warunków zawartej umowy.
PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY
w terminie 7 dni od dni otrzymania pism. jeśli tego nie uczynię to sprawa zostanie skierowana do Sądu z powództwem o zapłatę. wezwanie to zostało podpisane przez niejakiego Michała Kulczyńskiego z upoważnienia radcy prawnego Dariusza Knery.
Trzecia kartka zawiera informację, że jeśli nie wpłacę to informacja o zadłużeniu zostanie ujawniona w biurze informacji gospodarczych Krajowego Rejestru Długów i wyszczególnione punkty ile trzeba będzie zapłacić jeśli sprawa trafi do Sądu t.j koszty postępowania i egzekucji na łączna sumę 465,80zł.
I czwarta kartka to druczki do dokonania wpłaty.
całość w stopce ma wpisane BIURO WINDYKACJI PRAWNEJ z podanym nr. tel. 58 553-20-00 i e-mail:windykacja@pobieraczek.pl.
na żadnej kartce nawet jednej pieczątki.
W internecie poszukałem informacji na temat kancelarii radcy prawnego Dariusza Knery z którego jakoby upoważnienia było wysłane pismo.
Kancelaria taka ma swoją siedzibę w Gdańsku. W rozmowie telefonicznej z miła panią z tej kancelarii ustaliłem,że nie prowadzą żadnej sprawy dla spółki Eller Service s.c właściciela pobieraczka, a firma Eller bezprawnie powołuje się na w/w kancelarie. Próby kontaktu kancelarii z właścielami pobieraczka były bezskuteczne.
Jak widać Spółka ELLer próbuję zastraszyć pismami do zapłaty.
Jedyny wniosek nie płacić.
A na miejscu tej kancelarii to pewnie wystąpił bym na drogę sadową za szarganie dobrego imienia i wykorzystywanie do działań mających na celu zastraszanie. myślę , ze mieli by szanse na duże odszkodowanie. :mad:

Pozdrawiam

Bardzo sie cieszę, że ktoś odważył się zadzwonić do kancelarii. Sama chciałam im wysłac mailem, moje wezwania, ale doszłam do wniosku, że dopóki nie dostanę nic pisemnego dam sobie spokój, tymczasem zapadnie wyrok w SG...więc poczekamy, zobaczymy.
Gratuluję odwagi i dziekuję za dobre informacje. Swoją drogą licha ta kancelaria skoro nic nie robi w tym kierunku, aby nie szargano ich dobrego imienia:lol:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót