Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I załatwiłam co się dało- napisałam pismo do dyrektora UP, że staż mi nie odpowiada, ponieważ nie jest zgody z wykształceniem itp itd i proszę o możliwość zmiany pracodawcy bez konsekwencji( czyli skreślenia z listy bezrobotnych) udało się, mogę zrezygnować całkowicie ze stażu bez konsekwencji, oraz mogę na własną rękę poszukać, lub UP znajdzie mi nowy staż i na który będę mogła się przenieść :)
A teraz kolejne pytanie: wynagrodzenie za staż to 120% zasiłku dla bezrobotnego, czyli ile? na str UP w Gdańsku jest informacja że zasiłek brutto (120%) wynosi 953,10 więc
na rekę 816,32,
http://www.pup.gda.pl/strefa_niepel...52_554_wysokosc-zasilku-dla-bezrobotnych.html
a ja dostałam za wrzesień 857,80 brutto minus 108 zł POD więc na rękę749,80zł - nie wiem skąd taka kwota?

dostałam za wrzesień 857,80 brutto minus 108 zł POD więc na rękę749,80zł - nie wiem skąd taka kwota?
A od kiedy dokładnie odbywasz/łaś staż i przysługuje ci stypendium? Od 1 czy od 3 września? Z jakich środków finansowany jest/był twój staż: z Funduszu Pracy czy z EFS?

Ostatnia edycja:
Zaczęłam 4 września,a dopiero dziś dostałam 1 wypłatę... i finansowany jest z Funduszu Pracy

A więc kwotę 120% zasiłku czyli 953,10 zł brutto dzielimy na 30 i mnożymy przez liczbę dni odbywania stażu czyli 27 dni (4-30 września), co po zaokrągleniu daje nam kwotę brutto 857,80 zł. Minus potrącenia na zaliczkę na podatek dochodowy i składkę zdrowotną... i wyjdzie te 749,80 zł.
Także wszystko jest w porządku i zgodnie z § 5. 1. Rozporządzenia MPiPS z dnia 18.06.2009r. w sprawie szczegółowego trybu przyznawania zasiłku dla bezrobotnych, stypendium i dodatku aktywizacyjnego: (...)stypendium za okres odbywania stażu (...) za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę (...) stypendium przez 30 i mnożąc przez liczbę dni kalendarzowych przypadających w okresie, za który świadczenie przysługuje.

O! Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Szkoda że takich informacji UP nie udziela, tylko muszę zawracać Wam głowę na forum :)

Witam. Mój problem polega na tym, iż mam zacząć staż od 15.04 na 3 miesiące
Jednakże jestem zmuszona przerwać staż 17.06 ponieważ od tego dnia mam obowiązkowy obóz (jestem na studiach zaocznych), zaraz po obozie sesja 10-dniowa.. stąd powrócić na staż moglabym dopiero od polowy lipca. Moje pytanie jest następujące- czy mogę zrobić 'przerwę' w stażu na miesiąc i zacząć od połowy lipca? czy nie przystępować do stażu w ogóle? Dodam również, iż we wrześniu już przerwałam jeden staż gdyż okazało się ze dostałam sie na studia dzienne. Jakie może być najrozsądniejsze wyjście z tej sytuacji? Z góry dziękuję za odpowiedź.

witam
moj staz trwa juz 3 miesiac i niedawno moja była szefowa zapytala mnie czy moge przerwac lub zawiesic staz , bo znów chcialaby mnie do pracy. jakie konsekwencje mnie czekaja jesli przerwe staz i pojde do pracy? co konkretnie musialabym zwrocic do PUP . DZIĘKUJE

(...) czy mogę zrobić 'przerwę' w stażu na miesiąc i zacząć od połowy lipca? czy nie przystępować do stażu w ogóle? Dodam również, iż we wrześniu już przerwałam jeden staż gdyż okazało się ze dostałam sie na studia dzienne. Jakie może być najrozsądniejsze wyjście z tej sytuacji?
Na to musi wyrazić zgodę pracodawca i przede wszystkim PUP. Ani obowiązkowy obóz ani sesja raczej nie będzie usprawiedliwieniem w przypadku przerwania stażu. Natomiast zawieszenie stażu... raczej rzadko praktykowane, ale próbuj, chociaż moim zdaniem przez ten czas nie jesteś zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia, co jest jednym z podstawowych obowiązków bezrobotnego i należałoby się na ten czas wyrejestrować się z PUP. A wtedy nie będzie już podstaw do powrotu na staż.
Czemu w takim razie zdecydowałaś się na podjęcie stażu? Nie wiedziałaś o obozie i sesji wcześniej?

jakie konsekwencje mnie czekaja jesli przerwe staz i pojde do pracy?
PUP nie wyciąga konsekwencji w przypadku przerwania stażu z powodu podjęcia pracy. Musisz tylko przedstawić w PUP umowę o pracę, umowę zlecenia/o dzieło.

Ostatnia edycja:
wstępnie było uzgodnione że staż rozpoczynam 1 bądź 15 marca, później zaczęto odwlekać na 15 kwiecień.. Gdybym rozpoczęła staż 15 marca akurat 15 czerwca bym kończyła ..
Sprawa już jest załatwiona aczkolwiek dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

Witam. Żeby nie zakładać nowego tematu, dołączę sie do dyskusji. Mam drobny problem dotyczący rezygnacji ze stażu. Otóż 26.04 dostałam skierowanie na dwa staże z czego mam sobie wybrać jeden, gdy porozmawiam z pracodawcami na temat wszystkich szczegółów pracy ( godziny, wynagrodzenie itp.) i wtedy gdy przypadnie mi do gustu któryś z nich wybrać i podpisać. Sęk w tym, że gdy obczaiłam miejsca stażu, postanowiłam ich nie podejmować bo mam kiepskie połączenie. Ponadto chcę się wyrejestrować. I teraz nie wiem co mam zrobić z tymi skierowaniami. Czy puste mam zwrócić do urzędu i poprosić o wyrejestrowanie, czy sami mnie wyrejestrują ? Słyszałam od koleżanki że te skierowania muszę dać do pracodawcy i oni mają mnie nie przyjąć i dopiero wtedy będe mogła oddac je do urzędu i się stamtąd uwolnić. Z gory dziękuje z odpowiedź ;)

Musisz rozliczyć się ze skierowań tzn. zwrócić je do PUP. I albo będzie na nich adnotacja pracodawcy dot. rezygnacji (jego albo twojej) z przyjęcia na staż albo zgłosisz się z powrotem do PUP, aby złożyć oświadczenie dotyczące odmowy przyjęcia propozycji stażu. W oświadczeniu tym będzie trzeba podać powód odmowy, tj. kiepskie połączenie. Oczywiście PUP zweryfikuje to połączenie i podejmie decyzję co z twoim statusem.
Wniosek o wyrejestrowanie złożyć możesz zawsze, ale pobranie skierowania zdarzyło się wcześniej i z tego będziesz w pierwszej kolejności rozliczana. Jeśli okaże się, że PUP uzna twoje argumenty za nieuzasadnione, to utracisz status z powodu nieuzasadnionej odmowy przyjęcia propozycji stażu (na okres 120, 180 lub 270 dni), a nie na własny wniosek.

Witam,
Nie chcę zakładać nowgo tematu ,moze tu znajdę kogoś kto mi doraadzi co zrobić.
Od 2 kwietnia został mi przyznany staż na 6 miesięcy .Praca mi sie podoba i nie chcę stracić tego stażu,ale odezwała się do mnie ciocia z Angli z zapytaniem czy nie chce do niej przylecieć na wakacje na powiedzmy 2-3 miesiące. I tu mój problem bo nie chce zrezygnowac ,ani ze stażu tym bardziej z wyjazdu ze zwykłej ciekawości jak tam jest .
I stad moje pytanie -czy jest możliwośc zawieszenia stażu? na 2-3miesiące .Jeśli tak co mogę w tej sprawie zrobić ?I jak mądrze rozwiązać moj problem.

Nie ma takiej możliwości. Wyjeżdżając za granicę tracisz status osoby bezrobotnej i świadczenia z tym związane (w tym przypadku prawo do stypendium stażowego).

Jeśli zdecydujesz się na wyjazd do cioci, to staż zostanie przerwany i nie wrócisz na niego po powrocie. Dodatkowo przerwanie stażu bez uzasadnionej przyczyny wiąże sią z konsekwencjami ze strony PUP tj. pozbawienie statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni + ewentualnie zwrot kosztów badań lekarskich i refundowanych przez PUP dojazdów na staż.

Wyjazd turystyczny za granicę z pewnością nie stanowi uzasadnionej przyczyny przerwania stażu.

Dziekuję za odpowiedz.Tak myślałam ,dlatego zapytałam jak ewentualnie rozwiązać ten problem.Pracodawca jest ok i moze to on moze podać jakiś powód zawieszenia .Jego urlop np.

Pracodawca jest ok i moze to on moze podać jakiś powód zawieszenia .Jego urlop np
Ale będzie to nieprawda i tym samym wyłudzenie świadczenia. Przykro mi, ale w tej kwestii porady tutaj nie znajdziesz.
Odpowiedź uzyskałaś wyżej, a co zrobisz... to już zależy od ciebie. Na tym forum nie pomagamy w kombinowaniu.

Witam
Jak się zachować w sytuacji, gdy stażu ze skierowania z UP jeszcze nie podjąłem, choć na skierowaniu mam pozytywną odpowiedź i pozostaje mi dopełnienie formalności i podjęcie tego stażu, natomiast byłem ostatnio na rozmowie o pracę w innym mieście, ta praca jest potencjalnie bardzo perspektywiczna i dla mnie priorytetowa, ale przyszły pracowadca przed umową o pracę, proponuje 2 miesięczne praktyki... poza tym jest jeszcze jeden etam rekrutacji na który musiał bym wziąć dzień wolny ze stażu z UP (bądź zwolnienie...). Moje pytanie brzmi czy ze stażu z UP mogę tak sobie zrezygnować na rzecz póki co tych praktyk? i czy jakby te praktyki udało się zamienić na formę stażu to czy sytuacjaby się zmieniła?
z góry dzięki za odpowiedź

Zrezygnowac z podjęcia stażu bez konsekwencji można w przypadku podjęcia zatrudnienia/pracy zarobkowej po okazaniu w PUP dokumentu potwierdzającego powyższe. Czy te praktyki, które proponuje pracodawca będą jakoś formalnie uregulowane (jaka umowa)? Jaki charakter mają te praktyki? Czy ten ostani etap rektrutacji, o którym piszesz, decyduje o przyjęciu do pracy czy też na te praktyki?

Tak ta ostatnia rozmowa to ma być decydująca rozmowa z prezesem firmy i tam ma zapaść decyzja na tak lub nie. Firma ta znajduje się w stolicy i praca jest bardzo prestiżowa i jeśliby mnie chcieli to nie mam nawet nad czym się zastanawiać tylko ją brac. Problem polega na tym, że ta firma najpierw chce sprawdzić tego nowego pracownika na 2 miesięcznych praktykach/stażu i generalnie stosuje politykę że te praktyki są zwykle bezpłatne, natomiast w moim przypadku miałby być inaczej z racji tego że mam juz jakieś doświadczenie zawodowe, odpowiednie branżowe kwalifikacje i musiałbym się przeprowadzić, więc te 2 miesięczne praktyki/staż miałyby forme odpłatności (warunki umowy pracy po tych 2 miesiącach już ustaliliśmy i będą jak najbardziej ok) Praktyki te z pewnością będą jakoś uregulowane i w związku z nią miałbym podpisać 2 miesięczną umowę o praktyki... a może jesteś w stanie mi podpowiedzieć jaką dokładnie formę tych praktyk powinienem mieć, żeby było wszystko ok w sprawie rezygnacji ze stażu z UP?

Witam. Mam nadzieję, że użytkownik powyżej nie będzie miał pretensji, że tak wbijam między Niego. Nurtuje mnie jedno pytanie i mam nadzieję, że znajdzie się osoba, która jasno wytłumaczy mi czy jest mało inwazyjny sposób na rozwiązanie problemu. Jestem obecnie na stażu, który rozpoczął się 26 marca. W tym czasie miałam L4 na okres 10 dniu w związku z chorobą. Na szczęście wróciłam do zdrowia i jest w porządku, a raczej było. Od ponad 3 tygodni mam problem alergiczny, tzn od środków myjących, detergentów, i wody (jest najprawdopodobniej chlorowana) mam uczulenie na dłoniach. Na początku bagatelizowałam problem z myślą, że "samo przejdzie" - samo nie przeszło. Wybrałam się do pani dermatolog, która kategorycznie zabroniła kontaktu z płynami, wodą, a już tym bardziej z żywnością, ponieważ mam ostre zapalenie skóry dłoni, w rękawiczkach też nie mogę pracować, ponieważ jeszcze bardziej odparzam te dłonie. Niestety pracując jestem narażona na kontakt z wodą i nie jestem w stanie wyleczyć tych rąk. Czy jest szansa rezygnacja ze stażu z powodów zdrowotnych? I jakie byłyby tego konsekwencje i formalności. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Powrót