Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam tez pytanko za tydzien konczy mi sie staz i chciabym zapytac sie jakie moga byc konsekwencje nie podjecia zatrudnienia po stazu? narazie pracodawca mi nic nie proponowal no ale warto wiedziec

Pozbawienie statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni.

Witam. Niedługo kończy mi się staż w umowie mam że pracodawca musi mnie zatrudnić jednak ja tego nie chcę. Co mam zrobić? Czy jeśli UP mnie za to pozbawi statusu bezrobotnego na 120 dni to pomimo tego mogę się zarejestrować w innym UP poniewż zmienię adres zameldowania.

Witam. Skończyłem technikum i zaraz poszedłem zarejestrować sie do UP aby mieć ubezpieczenie i status bezrobotnego. Ubiegałem sie o BON STAŻOWY, aby móc pójśc na staż do multiagencji ubezpieczeniowej. Od 1 września 2014 ruszył mój staż który trwał do 28 lutego 2015. W między czasie podjąłem prace w dyskotece pracując w piątki i soboty. Jako że nie byłem niczego swiadom podpisalem umowe w na 1/8 etatu w tej dyskotece, był to 19 wrzesien wiec byłem w trakcie stazu. Mój staż sie skończył i teraz podpisałem umowe na 6 miesiecy z tą multiagencja ale PUP "domacał" sie tej umowy na 1/8 etatu i kazał mi dzisiejszego dnia dostarczyc te umowę i ma zamiar wystosować pismo o zwrot swiadczeń za cały okres stażu wraz z dojazdami i badaniami lekarskimi. Czy mogę się jakoś bronić jako nieświadomy swojego błędu człowiek przed tym żeby tego nie zapłacic. studiuje zaocznie i musze sobie opłacać studia i wszystko sam. Jak liczyłem za kazdy miesiac przychodziło mi 1097 zł brutto czyli jakies 950 na reke dostawałem za staż i PUP teraz oswiadczył mi ze do miesiaca zostane poinformowany ile ma zwrócic. Czy jest jakaś możliwość umożenia tego zwrotu świadczeń? to jest kilka tysięcy złotych.. Proszę o szybką odpowiedz i pomoc. Jeśli znajdzie się jakaś dobra duszyczka czekam pod telefonem 889149463.

Nie mam dobrej wiadomości.
Każde podjęcie zatrudnienia czy innej pracy zarobkowej nawet za przysłowiową złotówkę powoduje wyrejestrowania co wiąże się z przerwaniem stażu ponieważ nie byłeś w tym momencie już bezrobotnym.
Wszelkie świadczenia jakie otrzymałeś po "podjęciu pracy" są świadczeniem nienależnym, zatem będziesz musiał zwrócić to o czym już wyżej napisałeś.

O obowiązku zgłoszenia podjęcia jakiejkolwiek pracy zostałeś poinformowany pisemnie minimum 2 razy. Pierwsze pouczenie przy rejestracji, drugie przed rozpoczęciem stażu. Jest to naprawdę podstawowy przepis dotyczący osoby zarejestrowanej jako bezrobotny.

stażystka91 napisał:
Co mam zrobić? Czy jeśli UP mnie za to pozbawi statusu bezrobotnego na 120 dni to pomimo tego mogę się zarejestrować w innym UP poniewż zmienię adres zameldowania.
Nie, ma takiej możliwości. Przez cały okres, na który zostaniesz pozbawiona statusu bezrobotnego nie możesz się zarejestrować ponownie jako bezrobotna w żadnym PUP-ie na terenie kraju.
Zagubiony17 napisał:
Czy mogę się jakoś bronić jako nieświadomy swojego błędu człowiek przed tym żeby tego nie zapłacic.
Wielkich szans nie widzę. Jak już wyżej napisał hak89
Mezczyzna.gif
, PUP od razu przedstawi Ci dokumenty, które sam podpisałeś i z których wynika, że byłeś informowany, że podjęcie pracy zarobkowej skutkuje utratą statusu bezrobotnego i przerwaniem stażu, także nieświadomością się nie wywiniesz. Winą za nieczytanie dokumentów, które podpisujesz możesz obarczać wyłącznie siebie.
Możliwości w tej sytuacji są trzy: albo zapłacisz całość, albo wystąpisz do PUP o rozłożenie należności na raty, albo wystąpisz do PUP o umorzenie należności. W dwóch ostatnich przypadkach PUP musi mieć ku temu racjonalne przesłanki.
O umorzeniu nienależnie pobranych środków z PUP możesz poczytać tutaj:http://forumprawne.org/bezrobocie/602744-zasilek-dla-berobotynych.html

Czyli istnieje możliwośc umożenie tego nienaleznego świadczenia za staż?

Zagubiony17 napisał:
Czyli istnieje możliwośc umożenie tego nienaleznego świadczenia za staż?
Przeczytaj dokładnie wątek, który podałam wyżej.
Możliwość jest, ale czy jest szansa....tego nikt na forum nie zgadnie.

P.S. Zapomniałam jeszcze o czwartej możliwości tj. odroczenie terminu spłaty zobowiązania.

Ostatnia edycja:
Przeczytałem ten wątek ale czy mógłby mnie ktoś pokierować jak napisac taki wniosek o umożenie?

Dziękuję serdecznie. A w jaki sposób udokumentować mogę, że dokładam sie rodzicą do utrzymania i opłacenia rachunków jeśli na nich nie widnieje a moi rodzice to rolnicy utrzymujący sie z zasiłku?

Możesz jedynie złożyć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną z wyszczególnieniem jaka to jest kwota miesięcznie. Zasadność wniosku i wiarygodność dowodów oceni PUP.

no dobrze a tak jak płacę sobie za studia zaoczne bądź dojazdy samochodem to pracy to muszę przedstawiac na to jakieś wyciągi? sprawdzą moje konto bankowe?

Nie, nikt nie będzie nic sprawdzał. To w Twoim interesie jest wszystko udokumentować tak, aby PUP nie miał wątpliwości jak ocenić Twoją prośbę. Im mniej dokumentów przedstawisz tym gorzej dla sprawy.
Równie dobrze PUP może uznać, że skoro stać Cię na dojazdy samochodem i to na studia zaoczne (płatne), to Twoja sytuacja materialna nie jest najgorsza. Ogólnie sprawa umorzenia czy też rozłożenia na raty jest dość skomplikowana, zbyt mało wiemy, aby ocenić szanse na forum internetowym.

Ostatnia edycja:
a jakie dokumenty są wiarygodne? rachunki z Benzyne do samochodu, wyciąg z konta za opłacenie studiów? czy takie dokumenty sa wystarczające? umowa o prace?

Mógłbym się jakoś skontaktować z Tobą w inny sposób?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zagubiony17 napisał:
rachunki z Benzyne do samochodu, wyciąg z konta za opłacenie studiów? czy takie dokumenty sa wystarczające?
Rachunek za benzynę owszem o ile będą w nim wskazane Twoje dane. Wyciąg z konta jak najbardziej.
Zagubiony17 napisał:
Mógłbym się jakoś skontaktować z Tobą w inny sposób?
§10 Regulaminu Forum Prawnego: "Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum..."

Ostatnia edycja:
problem w tym ze nikt nie tankuje na dane osobowe chyba ze prowadzi działanosci i odbija od kosztów. Dlatego nie mam pojęcia jakie dokumenty mogłbym przedstawic.

My tym bardziej nie wiedząc jakie masz wydatki, czy posiadasz jakikolwiek majątek, czy masz stałe dochody, jaką masz sytuację rodzinną i materialną itp.
Po prostu poradź się osoby w PUP zajmującej się nienależnymi świadczeniami, bo szukanie na forum internetowym tak szczegółowej porady bez indywidualnej analizy przypadku to jak błądzenie we mgle.

Czyli jest taki dział w każdym PUP zajmujący się świadczeniami nienależnymi?

Na pewno jest dział prawny. Jak udasz się do swojego PUP, to przedstaw na recepcji/w punkcie informacji o co chodzi, a wtedy Cię odpowiednio pokierują.

Powrót