Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuje za odpowiedz. A czy skrócenie stażu za zgodą UP i pracodawcy wiąże sie z jakimis konsekwencjami? I co w takim wypadku gdy UP nie zgodzi sie skrócic stazu? A mozna staz ewentualnie odłozyc lub zawiesic na powiedzmy 3 miesiace?

Jeżeli pracodawca wraz z urzędem pracy rozwiążą umowę o staż - to stażysta nie ponosi żadnych konsekwencji z tego tytułu. Skrócenie stażu przez Panią (podjęcie nauki w systemie stacjonarnym) może spowodować, iż urząd pracy zażąda zwrotu kosztów stażu (z zasady koszty badań lekarskich, przejazdu na staż). Od chwili podjęcia studiów stacjonarnych do ich ukończenia (skreślenia z listy studentów) nie może Pani nabyć statusu bezrobotnego - więc nie ma możliwości "dokończenia" sobie stażu w wakacje.

OOo.. I teraz to juz mi sie troche rozjaśniło. :D Już mniej więcej wiem co mam zrobić, dziekuje bardzo, ale mimo wszystko miałabym jeszcze kilka pytań;) :help: Hmm... Powiedzmy, że rozwiązanie umowy o staą przebiegnie pomyślnie, to czy po zakonczeniu studiów (czyli za jakies 1,5 roku) mogłabym sie ubiegać o jakis kolejny staż na te pozostałe 3 miesiace, ktorych nie wykorzystałam? Czy te 3 miesiace, ktore zostały "rozwiązane" po prostu przepadaja jakoś z mojej winy?? Aa.. I jeszcze jedno. Czy to ja musze wyjść z wnioskiem do którejkolwiek ze stron, czy z takim wnioskiem do UP zgłasza sie już mój pracodawca? I czy konieczne jest dołączenie do takiego wniosku jakiegoś uzasadnienia? :confused:

Ani pracodawca, ani urząd pracy nie wpadną na pomysł by rozwiązać umowę. Musi Pani poprosić jedną z tych stron o zakończenie stażu. Taka prośba musi mieć uzasadnienie, bo przecież "ot tak" sobie umowy nikt nie rozwiązuje. Czy urząd się zgodzi tego nie wiem. Najlepiej zwrócić się więc z prośbą do pracodawcy, a ten może przychylić się do Pani prośby i wystąpić do urzędu pracy o przerwanie umowy.
"Za jakieś 1,5 roku" to może być różnie, bo przepisy, jak i ich interpretacja zmieniają się niezwykle często. W obecnym stanie prawnym - nie ma wprost przeszkód nie tylko by dokończyła Pani te 3 miesiąca, ale może Pani zawsze (póki spełnia warunki) być kierowana na kolejne 12 miesięcy (lub 6) - byle nie do tego samego pracodawcy na to samo stanowisko, u którego było już staż lub inna forma wykonywania pracy.
Sęk w tym, że kierowanie musi być też racjonalne, więc to urząd pracy będzie oceniał, jaki sens ma kolejny staż w Pani przypadku.

No tak... jaki sens ma kolejny staż w moim wypadku:ooo: Osobiście myślę, że ma. :) Ale cóż.. życie różne zna przypadki... :)Dziękuję bardzo za pomoc, ucieszył mnie Pan niesamowicie swoją odpowiedzią, bo już myślałam, że nie da się tej sprawy rozwiązać tak aby i wilk był syty, i owca cała:) A co do prośby o przerwanie stażu to myślę, że pracodawca jak najbardziej się do niej przychyli, gdyż sam mnie zachęca do tego abym podjęła studia II stopnia.Tylko czy UP nie będzie robił z tego tytułu mojemu pracodawacy żadnych problemów?

Świeżak trochę ze mnie w tej dziedzinie i mam pewne pytanie, co do którego proszę o wyjaśnienie.

Jak to jest z tymi dniami wolnymi na stażu? Rozumiem, że są 2 na każde 30 dni stażu, ale jeśli staż obejmuje np. 12 miesięcy, to czy "sumują" się i można wykorzystać przykładowo 5 dni pod rząd?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam,
B.

bianka01 napisał:
...jeśli staż obejmuje np. 12 miesięcy, to czy "sumują" się i można wykorzystać przykładowo 5 dni pod rząd?
Można

ja aktualnie jestem na 6 miesięcznym stażu, ogólnie mam 12 dni urlopu za cały okres stażu ale nie mogę np. po pierwszym miesiącu wybrać już 5 dni. Przepracujesz miesiąc masz 2 dni i tylko te dwa możesz wybrać w drugim miesiącu.jedynie w ostatnim miesiącu możesz wybrać wszystkie 12 dni, pod warunkiem, że wcześniej nie korzystało się z urlopu.

mam pytanie. Staż kończy mi się z końcem lipca czy jeżeli zrezygnuję z tego ostatniego miesiąca na rzecz umowy o pracę tymczasową za granicą, są jakieś konsekwencje typu, utrata statusu bezrobotnego na okres, bodajże 90 dni?

Nie. Utrata status nastąpi z dniem podjęcia pracy (bez żadnego okresu karencji co do możliwości odzyskania statusu).

Witam,
Mam takie pytanko obecnie jestem na stażu, ale mam od niedawna możliwość otworzyć coś swojego i czy jeśli zrezygnuje ze stażu to czy ponoszę jakieś konsekwencje? jeśli tak to jakie? i czy bez problemu bedę mogła założyć działalność gospodarczą?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Dziękuje

To zależy, jak oceni to dany urząd pracy. Niestety nieprecyzyjność przepisu powoduje, że w zasadzie w takiej sytuacji urząd pracy powinien żądać zwrotu kosztów stażu, bo przyczyną jego przerwania nie jest podjęcie zatrudnienia ani innej pracy zarobkowej.

Witam

Proszę o pomoc w sprawie rezygnacji ze stażu, moja sytuacja nie jest ciekawa :( Dostałam się na staż do nowo otwartej placówki partnerskiej banku, bardzo się cieszyłam z dostania do banku, lecz moja radość nie trwała długo... Wytrzymałam 3,5 miesiąca pracy z ulotkami, chodzenie po blokach i piętrach, wieszanie ulotek na klamki, w banku cały czas siedziałam i podbijałam ulotki przyszywając do nich gumki do wieszania... Rezygnując ze stażu powiedziałam
pracodawcy, że mam możliwość przyuczenia się w księgowości w innej firmie, a w przyszłości może nawet zatrudnienie (nie chciałam z nim wchodzić w rozmowę ponieważ to bardzo specyficzna osoba i zawsze sobie wszystko potrafiła wytłumaczyć na swoją korzyść) Aktualnie dostałam pismo z UP, że moja przyczyna rezygnacji ze stażu nie zgadza się z przyczyną podaną przez pracodawcę (napisałam, że się nie realizuje i nie widzę możliwości rozwoju, a on napisał, że przyczyną było natychmiastowe podjęcie pracy w innej firmie). Inna praca nie wypaliła, a UP mnie ściga i nie wiem co zrobić.

Pozdrawiam

Tylko, że ja mu nie powiedziałam o zatrudnieniu na 100%. Tylko o czymś w rodzaju bezpłatnego przyuczenia do zawodu i ewentualnym późniejszym zatrudnieniu, że szczegóły poznam dopiero za kilka dni więc z mojej strony nie było mowy o nagłym podjęciu innej pracy, a on podał powód natychmiastowego podjęcia pracy... Kto w takim przypadku jest bardziej wiarygodny? Czy można się później odwoływać w UP?

Pozdrawiam

Musi Pani udokumentować podjęcie pracy by powód przerwania nie prowadził do sankcji w postaci pozbawienia statusu bezrobotnego na co najmniej 120 dni i zwrotu kosztów stażu.

Tak tylko co w przypadku jeśli nie udało się jednak podjąć zatrudnienia?

Witam mam problem. Jestem na stażu od ponad miesiąca. Niestety moje kontakty z jednym z pracowników są nie najlepsze. Dana osobą wie że odbywam staż i chce się nauczyć jak najwięcej ale nie umożliwia mi tego. Wręcz przeciwnie albo całym,i dniami siedzę i nic nie robię chociaż proszę żeby coś mi dali a jeśli już coś robię i czegoś nie rozumie i proszę o pomoc spotykam się z poniżaniem i wyzywaniem. Taka sytuacja jest dla mnie bardzo stresująca. Początkowo chodziłam do pracy z chęcią teraz chodzę bo muszę nie śpię p[o nocach i chyba nabawię się przez tego pracownika nerwicy. Nie mogę jednak porozmawiać z szefową ponieważ są najlepszymi przyjaciółmi i to by nic nie dało. Wiem, że nie mogę z niego zrezygnować ponieważ poniosę koszty i wiem że nie mogę zmienić miejsca odbywania stażu. Chciałabym go skrócić lub znaleźć inną stała pracę. moje pytania są następujące:
1. Czy jest możliwość skrócenia stażu?
2. Jeśli znajdę pracę i zrezygnuję ze stażu będę musiała ponieść jakieś konsekwencje?
3. Jeśli znajdę pracę i będę zatrudniona na okres próbny czy taka praca też jest ważna i nie poniosę żadnych konsekwencji nawet jeśli umowa nie zostanie przedłużona?

ja też mam problem. dzisiaj dowiedziałam się,że dostałam się na staż na 3 miesiące jednak od pażdziernika podejmuję studia dzienne. czy mogę zrezygnować pod koniec września ze stażu bez problemu? Trochę się boję, ale to nie moja wina, że miałam dostać staż na początku czerwca, ale nie wyszło... szkoda mi tego stażu ale studia są priorytetem...;/ proszę o odpowiedź.

@ania11990
Poprzez podjęcie zatrudnienia (umowa o pracę) lub innej pracy zarobkowej (umowy cywilne) nie ponosi się żadnych konsekwencji z tytułu przerwania stażu.

@lila1111
Poinformuj UP, że wybierasz się na studia dzienne. Nie ma sensu startować z takim stażem.

Czy na stażu jest okres wypowiedzenia? Muszę zrezygnować ze stażu i nie wiem na ile wcześniej powinnam o tym poingormować UP

Powrót