Rozwiązanie umowy z Energetycznym Centrum

• Autor wątku Autor wątku azalia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niestety dawno bo w maju 2012 roku a teraz dopiero się przyznała jak dostała rachunki z RWE :(

Trudna sytuacja. Trudna ponieważ trudno będzie udowodnić wprowadzenie w błąd przez przedstawiciela. Raczej nie potrafię wskazać skutecznego rozwiązania poza drogą sądową :(

Można spróbować wysłać pismo z prośbą o odstąpienie od umowy bez ponoszenia kary powołując się na oszustwo ze strony przedstawiciela oraz wskazując stopień niedowidzenia (dokumenty potwierdzające) i niemożność samodzielnego przeczytania. Niestety może to nie przynieść skutku pozytywnego.

Ślicznie dziękuję za odpowiedź.Tak spróbujemy zrobić. Może przynajmniej od "darmowego" ubezpieczenia odstąpią a to zawsze będzie już coś.
Pozdrawiam :)

Przeczytajcie dokładnie i na spokojnie umowę i w niej spróbujcie znaleźć coś co miało być tak a nie inaczej, a nie jest. Możecie spróbować to reklamować lub uznać jako argument w próbie rozwiązania umowy.

@Colder - napisz jeszcze w jakim celu podałeś link do artykułu ;)

Witam wszystkich-skorzystałem z pomocy między innymi Pani "azalii65" i wczoraj otrzymałem list od EC o rozwiązaniu umowy.Rzeczywiście trzeba mieć podstawy do takich działań(jak to w zawiły sposób na tym i na innych stronach tego forum sugeruje "nomnes").W moim przypadku udało się bo znalazłem 4 konkretne uchybienia w umowie na ,które się powołałem.Co do ubezpieczeń-to też to jest możliwe -mój teść napisał odpowiednie pismo i nowe faktury są już bez ubezpieczenia.Obiecałem, że napisze jak się skończy moja historia -co też czynię i gorąco wszystkich pozdrawiam zwłaszcza Panią "azalię65"!:winko::brawo:

Witam,
Szukam pomocy. Moja mama również podpisała umowę z EC co było błędem i chce się jakoś z tego wykręcić.
jak u większości z was umowa była podpisana w domu i nie został załączony druk o odstąpieniu od umowy po upływie 10 dni, ale wiem że samo to nie przejdzie. Próbowałam zrezygnować z ubezpieczenia ale się nie udało bo pani mi wmawiała że jest to integralna część umowy. Czekałam na zmianę cennika od nowego roku ale póki co się nie zmienia ale przy tym wszystkim zauważyłam że, umowa która podpisała moja mama zawarta była 2.01.2012 a cennik który Pani handlowiec pokazywała mojej mamie był ważny do 31.12. 2011 czyli pokazała nieważny dokument!!
czy na tej podstawie mogę żądać odstąpienia od umowy bez kary??
Prosze o dop

mam umowę która podpisywałam i cennik z podpisem i pieczątka

tak, podpisała moja mama pakiet "energia na zdrowie"
ale skoro mówią że "ubezpieczenie jest integralna częścią umowy" to rezygnując z tejże umowy rezygnuje tez z ubezpieczenia

gdzika napisał:
skoro mówią że "ubezpieczenie jest integralna częścią umowy"
Swoje pytania kierowałem nie w celu uzyskania odpowiedzi: "skoro mówią" tylko żeby określić czy faktycznie ubezpieczenie jest integralną częścią umowy.

tak ubezpieczenie jest integralną częścią umowy.

To możliwości rezygnacji z owego ubezpieczenia należy szukać w umowie.

ale ja nie chce rezygnować tylko z ubezpieczenia tylko z całej umowy i chcę się podeprzeć tym iż w dniu zawarcia umowy cennik który podała mi pani handlowiec był już nie ważny

zostalem naciagniety przez EC i podpisalem z nimi umowe 19.09.2012r, ktora miala obowiazywac od 1.12.2012r. 29 listopada 2012 r wyslalem do nich pismo z wypowiedzeniem umowy. Odpisali ze umowa ulegnie rozwiazaniu 31.12.12r i zostanie naliczona oplata jednorazowa 1002zl. Czy jest jakis sposob zeby nie zaplacic tej kary? Przy podpisywaniu umowy nie zostalem poinformowany w jaki sposob moge ja rozwiazac.

Powrót