samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
voyteg dzięki za odpowiedz.
czy do SKO można pisać bezpośrednio czy tak jak do WSA poprzez czadu urząd i czy to kosztuje na pewno się orientujesz. A na marginesie jaki organ jest do tego właściwy bo może się ktoś mnie o to zapytać
Dzięki jeszcze raz za odpowiedz

Rada miasta odrzucila moja skarge do komisji rewizyjnej. Jako ze ja jestem zdania ze bezprawnie mam pytanie gdzie sie od tego odwolac do wojewody, sejmiku wojewodzkiego do sko czy moze od tych decyzji uchwal nie ma odwolania.

Napisz mu konkretnie o co ci chodzi.

PS. Mają ciekawą sygnaturę sprawy: "WON" :D

mozna tez poprosic o wszystkie dotyczace tej dzialki, aby sie nie okazalo, ze "zle zrozumial"

zatem okresla on 3 sprawy, wiec decyzje dla tych trzech :)

voyteg ale ta najwazniesza samowole zapomnial wiec 4 sprawy

Kto jest kompetentny na rozpatrywanie skargi na przewodniczacego rady gminy
Wedlug tych zeszytow przeslalem skarge na bezczynnosc przewodniczacego do wojewody ten do rady gminy a uznala te skarge uchwala za bezzasadna ja napisalem skarge n uchwale i ten mi dzis odpisal
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4ae411d01c542b9.html
Ja juz nic nie wiem kto jest odpowiedni do tej skargi
moze mi ktos pomoze zrozumiec ten burdel

w zwiazku z moim wnioskiem z sierpnia o wszczecie z urzedu osamowoli budowlanej na dzialkach i po prosbie o informacje na ten temat otrzymalem taka odpowiedz

" - wsprawie samowoli budowlanej na dzialkach 297 i 301 informuje ze wpowyzszej sprawie zostalo wszczete postepowanie administracyjne w zwiazku z przebudowa objektu polozonego... Na obecnym etapie postepowania wydanie zostalo postanowienie w ktorym zobowiazano inwestora do przedlozeniaoceny stanu technicznego wykonanych robot w przebudowanej czesci budynku."

Inspektorat nie uznaje nas za strone i dazy pomimo niezgodnosci z prawem budowlanym do zalegalizowania tej samowoli .

Jak temu przeciwdzialac iz music do rozbiorki tego niezgodnego z prawem budowlanym budynku.
Postepowanie administracyjne winno sie zakonczyc po najwyzej dwoch miesiacach a bedzie sie ciaglo w nieskonczonosc.

Co dalej skarzyc do wojewodztwa ,

Inspektor nie okreslil do kiedy ten inwestor ma czas na ocene techniczna jestesmy powietrzem dla niego.

Jezeli SKO nie daje odpowiedzi w ciagu 30 dni to gdzie skarzyc?

stach12 napisał:
Jezeli SKO nie daje odpowiedzi w ciagu 30 dni to gdzie skarzyc?

na zażalenie w sprawie bezczynności?

wtedy można skargę do WSA

w zwiazku z ta odpowiedzia

"Zwrocilem sie do urzedu miasta o wydaniezakazu dzialalnosci na terenie po zaskarzeni braku odpowiedzi dostalem odpowiedz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...21f4118f8.html

na ta z kolei wyslalem zapytanie
" Prosiłbym o uzupełnienie odpowiedzi IG.7340.5.3.2011. o informacje w jakim trybie ta odpowiedz została udzielona – czy jest to informacja czy może jest to decyzja itd.-.
W związku z odpowiedzią IG.7340.5.3.2011. prosiłbym o zastosowanie artykułu 65 Kpa
§ 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.
Mam nadzieje że niezastosowanie art. 65 Kpa jest tylko przeoczeniem z Państwa strony na które pragnąłem zwrócić uwagę a nie jest celowym działaniem skierowanym przeciwko mnie"
Na to dostałem odpowiedz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...92266b66e.html.

zwrocilem sie do SKO z wniskiem

. Odpowiedzi Burmistrza Strzelec Opolskich Szanowne Kolegium W związku z nieprawidłościami na sąsiednich działkach i po zajęciu części gminnej drogi (samowola) przez właścicieli i w związku z wydzierżawieniem tejże zajętej części drogi przez Urząd Miasta i Gminy. Wystąpiłem o wznowienie procedury pozwolenia budowlanego. Starosta przysyła mi decyzje ze w latach 1999 do dziś żadnego pozwolenia na budowę nie było . Występuje wiec równocześnie do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego z pismem o wszczęcie postepowania samowoli budowlanej i do Urzędu Miasta i Gminy o wydanie zakazu działalności gospodarczej na tym terenie. Po zaskarżeniu braku odpowiedzi do Rady Miasta z art. 37 Kpa otrzymuje odpowiedz IG.724.5.3.2011. Odpowiedz ta na mój wniosek zostaje uzupełniona pismem IG.7340.5.4.2011. Autor tego pisma odpowiada, że zakaz tego rodzaju może wydać tylko sąd powszechny. Zadając pytanie czy tego chce straszy mnie, w jakiś tam sposób, konsekwencjami tego czynu- nazywając to informacją. Proszę szanowne kolegium zbadać • czy urzędnik działający w imieniu burmistrza postąpił słusznie nie wydając decyzji na mój wniosek dotyczący miejsca działalności a nie samej działalności gospodarczej, • czy wniosek w tych okolicznościach sprawy art. 65 Kpa winien być skierowany na drogę administracyjna a nie sądową • czy organ nadając taki a nie inny tok temu wnioskowi nie naruszył art. 7 i 8 Kpa • proszę określić przez kogo i w jakim trybie powinien być rozpatrywany mój wniosek

dzisiaj dostalem odpowiedz

Kollegium zwraca sie z prosba o sprecyzowanie Pana Zadania tj. o wyjasnienie czy Pana pismo jest odwolaniem, zazaleniem, zadaniem wznowienia postepowania czy zadaniem stwierdzenia niewaznosci decyzji, Kolegium prosi rowniez o podanie jakich akt administacyjnych Pana zadanie dotyczy.

i co mam w tej sytuacji odpowiedziec

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dzisiaj dostalem wyrok w wygranej sprawie nieudzielenia informacji publicznej sprawa trwala od 22.06.2011 jeszcze jest sprawa nieprzeslanai dokumentow w terminie rozprawa odbedzie sie wlutym.

Czatalem gdzies ze sad w sprawach informacji publicznej ma tez miesiac na wydanie wyroku tylko jak to wyegzekwowac.

Narazie dzieki za pomoc a przedewszystkim tobie voyteg i tobie obywatel jeszcze raz dzieki

stach12 napisał:
dzisiaj dostalem wyrok w wygranej sprawie nieudzielenia informacji publicznej

a możemy prosic o sygnature akt sprawy, to sobie poczytamy uzasadnienie :)

sygn, akt II albo ll SAB/Op 31/11 a gdzie mozna z nalesc uzasadnienie

wyroku tego jeszcze nie ma w centralnej bazie

stach12 napisał:
wyroku tego jeszcze nie ma w centralnej bazie

orzeczenia pojawiają się z czasem, a jeśli nie to wystarczy napisać emaila do właściwego WSA z prośbą o zamieszczenie orzeczenia w bazie - to odpowiedź ogólna

a te orzeczenie akurat już jest http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3D4E1DF142

przy okazji gratulacje :)

gdy orzeczenie będzie prawomocne, to można napisać pismo do organu w sprawie 100 zł :)

Ostatnia edycja:
Powrót