H
honefoss
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 5 602
Beciak napisał:Witam
Ja mam podobny problem:
Złożyłem w Sądzie pozew przeciwko ENERDZE o wypłatę wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z mojej nieruchomości. W odpowiedzi na mój pozew ENERGA złożyła w Sądzie Rejonowym wniosek przeciwko mnie o stwierdzenie zasiedzenia służebności przesyłu. Nie zgadzam się na ustanowienie slużebności przesyłu i zastanawiam się co powienien zrobic, aby do tego nie dopuścić. Ponadto przeglądając to FORUM czytam, że takie zasiedzenie następuje po 30 latach trwałego użytkowania, natomiast w moim przypadku ENERGA posadowila słupy w 1986r., czyli 30 lat nie minęło. ENERGA podnosi , że wejście wposiadanie slużebnosci nastapiło w dobrej wierze i zasiedzenie nastąpilo po 20 latach, czyli w 2006 roku. Nie wiem jak się do tego odnieść, a Sąd zobowiązał mnie w terminie 21 dni przedstawic swoje stanowisko........
Jeśli posiadają decyzję administracyjną na podstawie której wydano pozwolenie na budowę, to sąd na pewno potwierdzi fakt posiadania w dobrej wierze. Są niestety orzeczenia SN w analogicznych sprawach. Oczywiście wcale nie jest pewne, ze taką decyzje mają - ZE często w takich sprawach blefują. Poproś sąd o udostępnienie ci dokumentacji dostarczonej przez ZE i od razu będziesz wiedział na czym stoisz.