A
a priori
Moderator
- Odpowiedzi
- 8 992
askirkov napisał:Niech mi ktoś zatem wytłumaczy, dlaczego piekarze nie mają immunitetu wykroczeniowego. Albo dlaczego nie mają go np. funkcjonariusze ABW, a prokuratorzy i sędziowie mają.
To Twój "chłopski rozum" niczego Ci nie podpowiada?
Może gdybyś miał "głowę nasiąkniętą tysiącami paragrafów" oraz "zabrudzoną" lekturą kilku opracowań z zakresu prawa ustrojowego i konstytucyjnego znałbyś argumenty przemawiające za przyznaniem określonym grupom immunitetów materialnych i formalnych, zaszłości historyczne stojące za takim uregulowaniem, ograniczenia wynikające z immunitetów oraz zasady odpowiedzialności prokuratorów i sędziów za czyny stanowiące wykroczenia na drodze dyscyplinarnej.
Wtedy dopiero mógłbyś sensownie dyskutować na temat zasadności funkcjonowania immunitetów i wskazywać racjonalne argumenty przeciwko ich obowiązywaniu, a nie jedynie twierdzenia o "dbaniu o swoje interesy".
Tak to już niestety bywa w rozmowie z posiadaczami "chłopskich rozumów" na tematy wymagające wiedzy specjalistycznej, że na porządku dziennym są sformułowania typu:
"Patrz Zdzisiu jakie te inżyniery od mostów głupie, że tyle betonu dają zamiast dołożyć trzy razy więcej piasku",
"Taki statek kosmiczny, jak by mi tylko dali trochę kasy, to bym w trzy dni ze szwagrem w garażu zbudował"
"Ja to bym podatki i służbę zdrowia w jeden dzień zreformował, że wszyscy by byli zadowoleni.",
"Co to za filozofia bycie takim lekarzem - wystarczy od czasu do czasu komuś parę pigułek zapisać.",
"Jak ja bym skakał zamiast Stocha, to bym się wcześniej z progu wybijał" etc. etc.