W
WL612
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 1 418
- Autor Autor
W sposób oczywisty widać kiedy napastnik zaczyna zbiegać i jaka jest reakcja policjantów. Można więc ocenić czy odpowiadała ona wymogom procedury.LeszsekS napisał:Zatem z nie cierpliwością oczekuje na nią, mając szczerą nadzieję z sekundowy rozkład z uwzględnieniem psychomotorycznego czasu reakcji każdego z uczestników.
Jesteś kierowcą samochodu, masz konieczne uprawnienia (prawo jazdy), które uprawniają Cię do kierowania samochodem. Jedziesz w terenie zabudowanym załóżmy z dopuszczalną administracyjnie prędkością, widzisz na sygnalizacji świetlnej czerwone światło, jaka będzie Twoja reakcja i ile czasu zajmie Ci podjęcie właściwej decyzji? Będziesz się przez 2-3 sekundy zastanawiać czy hamować i później usprawiedliwiać swoje zachowanie stwierdzeniem, bo mnie nie przeszkolili tak dokładnie i nie wiedziałem dokładnie co mam zrobić? To powinno być zachowanie automatyczne. Nie krzyczy się STÓJ BO STRZELAM i nie oddaje się strzału ostrzegawczego wtedy, gdy utracony czas spowodowałby niekorzystne i nieodwracalne skutki w postaci utraty zdrowia albo życia, np. terrorysta wyciąga i celuje z broni palnej do postronnych osób bądź do samych policjantów, samochód kierowany przez napastnika, chcącego potrącić policjanta zbliża się z taką prędkością, że ewentualna utrata czasu na okrzyk i strzał ostrzegawczy, uniemożliwiłaby oddanie strzału w kierunku pojazdu w celu zmiany jego kierunku ruchu bądź wyhamowania.
Prowadzę tutaj dyskusję zgodną z tematem. Jeżeli nie masz ochoty, bądź wiedzy, nie musisz się wypowiadać. Daj się wypowiedzieć innym, którzy mają ochotę. Tytuł wątku jest chyba jasny? Może nie dla Ciebie.Przyjaciel Sowy napisał:Dlatego pytam: czego ty właściwie chcesz człowieku?
Z dotychczasowego orzecznictwa SN wynika, że ta teoria powinna być bardzo ściśle i w pełni stosowana przy użyciu broni palnej. Jeżeli tego nie wiesz, poczytaj orzecznictwo.Przyjaciel Sowy napisał:Ale życie to nie teoria.
Ostatnia edycja: