System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Krystynka88, on popełnił przestępstwo. Sama napisałaś na "nielegalnej wycince drzew". Złamał w ten sposób warunki odbywania kary w SDE.

a to jak w moim przypadku ze spoznilem sie te 50min to czy sedzia daje jeszcze jedna szanse czy obligatoryjnie zabiera opaske ? jak to jest ?

Witam
Mam pytanie mojego szwagra zamknęli w ZK w Mysłowicach wniosek o SDE został złożony tydzień po zatrzymaniu. Dzisiaj mija drugi tydzień od złożenia tego wniosku. Zadzwonili w sprawie pomiarów. Wystąpił jednak problem bo przenieśli go wczoraj na małopolskie. Moje pytanie brzmi czy jeżeli wniosek został złożony w Katowicach gdy siedział w Mysłowicach i teraz go przenieśli to czy ten wniosek trzeba na nowo składać na małopolskie czy oni to sami przesyłają i czy to spowoduje że cała procedura ruszy od nowa?

czy ten wniosek trzeba na nowo składać na małopolskie czy oni to sami przesyłają i czy to spowoduje że cała procedura ruszy od nowa?
Wniosku nie trzeba składać od nowa, lepiej jednak powiadomić Sąd Penitencjarny o przeniesieniu skazanego do innego ZK. Sprawa zostanie wtedy przekazana do właściwego Sądu.

Przeprasza, że nie odpisałam :) bez problemu wszedł po 30 godzinach i jest tak, że sprw nie było. W poniedziałek zdejmują mu obrączkę :):D

Czy mogę wszystkich na forum prosić o Waszą interpretację.Pan został skazany na rok więzienia ( w zawieszeniu na 3 lata ) przed upływem tych 3 lat wyrok odwieszono. Pan trafił do więzienia na 1,5 miesiąca - uzyskał możliwość ( złożył wniosek o sde ) Sąd w ZK uwzględnił prośbę. Pan nigdy wcześniej nie karany. Odbywa już tę karę w domu za chwilę skończy 5 miesięcy odbywania kary w tym systemie. Czy może się starać o wcześniejsze zwolnienie z odbywania tej kary? Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że kurator ustanowiona jest absolutnie nieprzychylna, złośliwa - żadnej współpracy. Co z tym fantem zrobić? Wiem, że jej opinia może mieć wpływ na podjętą przez Sąd decyzję. Poradzcie co robić?Ewa

Może się starać o warunkowe zwolnienie. Proponuję pracować nad sobą i swoim zachowaniem, a nie kuratora. Być może są jakieś powody, że kurator nie zaopiniuje pozytywnie wniosku skazanego.

Dziękuję za info. Nie problem w zachowaniu Pana- tylko w stosunku Kuratora do Skazanego. Pani jest niezwykle złośliwa, negatywnie od samego początku nastawiona do osoby. Pan jest skazany pierwszy raz za przestępstwo z art. 286 &1 walczy o swoje prawa. Sprawa jest skomplikowana z różnych powodów. Żal tylko, że osoba, która ma nie tylko dozorować go, ale zgodnie z interpretacją przepisów kim jest kurator i do czego jest powołany, ta osoba w żaden sposób nie wspiera tego Pana. Ja tego nie rozumiem. Wiem jakie są powody tak dziwnego kontaktu z kuratorem, ale czy istnieje szansa na wcześniejsze zakończenie odbywania kary w systemie sde? Ten sprzęt działa jakoś dziwnie. Są czasami kilku minutowe tzw.naruszenia - choć człowiek nigdzie w tym czasie nie wychodzi itp. !!! Czy innym też zdarzają się takie sytuacje? Co z tym robić? Pomóżcie. Naprawdę, nie wszyscy ze skazanych - bez obrazy innych , są bandytami !!!

Akurat jeśli chodzi o dozór elektroniczny to kurator zajmuje się przede wszystkim kontrolowaniem czy skazany przestrzega zasad SDE, a nie wspieraniem. Rzeczywiście urządzenia monitorujące nie są doskonałe i ich działanie pozostawia wiele do życzenia. Jeśli zdarzenia z nieobecnością powtarzają się należy poprosić podmiot dozorujący o sprawdzenie prawidłowości działania urządzeń. Można to zrobić dzwoniąc do Centrali Monitorowania, ale Centrala Monitorowania prawdopodobnie poprosi, aby taką prośbę złożyć poprzez kuratora. Prawdopodobnie urządzenia zostaną wówczas wymienione lub urządzenie stacjonarne zostanie przestawione w inne miejsce.

spiwt uświadom też temu panu, że w przypadku uzyskania warunkowego zwolnienia z SDE, Sąd może oddać skazanego pod dozór kuratora ( na minimum 2 lata ), i zazwyczaj tak czyni...

Dziękuję za informację. Nadal niestety nie mam odpowiedzi na pytanie: Na jaki przepis należy się powołać, aby skazany mógł złożyć wniosek o przedterminowe zwolnienie z odbywania tej kary?

Kolejna rzecz: Kurator przeprowadza co jakiś czas wywiad. Czy skazany ma dostęp do sporządzanych notatek przez kuratora? Kurator jest wrogo nastawiony do skazanego i co innego wypisuje niż skazany mówi podczas rozmów. Skąd taka wiedza, po prostu Kurator na głos czyta co aktualnie wypisuje.Czy reguluje to jakiś przepis?

Czy można wnioskować ( skazany ) w systemie sde o jakieś 2 dni tzw. wolności od ustalonych sztywno godzin? Chodzi o jakieś wyjście do kina, na dyskotekę - mój znajomy nie pije, to spokojny człowiek, ale uwierzcie psychicznie od kilku miesięcy jest totalnie zdechnięty. Żadnych spotkań...nic. Wiem, że niektórzy z Was powiedzą, że to przestępca. Niech się cieszy, że w pierdlu nie siedzi, tam nie latają do kina i na dyskoteki. Proszę podpowiedzcie coś mądrego. Dziękuję. Ewa

Czy jeśli zajdą nowe okoliczności. Znajomy został wezwany przez kuratora na konkretny dzień, aby ten przedstawił mu skierowanie do konkretnej pracy ( zamiana grzywny na pracę użyteczną społecznie - skazany wyraził na to swoją zgodę ) a ja chciałabym w jego imieniu uregulować grzywnę ( około 350 złotych ) to czy w tym wypadku ta sprawa z formą odpracowania jest z racji prawa załatwiona? Jaki przepis reguluje to i czy rzeczywiście można skorzystać z tego?

Na jaki przepis należy się powołać, aby skazany mógł złożyć wniosek o przedterminowe zwolnienie z odbywania tej kary?
Nie musi powoływać się na żaden przepis, wystarczy złożyć wniosek, Sąd zna kk. i kkw. Zasady udzielania warunkowego zwolnienia są takie same w przypadku odbywania kary w SDe jak i w ZK.
Czy można wnioskować ( skazany ) w systemie sde o jakieś 2 dni tzw. wolności od ustalonych sztywno godzin?
Wnioskować oczywiście można, ale raczej nie ma szans na uzyskanie zgody na taki cel:
Chodzi o jakieś wyjście do kina, na dyskotekę
:wow:
Proszę podpowiedzcie coś mądrego.
Sama sobie w sumie odpowiedziałaś:
Niech się cieszy, że w pierdlu nie siedzi, tam nie latają do kina i na dyskoteki.

Zapłacenie grzywny za znajomego jest wykroczeniem i grozi za to kara.

W tym kraju wszystko jest możliwe. Ja nie muszę płacić za znajomego - zle sformułowałam. On już pracuje i będzie wnioskować - część do umorzenia i część do spłaty w Sądzie. Dowiedziałam się, że jest to możliwe.

Finister napisał:
Zapłacenie grzywny za znajomego jest wykroczeniem i grozi za to kara.

Czy ktoś zna odpowiedz?

Kolejna rzecz: Kurator przeprowadza co jakiś czas wywiad. Czy skazany ma dostęp do sporządzanych notatek przez kuratora? Kurator jest wrogo nastawiony do skazanego i co innego wypisuje niż skazany mówi podczas rozmów. Skąd taka wiedza, po prostu Kurator na głos czyta co aktualnie wypisuje.Czy reguluje to jakiś przepis?:o

spiwpt napisał:
Czy ktoś zna odpowiedz?

Kolejna rzecz: Kurator przeprowadza co jakiś czas wywiad. Czy skazany ma dostęp do sporządzanych notatek przez kuratora? Kurator jest wrogo nastawiony do skazanego i co innego wypisuje niż skazany mówi podczas rozmów. Skąd taka wiedza, po prostu Kurator na głos czyta co aktualnie wypisuje.Czy reguluje to jakiś przepis?:o

Skazany ma możliwość wglądu do akt i opinii kuratora.

spiwpt napisał:
Dziękuję za info. Nie problem w zachowaniu Pana- tylko w stosunku Kuratora do Skazanego. Pani jest niezwykle złośliwa, negatywnie od samego początku nastawiona do osoby. Pan jest skazany pierwszy raz za przestępstwo z art. 286 &1 walczy o swoje prawa. Sprawa jest skomplikowana z różnych powodów. Żal tylko, że osoba, która ma nie tylko dozorować go, ale zgodnie z interpretacją przepisów kim jest kurator i do czego jest powołany, ta osoba w żaden sposób nie wspiera tego Pana. Ja tego nie rozumiem. Wiem jakie są powody tak dziwnego kontaktu z kuratorem, ale czy istnieje szansa na wcześniejsze zakończenie odbywania kary w systemie sde? Ten sprzęt działa jakoś dziwnie. Są czasami kilku minutowe tzw.naruszenia - choć człowiek nigdzie w tym czasie nie wychodzi itp. !!! Czy innym też zdarzają się takie sytuacje? Co z tym robić? Pomóżcie. Naprawdę, nie wszyscy ze skazanych - bez obrazy innych , są bandytami !!!

Wnioskować o zmianę urządzeń. Przyjadą i wymienią. Radziłbym odbyć karę do końca, bo warunkowe zwolnienia różnie się kończą a potem skazani żałują.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót