System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.
Mój cioteczny braciszek kilka lat temu za jazdę pod wpływem otrzymał kilkadziesiąt godzin do odpracowania. Oczywiście sprawę olał. Sąd chciał mu zamienić godziny na areszt ale brat wymuszał na matce oświadczenia, że jej pomaga, tylko na niego może liczyć itp.Wiosną 2016 sąd mu uwierzył kazał odpracować godziny. Oczywiście nie odpracował nawet minuty. W listopadzie 2016 znowu sprawa w Sądzie i ponowne pismo napisana przez matkę. Sąd się chyba wkurzył i braciszek otrzymał bilet do aresztu na 120 dni z terminem na 16.03.
Czy ma szansę na SDE ? Nadmienię, że w ciągu ostatnich 30 lat nigdzie nie pracował i obecnie nie pracuje. I pewnie nie będzie.....

Ostatnia edycja:
Witam, mam taki problem: moj chlopak odbywa kare w sde i co jakis czas kurator dzwoni z informacja ze 'znika z zasiegu' na smieszny czas (maksymalnie byly 4min). To jest niemozliwe bo w tym czasie jestem z nin w domu. Ostatnio doszlismy do wniosku ze dwukrotnie w tym czasie bral kapiel. Czy jest mozliwe ze woda czy piana zakluca sygnal? Robili juz rekalibracje. Martwimy sie zeby nue bylo z tego problemow. Moze ktos podpowie co w tej sytuacji zrobic?

Należy zadzwonić z urządzenia do Podmiotu Dozorującego i poinformować o sytuacji, powinni przyjechać i wymienić urządzenie na nodze. Znane są sytuacje kiedy urządzenie traci zasięg podczas zanurzania w wodzie.

convictus napisał:
Należy zadzwonić z urządzenia do Podmiotu Dozorującego i poinformować o sytuacji, powinni przyjechać i wymienić urządzenie na nodze. Znane są sytuacje kiedy urządzenie traci zasięg podczas zanurzania w wodzie.

Mi traciło.. Po wymianie jest okej.

Rewe napisał:
Witam.
Mój cioteczny braciszek kilka lat temu za jazdę pod wpływem otrzymał kilkadziesiąt godzin do odpracowania. Oczywiście sprawę olał. Sąd chciał mu zamienić godziny na areszt ale brat wymuszał na matce oświadczenia, że jej pomaga, tylko na niego może liczyć itp.Wiosną 2016 sąd mu uwierzył kazał odpracować godziny. Oczywiście nie odpracował nawet minuty. W listopadzie 2016 znowu sprawa w Sądzie i ponowne pismo napisana przez matkę. Sąd się chyba wkurzył i braciszek otrzymał bilet do aresztu na 120 dni z terminem na 16.03.
Czy ma szansę na SDE ? Nadmienię, że w ciągu ostatnich 30 lat nigdzie nie pracował i obecnie nie pracuje. I pewnie nie będzie.....
A dotrzyma warunków odbywania kary w SDE? Nawet jak na ściemnia, że będzie szukał pracy i dostanie na to załóżmy 6 godz. dziennie, to czy pozostałe godziny wytrzyma w domu? A braciszek siedzi już?

Witam mam pytanko:cool:

Odbywam obecnie kare w sde, czas wolny poza domem to od 7.00 do 17.00 jak narazie czasu mi starcza (narazie pracuje 9godzin teraz mamy długi dzień to i czas pracy sie wydłuży). Mam pytanie czy kurator może mi zmienić godziny odbywania kary, powyżej 12 godzin? (z tego co mi powiedział, to nie, że Sąd też nie może)

Witam, czy jeżeli skazany chciałby starać się o SDE, i po wyjściu z zakładu karnego powrócić do pracy/ znaleźć pracę - co byłoby w wskazane we wniosku, to potrzebne jest przedstawienie jakiegoś oświadczenia od przyszłego pracodawcy?

narzeczony jest w ZK od 27.03.2017, w poniedziałek wysłał dokumenty o dozór, jest chory, niepełnosprawny, wniosek ma ponoć dobrze napisany, dobra opinia wychowawcy, pisał tez, że ma nieletnie dziecko (4 lata), myślicie, że uda sie uzyskac szybki termin posiedzenia? Czy moge dzwonić do sądu i się dowiadywać, czy już został wyznaczony?

Ja myślę, że będzie czekał w kolejce z innymi wnioskami. Możesz dzwonić, jednak bez gwarancji, że uzyskasz jakiekolwiek informacje - przede wszystkim nie jesteś stroną tego postępowania.

Przenieśli go do Potulic do innego zk... co z tym wnioskiem? będzie przesłany do sądu do bydgoszczy??? Nic już nie wiem, oszaleję... :(

Jeśli został odtransportowany do ZK w innym okręgu, to wniosek pójdzie w ślad za skazanym. Dla pewności, osadzony może poinformować Sąd o zmianie miejsca odbywania kary.

ale to sie wydłuzy w czasie prawda? a jesli wykorzystałam w chojnicach 1 widzenie to w potulicach mam jeszcze tylko 1 w tym miesiacu prawda?

miquee napisał:
a jesli wykorzystałam w chojnicach 1 widzenie to w potulicach mam jeszcze tylko 1 w tym miesiacu prawda?

Przewiezienie osadzonego nie wpływa na ilość przepustek. Ma więc tyle ile wynika z kodeksu plus ewentualne nagrody

Cześć, czy ktoś z Was ile czeka się aktualnie na rozpatrzenie wniosku w sądzie okręgowym Warszawa-Praga? Osoba bliska przebywa w ZK od 29 marca, wniosek o przyznanie SDE został złożony 5 kwietnia (dzisiaj mijają 2 tygodnie). Całość kary to 3 miesiące, więc nie wiemy czego się spodziewać, niebawem będzie niedaleko połowy kary więc nie wiem czy warto czekać na SDE czy może składać wniosek o warunkowe zwolnienie.

Wszystkie dokumenty zostały złożone poprawnie + napisałem prośbę o przyspieszenie terminu posiedzenia do wydziału penitencjarnego. Do tej pory nie było ani ekipy technicznej, ani kuratora. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje...

dozór elektroniczny art.209

mam pytanie złożyłem wniosek o dozór miałem już wywiad z kurator w tym tygodniu sprawdzą warunki techniczne. Moje pytanie jest takie pracuje wychodzę z domu o 6 wracam o 17.30 ale zapomniałem napisać w wniosku o których godzinach czy mam dołączyć jakieś pismo?

Powinieneś złożyć krótkie wyjaśnienie do sądu wraz ze zaktualizowanym harmonogramem. W którym sądzie został złożony wniosek oraz kiedy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót