System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dwukrotnie ubiegałem się o SDE i dwukrotnie procedura była ta sama - w ciągu 24 godzin od rozprawy musiałem powiadomić upoważniony podmiot dozorujący o gotowości do podłączenia "obroży". Podczas tego kontaktu umówiłem się na instalację.

Podejrzewam, że u Twojego jest tak samo z tym że u niego pewnie będzie to okres liczony od opuszczenia Zakładu Karnego.

Przy opuszczeniu ZK z pewnością pozwolą mu wykonać telefon oczywiście jak będzie miał impulsy. A o której godzinie zwolnią osadzonego to jest wypadkowa ilości czynności jakie muszą wykonać pracownicy SW.

Dzięki za odpis ..czyli 24 godz.Ok.
Impulsy ma raczej jeszcze ,ale nie wiem czy karty koledze nie zostawia i tutaj takie może być to problemowe prawda.Nic.zobaczy się jak to będzie.Może jeszcze w dzień dzwonienia (czyli dzień wyjścia) pozwolą zadzwonić.

Czy kurator jest zwykle zawiadamiany przez sąd itp
Teoretycznie do właściwego Sądu i kuratora powinien dotrzeć odpis ( fax ) postanowienia o udzieleniu zgody na odbywanie przez skazanego kary w sde. Skazany ma 24 godziny od opuszczenia ZK na powiadomienie UPD o gotowości do odbycia kary - podmiot ustali termin instalacji, tak jak pisze maxixxx.

Rozumiem.
A co z harmonogramem kto go ustala , u kuratora podejrzewam że ustalimy.Czy są jakieś umowne harmonogramy ogólne które się zmienia co do np szukania pracy czy też podjęcia jej?

Harmonogram musi ustalić na posiedzeniu Sąd. Później może być modyfikowany w uzasadnionych okolicznościach - robi to wtedy kurator. Nie ma umownych harmonogramów, wszystko zależy od indywidualnej sytuacji skazanego i decyzji Sądu. Ilość godzin poza miejscem odbywania kary nie może przekroczyć 12 godz. na dobę.

Czyli dowiemy się dopiero o harmonogramie , aha.ok.Dzięki wszystkim za info.W razie innych pytań dam znać :)

Jakie dowiemy? Osadzony podczas rozprawy w Zakładzie Karnym już się dowiedział o swoim harmonogramie a później tak jak napisał @mnow8 może być modyfikowany z ważnych powodów np. godzin pracy.

Ja otrzymałem dwanaście godzin w dni robocze, a w sobotę i niedzielę mogę być poza dozorem przez 4 godziny. Bez problemu da się wypełnić warunki a i życie zawodowe i towarzyskie nie cierpi nadmiernie.

Witam. Czy odbywając karę w SDE można starać się o przepustkę na 3 dni? Pozdrawiam

Przepustka to niezbyt formalne słowo ale można się ubiegać o 7 dniowy okres. Wnioskuje się do kuratora.

Dziękuję za odpowiedź. Złożyliśmy wniosek o zwolnienie warunkowe pod koniec kwietnia, połowa kary minęła w połowie maja i niestety wokanda nie jest wyznaczona nawet w lipcu także dopiero na sierpień możemy się spodziewać najwcześniej w sierpniu. "Przepustka" jest potrzebna ma 3 dni. Jeśli kuratorka się nie zgodzi to można napisać pismo do sądu? Jaka jest szansa na to ze zdążą je rozpatrzyć? Czy można prosić np o to żeby te 3 dni ewentualnie dołożyli do kary?

Na wyznaczenie terminów sądowych niewiele da się poradzić, można co najwyżej aktywnie monitorować sytuację przypominając o swoim istnieniu.

Jeśli kuratorka się nie zgodzi na udzielenie zezwolenia to z pewnością można napisać wniosek do Sądu. Trzeba jednak mieć świadomość, że sąd rozpoznając wniosek ( też dłuuuuugo możecie poczekać na termin )będzie się opierał na opinii kuratorki ( tej która odrzuciła pierwotną prośbę ) i choć istnieje szansa na uzyskanie pozytywnej decyzji to moim zdaniem jest ona niewielka.

Z jakiego powodu ta przepustka? Na jaki cel miałyby być udzielona?

Finister napisał:
Z jakiego powodu ta przepustka? Na jaki cel miałyby być udzielona?

Przepustka jest potrzebna na wesele co podejrzewam nie jest dobrym powodem. Kuratorka ogolnie jest bardzo w porządku, ewentualne wyjścia w czasie kiedy nie ma wolnego da się z nią załatwić bez problemu. Jednak na chrzest mojej córki tata dostał zgodę jedynie na czas mszy także podejrzewam, że na wesele tym bardziej zgody nie otrzyma.

Tak jak myśleliśmy, tata był dzisiaj i powiedziała, że nie ma możliwości żeby nie wrócić na noc. Czyli że nawet bez sensu starać się przez sąd?

Jeśli pytasz o sens to może podaj szczegóły? Bo czym innym jest własne wesele, czym innym jest wesele jedynego syna, który walczył 15 lat o życie a czym innym jest siódme wesele kolegi od kieliszka.

Aczkolwiek co by to nie było - należy pamiętać, ze przestępca odbywa karę pozbawienia wolności.

Pamiętamy, że jest to kara pozbawienia wolności. Jest to wesele syna kuzynki jednak nie wiem czy jest sens pisać ponieważ jeszcze terminu nie ma na wóz które było złożone w kwietniu a co dopiero jak teraz się złoży a za miesiąc wesele. W żadne święta nie starał się o możliwość wyjścia. Nawet jeśli święto wypadało w dniu kiedy miał możliwość wyjścia to z domu się nie oddalal.

W tej sytuacji, w moim odczuciu, decyzja o odmowie zgody na czasowe oddalenie jest słuszna. Na decyzję kuratora możesz złożyć skargę do sądu w terminie 7 dni od jej ogłoszenia/doręczenia. Do sądu nie widzę sensu się zwracać, gdyż kwestie czasowego oddalenia to zadanie kuratora. Po to jest kurator, żeby z takimi sprawami zwracać się do niego, a nie do sądu. Natomiast, tak jak napisałam wyżej na decyzję kuratora służy swojego rodzaju środek odwoławczy w postaci skargi do sądu w terminie 7 dni.

System Dozoru Elektronicznego

Witam.
Prosił bym o pomoc. Moja sprawa wygląda następująco.

Od 7.07.2016r. zostałem objęty systemem dozoru elektronicznego, w postanowieniu mam zaznaczone dni i godziny wyjścia z domu:
-od poniedziałku do soboty, w celu wykonywania stałej pracy zarobkowej, w godzinach od 9:00 do 17:00
-w niedziele w godzinach od 9:00-13:00.
Moje pytanie jest następujące:
Pracuje w restauracji, która w poniedziałki jest nieczynna (jest to czas na odpoczynek dla pracowników), i chciałbym się dowiedzieć czy mogę w poniedziałki, albo w dni w które czasami będę miał wolne, wychodzić w godzinach 9-17, do dziewczyny, żeby odwiedzić rodzinę czy znajomych?

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź.

Możesz wychodzić gdzie chcesz byleby zmieścić się w wyznaczonych godzinach i nikomu nie musisz się tłumaczyć jak spędziłeś dzień wolny od pracy

Jeśli w postanowieniu nie masz oznaczonych dni świątecznych to również dni takie jak np. 15 sierpień ( w tym roku wypada w poniedziałek ) liczony jest jak zwykły dzień roboczy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót