System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieje że po tym jak spłaciłam grzywne i dług oraz to ze uzyskał dobrą opinie z zk i aprobatę Pani Dyrektor wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie.
A dziwne jest to że niektóre Sądy wymagają zgody włascicieli... Przeczytałam cały Dz. U. o SDE i znalazłam to że wymagana jest zgoda osób pełnoletnich wspólnie zamieszkujących ze skazanym(art. 43h § 3).

Ostatnia edycja:
Zawsze można złożyć zażalenie na postanowienie o odmowie zgody na odbywanie kary w sde, jeśli Sąd uzasadni je brakiem zgody właściciela mieszkania. Fakt jest taki, że przepisy wymogu takiego nie nakładają. Analogicznie np. lokator mieszkania spółdzielczego musiałby pozyskać zgodę spółdzielni a komunalnego zgodę gminy...

dozór elektroniczny a recydywa

witam, proszę o odpowiedź, czy po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary pozbawienia wolności w warunkach dozoru elektronicznego w ciągu 5 lat osoba popełnia przestępstwo podobne zachodzą przesłanki z art 64 k.k? czy przy recydywie dozór elektroniczny jest tak samo traktowany jak odbywanie kary w zakładzie karnym?dziękuję za odpowiedź.

RE: dozór elektroniczny a recydywa

Dozor elektroniczny jest to forma odbywania kary ograniczenia wolnosci. Jesli dostaniesz kare pozbawienia wolnosci sde nie wchodzi w gre. Sde bylo traktowane tak jakbys odbywal kare w zk

Ostatnia edycja:
RE: dozór elektroniczny a recydywa

krakow_007 napisał:
Dozor elektroniczny jest to forma odbywania kary ograniczenia wolnosci.
Od 15.04.2016 stan prawny dotyczący SDE uległ zmianie. Obecnie można wykonywać karę pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Obecny rząd przywrócił tą możliwość, ponieważ SDE praktycznie przestało funkcjonować, na dzień 31.03.2016 wykorzystanie pojemności SDE wynosiło 20,8% dla porównania przed nowelizacją 1.07.2015 średnie wykorzystanie tej pojemności wynosiło w granicach 50-60%
Jesli dostaniesz kare pozbawienia wolnosci sde nie wchodzi w gre.
Post #1 w tym wątku został przeze mnie edytowany po nowelizacji.

Ostatnia edycja:
A widzisz to Ci niespodzianka. Dzieki i sory za wprowadzenie w blad

Witam. Czy WPZ po owieszeniu można zamienić na SDE ?? Wyrok wpz to 10 miesiecy.

Jesli kara pozbawienia wolnosci przekracza rok to nie mozna

Wpz to 10 miesiece a wyrok 20 miesiecy samo ukaranie. Chodzi czy wpz bo go odwieszą będzie można zamienić na sde a 20 miesiecy odsiedziec normalnie.

Ciężko zrozumieć co masz na myśli. To są dwa różne wyroki?

Tak WPZ jest z przed prawie 3 lat i wynosi 10 miesięcy i osoba jakies 3 miesiace temu dopuściła sie w okresie próby nowego przestępstwa i poszla na samo ukaranie z wynikiem 20 miesiecy bezwzglednego pozbawienia wolności. Wyrok jeszcze nie prawomocny nawet go Sąd jeszcze nie rozpatrzył to jest ugoda z prokuratorem. Oczywiscie jezeli dostanie ta osoba wyrok prawomocny to odwiesza mu WPZ.
W tym wypadku wpz mozna zamienic na sde a 20 miesiecy odsiedziec w zk ?

Ostatnia edycja:
ma ktoś takie informacje jak ten system sde działa czy mogę podejść i otworzyć drzwi dzielące klatke schodową z holem przed mieszkaniem?,w miejscu tym nie był mierzony sygnał czy jest jakaś granica czy odrazu wysyła informacje ? czy mogę na półce przesunąć urządzenie pod ścianę czy nie ma możliwości ? ma ktoś takie informacje czy gdzieś podali jakieś info?,dziś dostałem taką opaskę

czy mogę na półce przesunąć urządzenie pod ścianę czy nie ma możliwości ?
Nie wolno Ci samemu zmieniać położenia urządzenia.
czy mogę podejść i otworzyć drzwi dzielące klatke schodową z holem przed mieszkaniem?,w miejscu tym nie był mierzony sygnał czy jest jakaś granica czy odrazu wysyła informacje ?
Jak to, nie wiesz, gdzie został ustalony zasięg? To co robiłeś jak Ci zakładali opaskę? Jeśli udasz się w miejsce poza zasięgiem, system od razu odnotuje naruszenie. Pytania natury technicznej możesz zadać UPD.

livt napisał:
W tym wypadku wpz mozna zamienic na sde a 20 miesiecy odsiedziec w zk ?

Odwołanie WPZ nie jest nowym wyrokiem tylko przymusem odbycia reszty kary po nieudanej próbie życia na wolności. Tak więc w tym przypadku nie ma szansy na odbycie części kary w systemie SDE ponieważ pierwotny wyrok przekraczał 12 miesięcy.

Witam , chcialem sie dowiedziec czy przy dozorze elektronicznym jest mozliwosc pracy w nazywjmy to nienormowanym czasie pracy a mianowicie pracuje systemem 24 h w pracy 48 h wolnego i tak w kolko , a czytajac zasady mozna opuszczac miejsce zamieszkania max 12 h ?

Nie masz szans odbywać kary w sde przy takim systemie pracy. Albo inaczej - odbywając karę w sde, nie masz szans na wykonywanie pracy w takim systemie.

Witam a widzisz pytajac adwokata o ten sam aspekt powiedzial mi ze w wyjatkownych sytuacjach sad moze udzielic pozlowenia na opuszczenie strefy dozoru w nienormowanych godzinach a PRACA i godziny pracy zdecydowanie sa takimi wyjatkownymi sytuacjami

a mianowicie dostalem taka oto odpowiedz:

Dziękuję za zaakceptowanie mojej ofert. Zgodnie z art. 43o § 3 kodeksu karnego wykonawczego § w uzasadnionych przypadkach sąd penitencjarny może zmieniać przedziały czasu w ciągu doby i w poszczególnych dniach tygodnia, o których mowa w art. 43na KKW zatem tych dotyczących 12 godzin. „Uzasadnione wypadki” to wypadki wykazane konkretnymi okolicznościami, które wystąpiły w czasie wykonywania kary i stanowią przeszkodę do przebywaniu skazanego w ustalonym miejscu w określonych uprzednio przedziałach czasu w ciągu doby i w poszczególnych dniach tygodnia. To tych wypadków z całą pewnością zalicza te związane z pracą zawodową skazanego. Zatem moim zdaniem nie ma przeszkód aby dostać dozór w przypadku wykonywania pracy w sposób jaki Pan opisuje. Pozdrawiam Kamil Wasilewski

Wiec albo masz wieksza wiedze od prawnika albo wporwadzasz w błąd?

Niech ten prawnik Ci powie, kto będzie codziennie zmieniał Ci harmonogram?
Piszesz o
w nazywjmy to nienormowanym czasie pracy
- więc jak rozumiem możesz pracować w różnych przedziałach czasowych i różną ilość godzin. W takiej sytuacji stworzenie harmonogramu technicznie nie jest możliwe.
Zmienić przedziały czasu, w których skazany przebywać ma w miejscu odbywania kary nie jest równoznaczne z ich "wydłużeniem" powyżej ustawowo dopuszczalnych 12 godzin.
Prawnik pisze Ci to, co chcesz usłyszeć.
godziny pracy zdecydowanie sa takimi wyjatkownymi sytuacjami
Godziny pracy nie są "wyjątkowymi sytuacjami". Wyjątkową sytuacją jest np. nagłe pogorszenie stanu zdrowia, skutkujące koniecznością wizyty w szpitalu, itp....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót