System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jedyny żywiciel rodziny dostał wezwanie do sądu. Wyciągnięcie sprawy przez "pokrzywdzonego" sprzed wielu miesięcy, ale nie o tym. Mieszka i pracuje w Niemczech, sprawa ma odbyć się w Polsce. Na początku zasądzono grzywnę, zanim została uiszczona chociaż część pieniędzy, to przyszło wezwanie. Myśląc na zapas - czy SDE w tym przypadku ma jakąkolwiek szansę istnienia?

Karę zastępczą pozbawienia wolności za nieuiszczona grzywnę można odbyć w sde, ale na terenie PL.

Nie, tu nie ma kary zastępczej. Została zasądzona grzywna, zanim została wpłacona chociaż część kwoty (nie minął nawet tydzień), przyszedł następny list - wezwanie dot. sprawy do której ta grzywna została zasądzona. Czyli SDE odpada? A jakakolwiek inna opcja kary zastępczej w sytuacji, gdy mieszka i pracuje na terenie Niemiec?

Piszesz w sposób mało jasny. Został skazany za przestępstwo czy jest to grzywna za wykroczenie? Jaka kara jest dokładnie w wyroku? Co ma "pokrzywdzony" do grzywny?
przyszedł następny list - wezwanie dot. sprawy do której ta grzywna została zasądzona.
Ale wezwanie na co, w przedmiocie czego?
A jakakolwiek inna opcja kary zastępczej w sytuacji, gdy mieszka i pracuje na terenie Niemiec?
Jedynie kara zastępcza pozbawienia wolności lub prac społecznie użytecznych. Obie do wykonania w PL.
Zawsze może wpłacić grzywnę i uniknąć kary zastępczej.

Witam, obecnie przebywamy za granica, ale myslimy na powrotem do kraju, moj partner mial(ma) zasadzone 3 miesiace do odsiadki.
Zwrocilismy sie o pomoc do adwokata, ktoremu udalo sie zamienic te 3mies na miesiac bransoletki.
W zwiazku z zainstniala sytuacja mam kilka pytan, bede bardzo wdzieczna, za odpowiedz.

1. SDE musi byc odbywana w miejscu zameldowania, czy wystarczy miejsce zamieszkania( Czytalam nieco, ale wolalabym sie upewnic. )

2. Czy przed zlozeniem bransoletki moga go wziac na sledczy?
3.Czy ma znaczenie to, ze pare lat temu odbywal kare pozbawienia wolnosci?Jezeli chodzi o tamto jest czysty, sde jest z innego powodu.

Z gory bardzo dziekuje za informacje, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
1. Meldunek lub jego brak jest bez znaczenia.
2. Jeśli Sąd udzielił zgody na odbywanie kary w sde i postanowienie jest prawomocne, to nie. Chyba, że do innej sprawy.
3. Co to znaczy "czy ma znaczenie"? I tak i nie.... O co Ci dokładnie chodzi w tym pytaniu?

Witam, kilka postow wyzej pisalam o tym , ze sad nie wiedzial o tym, ze chlopaka przewiezli z aresztu sledczego do zakladu. Czy jest to normalne, ze sad mogl o tym nie wiedziec? Czy poprostu jego sprawa wogole nie ruszyla i dlatego nie wiedzieli? Zlozylam pismo na dzienniku podawczym ponad tydzien temu,gdzie chlopak napisal, ze zostal przewieziony, zadzwonilam dzis do sadu i dalej nikt tego nie przeslal do sadu w Tarnowie. Powinnismy czekac az wkońcu kiedys to zrobia? czy moze lepiej zlozyc nowy wniosek juz w sadzie w Tarnowie? Wszedzie czytam jak sad penitencjarny zajmuje sie takimi sprawami w 14 dni czy tez w miesiac, a tu wlasnie mija miesiac, i nic... Zanjm to wysla, zanim tam sie tym zajma, to mina kolejne miesiace :/

Dozór elektroniczny na podstawie kary ograniczenia wolności - PRZENIESIENIE

Witam, dnia 5 września wysłałam do Sądu pismo o przeniesienie odbywania kary ograniczenia wolnosci w systemie dozoru elektronicznego pod inny adres, ponieważ 3 września w sobote podpisalam umowe najmu lokalu mieszkalnego, od dluzszego czasu poszukiwalismy mieszkania i teoretycznie mieszkam gdzie indziej, mam 5-miesieczne dziecko, pod tamtym adresem mieszka moj narzeczony, ja mieszkam jeszcze z dziadkami ale staram sie zuzywac jak najmniej pradu, wody i tym podobne poniewaz placimy juz za nowe mieszkanie, codziennie przegladam skrzynke i narazie nie ma odpowiedzi. W pismie ktore wyslalam do Sądu zalaczylam oświadczenie z podpisem mojego narzeczonego ze wyraza zgode na odbywanie kary poniewaz zamieszkuje pod nowym adresem razem ze mna, zalaczylam rowniez umowe najmu, w ktorej widnieja wszystkie informacje odnosnie nowego miejsca zamieszkania, czyli adres, czas wynajmu na okres 1 roku, oraz ponoszone oplaty i dane mojego narzeczonego, wraz z danymi maloletniej coreczki.

W pismie uzasadnilam dlaczego zmienilam miejsce zamieszkania i dlaczego zalezy mi na czasie.

Ile moze trwac taka procedura bo przyznam szczerze ze trudno mi jest jezdzic z jednego adresu do drugiego, rano jade tramwajem, wieczorem odwozi mnie narzeczony, wraca z pracy i za chwile ruszamy zebym zdazylam na godzine 19 do domu.

Przeczytalam w internecie ze taka procedura moze trwac do miesiaca, jesli zalaczylam wszystkie potrzebne dokumenty.

PROSZE O JAK NAJSZYBSZA ODPOWIEDŹ!!!

Z gory dziekuje :)

RE: Dozór elektroniczny na podstawie kary ograniczenia wolności - PRZENIESIENIE

Wszystko zależy od kolejki spraw czekających na rozpoznanie w danym sądzie. Najlepiej zadzwoń i podpytaj jak sprawa wygląda w "twoim" sądzie.

Witam,
wyczytałam, że nowe regulacje prawne dot. przyznania sde nie wymagają wizyty kuratora sądowego. Wizyta taka jest fakultatywna w myśl nowych przepisów a nie obligatoryjna.
Pytanie zatem; czy u kogokolwiek na tym forum ze starających się o sde kurator sadowy się nie pojawił na wizytę kontrolną przed przyznaniem przez Sąd "bransolety"?
A może ktoś zna takie przypadki?

Ostatnia edycja:
A może ktoś zna takie przypadki?
Ja znam.
Jest tak, jak pisze pb34499, Sąd nie miał i nie ma obowiązku zlecania wywiadu środowiskowego przed udzieleniem zgody na odbywanie kary w sde.

Dziękuję za odpowiedzi.
Jutro wizyta techniczna a reszta w rękach Sądu.

Orientujecie sie pewnie jakie warunki techniczne trzeba spelniac itd? :?:

Ile trwa odwolanie sie od postanowienia Sądu? bardzo zalezy mi na czasie bo Sąd odmowil mi skrocenie dozoru elektronicznego ze wzgledu na przedwczesne zlozenie wniosku, zlozylam go 2 tygodnie wczesniej bo tak mi poradzila kuratorka i nie wiedzialam kiedy Sąd zajrzy do tego wniosku, a pech chcial ze Sąd zajrzal za wczesnie i tydzien temu zlozylam odwołanie priorytetem. Zalezy mi na czasie bo skladalam rowniez wniosek o zmiane adresu dozoru i codziennie jezdze w ta i spowrotem samochodem i tramwajem zeby zdazyc na czas rano i wieczorem, przyznam ze jest to meczace i mam 5-miesieczne dziecko ktore tez to przezywa. Nie chce placic za rachunki pod adresem pod ktorym jeszcze mam dozor bo w tym drugim placimy za mieszkanie i mam wszedzie zmieniony adres na tamten.

PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDŹ BO JEST TO BARDZO WAZNE DLA MNIE.

Z góry dziekuje :)

Odwołanie do apelacji -jakich argumentów użyłaś? - czas rozpoznania praktycznie około miesiąc czasu

Wniosek o zmianę miejsca "wykonywania SDE" jak mniemam składałaś po przegranej sprawie o skróceniu? - tutaj jeśli dokumenty są w porządku decyzja powinna być szybko, zalecam codzienne telefony do sekretariatu sądu

maxixxx napisał:
Odwołanie do apelacji -jakich argumentów użyłaś? - czas rozpoznania praktycznie około miesiąc czasu

Argumentow do odwołania się w sprawie skrocenia dozoru elektronicznego na podstawie zasad ograniczenia wolnosci uzylam takich ze kurator polecil mi zgloszenie sie do Sądu z wnioskiem o skrocenie dozoru elektronicznego o polowe troche wczesniej zeby wniosek zdazyl zostac rozpatrzony do 27 wrzesnia (polowa kary), poza tym napisałam, że mam 5-miesieczne dziecko, ze mam daleko rodzine i ze przestepstwo ktore popelnilam bylo wycietym fragmentem z mojego zycia, poniewaz kiedys ojciec wyrzucil mnie i moja matke z domu, po czym wpadlam w dlugi i potem w powazne tarapaty, moje przestepstwo bylo malo szkodliwe ale jednak to bylo przestepstwo.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót