System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Myślę,że moja mam jako osoba w średni wieku ,nie ma pojęcia o drukowaniu,skanowaniu i wysyłaniu maili,niestety. W grę wchodzi jedynie wysyłka własnoręcznie napisanego oświadczenia i wysyłanie go pocztową w najszybszy możliwy sposób z Niemiec. Tylko skoro nie jest obecna 2 miesiące w mieszkaniu,to na chwilę obecną praktycznie tutaj nie mieszka..Tylko czy to ma jakieś znaczenie dla sądu i tego upośledzonego prawa.

Kenzic napisał:
Tylko czy to ma jakieś znaczenie dla sądu i tego upośledzonego prawa.
Skoro ustawa mówi o "zgodzie wszystkich osób pełnoletnich" to chyba ma. To chyba lepiej "siedzieć" w domu niż w zakładzie karnym? A co mamie nikt nie może pomóc?

Oczywiście,że lepiej siedzieć w domu,to nie podlega żadnej dyskusji. Tak się składa Panie drogi,że moja matula pracuje w Niemczech jako opiekuna do osób starszych i raczej na pewno nikt jest w stanie jej pomóc w sprawie elektronicznego przesłania oświadczenia,gdyż przebywa w kręgu osób w podeszłym wieku w prywatnym mieszkaniu. I tu głównie tkwi problem.

Dobra, jeśli mama pracuje wśród osób starszych w Niemczech (zakładam, że są to Niemcy) to prawdopodobnie język zna. Może te starsze osoby mają dzieci, które je odwiedzają. No, ale dobra. Najprostszym w tej sytuacji rozwiązaniem będzie wysłane przez Ciebie oświadczenie do podpisu. Matka je podpisze i odeśle i dołączysz do wniosku.

11.07.2017 miałem posiedzenie sądu o dozór elektroniczny bardzo dziwnie odbyła się sprawa sędzia przyczepił się do mojego ubioru że jestem zbyt ładnie ubrany( nie widać że jestem biedny) nie wiedział że pracuje dopiero gdy przejżał akta że jest dołączona umowa o prace. To żę komornik pobiera pieniadzę z zakładu pracy posiedzenie zostało przesunięte na 11.08.2017 i mam takie pytanie
1.inni mieli obrońców i jeden pan się starał o czas na opuszczenie domu od 05.30 do 19.00 bo pracuje to jest więcej niż 12 godzin czy można
2.gdy zapadnie wyrok postanowienie dostaje od ręki czy listownie

Dozór Elektroniczny

Witam
Miałem do odpracowania sprace społeczną ograniczenia wolności
Przez rok czasu, po 30 godzin w miesiącu. Nie odpracowałem i Sąd mi zamienił na kare pozbawienia wolności 6 miesięcy. Przesiedziałem 2 miesiące i złożyłem wniosek o SDE Sąd mi przyznał i odbywam kare już w SDE. W trakcie obywania kary SDE naruszyłem regulamin.
3 razy się po 2 minuty i 14 minut i 1godz. Dzwonili do mnie z centrali dlaczego nie jestem q gomu. Ja powiedziałem że już ide. W piniedziałek dzwoni do mnie kuratorka żebym przyszedł do niej i podpusał pouczenie o warunkach wykonywania kary. Podpisałem i i za pare dni dzwonią do mnie z centrali że mam sprawe w Sądzie w sprawie o uchylenie kary w SDE. Babka twierdzi że ja powiedziałem że ja nie będe przychodzi już do domu. A to nie prawda bo ja powiedziałem że już ide. Też twierdzą że ja naruszyłem urządzenie a ja czyściłem urządzenie i wtyczke bo się ukorzyło. I w dodatku twierdzą że do mnie dzwonili i ja nie odbierałem. I jeszcze jedno pytanie czy w centrali wiedzą że ja pije alkohol?
Bo w tym dniu co się spóźniłem godzine to znajomy wyprawiłu siebie moje imieniny i piłem wódke i piwo. Czy jak teraz tak jest to mogą mi ten dozór uchylić? I czy jak Sąd mi uchyli dozór to odrazu po sprawie w tym samym dniu mnie zabiorą do zakładu karnego?

w niedziele załażą mi dozór elektroniczny mam od poniedziałku do piątku od 6 do 18 wone moje pytanie brzmi czy jak we wtorek jest święto to moge od 6 do 18 wyjsć

otik224 napisał:
w niedziele załażą mi dozór elektroniczny mam od poniedziałku do piątku od 6 do 18 wone moje pytanie brzmi czy jak we wtorek jest święto to moge od 6 do 18 wyjsć
Tak.

A w jakim celu możesz wychodzić od 6 do 18.00? Czy nie przypadkiem w celu wykonywania pracy zarobkowej? Jeśli tak, to możesz wyjść w święto, ale pod warunkiem, że rzeczywiście idziesz do pracy.
To nie jest czas wolny. Tylko czas, w którym możesz wychodzić z miejsca odbywania kary we wskazanym przez sąd celu.

no to są godziny bo pracuje a jak mam urlop w pracy to też muszę siedzieć w domu

Finister napisał:
Tylko czas, w którym możesz wychodzić z miejsca odbywania kary we wskazanym przez sąd celu.
I jeszcze opieka nad dziećmi, robienie niezbędnych zakupów.
otik224 napisał:
no to są godziny bo pracuje a jak mam urlop w pracy to też muszę siedzieć w domu
Oczywiście, że nie. U podmiotu dozorującego są to godziny do wyjścia, tak jak piszemy do pracy, do sklepu, z dziećmi na plac zabaw, do kościoła.

dzisiaj mi założyli obroże chodziłem po mieszkaniu sprawdzali jakieś metry itp. moje pytanie brzmi mam balkon mogę na niego wyjść?

A czemu nie wychodziłeś? Jest jakaś tolerancja więc myślę, że nic się nie wydarzy. Spróbuj pobyć z 15 minut i zobaczysz co się wydarzy. Kiedyś chodziło się po wszystkich latach dokładnie a teraz tak nie ma.

otik224 napisał:
napewno bo tam nie wychodziłem jak był pomiar

Zadzwoń do Centrali albo do Podmiotu Dozorującego i zapytaj. Będziesz miał pewność i będziesz mógł spać spokojnie, że nie naruszysz warunków kary i nie narazisz się na uchylenie zgody na SDE.

jak sprawa ma sie do 12-to godzinnej pracy ktorą wykonuję od 6 miesięcy, do ktorej dojazd i powrot to ~2h? czy otrzymam zgodę by przebywac w dni pracujace ponad 12h poza domem? pracuje 12h w dzien, nastepnego dnia 12h w nocy i mam dwa dni wolnego...

Dozór Elektroniczny

Witam

Dzisiaj miałem sprawe w Sądzie Okręgowym o uchylenie dozoru elektronicznego i Sąd mi uchylił. I z dozoru przyszli i odinstalowali mi urządzenie. Mam na to 7 dni żeby się odwołać od wyroku Sądu bo narazie wyrok jest nieprawomocny.
Jak mam napisać zażalenie może jakiś wzór może jakiś wzór uzasadnienia.
Z góry dziękuje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót