System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ptasior, ma pracować czyli ma mieć pracę. A na razie ma tylko otwartą działalność gospodarczą i koszty.

Jeśli przedstawi w sądzie umowę, że będzie podwykonawcą to ma jakąś szansę na zmianę harmonogramu, ale bez tego argumentując, że będzie dopiero szukał klientów tylko się wygłupi.

Ja nawet nie przedstawiłem w sądzie wpisu do ewidencji. 12 godzin poza domem sąd mi dał na podstawie opinii kuratora. Nikt się nie pytał ile mam zleceń itp. Z działalnością różnie bywa. Raz mamy pracy w brud a raz nic.

Bardzo proszę o pomoc,bo słyszałem, że zmieniła się ustawa dotycząca okresu po jakim mogę ubiegać się o wcześniejsze wykreślenie z rejestru karnego. 08.02.2011r dostałem 6mcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata. 05.10.2011 popełniłem ten sam czyn i dostałem 6 miesięcy pozbawienia wolności. 24.04.2012 udzielono zezwolenia na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego. 25.04.2013 wykonano karę 1 roku w systemie dozoru elektronicznego. Czy mogę składać wniosek o wcześniejsze zatarcie po roku od wykonania kary jak to było wcześniej czy dopiero po 5 latach?

dozor elektroniczny

Mam poltora roku do odsiedzenia czy moge po odsiedzeniu 6 miesiecy pisac o dozor elektroniczny?

RE: dozor elektroniczny

Pisać możesz. Ale dozoru nie otrzymasz. Tylko do roku pozbawienia wolności i nie ma znaczenia ile odsiedziałeś, tylko ile orzeczono w wyroku.

RE: dozor elektroniczny

Mozesz starc sie o wczesniejsze wyjscie po odbyciu połowy wyroku.

Dostałem zgodę na dozór elektroniczny, pracuję...

Witam.

Na początku chciałbym Was poinformować, że otrzymałem możliwość odbycia kary w systemie dozoru elektronicznego. Sąd nałożył obowiązki: wykonywanie pracy zarobkowej, nie chlanie i nie przebywanie wśród takich osób które mają skłonności do zachowań kryminogennych. Okey wszystko jest, pracuję, utrzymuję abstynencję, nie przebywam wśród osób opisanych powyżej. Zanim jednak zarządzono tą karę, dostałem inną tj. ograniczenie wolności 12 miesięcy po 32h prac społecznych. Odpracowałem 3 miesiące tj. 96h. Teraz nie mam możliwości odrabiać tych godzin, bo mam czas w dozorze na pracę i w niedzielę na Mszę Świętą, w takiej sytuacji napisałem wniosek o zmianę formy wykonania kary ograniczenia wolności na potrącenia z wynagrodzenia, ale że nie miałem jeszcze postanowienia o SDE posłałem we wniosku tylko wzmiankę o tym fakcie i wiem już że mój wniosek został nie uwzględniony, ja dosłałem kopie postanowienia, protokołu z instalacji oraz umowy o pracę (na dwa lata), ale już po postanowieniu, czy będzie to wznawiane, czy mam pisać już odwołanie? Jak postarać się, skoro nie mam możliwości odrobienia tych godzin. Co robić?

Pozdrawiam serdecznie, Piotr.

RE: Dostałem zgodę na dozór elektroniczny, pracuję...

Odwołanie?? Bez sensu ponieważ Twój pierwotny wniosek zawierał tylko informację o tym, że się starasz o odbycie kary w systemie SDE. Nie dziwi więc odpowiedź sądu.

Nie będziesz wykonywał dwóch kar więc "godzinki społeczne" powinny zostać zawieszone na czas odbywania kary w systemie SDE. Po zdjęciu obrączki wrócisz do odróbek.

Zapewne masz kuratora więc z nim porozmawiaj, to jest jego rola by odpowiednio poinformować sąd o wykonywaniu innej kary.

Tak się złożyło, że akurat moja Pani kurator jest na zwolnieniu chorobowym, a wywiady przeprowadza kurator społeczny nie zawodowy, więc muszę po części działać samodzielnie, ze z względu na to, że nie odrobię w miesiącu tych godzin i mogę być wzywany, tam al bo kara zastepcza albo moja deklaracja ze bede odrabial, nie moge zrezygnowac z pracy zarobkowej bo to wyklucza mnie z SDE...Do tego jest jeszcze druga kara ograniczenia 6 miesiecy po 24 godziny. Kiedy bede wykonywal ta kare skoro tamta jeszcze jest nie skonczona, jak to logicznie ulozyc i skutecznie realizowac, nie chce byc zle postrzegany w swietle prawa, pracuje, jestem po leczeniu odwykowym, Sądy widzą moją poprawę i ida na reke.

Mówisz ze mozeta kara zostać wstrzymana? A wyrok łaczny? Mozesz jeszcze cos podpowiedziec?

Choroba kuratora oznacza, że nagłe "przypadki" przejął inny kurator, ale jak chcesz to sam napisz odpowiednie pisma do sądu dołączając postanowienie o SDE. Ja bym jednak wolał korzystać z pośrednictwa kuratora.

Na ile jest pewne wstrzymanie kary ograniczenia wolnosci? Znasz przyklady, takie przypadki w ktorych to stosowano? Naprawdę gdybym mial mozliwosc to bym odrabial, nieszczesciem ze po alkoholu bylem niegrzeczny i powstalo poruszenie tych kilku spraw. Te kary ograniczenia wolnosci to mozna jeszcze polaczyc, albo jak sie wykonuje,kolejno jedna po drugiej?

Nie możesz jednocześnie być pozbawiony wolności i mieć ograniczenie wolności. Karę ograniczenia wolności sąd pewnie zawiesi na wniosek kuratora do czasu zakończenia SDE. Poczekaj do powrotu kuratora ze zwolnienia lub dotrzyj do osoby, która Twojego kuratora zastępuje.

Możesz złożyć wniosek ale czy można połączyć to ja Ci nie napiszę.

Owszem znam osoby, które mając SDE miały zawieszane wykonywanie kar prac społecznie użytecznych. To nie jest urlop lub przerwa tylko nie możesz wykonywać dwóch kar równocześnie. Z dniem zdjęcia obrączki powinieneś natychmiast powrócić do prac.

Po zdjeciu obrozy moglbym, a raczej mialbym mozliwosc wykonywania tych prac...poczekam jednak na pismo - postanowienie na wniosek o zmiane formy wykonywania, bo wiem, że odmowa, ale nie wiem co postanawia i czym uzasadnia Sąd decyzje. Skoro to wstrzymaja, odrocza czy jak poprawnie to nazwac, to moze wczesniej napisac o wydanie wyroku lacznego?

...no dobra...może zadam pytanie, jakie wnioski mogę napisać, chodzi mi o to aby pogodzić fakt odbywaniakary w SDE i prac społecznych, może napisać wniosek o wyrok łączny, razem tym wnioskiem wniosek o wstrzymanie kary ograniczenia wolności lub zmianę formy wykonywania tej kary na potrącenia, nie uchylałem się do tej pory od wykonywania prac, ale tez nie wiem jak z odroczeniem kary juz rozpoczetej, jak to wyglada wzgledem prawa, co się stosuje...:?:

Przecież piszą Ci tu, że nie możesz jednocześnie odbywać kary pozbawienia wolności i ograniczenia wolności ( również w formie potrąceń )...
Kurator, który nadzoruje wykonywanie Twojej kary ograniczenia wolności powinien zwrócić się do Sądu o zawieszenie postępowania w przedmiocie wykonywania kary ograniczenia wolności na czas odbywania kary pozbawienia wolności.

...na co mam sie powolac, jaki przepis o tym mow? Boje sie ze w rezultacie nie odrobie tych godzin, nie bede mial mozliwosci, dostane zastapcza kare i po ptokach. Moja kuratorka jest do grudnia na chorobowym, ale za to bede rozmawial z jakims innym. Czym kieruja sie Sady w takich sprawach, waga spraw? Czy Sad Rejonowy moze (ujme to w cudzyslow) "sprzeciwic" się Sadowi Okregowemu - Okregowy dal mi dozor elektroniczny gdyz moje zycie uleglo przewartosciowaniu, nie zachodza negatyne prognozy, ale naklada obowiazek pracy zarobkowej wyznaczajac czas w dozrze na nia, a Rejonowy zdepcze to postanowienie karzac dalej wykonywac te prace spoleczne, chociaz defakto nie mam mozliwosci. :rolleyes:

W tym jest rzecz ze sa dwie kary ograniczenia, jedna juz zaczalem w 3 miesiace odrobilem 96h zgodnie z harmonogramem, a w sprawie drugiej dopiero jade do kuratora...to ze to nade mna ciazy i mialoby ciazyc przez prawie rok i potem fakt ze musze to odrobicto chyba tez kara i powinni to jakos wstrzymac, kwestia tego co dokladnie sam moglbym zrobic, bo listopad juz sie zaczal, rozpatrywanie wnioskow tez trwa, a zeby nie bylo ze w listopadzie nie odrobilem nic, no bo w sumie nie mam mozliwosci. Czy moze napisac wniosek o wyrok laczny a do tego wyroku podpiac wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu zniesienia dozoru elektronicznego?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót