System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Dozór elektroniczny

Ja znam przypadek jeden , drugi że mieli pracę społeczne i zakaz że nie mogą jeździć skuterem , itp i dostali dozór zależy od sądu jak podejdzie mi się tak wydaje mój kuzyn dostał za alimenty 8 miesięcy dozoru co odrubek nie odrobił i dostał dostał nasz sąd jest chyba inny niż wasz bardziej łagodniejszy

Klaidia002 napisał:
To na jakich zasadach dostaje się ten dozór

Na zasadach określonych w kodeksie karnym wykonawczym. Jest tam cały rozdział poświęcony systemowi dozoru elektronicznego. Poczytaj, a wszystkiego się dowiesz.

Esemka napisał:
Sąd może np uznać że skoro Twój mąż już raz nie stosował się do jego nakazów to odbycie kary w sde może nie być karą wystarczającą.

Sporo też zależy od sędziego. Osobiscie dostałem zgodę na SDE, pomimo zmarnowania pierwszej szansy, czyli zawiasów i kuratora. Z kolei osoby które z punktu widzenia Sądu lepiej się zachowywały, takiej zgody nie dostały. Dlaczego? Nie wiem, aczkolwiek jest w moich stronach SO, gdzie wyjście z ZK na SDE można porównać do wygrania z rakiem ;)

Kto dostał dozór elektroniczny ? I na jakich zasadach go otrzymaliście ? I co napisaliście w uzasadnieniu ?

Micha76 napisał:
Kto dostał dozór elektroniczny ?

Tysiące osób.

Micha76 napisał:
I na jakich zasadach go otrzymaliście ?

Na zasadach określonych przepisami prawa.

Micha76 napisał:
I co napisaliście w uzasadnieniu ?

Najlepiej podać argumenty, które mogłyby przekonać sąd do udzielenia zgody na odbywanie kary w domu. A jakie to argumenty? Dla każdego indywidualne, bo każda sytuacja i osoba ubiegająca się o dozór elektroniczny jest inna. Uniwersalnych argumentów nie ma.

Zobaczę nie mam zbytnio strasznej sytuacji oczywiście mam dzieci żonę i mieszkanie do remontu jestem żywicielem rodziny żona ma tam jakieś dochody te 500 + rodzinne ale nie wiem czy dostanę .

Te argumenty to nie są argumenty do odbycia kary w SDE - mają to być argumenty przekonujące sąd o tym, że ta forma kary osiągnie cel skazania na karę pozbawienia wolności.

forg napisał:
Te argumenty to nie są argumenty do odbycia kary w SDE - mają to być argumenty przekonujące sąd o tym, że ta forma kary osiągnie cel skazania na karę pozbawienia wolności.

Wysłałem jeszcze prace że mam na umowę i akt urodzenia dziecka i opisałem swoją sytuację dokładnie. Tutaj tylko fragment napisałem

Nie rozumiesz zupełnie. Ty nie starasz się o przerwę w karze tylko o możliwość odbycia jej w warunkach wolnościowych. I sąd ma ocenić, czy jak odbędziesz ją w domu to cele kary zostaną osiągnięte. A kiedy nie zostaną? Jeśli np powinieneś być poddany jakimś oddziaływaniom - które można zrealizować w warunkach izolacji.

forg napisał:
Nie rozumiesz zupełnie. Ty nie starasz się o przerwę w karze tylko o możliwość odbycia jej w warunkach wolnościowych. I sąd ma ocenić, czy jak odbędziesz ją w domu to cele kary zostaną osiągnięte. A kiedy nie zostaną? Jeśli np powinieneś być poddany jakimś oddziaływaniom - które można zrealizować w warunkach izolacji.

Ja cię rozumiem ale wiem że mogą dac bo kontaktowałem się z adwokatem i dobrze uzasadnilem swój wniosek . Za 5 dni mam wokandę i wiem że ją otrzymam a jeśli coś będzie nie tak to dodam na rozprawie że żałuję tego że zmienie wszystko co trzeba w swoim życiu i zmienię się nie popełnię takiego samego błędu .

Micha76 napisał:
Ja cię rozumiem ale wiem że mogą dac bo kontaktowałem się z adwokatem i dobrze uzasadnilem swój wniosek . Za 5 dni mam wokandę i wiem że ją otrzymam a jeśli coś będzie nie tak to dodam na rozprawie że żałuję tego że zmienie wszystko co trzeba w swoim życiu i zmienię się nie popełnię takiego samego błędu .

Nie ogarniam, najpierw piszesz że nie wiesz czy dostaniesz a teraz piszesz że wiesz że dostaniesz :D :beer: Ilu już takich było co im adwokat naobiecywał cudów :D Ale powodzenia :)

Somat napisał:
Nie ogarniam, najpierw piszesz że nie wiesz czy dostaniesz a teraz piszesz że wiesz że dostaniesz :D :beer: Ilu już takich było co im adwokat naobiecywał cudów :D Ale powodzenia :)
I dlatego poradziłeś się u adwokata opinie ten adwokat ma bardzo dobre jestem głównym żywicielem rodziny a na takie posłanki się dostaje dozór , a zresztą mam 2 miesiące do odsiatki to utrzymanie mnie tam wyjdzie 6 tysięcy a na wolności sam będę na siebie pracował i rodzinę .

Micha76 napisał:
jestem głównym żywicielem rodziny
a jak popełniałeś przestępstwo to nie myślałeś o tym że jesteś głównym żywicielem rodziny ? Dla mnie osobiście nie jest to żadna przesłanka , niemniej sądy różnie na to patrzą.

Micha76 napisał:
a zresztą mam 2 miesiące do odsiatki to utrzymanie mnie tam wyjdzie 6 tysięcy

Kolejny chybiony argument ...
Może zwolnijmy wszystkich przestępców bo to przecież kosmiczne koszta są? Gdybym ja był sędzią i usłyszałbym takie argumenty to wiedziałbym jedno - facet totalnie "nie kuma" że został ukarany a odbycie tej kary w SDE nie przyniesie rezultatu.

Micha76 napisał:
jestem głównym żywicielem rodziny a na takie posłanki się dostaje dozór ,

No niekoniecznie.Niejednemu"głównemu żywicielowi rodziny"nie przyznano sde i jednak musiał pójść do ZK,a przyznano wielu osobom które nie mają rodzin i nikogo nie utrzymują.I nawet czasami nie mają w tym momencie pracy.Więc stwierdzenia że na takie przesłanki"się dostaje"nie brałabym za żaden pewnik.

Micha76 napisał:
I dlatego poradziłeś się u adwokata opinie ten adwokat ma bardzo dobre jestem głównym żywicielem rodziny a na takie posłanki się dostaje dozór , a zresztą mam 2 miesiące do odsiatki to utrzymanie mnie tam wyjdzie 6 tysięcy a na wolności sam będę na siebie pracował i rodzinę .

Chciałbym tylko zauważyć, że to działa tro he inaczej. Owszem, miesięczny koszt utrzymania skazanego to jest około 3k zł, może trochę więcej. Ale część to koszta stałe. To, że trafisz lub nie, nie oznacza że państwo musi wydać 6k więcej lub nie na więziennictwo.

No i nawet nie wspominaj w Sądzie o kosztach utrzymania Ciebie w ZK. W każdym razie powodzenia, i jeśli dostaniesz SDE to nie zmarnuj tej szansy :)

Ja po pierwsze nie jestem przestepcą haha
Co to jest wogole zabiłem nie ukradlem też nie ,zgwałciłem też nie , zrobiłem błąd który zaważył mi na życiu ale żałuję tego ja napisałem tutaj tylko o koszcie ale w sądzie tego nie powiem dostanę to dostanę nie to nie trudno będę musiał odbyć karę . Dużo nie mam więc pójdzie 2 miesiące to nie 2 lata .

Ostatnia edycja:
Znam przypadki że na urodzin dziecka dostali i odbyli karę w sde więc trudno o czym świadczyć nikt tu sedzią nie jest ani prawnikiem żeby stwierdził takie posłanki :)

Dozór elektroniczny

Czemu została przeniesiona wokanda miała odbyć się w Szczecinie a teraz mąż dzwonił i nie odbyła się wokanda dzwoniłam do sądu w Szczecinie i powiedziano mi że zostały przeniesione papiery do sądu w Koszalinie czemu tak zrobili kiedy będzie termin czy znowu będę musiała czekać 2 miesiące na termin ? Czy to będzie wszystko od nowa czy będzie nowy kurator czy nowy zasięg będą sprawdzać już się załamałam

Ostatnia edycja:

Czy Pani mąż był przenoszony do innego ZK? Czy cały czas jest w tym samym? Nie będzie drugiej wizyty kuratora i sprawdzania zasięgu, już to mają, tylko nowy termin będzie wyznaczony

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót