System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
U mnie 4 tygodnie od zlozenia wniosku ani kuratora ani pomiarow nie bylo jeszcze.Ciekawe czemu.

Masakra u nas tak działa sąd że kolega dalej nie ma tego terminu . Już 2 miesiąc leci od przesłania papierów i opini i dalej cisza . Chyba mój kolega będzie siedział cały wyrok na to się zapowiada .

Waszym zdaniem Sąd uwzględnia czy skazany odbywający karę w SDE bierze pod uwagę to, czy skazany podjął się pracy w przypadku starania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie? W moim przypadku niestety, ale z względu na dozór prawdopodobnie nie dostanę zatrudnienia, a już było umówione spotkanie celem podpisania umowy. Z kolei w moim regionie fizyczna praca to często zmiany po 12h, albo bez umowy

Oczywiście czas na edycję posta minął, a źle sformułowałem zdanie. Ma być "Waszym zdaniem Sąd bierze pod uwagę to, czy skazany podjął się pracy podczas odbywania kary w SDE w przypadku starania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie?"

Moim zdaniem powinno działać to na korzyść skazanego, ale brak zatrudnienia nie przekreśla warunkowego. Każdą taką sprawę Sąd traktuje indywidualnie.

mnow8 napisał:
Moim zdaniem powinno działać to na korzyść skazanego, ale brak zatrudnienia nie przekreśla warunkowego. Każdą taką sprawę Sąd traktuje indywidualnie.

No niestety, w mojej branży jak pracodawca usłyszy ze jestem objęty SDE to nie chce zatrudnić. Podjęcie zatrudnienia(bez wyznaczonego terminu) jest w postanowieniu dotyczącym zgody na SDE. Coś czuję że mogę spodziewać się błędnego koła - nie podejmę pracy bo SDE, nie dostanę WPZ bo nie podjąłem pracy, pozostał zasiłek dla bezrobotnych na który na szczęście załapałem się :)

wilkomen napisał:
No niestety, w mojej branży jak pracodawca usłyszy ze jestem objęty SDE to nie chce zatrudnić. Podjęcie zatrudnienia(bez wyznaczonego terminu) jest w postanowieniu dotyczącym zgody na SDE. Coś czuję że mogę spodziewać się błędnego koła - nie podejmę pracy bo SDE, nie dostanę WPZ bo nie podjąłem pracy, pozostał zasiłek dla bezrobotnych na który na szczęście załapałem się :)

U mnie pracodawca na szczęście z tym problemu nie ma. I mam pełne jego wsparcie. Za parę dni posiedzenie w sprawie warunkowego ale wniosek wycofuje bo mi zostaje 58 dni do konca

Pit75 napisał:
U mnie pracodawca na szczęście z tym problemu nie ma. I mam pełne jego wsparcie. Za parę dni posiedzenie w sprawie warunkowego ale wniosek wycofuje bo mi zostaje 58 dni do konca

Jak założyli Ci bransoletkę to już pracowałeś, czy podjąłeś pracę po założeniu bransoletki? W moim przypadku jedynie w WPZ lub w końcu wyroku widzę nadzieję na normalne życie, wydaje mi się że jak coś zarobię to będę musiał skontaktować się z psychologiem/psychiatrą, bo teraz kasy szkoda :D

Ostatnia edycja:
wilkomen napisał:
Jak założyli Ci bransoletkę to już pracowałeś, czy podjąłeś pracę po założeniu bransoletki? W moim przypadku jedynie w WPZ lub w końcu wyroku widzę nadzieję na normalne życie, wydaje mi się że jak coś zarobię to będę musiał skontaktować się z psychologiem/psychiatrą, bo teraz kasy szkoda :D
Byłem na etapie zmiany pracy. Przechodziłem długa rekrutację. I chcieli mnie zatrudnić ale odmówiłem wiedząc że mam już SDE. Jednak nie dali za wygraną, zadzwonili i poprosili o spotkanie i wyjaśnienie czemu niby u nich nie mogę pracować. Powiedziałem, a oni , to co to za problem. Chcemy cię do pracy i tyle. Dali wszystkie papiery żeby było ok i zmieniłem pracę. Kuratorka w szoku była.
A z psychologiem masz rację. Bo moja kuratorka życia mi nie ułatwia mimo że zero jakichkolwiek nadużyć i wszystko ok. Po prostu ma ból bo musi tego pilnować. Jest znana z wniosków o cofnięcie SDE. A sama ma takie braki w wiedzy o SDE że pisałem do Sądu o wykładnię przepisów i moich obowiązków bo nagadała bzdur że niby nic mi nie wolno. A o zgodzie na lekarza po godzinach z harmonogramu nie chciała dać zgody choć od dawna się prywatnie leczę. To Sąd mi kazał zawiadomić centrale, wziąć papier że u lekarza byłem i dać jej z obowiązkiem usprawiedliwienia. Prawie w szał wpadła.

Ostatnia edycja:
Pit75 napisał:
Byłem na etapie zmiany pracy. Przechodziłem długa rekrutację. I chcieli mnie zatrudnić ale odmówiłem wiedząc że mam już SDE. Jednak nie dali za wygraną, zadzwonili i poprosili o spotkanie i wyjaśnienie czemu niby u nich nie mogę pracować. Powiedziałem, a oni , to co to za problem. Chcemy cię do pracy i tyle. Dali wszystkie papiery żeby było ok i zmieniłem pracę. Kuratorka w szoku była.
A z psychologiem masz rację. Bo moja kuratorka życia mi nie ułatwia mimo że zero jakichkolwiek nadużyć i wszystko ok. Po prostu ma ból bo musi tego pilnować. Jest znana z wniosków o cofnięcie SDE. A sama ma takie braki w wiedzy o SDE że pisałem do Sądu o wykładnię przepisów i moich obowiązków bo nagadała bzdur że niby nic mi nie wolno. A o zgodzie na lekarza po godzinach z harmonogramu nie chciała dać zgody choć od dawna się prywatnie leczę. To Sąd mi kazał zawiadomić centrale, wziąć papier że u lekarza byłem i dać jej z obowiązkiem usprawiedliwienia. Prawie w szał wpadła.

U mnie trochę inaczej, jakakolwiek rozmowa o pracę oznacza konieczność zmiany harmonogramu, a to z kolei weryfikację przez kuratora, czy rzeczywiście jestem umówiony na spotkanie. I o ile poprzedni kurator był wporzadku, tak teraz, gdy chciałem zmienić harmonogram żeby podpisać umowę, nowy kurator odrazu zadzwonił, no i straciłem szanse. Dlatego też uważam że lepiej być na zasiłku do czasu WPZ. Aczkolwiek u mnie raczej nie ma problemu z zmianami w harmonogramie, jak na razie raz skorzystałem, i bez problemu(oczywiście po weryfikacji telefonicznej)

Witam serdecznie, jak wygląda proces od momentu przyznania zgody o dozór elektroniczny jeśli skazany jest w ZK ? Bo teściowa twierdzi, że jak byli na pomiarach to coś wspominali, że przywiozą go na dwa dni i będą sprawdzać czy wszystko działa, a z drugiej strony On twierdzi, że nikt go nie będzie wiózł na dwa dni 300 km, że sam wychodzi z ZK i dociera do domu, ale jakoś wierzyć mi się nie chce, że coś takiego jest możliwe. Ma ktoś w tej kwestii doświadczenie?

Oczywiście, że nikt nie będzie woził osadzonego. Jeśli zapadnie decyzja o SDE to wyjdzie z ZK i dokona niezbędnych czynności związanych ze zgłoszeniem się do SDE.

Czyli jako jego kobieta będę mogła pojechać tam po niego? i zawieźć do domu?

Przyjeżdża sam,kontaktuje się z centralą sde a oni go informują kiedy przyjadą i tyle.Oczywiście że możesz po niego pojechać,to nie ma znaczenia w jaki sposób i z kim wróci do domu.

Ostatnia edycja:
W piatek mam wokande o dozor. Mam pytanie czy ktos z duza karta karalnosci dostal sde? Odbywalam juz kare w wiezieniu 10msc,po 8 zwolniono mnie warunkowo. Zapadl wyrok stary w tym roku rok pozbawienia wolnosci. Jestem na warunkowym,tamta sprawa stara. Opinie mam dobre. Jest szansa?

lena134 napisał:
Czyli jako jego kobieta będę mogła pojechać tam po niego? i zawieźć do domu?

Mozesz po niego pojechać, w przypadku pozytywnej decyzji powinien być zwolniony tego samego dnia

Tego samego? Byłoby super tylko co w przypadku, jeśli będę miała pojechać po Niego te 300 km? skoro przecież nie będę miała pewności czy go puszczą.. jeśli tak to czy mnie powiadomi jakoś, że mam przyjeżdżać? czy będzie tam w zk czekał na mnie do mojego przyjazdu czy gdzieś już na zewnątrz? mam tyle pytań, że nie wiem jak je sensownie zadać.. nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z takimi tematami, jestem zielona...

Ostatnia edycja:
W moim przypadku zwolnienie nastąpiło tego samego dnia, od wyjścia z sali gdzie była wideokonferencja do opuszczenia murów ZK jakieś 2-3h. Powinien mieć możliwość wykonania telefonu, ja zadzwoniłem że wychodzę, ale już rodzina wiedziała od adwokata. Nie wiem czy będzie mógł poczekać w środku, czy musi wyjść na zewnątrz. Ma może swój telefon w depozycie? To mogłoby ułatwić sprawę

Nie, niestety telefonu nie ma.

No zobaczymy, na razie czekamy.. tydzień temu miał pomiar.. wywiad kuratora też już był.. teraz czekanie na termin sprawy tak?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót