System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Stwierdziłem że jeżeli jest taka możliwość to wolę z niej skorzystać, bo kolejne dwa lata dozoru kuratora nie jest dla mnie dużą dolegliwością w porównaniu do pozbawienia wolności.

W moim przypadku jeżeli chodzi o postanowienie w sprawie WPZ to sąd penitencjarny lakonicznie uzasadnił postanowienie oraz dokonał błędnych ustaleń. Na przykład napisał że nie zapłaciłem nawiązki, co jest nieprawdą.
Zdziwiło mnie nieprofesjonalne i niewnikliwe podejście sądu do sprawy.

Witam,
W końcu doczekałam się jakiejkolwiek interakcji z sądu w niedzielę 16.04 mają przyjechać sprawdzić zasięg. Jak przyjadą zrobić pomiar od razu mogą mnie poinformować, czy zasięg jest dobry ? Jak tak to w każdym przypadku przyjeżdża kurator ? Jak długo czeka się na wokandę ?

A wiec tak,

1. Zasieg.
Przyjada i sprawdza. Nie maja obowiazku nic Ci mowic. Przewaznie mowia tak nieoficjalnie, ze jest ok albo, ze jest do niczego. W wiekszosci Polski nie ma problemu z zasiegiem, ale tzw. czarne dziury zawsze sie zdarzaja. Jak ich normalnie poprosisz i normalnie bedziesz z nimi rozmawiac, to Ci powiedza. Od razu przygotuj miejsce gdzie bedzie stalo urzadzenie. Wazne, zeby to bylo bardzo stabilne miejsce bez dostepu dzieci. Urzadzenie ma zamontowany zyroskop, wiec kazde przesuwanie czy podnoszenie jest odnotowywane jako naruszenie. Tak naprawde, to nie powinnas nawet tego urzadzenia wycoerac z kurzu. Musi tez byc blisko pradu, poniewaz musi byc na stale podlaczone do pradu. Moze to byc np. na biurku czy innym stabilnym miejscu.

2. Kurator.
Rownoczesnie kurator ma zrobi wywiad w miejscu przebywania skazanego podczas odbywania kary w SDE. Normalnie mowiac kurator zrobi wywiad z Toba i innymi pelnoletnimi mieszkancami. Moze tez zapytac sasiadow czy go znaja i jakie maja o nim zdanie. Sasiadow moze, ale nie musi pytac. Kurator ma to zrobic w tym samym czasie co dozor techniczny, ale nie przyjezdza z nimi. Kurator najprawdopodobniej zadzwoni do Ciebie i sie umowi. Jak Ci zalezy na czasie, to mozesz sprawdzic, ktory kurator ma ten rejon i sama sie do niego wybrac i poprosic o to, zeby szybciej zrobil opinie. Kurator tez ma swoj czas na to. Niestey im sie nie spieszy, oni maja czas i nie czuja tej potrzeby, ze chcesz, zeby ukochany byl w domu. Jak nie ma Twojego numeru telefonu a przyjdzie do domu a Ciebie akurat nie bedzie, to zostawi Ci kartke z numerem telefonu i poprosi o kontakt. Jak mowie, zawsze mozesz sama tam podjechac czy podejsc i poprosic o to, zeby szybciej zrobl wywiad. Jak maz czy chlopak jest w ZK, to musi tez miec opinie wychowawcy z ZK.

3. Wokanda.
Jak jest juz info z pomiarow, to akurat jest od razu, bo jak wpisuja w system, to w Sadzie od razu jest. Tak wiec Sad na wynik pomiarow nie musi czekac, poniewaz po ich wykonaniu ich wynik jest od razu w systemie.

jak jest wszystko czyli wynik z pomiarow, opinia i wywiad kuratora oraz opinia wychowawcy z ZK (jesli skazany przebyuwa w ZK), to wow czas wydzial penitencjarny Sadu wyznacza termin posiedzenia. W Twoim orzypadku to wokanda, bo jest w ZK. Moze to byc za 3 tygodnie od otrzymania pzez Sad calosci dokumentacji do 2 miesiecy. Tutaj zalezy to od mozliwosci Sadu i mocy przerobowych, ilosci zlozonych spraw do rozpatrzenia, itp.

Tak jest podany termin 30 dni od daty otrzymania calosci dokumentow przez Sad, ale jest to termin sugerowany i Sad nie jest niczym zobligowany do przestrzegania go.

po otrzymaniu terminu wokandy nalezy tylko czekac na pozytywny wynik i rozpoczecia odbywania wyroku w systemie SDE. Nalezy pamietac, ze po otrzymaniu zgody przez Sad, ma sie 24 godziny na zgloszenie telefoniczne do centrali SDE o gotowosci instalacji urzadzenia. Oniwtedy wyznacza termin montazu, przewaznie jest w tym samym dniu lub na drugi dzien. Ten termin 24 godziny jest obligatoryjny, poniewaz mielismy juz przypadek, ze SDE zostalo cofniete poprzez spoznienie sie skazanego z telefonem do centraii SDE. Jest to formalnosc, ale nalezy o niej pamietac. Zreszta Sad tez o tum przypomina. Czesto jednak z powodu radosci wyjscia z ZK o tym sie zapomina a final jest taki, ze z powodu formalnego (brak telefonu do SDE) trzeba wrocic do ZK.

Potem jeszcze ustalenie harmonogramu, ale to wszystko juz masz pewnie zalatwione i napisane.

W przypadku negatywnej decyzji Sadu o zgodzie na SDE przysluguje na to to zazalenie w postaci apelacji. Wowczas Sad wyznacza drugi termin wokandy.

Jezeli rownez na apelacji nie ma zgody na SDE, to mozna ponownie wnioskowac o SDE po uplywie 3 miesiecy od daty uprawomocnienia sie apelacji. Wtedy cala procedura zaczyna sie od nowa. Wtedy jednak mozna wybrac sobie inny rejon, miasto czy wojewodzwo.

Mam nadzieje, ze pomoglem i rozwialem watpliwosci i pytania.

Zycze szczescia i powodzenia.

Patrycja2023 napisał:
Witam,
W końcu doczekałam się jakiejkolwiek interakcji z sądu w niedzielę 16.04 mają przyjechać sprawdzić zasięg. Jak przyjadą zrobić pomiar od razu mogą mnie poinformować, czy zasięg jest dobry ? Jak tak to w każdym przypadku przyjeżdża kurator ? Jak długo czeka się na wokandę ?

Do mnie kurator środowiskowy przyszedł niezapowiedzianie i bardzo szybko od momentu złożenia wniosku bo akurat mieszkał niedaleko to podszedł sobie "po pracy".

U mnie od momentu złożenia wniosku o SDE do zezwolenia sądowego minąl zaledwie miesiąc, także w miarę szybko.

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Wiele mi to wytłumaczyło. Nie mam jedynie tego harmonogramu co w tym wypadku ? Ja mam go jakoś sporządzić, czy o to już zapytają narzeczonego ? A kurator jest w każdym przypadku, bo mam numer, ale nie wiem, czy dzwonić. Nie chcę moją nadgorliwościa zaszkodzić.

Konrad545 napisał:
Do mnie kurator środowiskowy przyszedł niezapowiedzianie i bardzo szybko od momentu złożenia wniosku bo akurat mieszkał niedaleko to podszedł sobie "po pracy".

U mnie od momentu złożenia wniosku o SDE do zezwolenia sądowego minąl zaledwie miesiąc, także w miarę szybko.

Mam nadzieję, że w naszym przypadku też pójdzie szybko, bo narzeczony dostał 6 msc. Z czego od ponad miesiąca go nie ma, więc jakbym miała czekać z 2 msc. To równie dobrze moglibyśmy starać się o skrócenie kary. O co przykładowo pyta kurator ?

Tak, wywiad kuratora jest w kazdym porzypadku.

Podczas wokandy Sad zapyta narzeczonego w jakich godzinach pracuje i tak tak. Wedlug tego przygotuje garmonogram uwzgledniajac jego potrzeby. Potem ten harmonogram zawsze mozna zmienic razem z kuratorem. Maksymalnie mozna miec 12h godzin poza domem. Jest to czas na prace, zakupy, uczeszczanie do Kosciola. Sad bedzie sie narzeczonego pytal, co robi i kiedy i na tej podstawie przygotuje harmonogram. To jest zwykle okreslenie kiedy moze przebywac poza domem, czyli miejscem odbywania kary w systemie SDE.

Tak do kuratora mozna zadzwonic w godzinach pracy. Moze sie zdarzyc ze ten jego telefon jest wylaczony lub nikt go nie odbiera, jesli masz numer bezposredni. Wtedy nalezy albo tam pojsc i zobaczyc kiedy ten kurator pracuje, ale tak dzwonic jak pracuje. Kurator tez czlowiek i tez ma prawo do odpoczynku.

Jak masz jakies pytania, to pisz smialo. jak tylko bede umial, to chetnie pomoge.

Zycze powodzenia na wokandzie.

A to ciekawe, bo mój adwokat był zdziwiony jak powiedziałam, że czytałam o wizycie kuratora... widzę, że muszę zabrać sprawy w swoje ręce.

Czy mogę jakoś w tym wywiadzie pomóc narzeczonemu, żeby dostał zgodę na sde.
Tzn czy są jakieś przesłanki do tego, że częściej sąd przychyla się do udzielenia zgody.

Wywiad kuratora jest wazny, ale decydujacy jest glos sedziego. Poza tym na posiedzeniu jest tez prokurator, poniewaz od stycznia tez musi byc na posiedzeniach o SDE.

Kurator rowniez sprawdza jak wykonuje sie obowiazki z SDE, czy osoba wywiazuje sie z obowiazkow.

Mozesz podczas wywiadu powiedziec o nim jak najlepiej, ale wazna tez bedzie opinia wychowawcy w ZK.

Trudno jest wskazac dokladne przeslanki, kiedy Sad przychyla sie do SDE.Sa pewne, ktore zawsze powoduja odrzucenia wniosku (np. brak warunkow technicznych, brak zgody osoby pelnoletniej przebywajacej w mieszkaniu, itp) ale nie ta takich, ktore zawsze daja zgode na SDE. To jest decyzja Sadu a nie tabelka do wypelnienia.

Bedzie ok. Trzeba byc dobrej mysli.

Mam taką nadzieję jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Dzień dobry. Pisałam tutaj jakiś czas temu, ale moje konto zostało zablokowane :)
Mój narzeczony składał wniosek o sde 03.03.2023, pomiary były 18.03.2023, przez transport do innego ZK w dn. 21.03 mieliśmy lekkie opóźnienie. Wywiad kuratora był 04.04.2023 a opinia z ZK wystawiona 05.04.2023. Do dnia dzisiejszego nie mamy informacji o terminie posiedzenia, ponieważ opinie jeszcze nie dotarły do sądu. Mam pytanie, jak długo może trwać przesyłanie opinii kuratora i z ZK do sądu?

Kurator w zleceniu opinii ma napisane do kiedy ma wyslac opinie. Przewaznie ma na to 14 dni, czyli 2 tygodnie. Zauwaz, ze byly swieta i wolne i moze dlatego jest jakis oposnienie. Poza tym jesli wyslane to bylo zwykla poczta, to musisz doliczyc 1-2 dni na dziale podawczym. Tak wiec to nie jest jeszcze zbyt opoznione.

Zadzwon tam moze w polowie pzyszlego tygonia i sie popytaj. Od razu sie dowiedz czy jest juz termin a jak nie bedzie, ale beda dokumenty to zawsze mozesz podjechac do sadu i podejsc do wydzialu penitencjarnego i zapytac w sekretariacie. Zawsze mozesz poprosic, ale to tak naprawde zalezy od tego kiedy sa wokany w ZK.

Mam nadzieje, ze chociaztroszeczke pomoglem.

martin-USA napisał:
Kurator w zleceniu opinii ma napisane do kiedy ma wyslac opinie. Przewaznie ma na to 14 dni, czyli 2 tygodnie. Zauwaz, ze byly swieta i wolne i moze dlatego jest jakis oposnienie. Poza tym jesli wyslane to bylo zwykla poczta, to musisz doliczyc 1-2 dni na dziale podawczym. Tak wiec to nie jest jeszcze zbyt opoznione.

Zadzwon tam moze w polowie pzyszlego tygonia i sie popytaj. Od razu sie dowiedz czy jest juz termin a jak nie bedzie, ale beda dokumenty to zawsze mozesz podjechac do sadu i podejsc do wydzialu penitencjarnego i zapytac w sekretariacie. Zawsze mozesz poprosic, ale to tak naprawde zalezy od tego kiedy sa wokany w ZK.

Mam nadzieje, ze chociaztroszeczke pomoglem.

Właśnie dzisiaj mijają równe dwa tygodnie od wysłania przez sąd do kuratora i zk wniosków o wywiad i opinie. Więc czysto teoretycznie powinno już wszystko być w sądzie. A czy jest jakaś rama czasowa która określa czas od momentu wpłynięcia kompletu dokumentów do wyznaczenia terminu?

Czysto teoretycznie to jest 30 dni na wyznaczenie terminu, ale jest to tylko sugerowane i proponowane. Sad nie jest obligowany tym terminem i moze go przedluzyc z powodu nadmiaru spraw. Tak to niestety wyglada, ale zawsze mozesz tylko grzecznie poprosic o szybszy wyznaczenie terminu.

martin-USA napisał:
Jesli sa nowe sprzety, to pewnie beda wymieniac sukcesywnie wszystkim. Przyjada i wymienia i po klopocie.

Z naszych klientow nikt jeszcze nie mial takiego telefonu, a przynajmniec nic nam na ten temat ne mowil.

Napisz potem czym sie rozni to nowe urzadzenie i moze dolacz zdjecie.

Jestem juz po wymianie urządzenia.
Jak obiecalem wrzucam zdjecie jak wyglada. Z wygladu w zasadzie jest takie samo, roznica w gornych przyciskach i tym ze nie ma zasilacza podlaczanego do gniazdka tylko wklada sie normalna wtyczke.
Z funkcjonalnosci to tak jak juz ktos napisal, lepiej slychac rozmowce po drugiej stronie i bardzo glosno dzwoni. Tyle plusow.
Z minusow to SW potwierdzilo to o czym pare osob wspomnialo, awarie awarie i awarie....
Jezeli chodzi o nadajnik na nodze to jest taki sam tylko w kolorze czarnym (poprzedni mialem szary).

Ogolnie samo urzadzenie to jedno ale mam delikatnie mowiac mieszane uczucia po wizycie SW... Najpierw doczepili sie miejsca w ktorym bylo urzadzenie. Specjalnie przygotowana polka przykrecona do sciany- ze jest za wysoko i mam sobie znalezc inne miejsce a jak nie to zabieraja sprzet i kieruja wniosek o odebranie sde... Na szybko przewiercilem kolki w scianie zeby polka byla nizej o cale 16cm i juz bylo ok...
Pozniej mapowanie a raczej pseudo mapowanie. Za pierszym razem jak mi montowali calosc to chodzilem po calym domu- parter i dwa pietra (tlumaczyli ze trzeba zrobic mapowanie w trzech plaszczyznach), kazde pomieszczenie obejdzione z noga przy kazdej scianie, w lazience wchodzenie do wanny itp. A teraz? Obejdziony parter i jak chodzilem zeby bylo wszystko dokladnie to slyszalem ze az tak nie trzeba. W garazu (w budynku) brak zasiegu a wczesniej byl. Pozniej przeszlismy na pietro i pytam od ktorego pomieszczenia zaczynamy to uslyszalem ze nie bedziemy tu chodzic, dol jest zrobiony i wystarczy... pytam co z balkonami to kazano mi wyjsc na balkon na pierwszym pietrze na jednym bylo ok a na drugim ze tam nie bo zasieg sie gubi (wczesniej byl normalnie). Na drugim pietrze na ktorym w zasadzie spedzam caly czas wogole nie chodzilismy...
Nie wiem czy jest to spowodowane tym ze nowe urzadzenia maja inne zasady mapowania czy po prostu mieli wywalone na swoja robote bo przeciez w razie czego to ja bede mial problemy a nie oni...
W przyszlym tygodniu zadzwonie albo podjade do swojej Pani kurator, z ktora mam bardzo dobry kontakt i zglosze wymiane urzadzenia a takze wspomne jak ta wymiana wygladala, tak zeby miala na to na uwadze w razie jakichkolwiek naruszen, ktore napewno nie beda z mojej winy...

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
martin-USA napisał:

Dlaczego osobie postronnej, która nie jest stroną w sprawie miałyby być udzielane takie informacje? Pracownicy sądu nie muszą przestrzegać RODO?

Teoretycznie jest to osoba postronna, ale jak osobiscie zapyta w sekretariacie, to dadza jej znac. Poza tym to ona mieszka z nim pod tym adresem i tez wyrazila zgode na pismie na instalacje SDE w mieszkaniiu. Nie powinoo byc problemow a moze tylko pomoc i soe cos dowiedziec. Tylko trzeba to zrobic z glowa. Nie moze sie narzucac.

Przez telefon mozesz podac sie za kazdego, ale podxzas wizyty osobistej, to juz nie tak bardzo. Dlatego wizyta osobista w sekretariacie Sadu moze pozwolic jej to zalatwic. A dodatkowo jej narzeczony jest w ZK, to jak ma sie dowiedziec?

Chdzilo mi o to, ze jak jej narzeczony ma sie dowiedzie skoro jest w ZK? A jak ona ma sie dowiedziec?

Jak mowilem, ze trzeba to zrobic z glowa mialem na mysli to, ze nie mozna sie narzucac w sekretariacie Sadu, bo wtedy bardziej zaszkodzi niz sie dowie. Tylko to mialem na mysli.

Powrót