System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
martin-USA napisał:
Tez maja 3 miesiące.

Zatem bardzo proszę przeczytaj sobie treść art. 43 ll kodeksu karnego wykonawczego i napisz proszę, na jakiej podstawie twierdzisz, że DYREKTOR jednostki penitencjarnej (zakład karny nie składa wniosku tylko jego dyrektor) jest związany 3miesięcznym terminem do ponownego złożenia wniosku.

Art. 43ll. KKW
Ponowny wniosek o udzielenie zezwolenia na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego
Ponowny wniosek skazanego lub jego obrońcy o udzielenie zezwolenia, o którym mowa w art. 43la zezwolenie na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego, w tej samej sprawie, złożony przed upływem 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia o odmowie udzielenia tego zezwolenia, pozostawia się bez rozpoznania.

Dzisiaj Sad Apelacyjny wydał postanowienie aby udzielić mi WPZ.

Jeżeli ktoś będzie potrzebował to mogę polecić dobrą kancelarie zajmująca się sprawami karnymi w Warszawie.

martin-USA napisał:
Art. 43ll. KKW
Ponowny wniosek o udzielenie zezwolenia na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego

I gdzie w cytowanym przepisie jest mowa o wniosku dyrektora?

forg napisał:

Tzn o co tym razem chodzi bo ja totalnie już nie wiem jak to wszystko skleić w całość ?

Wniosek dyrektora podlega tym samym prawom i formalnosciom jak wniosek adwokata i czy osoby skazanej. Nie ma przepisy, ktory mowi o tym, jaki ma byc czas karencji pomiedzy wnioskami dyrektora ZK.

Forg,
przyczepiles sie slowka, ze napisalem, ze to ZK sklada wniosek a nie dyrektor ZK. Byl to tylko skrot myslowy i nic wiecej. Oczywoste jest, ze to musi byc dyrektor, bo ZK nie ma mozliwosci i w jego imieniu sklada wnioski zawsze dyrektor placowki.

forg napisał:

Cicha197,

dyskusja dotyczy jaka musi byc karencja czy przerwa pomiedzy wnioskami o SDE. Przepis mowi, ze musi minac 3 miesiace do czasu zlozenia wniosku, poniewaz w innym przypadku Sad pozostawi wniosek bez rozpatrzenia. Tego dotyczy dyskusja z Frog.

Cicha1979 napisał:
Tzn o co tym razem chodzi bo ja totalnie już nie wiem jak to wszystko skleić w całość ?

Jeżeli skazany odsiaduje kpw w wymiarze do 4 miesięcy, wtedy wniosek o SDE może rozpoznać komisja penitencjarna. Zgodnie z art. 43 lla § 5 kkw w tej sytuacji kolejny wniosek można złożyć po upływie miesiąca. Muszą być jednak spełnione warunki z § 1 ww przepisu.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Jeżeli skazany odsiaduje kpw w wymiarze do 4 miesięcy, wtedy wniosek o SDE może rozpoznać komisja penitencjarna. Zgodnie z art. 43 lla § 5 kkw w tej sytuacji kolejny wniosek można złożyć po upływie miesiąca. Muszą być jednak spełnione warunki z § 1 ww przepisu.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka
To znaczy jak to teraz będzie wyglądać wokandę miał 21.04 23 w maju skierowali go na program resjocjalizacyjny który zakończył wniosek o wokandę wysłał w styczniu jeszcze przed osadzeniem w zakładzie karnym to teraz ma już składać wniosek czy wstrzymać się do końca czerwca są różne spostrzeżenia na ten temat

Witam.
Mam pytanie odnosnie warunkowego zwolnienia. Odsiaduje wyrok 1,5 roku w systemie SDE. 2 miesiace odsiedziane w areszcie mam zaliczone na poczet kary. Polowa kary wychodzi 9 miesiecy minus te 2 w areszcie czyli po 7 miesiacach moge starac sie o warunek. Sde rozpoczalem 20 stycznia tego roku wiec 20 sierpnia mija te 7 miesiecy.
Jak jest ze skladaniem wniosku o warunek? W przepisach jest napisane ze wniosek mozna zlozyc dopiero po polowie kary ale czytajac tutaj niektore wpisy innych wychodzi ze skladali oni wniosek wczesniej czyli np miesiac przed polowa kary.
Chcialbym uniknac sytuacji gdzie zloze wniosek i dostane automatyczna odmowe w zwiazku z tym ze jeszcze nie mianal okres połowy kary a z tego co czytalem kolejny wniosek mozna ponownie skladac dopiero po 3 miesiacach od ostatniego.
Z gory dziekuje za pomoc.

Ja dostałem warunkowe 2 miesiące temu i przede wszystkim zacząłbym od znalezienia dobrego adwokata. Pierwszy wniosek składałem sam, a gdy sąd odmówił zażalenie sporządzili za mnie w kancelarii i to była najlepsza dla mnie decyzja. Adwokat powinien wiedzieć jaki termin składania będzie odpowiedni.

Najprościej jest zadzwonić do właściwego wydziału penitencjarnego i zapytać w jakim terminie od wpłynięcia wniosku będzie on rozpatrzony - koszt z pewnością będzie niższy, niż porada adwokata.

Jak ktoś umie uzasadnić i przekonać sąd że warto warunkowo go "wypuścić" to można próbować.

Czy można składać wniosek o przedterminowe zwolnienie przed datą na którą wypada połowy kary? Gdzieś czytałem ,że taki wniosek można dopiero złożyć kiedy minie połowa kary ale tu na tym forum widziałem ktoś pisał że składał kilka tygodni przed tak by posiedzenie wypadło zaraz po upływie połowy. Nie chciałbym żeby mój wniosek został odrzucony.

kjura napisał:
Czy można składać wniosek o przedterminowe zwolnienie przed datą na którą wypada połowy kary? Gdzieś czytałem ,że taki wniosek można dopiero złożyć kiedy minie połowa kary ale tu na tym forum widziałem ktoś pisał że składał kilka tygodni przed tak by posiedzenie wypadło zaraz po upływie połowy. Nie chciałbym żeby mój wniosek został odrzucony.

Dzwoń a najlepiej pojedź do okręgówki, której podlegasz i spytaj ile trwa oczekiwanie na rozpatrzenie wniosku, jeżeli trafisz na miłe panie to Ci wszystko wytłumaczą.

Witam czy przy każdym wniosku o dozór elektroniczny musi odbyć się pomiar sw, wywiad kuratora i policji sprawa jest już zarezerwowana w sądzie penitencjarnym

Cicha1979 napisał:
Witam czy przy każdym wniosku o dozór elektroniczny musi odbyć się pomiar sw, wywiad kuratora i policji sprawa jest już zarezerwowana w sądzie penitencjarnym

Tak przy każdym.

Warunki techniczne muszą być sprawdzone. Natomiast wywiad kuratora a tym bardziej policji, nie jest obowiązkowy.

A jeśli już były sprawdzane warunki techniczne przy pierwszym wniosku o dozór elektroniczny i było wszystko ok

Powrót