System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ludzie WPZ po połowie w SDE to kpina 6.03.23 minęła połowa. Miesiąc papiery były u sędziego po miesiącu łaskawie przesłał prośbę o opinie do kuratorki - teraz ta trzyma papiery już 3tyg, zanim je odeśle do sądu, sędzia wyznaczy posiedzenie kolejne tygodnie mijają i wiem że nic nie wiem. No przecież to są żarty Jak wysyłali wezwanie do stawienia się w Areszcie Śledczym to jakoś szybciej im poszło. Człowiek musiał się ulotnić z kraju, mega niesprawiedliwe i śmieszne. Do wszystkich co myśla że po połowie kary ściągną wam kaganiec - przestańcie marzyć to trwa dużo dłużej.

Ja miałem połowę kary 25.01 a na 09.05 mam termin w sądzie apelacyjnym.
Pierwsza instancja była 20.03

WPZ po połowie w SDE to kpina 6.03.23 minęła połowa. Miesiąc papiery były u sędziego po miesiącu łaskawie przesłał prośbę o opinie do kuratorki - teraz ta trzyma papiery już 3tyg, zanim je odeśle do sądu, sędzia wyznaczy posiedzenie kolejne tygodnie mijają i wiem że nic nie wiem. No przecież to są żarty
Nie wiem, czy masz świadomość, ale Sądy Penitencjarne zajmują się różnymi sprawami i wnioskami, nie tylko wpz, a każdy uważa, że jego sprawa jest najważniejsza, wyjątkowa i najpilniejsza. Twój wniosek czeka w kolejce z innymi sprawami. Każdy wniosek, nawet taki od czapki, jest przez Sąd rozpatrywany. Skazani w ZK, którzy mają dużo wolnego czasu, namiętnie składają wnioski o przerwy w karze, warunkowe zwolnienie i inne - każdym Sąd musi się zająć, co z automatu wydłuża "kolejkę".
Poza tym zasadą jest odbycie kary w całości, warunkowe przedterminowe zwolnienie z reszty jej odbycia jest jedynie wyjątkiem.

mnow8 napisał:
Nie wiem, czy masz świadomość, ale Sądy Penitencjarne zajmują się różnymi sprawami i wnioskami, nie tylko wpz, a każdy uważa, że jego sprawa jest najważniejsza, wyjątkowa i najpilniejsza. Twój wniosek czeka w kolejce z innymi sprawami. Każdy wniosek, nawet taki od czapki, jest przez Sąd rozpatrywany. Skazani w ZK, którzy mają dużo wolnego czasu, namiętnie składają wnioski o przerwy w karze, warunkowe zwolnienie i inne - każdym Sąd musi się zająć, co z automatu wydłuża "kolejkę".
Poza tym zasadą jest odbycie kary w całości, warunkowe przedterminowe zwolnienie z reszty jej odbycia jest jedynie wyjątkiem.

Dokładnie,wniosków jest dużo. Na samej wokandzie można sprawdzić że jest ok 20 spraw dziennie, w zależności od regionu oczywiście. U nas jeszcze trafiło się że w momencie jak miała być ustalona wokanda, sędzia referent poszedł na tydzień urlopu. I trudno, nic się nie poradzi. Sędzia też człowiek, nie można liczyć że teraz osoby pracujące w sądzie penitencjarnym nie mają swojego życia i wszystko poświęca dla skazanych.

Yogi1906 napisał:
Ludzie WPZ po połowie w SDE to kpina 6.03.23 minęła połowa. Miesiąc papiery były u sędziego po miesiącu łaskawie przesłał prośbę o opinie do kuratorki - teraz ta trzyma papiery już 3tyg, zanim je odeśle do sądu, sędzia wyznaczy posiedzenie kolejne tygodnie mijają i wiem że nic nie wiem. No przecież to są żarty Jak wysyłali wezwanie do stawienia się w Areszcie Śledczym to jakoś szybciej im poszło. Człowiek musiał się ulotnić z kraju, mega niesprawiedliwe i śmieszne. Do wszystkich co myśla że po połowie kary ściągną wam kaganiec - przestańcie marzyć to trwa dużo dłużej.

Raczej nie w każdym przypadku , mi się trafiło akurat spoko bo złożyłam nie cały miesiąc przed połowa i nie całe dwa tygodnie czekam na list z wyznaczonym terminem . 9.04 minęła połowa kary a 13.04 miałam wokandę

Miałem taką sytuację że zadzwoniła wczoraj do mnie pani kurator i mówiła że było naruszenie 17.04 od godziny 01;00 do 04:00, która zdawała sobie sprawę z tego że nie było to raczej z mojej winy. Po krótkich telefonicznych wyjaśnieniach kurator ze służbą więzienną przyznali rację że to było nie z mojej winy, być może błąd działania systemu związany z wcześniejszą wymiana urządzeń monitorujących. Dziwne jeszcze było to że nie było żadnego telefonu w tej sprawie ze strony służby więziennej mimo że od naruszenia minął tydzień.

Dokladnie, ostatnio dosc duzo jest takich naruszen. Dobrze, ze kurator to rozumie, ale mozesz spodziewac sie wizty ekipy technicznej celem zrobienia nowej kalbracji urzadzenia.

To raczej nie było związane z rozstrojeniem się urządzenia. Może coś robili w nocy z system. W każdym razie nie spodziewam się nikogo.

Mój narzeczony składał wniosek o sde 03.03.2023, pomiary były 18.03.2023, przez transport do innego ZK w dn. 21.03 mieliśmy lekkie opóźnienie. Wywiad kuratora był 04.04.2023 a opinia z ZK wystawiona 05.04.2023.

Moi drodzy, sprawa została wyznaczona na 08.05.2024 (jutro). Wszystko trwało dwa miesiące (wliczając tygodniowy urlop sędziego, święta, majówkę i zmianę ZK).

Trzymajcie kciuki! Dam znać czy się udało :)

albar napisał:
Mój narzeczony składał wniosek o sde 03.03.2023, pomiary były 18.03.2023, przez transport do innego ZK w dn. 21.03 mieliśmy lekkie opóźnienie. Wywiad kuratora był 04.04.2023 a opinia z ZK wystawiona 05.04.2023.

Moi drodzy, sprawa została wyznaczona na 08.05.2024 (jutro). Wszystko trwało dwa miesiące (wliczając tygodniowy urlop sędziego, święta, majówkę i zmianę ZK).

Trzymajcie kciuki! Dam znać czy się udało :)

Udało się ❤️

Albar,

To gratuluje. Teraz tylko wystarczy byc "grzecznym" na SDE i wszystko bedzie ok. Czyli jeszcze dzis narzeczony bedzie w domu.

Gratuluje.

Witam mam pytanie czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa mój partner został zatrzymany 10 marca policja go przewiozła do aresztu śledczego obecnie jest w zakładzie karnym przed zamknięciem składał pismo o dozór elektroniczny sprawa odbyła się 21 kwietnia niestety nie dostał dozoru z powodu postawy ZK obojetna ,na dzień dzisiejszy kończy resocjalizację jakiś program informują go wszystko by nie doszło do ponownego odrzucenia SDE,starał się o pracę narazie go wstrzymują dali mu tylko w czynie społecznym mam takie pytanie czy zakład karny może wystąpić o dozór elektroniczny czy to on ma napisać pismo po 3 miesiącach ktoś się orientuje dziękuję za odpowiedź

Po uprwomocnieniu sie decyzji o odmowie SDE ma 3 miesiace zanim zlozy nowy wniosek. Zawsze mogl zlozyc apelacje w sprawie odmowy SDE.

martin-USA napisał:
Po uprwomocnieniu sie decyzji o odmowie SDE ma 3 miesiace zanim zlozy nowy wniosek. Zawsze mogl zlozyc apelacje w sprawie odmowy SDE.

Tak oczywiście tylko wychowawca właśnie mu to odradził bo jeśli przebywa w zakładzie karnym to musi mieć poparcie właśnie zakładu karnego

Cicha1979 napisał:
Tak oczywiście tylko wychowawca właśnie mu to odradził bo jeśli przebywa w zakładzie karnym to musi mieć poparcie właśnie zakładu karnego

I dlatego się zapytałam czy zakład karny może wystąpić o dozór

Tak, zaklad karny tez moze wystapic o SDE. Jest taka mozliwosc.

Czy oni też mają 3 miesiące od ostatniej wokandy czy mogą wcześniej wystąpić i bardzo dziękuję za informację

Tez maja 3 miesiące. Różnica jest Taja, ze ma poparcie ZK co jest bardzo pomocne w uzyskaniu zgody na odbycie reszty kary w SDE. Różnica polega tylko na tym, kto występuje z wnioskiem o udzielenie SDE.

Bardzo dziękuję za informację

Powrót