System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cicha1979 napisał:
A jeśli już były sprawdzane warunki techniczne przy pierwszym wniosku o dozór elektroniczny i było wszystko ok

Jeżeli chodzi o to, ze ze zlozylas zazalenie na odmowe nie sa konieczne pomiaru/kurator etc.
Jezeli chodzi o nowy wniosek zlozony po uplywie 3 miesiecy od ostatniej odmowy procedura cala na nowo

Witam . Odbywam dozór SDE karę zastępcza za nie odrobienie w pełni godzin społecznych . Kara ograniczenia wolności była 1rok i 4 miesiące , sad zaliczył mi 7 miesięcy prac społecznych a 9 miesięcy nie odrobionych godzin zamienił na karę pozbawienia wolności 4 miesiące i 15 dni Podczas pobytu w zakładzie karnym razem z wnioskiem o dozór elektroniczny wysłałam prośbę o wznowienie prac społecznych . Dnia 22 czerwca sad pozwolil mi dokonczyc karę w systemie dozoru elektronicznego ale w między czasie ok 15 czerwca wyznaczono rozprawę na 24 lipca w sprawie wstrzymania wykonania kary zastępczej . Moje pytanie brzmi czy będąc na dozorze elektronicznym sąd może przywrócić mi prace społeczne ? Czy z momentem przyznania sde wznowienie prac społecznych nie jest możliwe ?

Nie dubluj wpisów. Wystarczy, że zadasz pytanie w jednym miejscu.

Witam,

Po zmianach w kkw 2023, jak czesto zdarza sie ze udaje sie zalatwic SDE bez wczesniejszego doprowadzenia przez policje do aresztu? Czy sady czesto uwzgledniaja wnioski o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE? Czy moze czyta to adwokat i moglby sie wypowiedziec z wlasnego doswiadczenia jak to wyglada w tym roku. Wg statystyk SW, 30 kwietnia przebywalo na SDE 7791 osob a w ubieglym roku w ten sposob odbylo kare 18214 osob podczas gdy rocznie do aresztow i ZK trafilo w ubieglym roku 86135 osob. Zastanawiam sie czy wsrod tych osob ktorym udalo sie z SDE w tym roku duzo jest takich ktorym udalo sie nie trafic w ogole do aresztu lub ZK czy norma jest ze jednak po wyroku sie trafia na miesiac czy dwa i dopiero z aresztu na SDE.

Normą powinno być to, że najpierw skazany idzie do ZK, a dopiero potem po odbyciu jakiejś części kary ewentualnie wychodzi na SDE. Przestępcy, którzy z wolności dostają SDE są potwornie roszczeniowi, kompletnie nie rozumieją, że odbywają karę pozbawienia wolności tylko w domu, nie potrafią docenić, że nie trafili za kraty. Zupełnie inną postawę prezentują Ci, co odbyli chociaż miesiąc w zakładzie karnym. Dlatego dobrze, że policja tak sprawnie doprowadza do odbycia kary i że sądy sporadycznie wstrzymują jej wykonanie na czas rozpatrywania wniosku o SDE.

Finister napisał:
sądy sporadycznie wstrzymują jej wykonanie na czas rozpatrywania wniosku o SDE.

Ok, czyli zdarza sie to sporadycznie. W ilu procentach mniej wiecej? Od czego to zalezy? Od humoru sedziego czy od jakichs obiektywnych czynnikow?

smutny_czlowiek napisał:
Witam,

Po zmianach w kkw 2023, jak czesto zdarza sie ze udaje sie zalatwic SDE bez wczesniejszego doprowadzenia przez policje do aresztu? Czy sady czesto uwzgledniaja wnioski o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE? Czy moze czyta to adwokat i moglby sie wypowiedziec z wlasnego doswiadczenia jak to wyglada w tym roku. Wg statystyk SW, 30 kwietnia przebywalo na SDE 7791 osob a w ubieglym roku w ten sposob odbylo kare 18214 osob podczas gdy rocznie do aresztow i ZK trafilo w ubieglym roku 86135 osob. Zastanawiam sie czy wsrod tych osob ktorym udalo sie z SDE w tym roku duzo jest takich ktorym udalo sie nie trafic w ogole do aresztu lub ZK czy norma jest ze jednak po wyroku sie trafia na miesiac czy dwa i dopiero z aresztu na SDE.

Skladalem 2 wnioski o wstrzymanie (okreg,I instancja), obydwa odrzucone, czas oczekiwania na posiedzenie SDE +/- 2 miesiące, więc nie ma szans żeby sad nie wystawil do tego czasu nakazu doprowadzenia i zeby policja pewnego pieknego dnia do ciebie nie zapukala, to idzie bardzo szybko

Ok, no to temat wyjasniony. Nawet jak zgodza sie na SDE to najprawdopobniej trzeba bedzie odsiedziec ze 2 miesiace. Niby zwiekszyli w tym roku dostepnosc SDE ale pozostale zmiany i tak powoduja ze do ZK sie trafi na jakis czas.

smutny_czlowiek napisał:
Od czego to zalezy? Od humoru sedziego czy od jakichs obiektywnych czynnikow?

Od tego, że czekanie na rozpoznanie wniosku o SDE nie jest na tyle ważnym powodem, aby wstrzymywać się z wykonaniem kary, która powinna być wykonana jak najszybciej.

smutny_czlowiek napisał:
Ok, no to temat wyjasniony. Nawet jak zgodza sie na SDE to najprawdopobniej trzeba bedzie odsiedziec ze 2 miesiace. Niby zwiekszyli w tym roku dostepnosc SDE ale pozostale zmiany i tak powoduja ze do ZK sie trafi na jakis czas.

Jeszcze taka ciekawostke od siebie dodam,
sad okregowy odrzucil wstrzymanie kary ze wzgledu na to, ze powinienem zlozyc wniosek o odroczenie kary do czasu rozpoznania wniosku o sde do I instancji...
a sąd I instancji odrzucil wniosek o odroczenie ze wzgledu, ze powinienem starac csie o wstrzymanie w okregowce :D:confused:

Finister napisał:
Od tego, że czekanie na rozpoznanie wniosku o SDE nie jest na tyle ważnym powodem, aby wstrzymywać się z wykonaniem kary, która powinna być wykonana jak najszybciej.

Te twierdzenie nie ma podstawy.

Wniosek o wstrzymanie wykonania kary z powodu ubieganie się o odbycie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego może być rozpatrzone zarówno pozytywne jak i negatywnie, a przesłanki moga być różnie.

„Wstrzymanie wykonania wyroku może nastąpić jedynie wyjątkowo, gdy ujawnią się okoliczności świadczące o tym, że bezzwłoczne podjęcie czynności wykonawczych pociągnie za sobą nieodwracalne i niepowetowane skutki dla skazanego."

„Przyczyną dla której możliwe jest zastosowanie instytucji wstrzymania wykonania orzeczenia, a tym samym odstąpienie od domniemania prawidłowości prawomocnego wyroku, są nieodwracalnie niekorzystne dla skazanego skutki, które mogą wystąpić w sytuacji, gdy orzeczenie jest lub ma być wykonane.”

Z tego zapisu można wnioskować że ubieganie się o SDE może być przesłanką do zastosowania wstrzymania choć jest on nieprecyzyjny i Sąd ma szerokie pole interpretacji.

I jak rozumiem tym nieodwracalnym i niepowetowanym skutkiem ma być osadzenie w zakładzie karnym samo w sobie?

Finister napisał:
I jak rozumiem tym nieodwracalnym i niepowetowanym skutkiem ma być osadzenie w zakładzie karnym samo w sobie?

Chociazby utrata pracy jest skutkiem osadzenia

I do kiedy należałoby wstrzymać wykonanie kary, aż szanowny przestępca przejdzie na emeryturę, żeby mu życia nie komplikować?

Witam mam takie pytanie dostałem wyrok 4mc pozbawienia wolności z czego Zostało mi zaliczone 7dni aresztu czyli zostalo 3 miesiące i 3 tygodnie złożyłem wniosek o dozur elektroniczny I o wstrzymanie wykonania do czasu rozpatrzenia wniosku o dozur lecz został odrzucony termin posiedzenia o dozur jest 5tego września lecz myślę że na dniach pojawi się policja w celu doprowadzenia z tad pytanie co się stanie z tym terminem o dozur jak już będę w zagładzie i co z tymi wszystkimi pomiarami opinią kuratora itp babka w sadzie powiedziala mi przez telefon że niby mam zadzwonić do nich z zakładu i powiedzieć gdzie jestem i że oni prześlą wszystko właśnie tam i że być może nawed sprawa będzie szybciej niż tego września lecz jakoś im nie wierzę zastanawiałem się czy się może nie ukrywac do czasu rozprawy we wrześniu czy to nie wpłynie negatywnie na postanowienie czy poprostu dac się doprowadzić i czekać na posiedzenie w zakładzie karnym tak jak ona mówiła bo niby do 4msc decyduje zaklad karny proszę o jakieś informacje jak to działa i ile czasu bym miał spędzić w zakładzie zanim by się coś ruszyło

Jeżeli o SDE stara się ktoś w zakładzie karnym, wokanda ma być za parę dni, jeżeli będzie pozytywna to czy od razu wychodzi z ZK?

Uzytkownik12309 napisał:
Jeżeli o SDE stara się ktoś w zakładzie karnym, wokanda ma być za parę dni, jeżeli będzie pozytywna to czy od razu wychodzi z ZK?

Chodzi mi dokładnie o to, czy jest to tego samego dnia.

Tak, chyba że prokurator zgłosi sprzeciw to wtedy trzeba czekać na uprawomocnienie się postanowienia.

Załóżmy, że np osoba ma wyznaczoną wokandę na 10:30 to czy to jest tylko i wyłącznie godzina sprawy tej osoby, czy po prostu tego dnia są wokandy w ZK i po kolei osoby od tej godziny, które mają tego dnia sprawy są proszone tzn jest kolejka?
Pytam, bo nie wiem w jaki sposób ustalić sobie dzień. Czy osoba może od razu po sprawie skorzystać z telefonu, aby poinformować o decyzji sądu? Z góry dziękuje za odpowiedz

Uzytkownik12309 napisał:
Załóżmy, że np osoba ma wyznaczoną wokandę na 10:30 to czy to jest tylko i wyłącznie godzina sprawy tej osoby, czy po prostu tego dnia są wokandy w ZK i po kolei osoby od tej godziny, które mają tego dnia sprawy są proszone tzn jest kolejka?
Pytam, bo nie wiem w jaki sposób ustalić sobie dzień. Czy osoba może od razu po sprawie skorzystać z telefonu, aby poinformować o decyzji sądu? Z góry dziękuje za odpowiedz

Ponawiam pytanie. Może ktoś zna odpowiedz ;)

Powrót