System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest to godzina dla danej sprawy/osoby ale trzeba brać pod uwagę że nie będzie punktualnie. Ja zawsze czekałem i nigdy nie było punktualnie. Raczej nikt nie udzieli informacji przez telefon o decyzji jaką podjął Sąd i trzeba czekać na wydanie odpisu.

Konrad545 napisał:
Jest to godzina dla danej sprawy/osoby ale trzeba brać pod uwagę że nie będzie punktualnie. Ja zawsze czekałem i nigdy nie było punktualnie. Raczej nikt nie udzieli informacji przez telefon o decyzji jaką podjął Sąd i trzeba czekać na wydanie odpisu.

A z twojego doświadczenia czy wyszedłeś tego samego dnia? Chodzi mi dokładnie czy po wydaniu decyzji może zadzwonić i poinformować kogoś na zewnątrz, czy wychodzi, czy też nie?

Witam. W kwietniu 2022 zostałem prawomocnie skazany na 6 miesięcy bezwzględnego pozbawiania wolności. Po kilku tygodniach otrzymałem wezwanie do stawienia się w ZK. Przed datą stawienia się do ZK złożyłem wniosek o odroczenie kary o 6 mies. i Sąd się zgodził. Potem znowu o 6 mies. i Sąd znowu się zgodził (miałem poważne argumenty). Kilka tygodni temu złożyłem wniosek o SDE (oraz o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia tego wniosku) i za klika dni mam termin na sprawdzenie warunków technicznych. Czy jeżeli po tych odroczeniach nie otrzymałem ponownego wezwania do ZK, to czy mogę spać spokojnie do czasu rozpatrzenia przez Sąd mojego wniosku o SDE ?. Dziękuję za fachowe odpowiedzi

Nie. Teraz już się nie wzywa do ZK tylko wystawia nakaz doprowadzenia.

Finister napisał:
Nie. Teraz już się nie wzywa do ZK tylko wystawia nakaz doprowadzenia.

Jak można dowiedzieć się, czy został wydany nakaz doprowadzenia ?. Czy Sąd, do którego złożyłem wniosek o SDE i wstrzymanie wykonania kary udzieli mi takiej informacji ?

Przestrzegam starających się o dozór elektroniczny z wolności milicja stosuje dziwne praktyki w sądzie w Krakowie nie wiem jak gdzie indziej.W dniu dzisiejszym miałem posiedzenie o warunkowe przedterminowe czekając na swoją kolej (był delikatny poślizg około 45min) dwoje milicjantów chodziło i zaczepiało wszystkich ludzi na korytarzu sądu (mnie też) aby pokazać im dowód zasłaniać się tym że mają informację że może tu przebywać osoba poszukiwana, przestrzegam tych którzy czekają na posiedzenie o bransoletkę że takie metody się stosuje teraz, gruba patologia ode mnie rada adwokata zostawcie pod salą na telefonie z wami a sami cierpliwie czekajcie aż wam powie że wasza kolej. Nie wiem jaki to ma sens.. skoro już sąd wyznaczył termin posiedzenia to po co organizować łapanki na korytarzach sądowych, ktoś mi to jest w stanie racjonalnie wytłumaczyć ? Ok. Rozumiem był termin do stawienia się w ZK ale jest też termin posiedzenia o SDE? Czy nie lepiej było tak jak wcześniej że dawali ciche przyzwolenie żeby te posiedzenia się odbywały normalnie bez łapanek ?

Czyli na posiedzenie w sprawie o SDE, na salę sądową, oprócz aktówki z dokumentami należałoby zabrać ze sobą torbę podróżną z niezbędnymi ciuchami, bielizną, kawą, fajkami na najbliższe 6 miesięcy ? Tak na wszelki wypadek, gdyby wniosek o SDE przepadł całkowicie ?

Ostatnia edycja:
Syn został odbywa karę 1 rok i 5 m z Art 62 k.k. w ZK . Jako uzależniony został w ZK zakwalifikowany przez komisję w ZK na terpię. Okres oczekiwania pół roku bo nie ma miejsc w Zakładach z terapią. Znalazłam miejsce dla niego w Monarze który spełnia warunki SDE. W Monarze miejsce na niego czeka. Jakie są procedury aby mógł syn z tego miejsca skorzystać? Co zrobić?

Jakie są procedury? W Monarze - nie wiem. By natomiast uzyskać możliwość odbycia kary w systemie dozoru elektronicznego należy złożyć wniosek do właściwego sądu okręgowego. I sąd podejmie decyzję.

To to ja wiem. Nie chodzi mi o procedury w Monarze, tylko np.jakiś wzór oświadczenia ( co powinno być napisane) Monaru, zastępujące oświadczenie, które składają wspólnie zamieszkujący i składa się je razem z wnioskiem o SDE w sądzie?

Na ten temat przekopałam internet wzdłuż i wszerz internet i nic nie znalazłam. Może ktoś miał taką sytuację?

JolantaB1961 napisał:
Na ten temat przekopałam internet wzdłuż i wszerz internet i nic nie znalazłam.

A "przekopałaś" kodeks karny wykonawczy i rozdział regulujący odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego? Ja akurat nie mam czasu na to ale zachęcam.

Taaak.ale tam nie ma jakoś szczegółowo opisanego przypadku z Monarem.

A znalazłaś możliwość odstąpienia od wyrażenia zgody przez wspólnie zamieszkujące osoby dorosłe? W imię czego mieszkańcy np Monaru mieliby nie wyrażać zgody na wspólny pobyt z nimi odbywającego karę pozbawienia wolności?

JolantaB1961 napisał:
Taaak.ale tam nie ma jakoś szczegółowo opisanego przypadku z Monarem.

W tego typu przypadkach zgodę wydaje dyrektor zamkniętego ośrodka uzależnień, w tym wypadku Monaru. Znam osoby, które leczyły się w zamkniętych Ośrodkach Rehabilitacyjno-Readaptacyjnych i wykonywały jednocześnie karę w SDE. Polecam wybranie ośrodka oraz skontaktowanie się z dyrekcją, czy wyrazi zgodę na odbywanie przez syna kary w SDE. Co do tego jak to w praktyce wygląda - ośrodki mają najczęściej ogromną powierzchnię, więc np. wieczorową porą, gdy tzw. społeczności wieczorne się przeciągną, syn niewykluczone, że będzie musiał być w pokoju.

Dodatkowo, na pewno nie zostanie mu wytyczony cały obszar ośrodka na cały dzień, a np. tylko na kilkanaście godzin, więc jakieś ograniczenia będzie miał. Temat jest do ogarnięcia - proszę wybrać ośrodek i porozmawiać z dyrekcją na ten temat.

Dzień dobry , odbywam kare pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Cały wyrok to 18 miesięcy , zostało jeszcze niecałe 5 miesięcy.
.Niestety mam jeszcze do wykonania wyrok 2 lat prac społecznych po 40 godzin miesięcznie. Prowadzę działalność gospodarczą , pracuje praktycznie 11 godzin dziennie. Kurator upiera się ,że mam teraz odbywać prace społeczne czyli karę ograniczenia wolności w okresie odbywania kary pozbawienia wolności czyli SDE . Już miałem raz odroczone prace społeczne na 6 miesięcy . Czy to zgodne z prawem i praktyką , że kurator kieruje mnie na wykonywanie kary ograniczenia wolności w czasie jej pozbawienia ? Czas , który mam poza domem przeznaczony jest na pracę zarobkową , na utrzymanie rodziny. Proszę serdecznie o odpowiedz i poradę na co się powołać , żeby te prace społeczne wykonywać po zakończeniu SDE.

Tomekkk2022 napisał:
Dzień dobry , odbywam kare pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego. Cały wyrok to 18 miesięcy , zostało jeszcze niecałe 5 miesięcy.
.Niestety mam jeszcze do wykonania wyrok 2 lat prac społecznych po 40 godzin miesięcznie. Prowadzę działalność gospodarczą , pracuje praktycznie 11 godzin dziennie. Kurator upiera się ,że mam teraz odbywać prace społeczne czyli karę ograniczenia wolności w okresie odbywania kary pozbawienia wolności czyli SDE . Już miałem raz odroczone prace społeczne na 6 miesięcy . Czy to zgodne z prawem i praktyką , że kurator kieruje mnie na wykonywanie kary ograniczenia wolności w czasie jej pozbawienia ? Czas , który mam poza domem przeznaczony jest na pracę zarobkową , na utrzymanie rodziny. Proszę serdecznie o odpowiedz i poradę na co się powołać , żeby te prace społeczne wykonywać po zakończeniu SDE.

Jak żyjesz z kuratorem? Według kuratora pogodzenie 11 godzin pracy zarobkowej i 6-8 prac społecznie użytecznych dziennie jest najwyraźniej do pogodzenia. Wychodzi on z założenia, że nie śpisz, i nie masz innych obowiązków.

Natomiast sąd nie musi w ten sposób na to patrzeć. Spróbuj porozumieć się z kuratorem, w innym razie sam możesz wnioskować o odroczenie kary ograniczenia wolności na czas po SDE. Jeśli to co mówisz jest prawdą, nie widzę absolutnie żadnych podstaw do tego, aby sąd nie przychylił się do Twojego wniosku.

Życzę powodzenia. Powiedz, czy cały wyrok 18 miesięcy odbywałeś w SDE? Jeśli tak, to powiesz za co on był

Tomekkk2022 napisał:
Kurator upiera się ,że mam teraz odbywać prace społeczne czyli karę ograniczenia wolności w okresie odbywania kary pozbawienia wolności czyli SDE .

Nie można jednocześnie być pozbawionym wolności i mieć ograniczoną wolność. Napisz do sądu o zawieszenie wykonywania kary ograniczenia wolności na czas odbywania kary pozbawienia wolności. Nie powinno z tym być problemu.

Finister napisał:
Nie można jednocześnie być pozbawionym wolności i mieć ograniczoną wolność. Napisz do sądu o zawieszenie wykonywania kary ograniczenia wolności na czas odbywania kary pozbawienia wolności. Nie powinno z tym być problemu.

Dziękuję za odpowiedź. Wiem , że trudno w to uwierzyć , ale podczas rozprawy pół roku temu o odroczenie prac społecznych sędzina prowadząca rozprawę nie znała przepisów w tym zakresie czy mogę odrabiać prace społeczne podczas SDE. Dziwny ten nasz kraj... . Czy mogę się powłać w takim piśmie o zawieszenie na jakiś przepis ?
.

Tomek19901 napisał:
Jak żyjesz z kuratorem? Według kuratora pogodzenie 11 godzin pracy zarobkowej i 6-8 prac społecznie użytecznych dziennie jest najwyraźniej do pogodzenia. Wychodzi on z założenia, że nie śpisz, i nie masz innych obowiązków.

Natomiast sąd nie musi w ten sposób na to patrzeć. Spróbuj porozumieć się z kuratorem, w innym razie sam możesz wnioskować o odroczenie kary ograniczenia wolności na czas po SDE. Jeśli to co mówisz jest prawdą, nie widzę absolutnie żadnych podstaw do tego, aby sąd nie przychylił się do Twojego wniosku.

Życzę powodzenia. Powiedz, czy cały wyrok 18 miesięcy odbywałeś w SDE? Jeśli tak, to powiesz za co on był

Dzięki za odpowiedź. Kurator twierdzi , że nie widzi w swojej decyzji nic złego, a dla mnie 5 dni w miesiącu bez zarobku do bardzo dużo. Czy mogę się powołać w takim piśmie na jakiś przepis?

Powrót