System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
My nie wiedzieliśmy o tym, że nie zwalnia go to do wstawienia się. Rozmawiał z kuratorką w ten piątek i nic mu nie mówiła, a wiedziała że ma się wstawić 10 kwietnia. Nie wiedzieliśmy, że jest coś takiego jak wstrzymanie kary.

A jeśli Sąd przyzna mu SDE to czy tego 17 maja na rozprawie będzie uzgadniany harmonogram godzin spędzanych poza domem czy będzie on już ustalony.
Na rozprawie powie ile mu potrzeba czasu na pracę.
Bo właśnie dostał ofertę pracy i będzie musiał pisać jakiś wniosek o zmianę harmonogramu?
Nie, bo harmonogram jeszcze nie jest ustalony.
Jak wygląda taka sprawa, Sąd będzie się go wypytywał o różne rzeczy, czy nic nie będzie miał do powiedzenia?
Będzie mógł się wypowiedzieć, bo po to jest wzywany na rozprawę.
ak Sąd nie przyzna mu SDE czy zostanie on po sprawie doprowadzony do ZK?
Przyzna mu ;) A jak nie to chyba dostanie wezwanie do ZK, ale nawet o tym nie myśl.
My nie wiedzieliśmy o tym, że nie zwalnia go to do wstawienia się. Rozmawiał z kuratorką w ten piątek i nic mu nie mówiła, a wiedziała że ma się wstawić 10 kwietnia. Nie wiedzieliśmy, że jest coś takiego jak wstrzymanie kary.
Poatrz na mój poprzedni post.

Ostatnia edycja:
A czy jest to prawdą, że recydywistą czyli tym co maja potrójny wyrok za to samo rzadziej przyznają DE. Bo on ma 1 wyrok za jazdę po pijanemu, a 2 i 3 raz za jazdę na zakazie. Tylko ten 3 raz go nie złapali, tylko jego ojciec zadzwonił na policje i go podał, że jeździ na zakazie, a był miał już prawie koniec zawiasów.

karo669 napisał:
A czy jest to prawdą, że recydywistą czyli tym co maja potrójny wyrok za to samo rzadziej przyznają DE. Bo on ma 1 wyrok za jazdę po pijanemu, a 2 i 3 raz za jazdę na zakazie. Tylko ten 3 raz go nie złapali, tylko jego ojciec zadzwonił na policje i go podał, że jeździ na zakazie, a był miał już prawie koniec zawiasów.

U nas wczoraj była kuratorka i powiedziała, że sama się często dziwi komu przyznają a komu nie. Mówiła,że ostatnio jeden jej podopieczny dostał mimo kilku różnych wyroków i mimo,że jest agresywny itd a inny z dwoma drobnymi wyrokami nie dostał... więc to chyba zależy głownie od nastroju kuratora i sędziego.

A to Sąd wydaje decyzje na rozprawie czy trzeba jeszcze czekam potem na decyzje?

forg napisał:
"STAWIENIA SIĘ" - nie "wstawienia", na litość boską!!
Panie Prawy i Sprawiedliwy każdy się może pomylić. Czepiasz się.
A to Sąd wydaje decyzje na rozprawie czy trzeba jeszcze czekam potem na decyzje?
Wydaje decyzję na rozprawie a postanowienie napisane na papierze czeka się jakieś 20 minut. Potem w czasie wyznaczonym przez sąd trzeba zadzwonić do Centrali Monitorowania i zgłosić gotowość do odbycia kary w SDE

Ostatnia edycja:
Moja krotka historia:

10 kwietnia - zlozenie wniosku o SDE
16 kwietnia - mialem stawic sie w Areszcie, nie stawilem sie, powiadomilem Sad Rejonowy ze zlozylem wniosek o SDE i aby nie ganiali za mna z policja
26 kwietnia - pomiar w mieszkaniu
7 maja - posiedzenie w Sadzie, wniosek pozytywnie rozpatrzony
10 maja - data kiedy maja przyjsc zamontowac opaske

:cool:

Rowny miesiac.

Ostatnia edycja:
Ayahuasc napisał:
Moja krotka historia:

10 kwietnia - zlozenie wniosku o SDE
16 kwietnia - mialem stawic sie w Areszcie, nie stawilem sie, powiadomilem Sad Rejonowy ze zlozylem wniosek o SDE i aby nie ganiali za mna z policja
26 kwietnia - pomiar w mieszkaniu
7 maja - posiedzenie w Sadzie, wniosek pozytywnie rozpatrzony
10 maja - data kiedy maja przyjsc zamontowac opaske

:cool:
U mnie podobnie około miesiąca od momentu złożenia wniosku do "zaobraczkowania". Od 16 marca do 19 kwietnia. W międzyczasie złożony wniosek o wstrzymanie wykonania kary w związku ze złozonym wnioskiem o DE. Wniosek rozpatrzony pozytywnie.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich.

06-02-2009 Łęczyca - wyrok za kierowanie samochodem pod wpływem
- 10m-cy / na 3 lata
- zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na 4 lata
- na Fundację Fenix 400 zł

20-06-2011 Kutno - wyrok za jazdę rowerem pod wpływem
-3m-ce / na 2 lata
-zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych i rowerów 1 rok

30-04-2012 Łęczyca - pierwszy wyrok odwieszony obligatoryjnie odwieszony

Czy biorąc pod uwagę wasze doświadczenia mam szansę na odbycie kary w SDE , województwo łódzkie?
Wysłałem odpowiednie wnioski dzisiaj
Czy z Łęczycy dostanę potwierdzenie o wstrzymaniu wykonania kary w związku złożeniem wniosku o SDE czy takiego potwierdzenia nie wysyłają?

Wystarczy cofnąć się o jedną stronę do tyłu. A zresztą ja niejednokrotnie pisałem o składanych wnioskach. Niestety sąd nie musi Ci wstrzymać wykonania kary zarówno z urzędu jak i na Twój wniosek, ale Ty z tego co piszesz takowego nie złożyłeś. I nie dostaniesz żadnego potwierdzenia czy wykonanie kary wstrzymano. Możesz mieć niespodziankę o szóstej rano. A masz już wezwanie do ZK?

Nie wezwania nie mam, złożyłem wniosek o wstrzymaniu wykonania kary i wniosek o SDE, obydwa tak jak adwokat mi poradził

FaziMiś napisał:
Nie wezwania nie mam, złożyłem wniosek o wstrzymaniu wykonania kary i wniosek o SDE, obydwa tak jak adwokat mi poradził
No to OK. Czekaj teraz na wywiad kuratora i na pomiar sygnału. Jeśli wszystko będzie w porządku to za miesiąc powinna się odbyć rozprawa o zezwolenie na odbycie kary w SDE.

Czy gdy Sąd rozpatrywał Waszą sprawę mieliście prace, rodzinne, dzieci? Zwracają na to dużą uwagę?

Na doręczeniu odpisu postanowienia jest napisane, że na powyższe przysługuje mi prawo wniesienia zażalenia i jeśli ustawa nakazuje doręczenie odpisu postanowienia(zarządzenia), termin do zażalenia liczy się od daty doręczenia.Wynosi on siedem dni.
Doręczenie odpisu odebrałem w piątek.

FaziMiś napisał:
Witam wszystkich.

06-02-2009 Łęczyca - wyrok za kierowanie samochodem pod wpływem
- 10m-cy / na 3 lata
- zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na 4 lata
- na Fundację Fenix 400 zł

20-06-2011 Kutno - wyrok za jazdę rowerem pod wpływem
-3m-ce / na 2 lata
-zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych i rowerów 1 rok

30-04-2012 Łęczyca - pierwszy wyrok odwieszony obligatoryjnie odwieszony

Czy biorąc pod uwagę wasze doświadczenia mam szansę na odbycie kary w SDE , województwo łódzkie?
Wysłałem odpowiednie wnioski dzisiaj
Czy z Łęczycy dostanę potwierdzenie o wstrzymaniu wykonania kary w związku złożeniem wniosku o SDE czy takiego potwierdzenia nie wysyłają?

ja dostałem SDE przy trzech wyrokach

forg napisał:
"STAWIENIA SIĘ" - nie "wstawienia", na litość boską!!

Właśnie zauważyłam,że większość tutaj do ZK się WSTAWIA ,zamiast się STAWIAC,tylko nie wiem dlaczego :what:
Początkowo mnie to irytowało,ale teraz sobie myślę,że może Oni specjalnie się WSTAWIAJĄ,aby pierwszy dzień pobytu w zk był łatwiejszy do zniesienia(no w końcu to "nowa rzeczywistość") i bardziej kolorowy ;)
forg wybacz im ;)

Ptasior napisał:
Czepiasz się jak zwykle bzdur.

Nie. Wypowiadasz się na forum prawnym - gdzie precyzja językowa jest niezbędna jak widzenie dla skazanego. I ja próbuję tej precyzji pilnować. No i przy okazji dbam o język ojczysty. I tyle.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót